Despre o viziune mesianica – ( 5 )


ISAIA – profetul Sperantei Mesianice 

                 –  Concluzii 

IsaiaYesheyiahu  ישעיהו   a fost chemat de Dumnezeu ca profet in anul mortii imparatului Ozia – 739 i Ch ( v Isaia 6 : 1- 8 ). Tema mesajului sau a fost una imperativa: amenintarea cu Judecata lui Dumnezeu peste poporul evreu rebel, promisiunea unui Eliberator care urma sa vina si restaurarea viitoare a Israelului. In momentul chemarii profetului,  situatia politico-sociala  in tara  nu era una  roz. Israelitii traiau divizati in doua  imparatii – cea de sud si cea de nord – se certau intre ei,  si adesea aveau loc razboaie civile. Din punct de vedere spiritual poporul era si mai decazut , deoarece Il parasise demult pe YAHWEH ,   Creatorul Cerurilor si pamantului, inchinandu-se inaintea idolilor adoptati de la popoarele din jur. Astfel evreii ajunsesera sa  isi jertfeasca copiii in cinstea zeului Moloh,  mai mult, ajunsesera sa practice si ritualicele  perversiuni sexuale in cadrul inchinarii la Ba`al.
1. Amenintarea cu judecata. Yesheyiahu a slujit ca profet aproape toata viata sa ( intre 40-70 de ani  ) , fara  ca vorbele sale sa fie vreodata luate in seama cu adevarat , poate si din cauza ca Dumnezeu l-a insarcinat sa duca un mesaj deosebit de tragic,  cel al iminentei Judecati Divine ( v Isaia 6: 9-13 ). In textul din Ezechiel 33:11 , este scris : ” Pe viata Mea , zice Domnul Dumnezeu , ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca de la calea lui, si sa traiasca.” Nu putem scapa insa din vedere faptul ca rabdarea si indurarea Domnului au o limita. Incepand cu Moise pana la profetul Isaia , Dumnezeu Si-a mustrat si avertizat  in mod constant poporul ( pe parcursul a 500 de ani ) , insa acesta refuzand  sa asculte ,  sosise de-acum  momentul Judecatii Divine.
Israelul a comis un pacat dublu:
a. Inchinarea la Dumnezeu fara Dumnezeu  ( ma felicit pentru aceasta formulare,  trista din pacate  , dar ce multi – nu doar evreii , ci si crestinii nostri  – persista intr-un asemenea pacat astazi ! ). Viata spirituala a poporului evreu se limita la implinirea unui ritual religios formal – o inchinare la Dumnezeu fara Dumnezeu: ” Ascultati Cuvantul Domnului, capetenii ale Sodomei ! Ia aminte la Legea Dumnezeului nostru , popor al Gomorei !” ( Isaia 1 : 10 ). Domnul a comparat Israelul si Iuda cu Sodoma si Gomora, deoarece intre zidurile acestor cetati se comiteau aceleasi pacate ( v Isaia 1 : 11-15 ). Dumnezeu Se scarbise indeajuns de religiozitatea aparenta si ipocrita a israelitilor,  deoarece inchinarea lor era superficiala, iar inimile lor se departasera prea mult de EL. 
b. Inchinarea la idoli. Aceasta atitudine, de indepartare  de Dumnezeu,  a inceput sa se manifestate cu timpul, tot mai fatis, din interior spre exterior. Poporul era depravat in intregime – de la oamenii  simpli pana la preoti si conducatori : ” Preoti si prooroci sunt imbatati de bauturi tari , sunt stapaniti de vin, au ameteli din pricina bauturilor tari , se clatina cand proorocesc, se poticnesc cand judeca . Toate mesele sunt pline de varsaturi murdare si nu mai este niciun loc curat” ( Isaia 28: 7-8 ). Este bine sa se citeasca si Isaia 30: 9-11 .
2. Judecata.   Din aceste motive  lui Dumnezeu nu I-a mai ramas altceva de facut decat sa implineasca judecata cu care amenintase poporul de atata vreme.  Prima consecinta s-a concretizat in faptul ca  din punct de vedere spiritual, israelitii nu mai puteau intelege Mesajul Domnului,  dupa cum este scris in textul din cap.  29: 9-10 . Pentru ca si-au impietrit inimile, si au ales calea idolilor si a imoralitatii in dauna ascultarii de Legea si  de avertismentele lui Dumnezeu ( aduse la cunostinta prin profeti ) , evreii trebuiau sa sufere judecatile aspre ale Domnului ( v Isaia 24 : 1-6 ). Judecata anuntata de Isaia s-a asemanat cu iminenta unei furtuni  care se va dezlantui cu repeziciune. Aceasta sentinta dureroasa a inceput sa fie pusa in aplicare de Cel Preasfant in anul 733 i Ch, cand asirienii au invadat tara alungandu-i de pe pamanturile lor pe evreii din semintiile lui Ruben , Gad, Neftali  si Manase. Apogeul a fost atins in anul 586 i Ch , cand imparatul Nebucadnetar al 2-lea a cucerit Ierusalimul , a distrus Templul construit de Solomon, si a transformat cetatea in ruine, deportandu-i pe locuitori in Babilon. Cuvantul profetilor se implinise . Aceasta a fost urmarea tragica a pacatului si a razvratirii intregului popor inaintea lui YAHWEH –  Dumnezeului Ostirilor.
3. Inselarea Judecata divina vestita a fost dusa la implinire , insa mesajul Cartii Isaia nu se incheie aici.  Cartea continua, chiar daca multi considera ca acesta a fost intregul mesaj al profetului. Daca procedam in acest fel , este ca si cum am citi Cartea Isaia numai pana la capitolul 39, aruncand eventual o privire si peste capitolul 53. Tot ceea ce urmeaza este fie spiritualizat in mod excesiv ( trebuie sa nu exageram logica celor doua sensuri in Biblie : sensul de baza  si cel figurat ) , fie ignorat , ca si cum mesajul restului Cartii nu ar mai avea absolut nicio relevanta pentru realitatea zilelor noastre. Din pacate , acest lucru se intampla tot mai des chiar in cercurile crestin – protestante  , unde persista acea conceptie teologica total eronata , potrivit careia Israelul ar fi fost definitiv respins si dezmostenit, locul sau inaintea lui Dumnezeu fiind luat de Biserica. Trebuie sa intelegem , odata pentru totdeauna, ca Dumnzeu iubeste atat Biserica cat si Israelul ( fizic) . In  Pilda Comorii ascunse si a Margaritarului   ( Matei 13 : 44- 46 )  sunt prezentate metaforic ambele variante ale aceste Iubiri (  Biserica este Margaritarul iar Israelul este Comoara ascunsa) .
4. Promisiunea  .  Dumnezeu a spus  prin gura profetului Sau Isaia : ” El Isi va paste turma ca un Pastor, va lua mieii in brate , ii va duce la sanul Lui si va calauzi bland oile care alapteaza” ( Isaia 40 :11) .  Iar in  continuare avem Isaia 41: 8-10, 18-20, 43: 1-6 .  Prin urmare cei care afirma ca Dumnezeu ar fi respins Israelul, si ca Biserica i-ar fi  luat locul acestuia , se ridica in mod clar impotriva Adevarului imuabil ,  revelat,  al Sfintei Scripturi , impotriva  Credinciosiei si Promisiunilor Celui Preainalt ( v Ieremia 31: 35-37 ). Dumnezeul Cel Atotputernic tine Israelul in Mana Sa, si oricat de neascultator a fost acesta in Istorie, Domnul a promis ca nu va renunta niciodata la poporul Sau. Dumnezeu nu poate sa minta! Va invit sa facem urmatorul rationament simplu: daca Credinciosia lui Dumnezeu fata de Israel , Poporul Sau de Legamant, nu este statornica , asa cum pretind unii, atunci nu avem nicio garantie ca Domnul Isi va implini si celelalte Promisiuni. Aceasta ar insemna ca apostolul Pavel a scris in zadar : ” Sunt incredintat ca Acela care a inceput in voi aceasta buna lucrare o va ispravi pana in Ziua lui Christos ” ( Filip 1 : 6 ). In calitatea noastra de ucenici  ai lui Yeshua Ha Mashiach  nu putem pune  insa niciodata la indoiala Credinciosia lui Dumnezeu. O asemenea atitudine ar echivala cu o sinucidere spirituala. Glorie Fiului  pentru   minunata Sa Credinciosie !

   ( Despre o viziune mesianica  1, 2, 3 , 4, 5… Comentarii  de  Otniela )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Despre o viziune mesianica – ( 5 )

 1. Valentina Radu zice:

  Shalom si Buna dimineata

  Va fac o marturisire . Nu prea am dormit noaptea aceasta iar acum de dimineata am deschis computerul si o voce dinauntru mi-a dat indemn sa vin pe blogul dumneavoastra. Este un studiu biblic minunat, Dumnezeu mi-a vorbit si ma simt intarita in duhul meu.
  Ma rog pentru Israel. Dumnezeu sa aiba mila si sa le asculte toate rugaciunile evreilor mesianici. Fiti binecuvantata !

  • Shalom, Valentina !
   Ma bucur mult ca site-ul acesta iti face bine si te ajuta. Acesta este , pana la urma scopul lui, sa ni-L reveleze mai frumos si mai sigur , pe Yeshua Ha Mashiach , Unicul Mesia , Fiul lui Dumnezeu , Mantuitorul lumii. Este cat se poate de bine , Valentina ca te rogi pentru Israel . Acest popor are nevoie de Rugaciune, Iubire si Intelegere. Dar acest lucru nu poate veni decat prin Spiritul Sfant . Numai EL poate deschide ochii oamenilor spre adevaratele realitati spiritual-biblice corecte.
   Sa fii binecuvantata din Sion !

 2. Anca Gore zice:

  Otniela fiica a Sionului , fiti binecuvantata pentru acest nou studiu. Este foarte bine facut si rationamentul D-voastra este clar . Este foarte bine ca puneti mare baza pe Cuvant. Asta imi place cel mai mult la studiile Dvs ca toate ideile se sprijina pe Biblie.
  Niciodata Dumnezeu nu-Si va lua Cuvantul inapoi , EL va tine ce a promis si Israelul si Biserica, fiecare cu destinul lor sunt iubiti de Dumnezeu. Sa nu uitam insa ca Biserica este altoita in Maslin.
  EL sa va binecuvinteze pasii. Ne rugam pentru Dvs toata familia. Shalom, cu drag si eu.

  • Anca , Shalom ! Ma bucur mult ca iti place acest studiu. Sunt sigura ca o buna intelegere a Sfintei Scripturi ne face bine , ne aduce Pace in relatia noastra cu Dumnezeu, si ne pozitioneaza clar in Voia lui Dumnezeu , cea buna, placuta si desavarsita.
   Cu siguranta , Dumnezeu nu Isi va lua Cuvantul inapoi niciodata . EL ESTE CREDINCIOS ! Sa fii binecuvantata de Dumnezeul lui Israel !

 3. Iulian zice:

  Interesant studiu, foarte spiritual, dupa Sfanta Scriptura. Domnul sa te binecuvinteze, Otniela !

 4. Connie zice:

  Shalom Otniella ! Thanks for this interesting bible study. I agree with you: it s no way for replacement in God s love for Israel. Be blessed by God of Israel and Church.

 5. un ucenic zice:

  Pace Shalom. Sora mea Otniela scriti bine ce scriti. Numai ca crestinii Domnului din ziua e azi au mai multi idoli decat au avut israelitii in vechime.Idoli moderni de care li s-a legat inimile: masini, case, lux in haine, bani in banci , ca deh doar sunt urmasii lui Avram. Smerenie si lepadare de sine nu mai exista, astea iereau numai pentru cei din biserica din primele veacuri sau pentru martiri.
  Va spun eu e mai greu sa-i desparti pe crestinii de astazi de acest duh lumesc decat ierea greu inainte sa se pocaiasca Israel. Dumnezeu sa aibe mila de poporul Lui dar eu ce vad astazi ma intristeaza. Pe vremea comunistilor ierea mai multa unitate in fratietate iar dragostea ierea la loc de cinste.
  Dumnezeu sa binecuvante lucrarea Lui si pe toti slujitorii Lui curati.

  • Shalom , un ucenic ! Ma bucur ca ati gasit de cuviinta sa vizitati si sa cititi blogul otnielabattzion. Va inteleg foarte bine nemultumirea in ceea ce priveste starea Bisericii din ziua de azi. Nu trebuie sa uitam ca traim timpurile finale ale Istoriei Bisericii , si este normal – s-au profetit aceste lucruri demult – ca CERNEREA inainte de RAPIRE sa fie foarte mare. Nu oricine va face parte din Mireasa lui Yeshua , nu oricine va sta la masa cu EL ; daca citim bine Evangheliile , Domnul nostru a vorbit clar despre toate acestea. Si apostolul Pavel a vorbit , si Pentru , si Ioan etc. Noul Testament in intregimea Lui armonioasa ( cu Vechiul Testament ) are menirea sa indrepte ochii tuturor credinciosilor spre Yeshua si spre a 2-a Sa Venire ( 1 Timotei 4 : 1-6 ) , ajutandu-i sa ramana tari in marturia lor. Desigur si atunci exista o Biserica eterogena, acum insa , este una mult mai amestecata, de aceea, cred ca toate incercarile la care a fost, si va mai fi supusa , au avut drept scop primordial curatirea si sfintirea ei, desprinderea de modul lumesc de gandire si traire.
   Da, sunt multi urmasi ai lui Yeshua care se comporta de parca ” aici ar fi raiul, aici ar
   fi iadul.” Nu aceasta este insa viziunea Bibliei . Ochii nostri trebuie sa fie incontinuu indreptati spre o Patrie mai buna, una in care Yeshua Ha Mashiach – Christos Domnul sa domneasca. Amin !
   Va doresc multa Speranta in Acela care va veni, si va restaura toate lucrurile conform Planului Sau Divin. Sa credem ca EL nu – Si va parasi copiii. Glorie Tatalui, Fiului si Spiritului Sfant, in veci de veci !!!

 6. Patty Folkner zice:

  Otniella, may the peace of God be with you anytime. I read your article. It s so good …I ve never thought very much at Mattew 13 -th in these terms of matter. Very interesting point of view.
  May God bless His people Israel !

 7. This is the turn Despre o viziune mesianica – ( 5 ) | otnielabattzion. Very good informative and theological article, Otniella. Good work ! Congratulations ! Many !

 8. Kathy zice:

  Shalom Otniella. I m so much in love with your message. Isaiah is speaking much more today than before. Today the church has the great opportunity to find an answer if things are not going very well. And this one is repentance.
  It s good to let God to show us the sins and mistakes. We have by God grace , time for repentance , yet. Thanks for this message, dear daughter of Zion. God of Israel keep you very strong in Him.

  • Thanks very much , Kathy ! It `s wonderful being in love with this message. I feel very well hearing that. Yes, there`s not anything more important than to have the oppotunity of repentance still we are alive. For sure , GOD likes a man or a woman who is able to repent before His Face. Praise the Lord for HIs blessed Grace. Amen !
   May you be blessed from Zion !

 9. Anita - Nehmina zice:

  Shalom uvrahah dear Otniella ! Thanks very much for this special message.
  May Adonai always be with you. We pray here in Spain for you .

 10. Madi zice:

  Shalom Otniela. Am citit toate ” Despre o viziune mesianica ….”. Dumnezeu mi-a vorbit si m-a intarit. Fii binecuvantata de Dumnezeul lui Israel pe care Il slujesti !

  • Madi zice:

   Recomand acest post tuturor vizitatorilor care vor sa inteleaga mai multe despre mesianism. Biserica din primele veacuri era mesianica . Cunoscandu-i mai bine pe evrei intelegem si noi crestinii dintre neamuri mai bine crestinismul.
   Multa binecuvantare va doresc tuturora !

 11. Rodica Alice Ibanescu zice:

  Un comentariu foarte bun si original ! O interpretare cu-adevarat mesianica . Fiti binecuvantata !

 12. Fiona Jeffrie - Daber zice:

  Otniella , thanks very much for this article. God told me reading it. I want to encouge you to keep on the fire of the Holy Spirit doing your work. God bless you daughter of Zion !

 13. Dana zice:

  Sabat Salom!

  PERICOPA TETZAVE (Exodul 27:2-30:10) |
  UN PURIM MIRACULOS? (Tetzave 5767)
  Scris de Sorin Rosen
  Joi, 01 Martie 2007 02:00
  PURIM TORA – Care este miracolul de Purim?

  Cu toate ca pericopa acestei saptamani este Tetzave, multi vorbesc in aceste zile despre Purim, pe care il vom celebra sambata seara si duminica. Voi urma si eu acest exemplu…

  In general, sintagma „Purim Tora” se refera la o parodie, la un Purim Spiel. Insa pentru comentariul din aceasta saptamana, ceea ce vreau eu sa va prezint este o idee simpla care se inscrie in categoria „Purim Tora” doar pentru ca este o invatatura legata de Purim. Mai precis, legata de povestea de Purim, Meghilat Ester…

  Povestea lui Ester este una dintre foarte putinele carti din Biblie in care Numele lui Dumnezeu nu apare deloc. Nu exista nici o mentionare a Divinitatii si totusi Meghilat Ester este inclusa in Tanah. Mai mult, de Purim celebram un miracol, acela ca evreii din Imperiul Persan, la vremea respectiva practic intreaga populatie evreiasca a lumii, au fost salvati de un complot pus la cale de catre Haman. Oare cum putem vorbi despre o minune fara sa vorbim despre Dumnezeu?

  Daca privim cu atentie Povestea de Purim, cu cele zece capitole ale sale, vom fi surprinsi insa ca miracolul de Purim nu pare atat de miraculos. Imparatul Ahashverosh da o petrecere, se imbata si cere ca imparateasa Vashti sa isi etaleze frumusetea in fata oaspetilor. Unii chiar spun ca miscarea de emancipare a femeilor incepe in Meghila, atunci cand Vashti ii spune „nu” imparatului. Ceea ce stim cu siguranta este ca Vashti este izgonita si imparatul trebuie sa isi gaseasca o alta sotie. Nici o minune pana aici!

  La „concursul” organizat cu fecioarele regatului, Aharsherosh o alege pe Ester. „Fata era frumoasa la statura si placuta la vedere”, ne spune Meghila in versetul 2:7. Asadar, nimic miraculos ca imparatul o place!

  Nici un cuvant despre originea etnica a lui Ester, si nici despre numele ei evreiesc, Hadasa. „Ester nu si-a facut cunoscut nici poporul, nici locul nasterii, caci Mordehai o oprise sa vorbeasca despre aceste lucruri.” (Ester 2:10). Asadar, faptul ca ea nu este in pericol la curtea imparatului nu este o minune, in fond, ea apare ca ne-evreica si astfel nu pare inclusa in decretul pe care Haman il semneaza pentru distrugerea evreilor.

  Nici faptul ca Mordehai descopera un complot impotriva imparatului nu pare miraculos. Se poate intampla, in fond… Si nici ura lui Haman pentru evrei nu este o minune. Au mai existat si altii, prin alte perioade istorice, cu sentimente similare… Faptul ca imparatului nu ii pasa cand Haman il roaga sa ii ucida pe toti evreii nu este nici el un fapt iesit din comun. Am vazut, in fond, sumedenie de despoti carora putin le pasa de poporul lor si care cred orbeste in sfetnici „bine-voitori”…

  Si nici chiar faptul ca imparatul este de acord sa nu ii omoare pe evrei in finalul povestii si ca il spanzura pe Haman nu pare un miracol. In versetele 7:8-9, Povestea lui Ester ne spune de ce imparatul il omoara de fapt pe Haman… Credeti poate ca pentru ca si-a schimbat atitudinea nepasatoare fata de evrei. Poate un pic, caci a aflat ca imparateasa este evreica, insa motivul principal este altul: „Cand s-a intors imparatul din gradina casei imparatesti in odaia ospatului, a vazut pe Haman care se aruncase spre patul pe care era Ester si i-a spus: ‘Cum, sa mai si silesti pe imparateasca, la mine, in casa imparateasca?!?’ Si Harbona, unul dintre eunuci, a spus in fata imparatului: ‘Iata, spanzuratoarea pregatita de Haman pentru Mordehai, care a vorbit spre binele imparatului, este ridicata in casa lui Haman la o inaltime de cincizeci de coti.’ Si imparatul a spus: ‘Haman sa fie spanzurat pe ea!'” Pare ca Ahashverosh nu trece printr-o miraculoasa schimbare de opinie. Pur si simplu, este furios ca Haman aparent ii violeaza sotia. Normal din nou, nici un miracol!

  Si atunci, unde este minunea de Purim?!? Fara indoiala, evreii au fost salvati de la moarte, insa pare ca aceasta salvare vine ca rezultat al unui sir de evenimente naturale combinate cu anumite coincidente fericite (cum sunt, spre exemplu, aparitia lui Harbona sau episodul in care Mordehai dejoaca planul a doi supusi imparatesti de a-l asasina pe Ahashverosh – Ester 2:21-23). Nimic nu pare miraculos sau iesit din comun!

  Si aici intervine acea „Purim Tora” pe care as dori sa v-o impartasesc… De fapt, Dumnezeu apare in Megilat Ester! Poate nu cu Numele, insa este acolo… Miracolul salvarii evreilor este un miracol intr-adevar, ceea ce traditia iudaica numeste nes nistar, o minune ascunsa! In primul rand, in singurul dialog dintre Ester si Mordehai (nici acela fata in fata), aflam mai multe despre coincidente si minuni, despre normal si miraculos.
  Mordehai i-a istorisit [lui Hatah, solul lui Ester] tot ce se intamplase si i-a spus suma de argint pe care o fagaduise Haman ca o va da visteriei imparatului in schimbul macelaririi evreilor. I-a dat si textul poruncii vestite in Shushan pentru nimicirea lor, ca sa o arate lui Ester si sa-i spuna totul. Si a poruncit ca Ester sa se duca la imparat sa-l roage si sa staruiasca de el pentru poporul sau. Hatah a venit si a spus lui Ester cuvintele lui Mordehai. „Toti slujitorii imparatului si poporul din tinuturile imparatului stiu ca este o lege care pedepseste cu moartea pe oricine, fie barbat fie femeie, care intra la imparat, in curtea interioara, fara sa fie chemat. Numai acela scapa cu viata, catre care imparatul intinde sceptrul sau de aur. Iar eu nu am fost chemata la imparat de treizeci de zile.”

  Cand i s-au spus lui Mordehai cuvintele lui Ester, el a trimis urmatorul raspuns Esterei: „Sa nu-ti inchipui ca numai tu vei scapa dintre toti evreii, pentru ca esti in casa imparatului. Caci daca vei tacea acum, ajutorul si izbavirea vor veni pentru evrei dintr-un alt loc, iar tu si casa tatalui tau veti pieri. Si cine stie daca nu cumva pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la imparatie?”

  Ester a trimis sa i se spuna lui Mordehai: „Du-te si aduna pe toti evreii care se afla in Shushan, si postiti pentru mine, fara sa mancati si fara sa beti, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Iar eu voi posti odata cu slujnicele mele, apoi voi intra la imparat, in ciuda legii. Si daca va fi sa mor, voi muri.”

  Si Mordehai a plecat si a facut tot ce ii poruncise Ester. (Ester 4:7-17)

  „aduna pe toti evreii din Shushan”, pare mai mult, cel putin in opinia mea, o misiune imposibila. Care a fost ultima data in istorie cand evreii au fost adunati laolalta, uniti?!? Sunt convins ca dialoguri de tipul: „Sa luptam! Ba nu, sa ne rugam! Ba nu, sa postim! Ba nu, sa luam cu asalt palatul! Dar suntem putini… Ba nu, putem invinge!” etc, au existat si in Shushan. Ceea ce Ester cere inainte de a-si incredinta viata unui miracol este ca un alt miracol, unul national, sa aiba loc: sa se uneasca evreii! Poate chiar crede ca va fi imposibil si in consecinta ea va fi „absolvita” de obligatia de a isi pune viata in pericol intrand neinvitata la imparat…

  La polul opus, Mordehai este cel care atunci cand aude vestea isi da seama de necesitatea unei minuni divine si crede in ea: „Mordehai, afland tot ce se petrecea, si-a sfasiat hainele, s-a imbracat cu un sac si s-a acoperit de cenusa. Apoi s-a dus in mijlocul cetatii, scotand strigate amare, si a mers pana la poarta imparatului, a carei intrare era oprita oricui era imbracat cu un sac. In fiecare tinut unde ajungea porunca imparatului si hotararea lui, a fost o mare jale pentru evrei. Posteau, plangeau si boceau si multi se culcau in sac si cenusa.” (Ester 4:1-2)

  Mordehai este cel care vorbeste despre „izbavirea dintr-un Alt Loc”, aluzie la Providenta si Dumnezeu. El este cel care refuza sa accepte realitatea cruda, cu toate ca o deplange. El vorbeste despre destin („Poate de aceea ai ajuns la imparatie!”) si se roaga pentru salvare. El lupta cu neincrederea si ii raspunde intr-un fel si lui Haman, care, la inceputul povestii, ii spune regelui Ahashverosh: „In toate tinuturile imparatului exista un popor risipit si imprastiat intre popoare…” (Ester 3:8). Mordehai realizeaza ceea ce Ester doar propune: el ii aduna pe cei imprastiati si risipiti, el ii aduna laolalta pe toti evreii!

  Acesta este, as spune eu, miracolul de Purim: acela de a ii avea pe evrei uniti! In Midrash Mishlei si in Talmud Ierushalmi, ni se spune ca in zilele lui Mesia, singurele doua sarbatori iudaice care vor mai fi celebrate vor fi Purim si Iom Kipur. Exista chiar o opinie care afirma ca numai Purimul va ramane… Insa chiar si numele de Iom Kipur (sub numele complet de Iom Ha’kipurim – Ziua Iertarii Pacatelor) poate fi citit in ebraica Iom Ke’purim (Ziua Asemenea Purimului). Iar mesajul mesianic al Purimului este acela al unitatii tuturor evreilor!

  In epoca moderna, atunci cand toate popoarele (evreii nefacand exceptie) sunt fragmentate si divizate, „risipite si imprastiate”, dupa cum ne spune Meghila, unitatea este un miracol. Insa este un miracol pentru care merita sa luptam… Daca ne vom face partea noastra de treaba, sunt convins ca si Dumnezeu isi va face partea Lui, chiar daca nu Il vom vedea „in clar” in poveste.

  Aflati un pic mai mult despre cei cu care va intalniti, vorbiti cu ei si veti vedea ca pastrarea identitatii nu inseamna dezbinare! Luptati impreuna pentru cauze comune, este mult mai usor decat de unul singur! Priviti realitatea, macar cateodata, prin lentile „fermecate”, fiind atenti la minunile care se intampla in mod constant pentru fiecare dintre noi! Si nu uitati ca adesea, insusi faptul ca lumea exista si ca are o ordine, mai mult sau mai putin stabila, este o mare minune!
  Un Purim minunat si un dram de unitate in plus, tuturor!
  Shabat Shalom si Hag Purim Sameah!

  • Dana zice:

   Sabat Salom,

   Purimul aduce un plus de unitate si in pericopa de astazi gasim scris:
   Exod 38
   15. Sa faci apoi pieptarul judecatii, lucrat cu maiestrie; sa-l faci din aceeasi lucratura ca efodul; sa-l faci de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit.
   16. Sa fie in patru colturi si indoit; lungimea lui sa fie de o palma, si latimea tot de o palma.
   17. In el sa tesi o tesatura de pietre, si anume patru randuri de pietre: in randul intai: un sardonix, un topaz si un smarald;
   18. in al doilea rand: un rubin, un safir si un diamant;
   19. in al treilea rand: un opal, un agat si un ametist;
   20. in al patrulea rand: un crisolit, un onix si un jasp. Aceste pietre sa fie legate in ferecatura lor de aur.
   21. Sa fie douasprezece, dupa numele fiilor lui Israel, sapate ca niste peceti, fiecare cu numele uneia din cele douasprezece semintii.

   Mergem mai departe la Numeri cap 1
   1. Domnul a vorbit lui Moise in pustiul Sinai, in Cortul intalnirii, in cea dintai zi a lunii a doua, in al doilea an dupa iesirea lor din tara Egiptului. El a zis:
   2. „Faceti numaratoarea intregii adunari a copiilor lui Israel, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand pe cap numele tuturor barbatilor,
   3. de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei din Israel care sunt in stare sa poarte armele; sa le faceti numaratoarea dupa cetele lor, tu si Aaron.
   4. Sa fie cu voi cate un barbat de fiecare semintie, capetenie a casei parintilor sai.
   5. Iata numele barbatilor care vor fi impreuna cu voi: pentru Ruben: Elitur, fiul lui Sedeur;
   6. pentru Simeon: Selumiel, fiul lui Turisadai;
   7. pentru Iuda: Nahson, fiul lui Aminadab;
   8. pentru Isahar: Netaneel, fiul lui Tuar;
   9. pentru Zabulon: Eliab, fiul lui Helon;
   10. pentru fiii lui Iosif – pentru Efraim: Elisama, fiul lui Amihud; pentru Manase: Gamliel, fiul lui Pedahtur;
   11. pentru Beniamin: Abidan, fiul lui Ghideoni;
   12. pentru Dan: Ahiezer, fiul lui Amisadai;
   13. pentru Aser: Paguiel, fiul lui Ocran;
   14. pentru Gad: Eliasaf, fiul lui Deuel;
   15. pentru Neftali: Ahira, fiul lui Enan.”

   Cele 12 semintii ale lui Israel au numele sapat/pecetluit pe pietrele pretioase ale pieptarul/efodului Preotului cel Mare.
   Cele 12 semintii erau unite/echad si purtate pe inima Preotului cel Mare in veredea judecatii.
   Putem observa ca semitia Levi nu este numarata in randul celor 12 semintii .

   Despre leviti Cartea Numeri cap 1 relateaza urmatoarele:
   48. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
   49. „Sa nu faci numaratoarea semintiei lui Levi si sa nu-i numeri capetele in mijlocul celorlalti copii ai lui Israel.
   50. Da in grija levitilor Cortul intalnirii, toate uneltele lui si tot ce tine de el. Ei vor duce Cortul si toate uneltele lui, vor face slujba in el si vor tabari in jurul Cortului.
   51. Cand va porni Cortul, levitii sa-l desfaca; si cand se va opri Cortul, levitii sa-l intinda; iar strainul care se va apropia de el, sa fie pedepsit cu moartea.
   52. Copiii lui Israel sa tabarasca fiecare in tabara lui, fiecare langa steagul lui, dupa cetele lor.
   53. Dar levitii sa tabarasca in jurul Cortului intalnirii, pentru ca sa nu izbucneasca mania Mea impotriva adunarii copiilor lui Israel; si levitii sa aiba paza Cortului intalnirii.”

   Levitii erau responsabili cu Cortul Intalnrii si ei nu trebuiau sa fie numarati.

   Tabara israelita ea foarte bine organizata si functiona in perfecta armonie pe vremea lui Moise.

   Tot asa revenirea lui Yeshua Ha Mashiah aduce cu sine armonia desavarsita asa cum gasim scris in Cartea Apocalipsei cap. 21:

   1. Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou; pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera, si marea nu mai era.
   2. Si eu am vazut coborandu-se din cer, de la Dumnezeu, cetatea sfanta, Noul Ierusalim, gatita ca o mireasa impodobita pentru barbatul ei.
   3. Si am auzit un glas tare care iesea din scaunul de domnie si zicea: „Iata cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, si ei vor fi poporul Lui, si Dumnezeu insusi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor.
   4. El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut.”
   5. Cel ce sedea pe scaunul de domnie a zis: „Iata, Eu fac toate lucrurile noi.” Si a adaugat: „Scrie, fiindca aceste cuvinte sunt vrednice de crezut si adevarate.”
   6. Apoi mi-a zis: „S-a ispravit! Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul. Celui ce ii este sete ii voi da sa bea fara plata din izvorul apei vietii.
   7. Cel ce va birui va mosteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, si el va fi fiul Meu.
   8. Dar, cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatorii la idoli si toti mincinosii, partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua.”
   9. Apoi unul din cei sapte ingeri, care tineau cele sapte potire pline cu cele din urma sapte urgii, a venit si a vorbit cu mine, si mi-a zis: „Vino sa-ti arat mireasa, nevasta Mielului!”
   10. Si m-a dus, in Duhul, pe un munte mare si inalt. Si mi-a aratat cetatea sfanta, Ierusalimul, care se cobora din cer de la Dumnezeu,
   11. avand slava lui Dumnezeu. Lumina ei era ca o piatra preascumpa, ca o piatra de jasp, stravezie ca cristalul.
   12. Era inconjurata cu un zid mare si inalt. Avea douasprezece porti, si, la porti, doisprezece ingeri. Si pe ele erau scrise niste nume: numele celor douasprezece semintii ale fiilor lui Israel.
   13. Spre rasarit erau trei porti; spre miazanoapte, trei porti; spre miazazi, trei porti, si spre apus, trei porti.
   14. Zidul cetatii avea douasprezece temelii, si pe ele erau cele douasprezece nume ale celor doisprezece apostoli ai Mielului.
   15. Ingerul care vorbea cu mine avea ca masuratoare o trestie de aur, ca sa masoare cetatea, portile si zidul ei.
   16. Cetatea era in patru colturi, si lungimea ei era cat largimea. A masurat cetatea cu trestia, si a gasit aproape douasprezece mii de prajini. Lungimea, largimea si inaltimea erau deopotriva.
   17. I-a masurat si zidul, si a gasit o suta patruzeci si patru de coti, dupa masura oamenilor, caci cu masura aceasta masura ingerul.
   18. Zidul era zidit de jasp, si cetatea era de aur curat, ca sticla curata.
   19. Temeliile zidului cetatii erau impodobite cu pietre scumpe de tot felul: cea dintai temelie era de jasp; a doua, de safir; a treia, de calcedonie; a patra, de smarald;
   20. a cincea, de sardonix; a sasea, de sardiu; a saptea, de crisolit; a opta, de beril; a noua, de topaz; a zecea, de crisopraz; a unsprezecea, de iacint; a douasprezecea, de ametist.
   21. Cele douasprezece porti erau douasprezece margaritare. Fiecare poarta era dintr-un singur margaritar. Ulita cetatii era de aur curat, ca sticla stravezie.
   22. In cetate n-am vazut niciun Templu; pentru ca Domnul Dumnezeul cel Atotputernic ca si Mielul sunt Templul ei.
   23. Cetatea n-are trebuinta nici de soare, nici de luna, ca s-o lumineze; caci o lumineaza slava lui Dumnezeu, si faclia ei este Mielul.
   24. Neamurile vor umbla in lumina ei, si imparatii pamantului isi vor aduce slava si cinstea lor in ea.
   25. Portile ei nu se vor inchide ziua, fiindca in ea nu va mai fi noapte.
   26. In ea vor aduce slava si cinstea neamurilor.
   27. Nimic intinat nu va intra in ea, nimeni care traieste in spurcaciune si in minciuna; ci numai cei scrisi in Cartea Vietii Mielului.

   Am pus aceste versete impreuna pentru ca Adevarul Sfintei Scripuri sa straluceasca in toata spendoarea.

   In incheiere doresc sa va salut cu urmatorul verset:
   Cartea Alocalipsa cap. 1
   3. Ferice de cine citeste si de cei ce asculta cuvintele acestei prorocii si pazesc lucrurile scrise in ea! Caci vremea este aproape!

  • Toda, draga Dana , pentru pericopa ! Este minunata si asezonata. Doar cateva ore ne mai desparte de Purim, o Sarbatoare exuberanta si bucuroasa .
   Ca mesianici ce suntem , noi trebuie sa-I multumim neincetat lui Yeshua pentru marea lui Bunatate. Haman-ul sufletului nostru este infrant vesnic, prin Sangele lui pretios. Glorie Mielului in veci !
   Sa fii binecuvantata din Sion , Dana , cu mult Shalom !

 14. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Shalom iubita Otniela ! Am citit si eu comentariile Dvs , ” Despre o viziune mesianica …..” , si pot afirma ca mult mi s-a largit orizontul de intelegere a realitatilor spirituale. Imi dau seama ca Noul Testament nu poate fi inteles daca nu se cunoaste, si se accepta, ceea ce a poruncit Dumnezeul evreilor in Vechiul Testament. De aceea va multumesc mult pentru aceste comentarii. Nu m-am gandit niciodata prea mult la pilda din Mate 13, si iata ce frumos ne-ati talmacit-o. Cred si eu ca cele doua , Biserica si Israelul, au destine unice dar si complementare. Si …mai invat , mai este loc .
  Dumnezeu sa va binecuvinteze !

 15. Shalom, draga Cristina ! Ma bucur mult pentru Dvs. Sunt foarte bucuroasa ca ma cititi, si participati cu-atat elan duhovnicesc la ” sala noastra de lectura.” Cu totii invatam…pentru toti mai este loc.
  Sa fiti binecuvantata din Sion, cu Pace !

 16. Hi, otnielabattzion !This is very interesting, You are a very skilled blogger. I look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve read a couple of your articles that are in your top.
  Best regards , piere.

 17. ludmilasipiotr zice:

  îţi mulţumim dragă Otniela pentru lucrarea ta. Ne simţim foarte bine cînd îţi citim comentariile. Ne rugăm pt. tine şi îţi dorim binecuvîntare şi har mai departe. şalom…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s