ISRAELUL – UN LAZAR MULTIPLU DE…


                                  Eseu de argumentatie de Otniela – Daniela Onu

“ Totusi El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit , lovit de Dumnezeu si smerit” ( Isaia 53:5)
Betania , localitatea in care locuiau Lazar si cele doua surori ale lui, si unde Yeshua Ben David  venea adesea ca oaspete , se afla langa Muntele Maslinilor. Despre aceasta cetate citim in Marcu 11:1. Stim cu totii ca Muntele Maslinilor are o semnificatie profetica foarte insemnata, atat in ceea ce priveste trecutul, dar mai ales,  viitorul ;  acesta este locul de unde Domnul Isus- Yeshua HA Mashach – S-a inaltat la cer  dar totodata si locul unde vor sta Picioarele Lui, atunci cand va reveni cu mare Putere si Slava,  pe norii cerului ( Luca 24:50-51, Zah 14: 4) Betania inseamna  Casa Suferintei ( etimologic cuvantul este compus din <  beth> =  casa si < anah > =  a suferi, a fi oprimat ),  si poate fi , metaforic,  o ilustratie profetica a suferintelor evreilor in secolele trecute ale Istoriei lor , a oprimarii si a umilirii lor,  aproape continue. Dar, in acelasi timp, Betania iustreaza si suferinta lui Yeshua Ha Mashiach Cel mai mare Fiu al Israelului, pentru rascumpararea intregii  lumi pierdute. ( Isaia 53:4 ). ( Mai departe lectura continua AICI ).

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Proza, Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

78 de răspunsuri la ISRAELUL – UN LAZAR MULTIPLU DE…

 1. Anca Gore zice:

  Shalom. Recomand cititorilor acestui site articolul acesta scris de Otniela. O perspectiva corecta din punctul de vedere al Cuvantului lui Dumnezeu. Pe mine m-a luminat mult . Fiti toti binecuvantati !

 2. Madi zice:

  Amin! Si eu il recomand cu aceeasi caldura. Orizontul meu s-a deshis mult de cand urmaresc blogul Otnielei.

 3. Dana zice:

  Sabat Salom!
  PERICOPA ITRO (Exodul 18:1-20:23) |
  TORA VIETII (Itro 5762)
  Scris de Sorin Rosen
  Miercuri, 30 Ianuarie 2002 02:00
  Cele Zece Porunci in Midrash

  A rezuma studiul Celor Zece Porunci la ceea ce ne expune Tora in cateva versete ar insemna sa „pierdem” mult. Si asta pentru simplul fapt ca textul Torei este deseori foarte sarac in detalii. Completari precum Midrash-ul, Talmudul, interpretari rabinice din cele mai diverse sunt de multe ori „sare si piper” pentru evenimentele descrise. Voi incerca – folosind sursele mentionate – sa „colorez” un pic momentul Sinai, marcand cateva aspecte mai putin cunoscute. Asadar…

  [Care este primul cuvant rostit de Dumnezeu pe Muntele Sinai si de ce?]

  Inainte de crearea lumii, Midrash-ul (legenda) povesteste ca literele alfabetului s-au certat intre ele si au venit in fata lui Dumnezeu pentru a isi sustine fiecare propria cauza. Motivul disputei – care litera sa fie prima din Tora, care litera sa fie cea cu ajutorul careia Dumnezeu sa creeze lumea? Fiecare a adus argumente, a dat motive, a formulat cereri. Numai doua dintre litere nu au avut nimic de zis, ramanand modeste intr-un coltisor. Acestea erau alef si bet, primele doua litere ale alfabetului.

  Invitat de catre Dumnezeu sa vorbeasca, bet a spus: „Ribono Shel Olam (Stapane al Lumii)! In lumea pe care o vei crea, vor fi si bune, si rele. Vor fi lucruri de care vei fi multumit si lucruri care vor mai avea mult pana la a fi perfecte… Insa daca vei crea lumea prin mine, intreaga fire va rosti, la bine si la rau, in zile bune si mai putin bune: BARUH ATA HASHEM, ELOKEINU MELEH HAOLAM… (Binecuvantat fii Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Regele Universului…)”

  Lui Dumnezeu i-a placut foarte mult motivul lui bet si l-a ales pentru primul cuvant din Tora, pentru BEREISHIT (La inceput). Iar lui alef, care nu a mai apucat sa vorbeasca, Dumnezeu i-a promis – pentru modestia sa – primul loc in Cele Zece Porunci.

  La mii de ani dupa asta, cand Dumnezeu a dat Tora pe Muntele Sinai, primul cuvant pe care l-a rostit a fost ANOHI (Eu). A rostit „Anohi” din doua motive: unul – pentru a-Si tine promisiunea fata de alef. Al doilea – pentru a avea un fel de „formula introductiva” pentru evrei. Acestia, proaspat iesiti din Egipt, vorbeau egipteana. Iar „Anohi” inseamna „Eu” in limba egipteana (in ebraica ar fi fost „Ani”).

  Invatamintele sunt simple: pe de o parte, pretuiti modestia (caci Dumnezeu insusi a pretuit-o)! In al doilea rand, o lectie esentiala: este important a se vorbi oamenilor pe limba lor, cu lucruri de care sa se poata lega. Si nu uitati: exista oameni la care chiar si prima impresie conteaza!

  [De ce a fost data Tora pe Muntele Sinai?]
  Din nou o lectie despre modestie: Midrash-ul povesteste ca a existat, chiar inainte ca Dumnezeu sa dea Tora, o alta competitie, de data aceasta intre munti. A venit Muntele Moriah si a spus: „Avraham, primul evreu, a fost aproape de a-si jertfi fiul, din porunca divina, pe mine! Tot pe mine trebuie sa dea si Dumnezeu Cele Zece Porunci!”. Muntele Ararat a spus: „Am fost primul petec de pamant uscat de dupa Potop. Am insemnat atunci un nou inceput. Trebuie sa fiu ales si acum pentru Cele Zece Porunci!” Alti munti au adus alte argumente…

  Modest (din nou!), Muntele Sinai nu a zis nimic. Era cel mai mic dintre toti cei din zona si nu fusese niciodata folosit pentru nici un ritual religios. Si tocmai din aceste motive Dumnezeu l-a ales. Pentru a arata ca Tora poate fi data in mijlocul desertului, pe muntele cel mai mic si neinsemnat, intr-o zi oarecare… Muntele Sinai nu a fost niciodata localizat cu exactitate. Iar ziua aceea nici macar nu este sigura (traditia inca mai dezbate daca Tora a fost data pe 6 sau 7 Sivan). Intr-o singura fraza, Tora este universala in timp si spatiu.

  [De ce se numeste Tora „Torat Hachaim” (Tora vietii)?]
  Dupa o iesire din Egipt cu fulgere si tunete, dupa razboaie cu Amalek si multe nemultumiri si vociferari, evreii se afla la Muntele Sinai, in fata a ceea ce insemna (si inseamna si astazi pentru noi) destinul lor ca oameni si ca popor. Moshe era pe munte si Dumnezeu il trimite jos, la popor, pentru a face ultimele pregatiri, pentru a se asigura ca nimeni nu se atinge de munte, „ca nu cumva sa piara un mare numar dintre ei” [19.21].

  Iata-i asadar pe evrei la poalele Sinaiului si iata-L pe Dumnezeu rostind tunatorul „Anohi”. Si Midrash-ul povesteste ca in acel moment de maxim, in clipa in care vocea divina a cutremurat cerurile si pamantul, sufletele tuturor celor prezenti si-au parasit corpurile si toti evreii au murit. Iar Tora, pregatita pentru a fi oferita evreilor, a aparut in fata Atotputernicului si a spus: „Doamne, mi-ai promis, la inceputurile lumii, la Creatie, ca ma vei da locuitorilor pamantului, pentru a ma cinsti si respecta. Mi-ai promis ca ma vei da oamenilor, pentru ca ei sa traiasca prin mine. Iar acum sunt cu totii morti!” Iar Dumnezeu a raspuns: „De dragul tau si de dragul promisiunii pe care ti-am facut-o, vor fi cu totii reinviati!”

  Aceasta este legenda si motivul pentru care Tora se numeste „Tora vietii”. Si dincolo de legenda, ramane sa facem din Tora acel „ghid” care sa ne indrume spre comoara vietii. Depinde numai de noi!

  Semne de intrebare

  [DE CE SE NUMESTE PERICOPA „ITRO”?]
  Asa dupa cum spune si Tora, „Itro, preotul Midianului, socrul lui Moshe, a aflat tot ce facuse Dumnezeu pentru Moshe si poporul Sau Israel; a aflat ca Domnul scosese pe Israel din Egipt” [18.1]. Din start, inca inainte de aceasta afirmatie care constituie versetul introductiv al pericopei, un lucru frapeaza: De ce se numeste pericopa de saptamana aceasta ITRO? Asa dupa cum am mai spus si in alte comentarii, nu exista o pericopa numita Avraham, nici vreuna numita Itzhak, nici Iaacov, nici Iosef, nici Moshe… Oare ce are atat de special Itro pentru a fi onorat cu numele unei pericope?

  In Tora ni se spune ca Itro a auzit despre ceea ce facuse Dumnezeu. Si care este meritul?!? In fond intreaga lume auzise despre ce facuse Dumnezeu, despre plagi si despartirea Marii Rosii, despre faptul ca Israel era poporul ales de Dumnezeu. Itro, ca de altfel intreaga lume auzise si despre razboiul purtat de evrei cu Amalek, si despre „nemultumirile” pe care evreii le vociferasera cu atata staruinta. Care este atunci meritul lui Itro? Ce a facut el in plus fata de toti ceilalti care auzisera si ei aceleasi lucruri?

  Raspunsul este ca Itro era un cautator de adevar. Itro calatorise mult, vazuse si auzise multe, incercase in repetate randuri si in cele mai variate moduri sa-si gaseasca drumul spiritual. Si – cu toate acestea – el ramasese doar „preotul Midianului”, fara a adopta vreo religie sau alta, fara a se afilia vreunui cult sau altul. Si toate acestea pentru ca variantele care i se oferisera pana atunci fusesera false, fusesera culturi idolatre, credinte in zei de piatra sau metal fabricati de oameni, fusesera ceea ce Tora numeste avoda zara. Itro fusese sincer cu el insusi si se dedicase adevarului. In lume existau multi care auzisera de iesirea evreilor din Egipt. Insa numai Itro a fost capabil sa asculte mesajul de dincolo de actul fizic, acela de parasire a Egiptului. Existau multi care auzisera de despartirea Marii Rosii. Itro a inteles si faptul ca aceasta despartire de ape era mana lui Dumnezeu, si ce insemna acest eveniment pentru evrei, si ce insemna el pentru omenire in general.

  Pentru aceste calitati ale sale, pentru faptul ca era dedicat adevarului si deschis catre Dumnezeu, Itro a primit onoarea ca pericopa in care sunt date Cele Zece Porunci, chintesenta Torei si dorinta cea mai „intima” a lui Dumnezeu, sa ii poarte numele.

  Ce putem invata pentru astazi?

  [CARE ESTE PRIMA PORUNCA?]
  Pentru multi din cei carora le-am pus intrebarea, aceasta s-a dovedit a fi dificila. Am primit raspunsuri din cele mai diverse, cum ar fi „sa nu ai alti dumnezei”, „sa nu-ti faci chip cioplit”, „sa nu ucizi” si multe altele. Raspunsul complet este urmatorul: Cele Zece Porunci au fost impartite pe Tablele Legii in doua seturi de cate cinci, primele referindu-se la relatia dintre om si Dumnezeu (bein adam laMakom) si ultimele la relatiile dintre oameni (bein adam lehavero). Prima dintre aceste Zece Porunci este: „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei”. [20.2] In ebraica, textul suna in felul urmator: „Anohi Hashem Elokeha, asher hotzetiha meeretz Mitzraim, mibeit avadim”.

  Intrebarea este simpla: Care este porunca?!? Se spune clar: „Eu sunt Domnul…”. Aparent nu se porunceste nimic, aparent textul este o simpla afirmatie, ca un fel de introducere la un CV ?… Si, bineinteles, asa dupa cum (cred) v-am obisnuit deja, voi complica si mai mult lucrurile: Cui ii este adresata aceasta „porunca”? Cei care cred deja in Dumnezeu nu au nevoie de porunca, pentru ca ea (aparent) nu le aduce nimic in plus. Cei care nu cred in Dumnezeu, pe de alta parte, nu vor lua in considerare aceasta porunca, pentru ca nu cred in Dumnezeu. Ciudat si complicat, nu-i asa?

  Raspunsul este urmatorul: Tora nu indeamna, nici pe unii si nici pe altii, sa creada in Dumnezeu. Si nici nu cere ca o persoana sa simta, intuiasca sau presupuna ca Dumnezeu exista. Ceea ce Tora afirma, cu fermitatea unei porunci, esta ca trebuie cu totii sa STIM ca Dumnezeu exista. Ce inseamna asta? Inseamna in primul rand sa ne dezicem de ceea ce se intampla de multe ori, cand oamenii confunda ideea de religie cu „credinta oarba”. Tora ne porunceste sa incercam sa Il intelegem pe Dumnezeu, sa incercam sa Ii demonstram existenta. In urma cu o saptamana, vorbind despre despicarea Marii Rosii, s-a nascut o intrebare (la care am oferit atunci cateva raspunsuri): „De ce a batut vantul de la rasarit toata noaptea, pentru ca Marea Rosie sa se despice?” Am mai primit de atunci un raspuns, cu foarte mare relevanta la ceea ce mi-am propus sa discut astazi: pentru ca chiar si aceia care nu cred ca Dumnezeu a despicat apele sa „dea vina” pe vant si sa creada macar ca apele s-au despicat.

  In pericopa de azi, Tora ne porunceste sa cautam adevarul. Sa credem in Dumnezeu prin incercarea de a-I demonstra existenta. Ne porunceste sa dobandim certitudinea ca Dumnezeu exista cu adevarat, nu prin credinta oarba in acest fapt, ci printr-o judecata impartiala si prin obiectivitate.

  Iar pentru a obtine aceasta obiectivitate, Tora ne sugereaza trei metode:

  sa ascultam si parerea altora
  sa cautam prieteni care sa ne provoace sa gandim
  sa nu ne fie frica sa punem intrebari
  Si, as adauga eu, sa gandim. Un bun prieten, Josh Obstfeld, imi spunea cu catva timp in urma ca profesoara lui obisnuia sa zica: „Ganditul este acea activitate pe care o facem atunci cand nu stim!” Pentru a-l gasi pe Dumnezeu, pentru a intelege ce inseamna „Eu sunt Domnul Dumnezeul tau” trebuie sa gandim, sa credem si sa invatam sa Il cunoastem. Trebuie sa ne invingem temerile si sa ne deschidem. Trebuie sa intelegem ca avem nevoie de aceasta prima porunca, si daca suntem din categoria celor care cred in existenta lui Dumnezeu, si daca suntem din cealalta. Pentru ca mai important decat a-L gasi pe Dumnezeu este a-L cauta…

  [10 PORUNCI – PENTRU CINE?]
  Pericopa Itro este pericopa in care sunt date Cele Zece Porunci. Este pericopa in care are loc cel mai important eveniment din istorie, momentul in care poporul evreu primeste independenta spirituala (dupa ce a primit-o pe cea fizica prin iesirea din Egipt). Este pericopa in care omenirii ii este dat un cod de legi morale care au schimbat lumea pentru totdeauna.

  Si totusi, pericopa Itro nu incepe cu Revelatia de la Muntele Sinai, ci cu povestea lui Itro. Incepe cu indemnul lui Itro catre Moshe de a numi capetenii peste popor, care sa judece pricinile neinsemnate. De ce? Unul din motive este pentru a crea un sistem legislativ, pentru a pregati terenul pentru Cele Zece Porunci, pentru ca Dumnezeu sa le poata da unui popor organizat si nu unei multimi de oameni.

  Motivul pe care vreau eu sa il expun, gaseste insa o mare aplicabilitate chiar si in prezent. Uitati-va la ceea ce Federatia a facut in ultimul timp. Nu ca sa ne laudati, ci doar pentru a intelege un adevar mare: acela ca fara ajutor din partea „poporului”, a voastra, nu am fi reusit. Itro il convinge pe Moshe in pericopa de saptamana aceasta ca fara a numi judecatori „se va istovi singur si va istovi si pe poporul care este cu el. Ca munca este mai presus de puterile sale si ca nu o va putea face singur.” [18.18]

  Incerc sa va conving si eu de asta. Pe toti care ai decis sa faceti un pas mic prin citirea acestor Divrei Tora. Pe cei care faceti alti pasi sau care nu ati avut curajul sau posibilitatea de a-i face inca. Avem nevoie de ajutorul vostru! Avem nevoie – ca si Moshe – de oameni „pe teren”, de oameni care sa faca pentru voi, acolo, in Oradea, Timisoara, Resita, Ploiesti, Iasi, etc, munca pe care noi nu o putem face din Bucuresti. Avem nevoie de ajutorul vostru, de cunostintele voastre, de initiativa si implicarea voastra. Avem nevoie de voi! E vorba (din nou) de gesturile acelea mici, nesemnificative, de a veni o data la sinagoga, de a merge la un film cu un prieten evreu, de a aduce un copil la Talmud Tora, de a manca un humantash de Purim, de a abona un prieten la JEM-uri sau de a-i intinde o mana unui batran.

  Iata motivul pentru care pericopa se numeste Itro, iata motivul pentru care ea incepe cu sfatul lui Itro. Pentru ca este atat de valoros! Pentru ca respectand acest sfat, acela de a cauta ajutor si de a lucra in echipa, vom merita si noi sa stam inainte de Cele Zece Porunci… Vom merita sa avem „pericopa” noastra, meritele si realizarile noastre, satisfactia de a fi contribuit la lucruri cu adevarat importante.

  Shabat Shalom!

 4. Kate Allender zice:

  very interesting post ! it deserves lots reading . Adonai bless all of you !

 5. Valentina Radu zice:

  Foarte pertinent comentariu despre viziunea vremurilor din urma. Felicitari ! Intru pentru prima oara pe site-ul dumneavoastra si pot sa spun ca imi place foarte mult. Nu stiam ce inseamna sa fii evreu mesianic. Acum am aflat. Dumnezeu sa va binecuvinteze Otniela.

 6. Kerrie Brukner zice:

  Very good article Otniela !!!!! I had never thought that Lazar could be a symbol for Israel. But now I can realize this becouse my eyes are opened after the reading time.
  Bless you with Peace in your soul. Go on ! Don`t give ever give up !

 7. Samuel Canadfeld zice:

  Great article ! Very good Otniella ! God loves Israel with an everlasting love. It s good for Chrch to know and to reconsider her relationship with jews everywhere.
  Adonai bless Israel ! I m a messianic jew from Dublin. Bless you Otniella in amount .

 8. Dana zice:

  SABAT SALOM
  PERICOPA TERUMA (Exodul 25:1-27:19) |
  HERUVIMI CU CHIPURI DE COPIL (Teruma 5765)
  Scris de Sorin Rosen
  Luni, 14 Februarie 2005 02:00
  Shabatul trecut am citit in sinagogi pericopa Teruma, iar Cartea Exodului a ajuns la mijloc. Prima jumatate ne-a povestit despre sclavie si apoi despre iesirea din Egipt, despre minunile divine si despre Revelatia de la Sinai, in care poporul evreu a primit Cele Zece Porunci si Tora. In pericopa Teruma, subiectul se schimba: Dumnezeu ii porunceste lui Moshe sa adune de la popor o donatie pentru construirea Tabernacolului, Templului portabil care ii va insoti prin desert timp de 40 de ani. Sunt explicate cu lux de amanunte toate dimensiunile obiectelor ce vor plasate in Mishkan (Tabernacol), rolul lor, materialele din care trebuie facute si zeci de detalii ale modului in care trebuie facute si asamblate aceste obiecte…

  Si ne intrebam, pe buna dreptate, pentru ce? De ce este nevoie de atata lux de amanunte si, mai important, ce ar trebui noi, cei de astazi, sa invatam din toate aceste amanunte. In fond, Templu nu mai exista acum, ritualurile sunt suspendate si nimeni nu trebuie in zilele noastre sa faca din aur Menora, altarul, arca in care erau pastrate Tablele Legii si toate celelalte obiecte din Mishkan… Si atunci, de ce ne ofera Tora atatea detalii?

  Ma voi opri in cele ce urmeaza la un singur obiect, arca in care erau pastrate Tablele Legii, si voi face referire doar la un singur amanunt din constructia ei: capacul de aur. In versetele 25:17-22 din Exodul, Dumnezeu ii spune lui Moshe:

  „Sa faci un capac din aur curat; lungimea lui sa fie de doi coti si jumatate si latimea lui de un cot ?i jumatate. Sa faci doi heruvimi din aur – sa-i faci din aur batut – la cele doua capete ale capacului; sa faci un heruv la un capat si un heruv la celalalt capat; sa faceti heruvimii acestia iesind din capac la cele doua capete ale lui. Heruvimii sa fie cu aripile intinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul si cu fetele intoarse una spre alta; heruvimii sa aiba fata intoarsa spre capac. Sa pui capacul pe arca si in arca sa pui Tablele Legii pe care ti le voi da. Acolo Ma voi intalni cu tine; si de la inaltimea capacului, dintre cei doi heruvimi asezati pe arca, iti voi da toate poruncile Mele pentru copiii lui Israel.”

  Nimeni nu stie astazi cu exactitate cum aratau acesti doi heruvim. Insa ceea ce se stie (pentru ca Midrashul explica acest lucru) este faptul ca heruvimii aveau fata de copil si aripi. Ceea ce pazeau ei era esenta iudaismului, Tablele Legii, Cele Zece Porunci pe care Dumnezeu i le-a dat lui Moshe.

  Iar Midrash-ul povesteste faptul ca atunci cand Dumnezeu a dorit sa dea Tora evreilor, a cerut un garant ca poruncile Sale vor fi respectate. Evreii au oferit pe rand drept garant pe profeti, pe stramosi si chiar pe liderii poporului, insa Dumnezeu nu a fost multumit. Numai atunci cand evreii au spus: „Copiii nostri vor garanta ca Tora va fi respectata!”, Dumnezeu a fost de acord sa ne ofere acest dar nepretuit.

  Iar heruvimii au fete de copil! Pentru ca numai prin copiii nostri Tora poate fi pastrata! Heruvimii cu fetele lor de copil sunt aici garantii nostri ca dorim legamantul cu Dumnezeu.

  Insa heruvimii nu apar pentru prima data in Tora in aceasta pericopa… In Geneza 3:22-24, dupa ce Adam si Eva sunt izgoniti din Gradina Edenului, Dumnezeu pune la intrarea in gradina doi heruvimi cu sabii de foc, pentru a pazi pomul vietii. Dupa multe secole, dupa ce evreii au primit Pomul Vietii, Tora (a se vedea Psalmi 3:18), Dumnezeu a readus pe heruvim la locul lor de paza. Insa de data aceasta ei nu au mai fost pusi sa vegheze ca nimeni sa nu se apropie, ci dimpotriva, au fost pusi sa vegheze ca toata lumea sa se apropie…

  Astazi nimeni nu mai stie unde se afla Arca Sfanta cu Tablele Legii. Insa heruvimii sunt probabil tot acolo, cu fetele copiilor (nostri) privind catre capacul de aur si catre Tora pe care le vor pazi vesnic…
  SPOR LA STUDIUL TOREI

  • Shalom, Dana !

   Frumos , sentimental si pasionant mesajul rabinului Sorin Rosen in aceasta pericopa. Surprinzatoare si afirmatiile sale despre heruvimii capacului de aur. De ce chipuri de copii ? Cu exactitate nu putem sti cum aratau acei heruvimi inaripati. Se prea poate chipurile lor sa fie de copii , mai degraba sa sugereze puritatea , sfintenia, nevinovatia. Oricum , nu exista o foarte certa imagine a fetelor angelice, insa Adonai chiar a poruncit evreilor, un popor monoteist atat de reticent reprezentarilor iconice, sa faca aceste chipuri. Cum asa ? De ce oare ? EL care a spus in She`ma Israel : ” sa nu-ti faci chip cioplit ? ” Pare surprinzator … Si totusi , Dumnezeu a poruncit detaliile pentru Sanctuar.
   Cred ca nu ar trebui sa uitam , ca din cand in cand Dumnezeul Cel Vesnic Isi aminteste ca suntem oameni, ca traim pe un pamant profan si ca avem limitele noastre.Cam la fel s-au petrecut lucrurile si in cazul inaltarii Sarpelui in pustie. Omul are nevoie de o reprezentare – macar din cand in cand – care sa-L intoarca cu fata catre Dumnezeu. Pentru ca natura umana este intr-atat de decazuta incat trebuie sa se prinda ” de ceea ce izbeste ochiul ” mai intai. Intr-un fel ” intai vine ceea ce este firesc, si-apoi vine ceea ce este duhovnicesc.”
   Evident , intr- un alt context si interpretarea lui Sorin are doza ei de credibilitate , insa pentru noi mesianicii, copiii Harului si Rascumpararii , mai concludenta ar fi aceasta. Intotdeauna Dumnezeu S-a apropiat de om cu blandete – EL este Blandul Pastor – si i-a vorbit in contextul lui. In gradina Eden ” Dumnezeu Se cobora in racoarea zilei ” sa vorbeasca cu Adam. Da, exista UN FEL AL LUI DUMNEZEU , de-a Se cobori pe Sine la nivelul umanului. Numai in acest fel il poate ridica pe om la dimensiunea SFINTENIEI Sale.
   Glorie Lui , in veci ! Glorie Tatalui, Fiului si Duhului Sfant !

 9. Pingback: low vitamin d

 10. Jenny Demske zice:

  Schallom, I want to point out my admiration for your kindness otniellabatzion in support of people who need help on that field. Your real commitment to getting the solution up and down came to be exceptionally advantageous and has really encouraged girls just like me to reach their goals. Your useful suggestions in this article implies much to me and much more to my feelings about Israel. With thanks, Jenny

 11. Pingback: aros

 12. Christin Yoder zice:

  Shallom Otniella, wonderful to meet you…I m a messianic jew from Canada. Hashem be a Part in your beautiful work. Almighty God bless you !!!!!!!!!!!

 13. nickmccann zice:

  Hi , Otniella bat Zion ! tremendous article !!!!! Be blessed by the Only One God of Israel !!!!!!!

 14. Beautiful site otnielabattzion !!!!!! Happy to find your interesting articles !!!!! Doing on !!!!!

 15. florinela_carmen_n zice:

  shalom Otniela. Ma bucur sa te cunosc prin intermediul blogului tau. este interesanta ipoteza ta. Cre d ca Lazar ar putea fi un simbol potrivit pentru Israel. Dar de ce nu si pentru noi toti ? sa te poarte pe brate ingerii cei puternici.psalmul 91

 16. roberto zice:

  Hi otnielabattzion, i like very much this post, i like your statements here….God bless you !!!!!!!

 17. şaron_render zice:

  Şalom Otniela. Am descoperit blogul tău căutând ceva interesant şi pot să -ţi spun că sunt încântată de ce scrii tu. Eu sunt evreică după tata şi aş vrea să ştiu unde aveţi sinagoga voi evreii mesianici. Sunt din Suceava şi fac des drumuri la Bucureşti în interes de serviciu.
  Îţi mulţumesc pentru acest eseu care mi-a deschis ochii că şi evreii pot crede în Mesia, că nu sunt pierduţi aşa cum spune biblia prin gura lui Pavel.

 18. Julia zice:

  Very good article Otniella Bat Zion, God bless you, Schallom !!!!!!

 19. d_tr zice:

  Doamnă, nu am nimic cu dvs, dar de unde scoateţi toate analogiile acestea ? Câţi adepţi vreţi să câştigaţi cu amestecătura aceasta ? Eu sunt evreu şi nu mă văd vreodată cucerit de astfel de ciudăţenii. De ce nu rămâneţi la creştinismu cu paştele lui, cu crăciun, cu florii, sfântul Gheotghe care a biruit balaurul şi ceilalţi sfinţi… Creştinismul curat e mai cinstit decât forma aceasta hibrida de „mesianism”.

  • Stimate domn d_tr, ce intelegeti Dvs prin „crestinism curat”?

   • d_tr zice:

    Doamna Otniela Bat Zion, regret daca va pricinuiesc suparare. Dar ori sunteti crestina si respectati crestinismul acestei tari, ortodox, ori veniti in Sinagoga si va lasati de compilatii occidentale, mesianism, protestantism …si reveniti la Iudaismul curat.

   • Domnule d_tr, nu mi-ati raspuns la intrebare. Vad ca aveti o predilectie pentru adjectivul „curat”. Vedeti , daca il folositi asa spornic, sa nu ii depreciati sensul si utilitatea. Sa nu il folositi ca Pristanda, personajul lui Caragiale…
    De unde pana unde ” ori…ori”? Nu asa se pune problema. Este dreptul meu sa-mi aleg credinta si forma ei de manifestare. Sa ader la o confesiune crestina pe care o prefer, neimpusa de nimeni. Nu inteleg de ce sunteti suparat pe protestantism si pe mesianism. Dvs stiti cati protestanti sunt in Romania ? Destui , domnule. Si toti sunt romani ! Nu relegia ne confera etnia, ci mostenirea sangvina. De aceea, si evreii mesianici sunt tot evrei! De aceea, catolicii din Polonia raman polonezi si protestantii din Irlanda raman irlandezi. Chinezii raman chinezi iar japonezii sunt japonezi, chiar daca religia lor comuna este budhismul, etc.
    ADONAI sa va dea Lumina!

 20. imogen.pip zice:

  Sa inteleg ca nu prea cititi Noul testament domnul meu d_tr. Sa stiti ca nu toti crestinii au sfinti. Exista crestinism si fara. Nu cred ca ati studiat bine blogul doamnei Otniela sa vedeti cit de cinstit este. Stiati ca mesianismul este un cult religios in toata regula ? Doamna nu face artificii cum vreti dv sa sustineti ci argumenteaza totul cu Scripturile.

 21. relu zice:

  Biserica primara a fost compusa din evrei. Daca domnul d_tr este evreu de ce nu citeste toata Biblia si dupa aceea sa intre pe un blog mesianic sa ii combata pe evreii care au ochii deschisi şi L-au acceptat pe Domnul Mesia Isus. E trist ce se intampla ! Cine pe cine cearta !

 22. katiwolf zice:

  Otniela Bat Tzion
  D-voastră sunteţi o curiozitate pentru mine.Dacă doreaţi să rămâneţi evreică de ce v-aţi mai botezat? Evreii nu se scufundă în apă.Şi de ce susţineţi că Iisus şi discipolii lui au fost evrei? Au fost aşa cind i-au născut mamele lor şi mergeau la shill…… după botez şi -au schimbat religia devenind creştini. Deci nu mai pot fi evrei după legea rabinatului.

  • Stimata katiwolf , mai intai Shabat Shalom ! Nu banuiam ca pot ajunge ” o curiozitate ” pentru cineva. Haideti sa lamurim lucrurile… Eu nu doresc sa raman evreica, EU SUNT EVREICA ! Asa a vrut ADONAI, Creatorul Cerurilor si Pamantului. Si imi pare rau pentru toti cei care nu sunt de acord…Eu chiar le urez, dezacord placut !
   Daca Domnul Mashiach si apostolii nu au mai fost evrei dupa scufundarea in apa botezului ( de fapt o mikveh ) atunci si chinezii, englezii , italienii, nemţii, australienii etc isi pierd etnia prin botez. Deci ei nu mai apartin popoarelor de bastina, in opinia Dvs. Ati discutat vreodata cu un astfel de crestin, sa-i cunoasteti parerea ?
   ” Evreii nu se scufunda in apa ?” Dar mikvah ce este, stimata Kati ? Si de ce o practicati ? Iar despre ” legea rabinatului ” ce-as mai putea spune … Eu o pastrez , sa stiti ! Marele meu Rabin meu este Yeshua Ha Mashiach !
   ADONAI ELOHIM sa va binecuvanteze cu adevarata Lumina !

 23. Lucia zice:

  Shalom Otniela – Sarbatori frumoase si binecuvantate ! Sunt de acord, Biserica din primul veac a fost formata din evrei. Ei au dus in lume mesajul Evangheliei prin trimiterea poruncita de Mesia – Domnul Ieshua.

 24. Semida zice:

  Cred ca ar trebui cu toţii să-i mulţumim doamnei Otniela care ne ajută să înţelegem mai bine Scriptura din punctul de vedere al unei descendente a lui Avraam , Isac şi Iacov. Păcat că evreii creştini, care şi-aşa au o misiune grea şi sunt nedreptăţiţi de evreii tradiţionali dacă se convertesc la creştinism , nu au parte de iubirea creştină cum ar merita.
  Am asistat la multe discuţii de pe acest blog şi cred că recunoştinţa şi respectul pentru această doamnă deosebită, în general pentru evreii mesianici, nu dă pe afară la creştinii români.

  • @ Semida, va multumesc mult pentru o intelegere atat de empatica…
   Mesia le stie pe toate…Intr-o Zi se va deschide Cartea si Focul Sfant va dovedi cum a fost lucrarea fiecaruia. Imi doresc sa construiesc doar pe Stanca Veacurilor. Doar Aceasta nu se naruie niciodata ( 1 Petru 4 : 11 )!
   ADONAI sa va calauzeasca, prin Spiritul Sau Sfant, din Sion ! Mult Shalom in suflet si in viata !

 25. CristinaG zice:

  Eu vad ca doamna Otniela aici este apostrofata de o doamna evreica. eu una indragesc evreii, n-am spirit antisemit draga doamna Semida.

 26. Celestina zice:

  Mie mi-a plăcut eseul doamnei Otniela ! E păcat că tocmai evreii nu o înţeleg.
  Dumnezeu să vă binecuvânte stimată doamnă şi cu dv. pe toţi evreii mesianici purtători de adevăr. Şalom cu drag, Celestina

 27. Dana zice:

  Shavua Tov,

  Legea rabinatului nu este relevanta. Torah este relevanta si Adevarata! Evreii mesianici isi traiesc viata in concordanta cu Torah! Daca rabinii mozaici ii recunosc sau nu este problema lor . Mai important este cum sunt ei priviti si acceptati de Dumnezeu! Binecuvantarea vine din ascultare de Dumnezeu si nu din ascultare de traditii omenesti ! Ar fi bine sa ne aducem aminte urmatoarele cuvinte:

  Evanghelia dupa Matei cap.10 :
  16 Iată, Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor. Fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii.

  17 Păziţi-vă de oameni; căci vă vor da în judecata soboarelor şi vă vor bate în sinagogile lor.

  18 Din pricina Mea, veţi fi duşi înaintea dregătorilor şi înaintea împăraţilor, ca să slujiţi ca mărturie înaintea lor şi înaintea Neamurilor.

  Cuvantul lui Dumnezeu se implineste sub ochii nostri! Dati afara din sinagogi si dispretuiti de rabinii mozaici, evreii mesianici merg inainte pe drumul ingust are duce in rai! Biblia este adevarata si profetiile Domnului nostru sunt perfecte!

  Multa binecuvantare si pace sa dea Domnul evreilor mesianici si tuturor celor ce merg pe drumul ingust! Yeshua Ha Mashiah sa fie slavit si onorat in veci de veci!

 28. diana.m.woltz zice:

  nu văd de ce evreii mesianici trebuie să vină în sinagogile noastre. aveţi sinagogile voastre pe rit mesianic….Aveţi şi biserici ! doar afirmaţi că l-aţi găsit pe Mesia….

  • Dana zice:

   Shalom,
   Poarta cerului este deschisa pentru toti oamenii! Sinagogile sunt o mica replica a Templului din Ierusalim! Corect? In Templul din Ierusalim toti oamenii planetei sunt liberi sa inalte rugaciuni catre Dumnezeul cel Viu si Adevarat! Draga Diana, daca nu ai citit niciodata rugaciunea Regelui Solomon cu ocazia dedicarii Templului , te invit sa o citesti. Este in TanaKh.
   Este o mare rusine sa inchizi sinagogile si sa dai afara oamenii care doresc sa auda Torah! Asa ceva numai in Romania intalnesti…. Rusinos si josnic …

 29. Mariana&Pitt zice:

  Draga Otniela sunt foarte incintata de acest blog. Sunt insa intristata pentru ca nu esti inteleasa corect de poporul tau. Nici fratietatea noastra crestina nu prea intelege ce vrei sa spui. I-am tradus lui Pitt citeva din raspunsurile ce le primesti si s-a intristat si el..Vor vedea cu timpul toti ca tu ai dreptate cind le arati ca toate sunt profetite in Biblie si trebuie sa se implineasca voia Domnului. Noi te iubim si te asteptam in Canada sa le spui si crestinilor de aici ce minuni va face Dumnezeu cu poporul Israel si cu biserica Lui in aceste timpuri finale.Cu drag > Mariana si Pitt Cunighan

  • Draga Mariana, ce bucurie mare mi-ai facut venind pe acest blog !
   Draga mea, daca ne intelege ADONAI, e suficient. Si-apoi, cine are candela plina de ulei, ne va intelege…Cine lancezeste, si cu Dumnezeu si cu sistemele omenesti, si cine atipeste in post asemeni fecioarelor neintelepte, nu poate pricepe vremurile pe care le traim.
   Daca ADONAI vrea, desigur, ne putem vedea oriunde ne conduce EL. Sa fiti binecuvantati din Sion!

 30. karl zice:

  Evreii mesianici, ca şi cei de rit sefaradit etc, trebuie să stie că ţin de un rit aparte. Eu unul îi consider evrei pe cei care se trag dintr-o mamă idishe sau sefartite, chiar dacă au apucat-o pe calea mesianismului.Însă dacă aceşti evrei de bună voie şi nesiliţi de nimeni au decis că Mesia este Iisus Hristos al creştinilor, atunci este bine să rămână în sinagogile mesianice împreună cu creştinii care sunt de acord cu ideile lor.Care e problema la urma urmelor ? Nu e perfect normal? Cine se aseamănă se adună! Noi ceilalţi evrei nu vrem să fim amestecaţi. Vă spun Şalom , fără supărare vă rog…

 31. rahel.tender zice:

  Doamnă Otniela sunteţi foarte generoasă, îi ascultaţi pe toţi. Mare păcat ! Mozaicii nu ştiu că adevăraţii evrei (după Legea lui Moişe ) sunt evreii mesianici. Vă scriu cu inima îndurerată pentru toţi care nu Îl văd pe Domnul Ieşua. Bine că avem făgăduinţele. Eu L-am întîlnit pe Mashiah şi nu aş vrea să mă reîntorc niciodată la ce am fost fară El. ŞALOM RAV ADONAY VE MOSHIAH !!

  • Doamna Rahel, va multumesc pentru cuvintele Dvs apreciative. Insa UNUL SINGUR e BUN : ADONAI – ELOHIM! Sunt sigura, nu peste mult evreii toti IL vor vedea pe ADEVARUL REGE MASHICH !
   Sunt onorata sa va cunosc ! Ma bucur nespus de mult cand intalnesc confrati evrei care L-au intalnit pe Yeshua Ha Mashich…E o mare binecuvantare ! ADONAI sa va poarte victorioasa din Sion ! Baruch Habbah Melech Mashiach!!!
   Va astept in continuare interventiile si la celelate postari…

 32. isidorwaldman zice:

  Voi mesianicii sunteti un mare fenomen… Sunt evreu, de 10 luni merg in Sinagoga mesianica Tikvat David a lui rav Leman din California. Rugati va rog pentru mine…Nu mai am mult si sunt sigur ca Masiah este Isus Crist. Domnul cu voi pina la Revenirea lui Mesiah….. Shalom ve Yeosua Ben Davidu !

 33. robtreaz zice:

  Pacat ca evreii inca zăbovesc in a-L accepta pe Mesia cel adevarat…
  Din aceasta cauza harul s-a revarsat peste neamuri. Se vor intoarce odata dar pacat de cei care mor fara salvare.
  Proverbul ” drumul spre iad e pavat de intentii bune ” se adevereste in cazul lor si in cazul acelora care nu cred in jertfa Fiului lui Dumnezeu.
  Shalom doamnei gazda. Frumoasa indeletnicire Otniela fiica a Sionului !

 34. marcu_costel zice:

  Eseul mi-a placut…aveti viziune biblica. Daca puteti sa-mi raspundeti la o intrebare stiind ca orice profetie ( daca se numeste profetie ) se refera la viitor. De ce sunt atit de uriti evreii in lume ? A cui e pacatul? a lor ca L -au rastignit pe Mesia si se implineste astfel Deuteronom 28 cu versetele din partea a doua ? Sau a celor calauziti de rautate care se lasa la dispozitia diavolului? Cum se impaca profetia cu voia lui Dumnezeu ? Poate fi Dumnezeu condamnat ca se intimpla aceste lucruri oribile ( ma refer acum si la filmul de pe you tube despre copiii de la Auschwitz) sau oamenii neascultatori ? Va multumesc pt. raspuns !

  • Stimate domn marcu_costel, intrebarea Dvs creeaza suspiciune. Imi pareti tendentios. Nu exista nicio scuza pentru ura, mai ales in ceea ce-i priveste pe crestini. Ura nu poate intra in nicio doctrina, in niciun program. Iubirea este o porunca in Biblie, atat in Tanach cat si in Brit Chadasha. Daca omul iese de sub aceasta umbrela ocrotitoare, atunci trebuie sa plateasca pretul neascultarii, pana se pocaieste. Cu alte cuvinte, cine seamana vant, culege furtuna. Cine uraste va fi urat si va fi nefericit, pentru ca omul, creatia frumoasa a lui ADONAI, a fost programat sa functioneze in iubire ( Dumnezeu este DRAGOSTE!).
   In ceea ce priveste antisemitismul, fireste, raspunsul este acelasi. ADONAI nu cere nimanui sa – I apere onoarea in acest mod. EL a stabilit legi clare in Torah si a facut legaminte pe care nu le poate calca. Holocaustul a fost o lucrare demonica de nimicire a planului divin cu privire la poporul Israel. Insa Dumnezeul lui Avraam este mai MARE. Statul Israel a renascut din cenusa.
   Bineinteles, Spiritul profetic e la lucru. EL vegheaza continuu, si la implinirea vremii profetia se implineste. Sunt multe profetii cu privire la poporul Domnului care s-au implinit. Altele sunt asteptate, vine si vremea lor. ADONAI nu poate fi condamnat niciodata pentru deciziile rele ale oamenilor. EL nu a creat roboti, ci fiinte rationale, cu sentimente si emotii. Restul e un detaliu pe care omul va trebui sa si-l asume la judecata finala.
   Sa fiti binecuvantat din Sion!

 35. LilicaP zice:

  Otniela unde ati vazut asa o piesa proasta ? Ce spuneti d-voastra este o mare zapacire. Iudaismul a fost credinta noastra din stramosi.Acest lucru inseamna sa fii evreu. De ce amestecati lucrurile ? Domnul d-tr are dreptate. Voi mesianicii ati venit de citiva ani, v-ati turnat apa in cap la botez si vreti sa mai fiti evrei? Si vreti in Sinagoga noastra ? Vad ca aveti iudaism mesianic…Ce mai inseamna ? In Canada am fost intr-o comunitate de mesianici si singurul lucru pe care il faceau a fost omagierea lui Jesus Christ… Cine a facut pogromuri si shoah asupra evreilor ? Nu crestinii pe care ii simpatizati d-voastra ? Am si eu prieteni crestini…Dar pina la un punct. Nu in Sinagoga si nu la masa…Noi mincam kasher.

  • un ucenic zice:

   draga doamna Lilica, sinagoga nu este singurul loc de inchinare catre Dumnezeul lui Avraam Isac si Iacov. pina la urma dvs impliniti Biblia pe viu. scrie clar ca ucenicii Domnului Ieshua vor fi prigoniti chiar de cei din casa lor si vor fi dati afara din sinagogi pt. Numele Domnului.

  • Doamna LilicaP, daca din intamplare mai vizitati acest blog, va rog mult sa-l rasfoiti cu atentie. Sunt sigura ca veti gasi multe lucruri interesante pentru suflet. Sa stiti, insa, ca INIMA TREBUIE SA FIE KASHER! De-aici vin toate, cum bine zicea MARELE EVREU, YESHUA HA MASHIACH. EL va iubeste si vrea sa va salveze. Si nu uitati, a doua oara MASHIACH va veni ca JUDECATOR. Ce veti raspunde in Fata Lui cand Dvs nu aveti sangele Ispasirii deasupra capului Dvs ? Amintiti-va de Pesach, de sangele mieluseilor care a stat intre Dumnezeu si om…
   Fiti binecuvantata din Sion!

 36. Selma&Yany zice:

  draga otniela suntem din belgia, o familie de mesianici. eu sunt evreie plecata din romania la 10 ani si sotul olandez. am vazut credinta ta si te tinem in rugaciuni. Yeoshuah Moshienu vine curind, maranatha, Barukh habbah be Goalehnu !!!!!!!

 37. evelina zice:

  Salom doamna Otniela Bat Tzion. Eu apreciez foarte mult evreii. Biserica din care fac parte ii iubeste si se roaga ptr ei. Chiar daca ei astazi nu Il primesc pe Domnul nostru Isus de Mesia Biblia ne spune ca se vor pocai la sfarsit dupa Necazul cel mare. Antisemitismul este un duh rau venit de la Satana si noi copii lui Dumnezeu nu trebuie sa ne lasam infectati cu aceasta otrava criminala. Nu stiu daca am scris unde trebuia dar m-am oprit aici ptr ca mi-a placut mesajul eseului dv.

 38. arthur.to zice:

  Stimata doamna meritati toata admiratia. Munca dv este colosala dar nu aveti dreptate. Amestecati lucrurile…si iudaism si crestinism… V-ati pus vreodata intrebarea ce s-ar fi intamplat cu acest popor daca admitea ce spun mesianicii ? Unde s-ar fi ajuns ? Noi avem alte criterii in asteptarea lui Mesia…Noi nu putem accepta pe Mesia asa cum il au crestinii pe Iisus Hristos…

 39. Shalom !

  Sunt convinsa ca un fel de AUDIT pe care sa-L execute YHWH planetei terra este absolut necesar! Am citit cateva dintre comentariile vizitatorilor acestui blog ca raspunsuri la eseul Otnielei.
  Pare a fi un fel de razboi. Oameni raniti si afirmatii de genul: am prieteni crestini dar nu ma amestec cu ei …
  Se observa o ura din partea evreilor mozaici si lasa un gust amar cititorului …
  Crestinii si-au tot cerut iertare fata de evrei pentru holocaust si s-au cait. Am o intrebare pentru: arthur.to ,LilicaP, isidorwaldman, carol, diana.m.woltz, katiwolf si d_tr:
  In ce fel va faceti dvs ca evrei datoria de a fi lumina neamurilor ?
  Eu, care sunt o goima, nu am invatat nimic bun, frumos , sanatos din comentariile dvs. Cum ma ajutati dvs ca goima sa inteleg Tora?
  Poate ar trebui sa schimbati ura in dragoste, gheata in caldura.
  Sunt convinsa ca am de a face cu persoane inteligente care stiu ce am vrut sa spun.
  Astept raspunsurile dvs.
  Cu stima, Dana Filipeanu

 40. c.m. zice:

  N-are nimeni nimic cu crestinii, nici cu mesianicii. Dar sa ramina fiecare la locul lui. Evreii in sinagogile lor si crestinii in bisericile lor. De ce asa mare suparare ? Doamna Dana Filipeanu exagereaza daca aduce in discutie holocaustul…Vad ca e mai suparata dinsa decit gazda blogului.
  Doamna Otniela Bat Tzion va inteleg pozitia, asa va manifestati peste tot in lume voi mesianicii…

 41. Shabat Shalom,

  Ati ocolit foarte diplomatic raspunsul…acuzandu-ma pe mine de exagerari…
  Sinagoga este Poarta Cerului la fel si Templul din Ierusalim pe care-l asteptam cu drag.
  Torah a fost data sa fie citita de toti oamenii si inteleasca ca atare . Oricine are dreptul sa auda Cuvintele Torei.
  Eu am ales sa aud Torah citita de Coheni, Leviti, iudei in sinagogile lor si sa stau frumos in locul pregatit anume pentru femei ca respect al randuielii Sinagogii.
  Templul din Ierusalim care este numit si Casa de rugaciune pentru toate popoarele. Am dreptate?
  Nu este frumos si nici politicos sa incui sinagoga si sa-i pui interfon sau portar care sa te legitimeze…

  In rest pace si buna invoire.
  Eu nu sunt suparata mai degraba mirata de actiunile ciudate ale comunitatii evreilor mozaici din Bucuresti.

  Intrebarea mea ramane pentru arthur.to ,LilicaP, isidorwaldman, carol, diana.m.woltz, katiwolf si d_tr:
  In ce fel va faceti dvs., ca evrei, datoria de a fi lumina neamurilor ?
  Eu, care sunt o goima, nu am invatat nimic bun, frumos , sanatos din comentariile dvs. Cum ma ajutati dvs ca goima sa inteleg Torah ?

  Va multumesc si astept raspunsul dvs.
  Shabat Shalom!

 42. georgiana zice:

  shalom. Eu sunt crestina. dar nu credeam ca evreii nu se inteleg intre ei. pina la urma de ce evreii mesianici nu sunt acceptati de catre evreii traditionalisti in sinagoga? n-am inteles. Bunicii mei au vecini evrei care merg la sinagoga dar cei tineri ( copiii lor ) sustin ca ei nu cred in Dumnezeu. merg la sinagoga de forma.

 43. lavinia zice:

  Evreii sunt sectari si gresesc.dar cred totusi ca si crestinii au vina lor…au gresit istoric fata de evrei…buna pace va urez. Adica shalom.

 44. ernestina zice:

  Shalom,bucurie si har ! O sarbatoare spre slava Domnului Iisus Hristos va doreste, Ernestina si Paul.
  Sa ne fereasca Dumnezeu de antisemitism pe noi crestinii…ar trebui sa ne fie frica de minia Dumnezeului lui Avraam, Isac si Iacov…

 45. ShlomoSchmitz zice:

  Doamna Otniela – va admir educatia si cultura. Pina la urma sunteti de apreciat daca stiti cine este Moshiah. Noi ceilalti, traditionalistii habotnici cum ne numiti voi evreii modernisti cu tot soiul de idei extravagante, inca nu l-am aflat desi il asteptam de mii de ani.Acum, nu ne puteti cere noua, evreilor ingusti la minte, sa gindim ca voi neologii mesianici. Si daca nu gandim ca voi de ce sa ne rugam impreuna si sa mincam impreuna? Sper ca intelegeti situatia… Shabbat Shallom !

 46. Shabbat Shalom!

  Stimabile ShlomoSchmitz desi doriti sa fiti politicos de fapt nu sunteti. O ironizati pe Doamna Otniela. Se intelege clar ca nu o apreciati si mai mult o respingeti cu vehementa. Asta se cheama fatarnicie. Doamna Otniela nu a pomenit nimic despre evrei ca ar fi ingusti la minte din pricina faptului ca nu il recunosc pe Mesia ca fiind Yeshua din Nazaret asa cum afirmati Dvs.! Va invit sa cititi cateva postari ale evreilor mozaici care nu il recunosc pe Yeshua ca fiind Mesia lui Israel, aici pe blog. De Exemplu: https://otnielabattzion.wordpress.com/literatura-2/alti-poeti/tony-daccre-barat/ Domnul Tony Daccre Barat este un evreu mozaic!
  Va rog sa raspundeti Dvs., Domnule ShlomoSchmitz la intrebarea :

  Si daca nu gandim ca voi de ce sa ne rugam impreuna si sa mincam impreuna?

  Sa aveti un Shabbat fericit !

 47. t.r.p. zice:

  Doamna Filipeanu nu ne impresioneaza deloc. Predilectiile fostului rabin Sorin Rosen nu i-au facut bine in cariera. Noi raminem la pozitia exprimata, evreii sa stea fiecare la ritul ales. Cu sefaraditii ne-am inteles. De ce sa nu ne intelegem cu evreii mesianici ? Fiecare in sinagoga lui si cind ne vedem dam mina cu prietenie.

 48. Shavua Tov!

  Doamna t.r.p. sau domnule t.r.p.? Cum sa ma adresez dumneavoastra ?
  Eu am un nume si oricine ma poate identifica. Nu ma ascund in spatele unor initiale caci oricum Dumnezeu ma cunoaste iar de oameni nu imi este teama.
  Sunt Doamna Dana Filipeanu si am frecventat cu mare placere Sinagoga Mare din Str. Adamache. De Hanuka am avut marea placere sa particip la redeschiderea Templului Coral proaspat restaurat!
  Este foarte posibil sa ma cunoasteti si m-as bucucra sa fie asa.
  Cat despre fostul rabin Sorin Rosen am mare respect fata de Dansul si consider ca Bucurestiul intreg a avut de pierdut cand domnul rabin a plecat in Canada. Pe vremea cand dumnealui oficia ceremoniile la Templul Coral si mai apoi la Sinagoga Mare , Tora era inaltata si toata lumea din Sinagoga, evrei si neevrei , o puteau vedea si bineinteles invata din Ea!
  Astazi sinagogile din Bucuresti sunt exclusiviste si private.La Sinagoga din Amzei ai acces doar daca esti evreu dupa mama…si la Sinagoga Mare intri daca ai carnet de mebru al FCER sau esti membru simpatizant al FCER si ai cotizatia platita la zi.
  Stau si ma intreb de ce s-au luat astfel de masuri ciudate.
  Sinagogile de altadata erau exemple de ospitalitate si astazi sunt ca niste cluburi unde trebuie sa ai acces cu statut bine definit de evreitate mozaica.
  Torah este doar pentru evrei sau este si pentru neamuri ( goimi)?
  Torah este Legea lui Dumnezeu! Corect?
  Si daca este Tora este Legea lui Dumnezeu si Dumnezeu a dat o sarcina evreilor sa fie lumina lumii atunci de ce neamurile nu au voie in Sinagogi unde se inalta Torah ??? Cum sunt in acest caz evreii lumina pt neamuri?

  Doamna t.r.p. sau domnule t.r.p. va rog frumos sa raspundeti la intrebarea de mai sus.

  Va multumesc.
  Cu respect,
  Dana Filipeanu

 49. Tili Steinmann zice:

  Doamna Filipeanu nu ne poate obliga sa renuntam la vederile noastre. Voi mesianicii vreti sa umpleti bisericile si sinagogile ? Stati acolo unde va este locul. Aveti sinagogi mesianice cu ritualul vostru. De ce sa veniti in sinagogile noastre?

 50. wily.traper zice:

  Shalom alecham : Suntem de acord cu ceea ce spune doamna Tili. Ne asociem si noi ceilalti… Evreii de rit mozaic sa stea separat de evreii mesianici sau alti neologi. Nu vedem lucrurile cu aceeasi masura. Fiecare la ritul lui: fara suparare !

 51. hazelvinkler zice:

  Shalom Otniela Bat Tzion & vizitatorii

  Sunt evreu mesianic de curind. L-am primit pe Meshiach Ieoshua Ben David ca Salvator Tikveyinu al poporului nostru israelit. Acum eu regret din inima toate aceste discutii si mai ales ca fratii nostri evrei nu inteleg ca noi L-am gasit pe Mesia. Nu ne ramine decit sa ne rugam si sa credem ca Elohim va lucra si pentru ei, cum a lucrat pentru noi. Va doresc multa pace si bucurie. Ieoshua HaMoshiach Chai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s