STIRI intre stiri – ( 3 )


1. In urma studiilor sale recente , profesorul canadian Andrew Benedek , cercetator hidrolog , a avertizat ca actuala criza a apei potabile la nivel mondial este chiar mai grava decat se estima pana in prezent. Exista riscul ca , in viitorul apropiat , fermierii sa nu mai reuseasca sa produca suficiente alimente. In unele regiuni de pe glob , nivelul panzei freatice scade cu peste un metru pe an , iar apa potabila este infectata , provocand imbolnaviri serioase care deseori duc chiar la decese.
2. Cercetarile  efectuate  de oamenii de stiinta de la Universitatea din Virginia au demonstrat  ca  din cauza poluarii  severe a mediului inconjurator, familii intregi de albine sunt amenintate cu moartea in intreaga lume. Substantele daunatoare din atmosfera pericliteaza grav existenta florilor , iar albinele trebuie sa depuna un efort tot mai mare pentru a gasi nectarul vital pentru supravietuire. Inainte ,  parfumul florilor atragea insectele de la o distanta de pana la 1200 de metri . Acum,  acestea abia daca il mai detecteaza de la 300 de metri. Conform cercetatorilor, motivul il constituie faptul ca substantele olfactive se amesteca repede cu substante daunatoare precum hidroxidul si radicalii de nitrat , si astfel dispare parfumul florilor.
3. Guvernul britanic a emis noi directive lingvistice pentru profesori. Prin urmare anumiti termeni sunt acum considerati a fi ” inadecvati ” printre acestia numarandu-se si ” mama ” sau ” tata „. In locul acestor cuvinte se recomanda folosirea termenului general de ” parinti ” . In urma unor sedinte extraordinare , guvernul a hotarat ca aceasta linie directiva sa fie stabilita in detaliu de ” Stonewall ” , grupul din cadrul Parlamentului care face lobby pentru drepturile homosexualilor. Hotararea are ca scop combaterea atitudinii xenofobe din cadrul scolilor engleze.   
4. Anul trecut mai multe localitati britanice au renuntat in intregime la decoratiile de Craciun, iar in alte localitati numele lor a fost schimbat din ” lumini de Craciun” in ” lumini de iarna „. De asemenea , numeroase companii le-au interzis angajatilor sa puna decoratii de Craciun in birouri. Motivul acestor interdictii a fost consideratia fata de cei de alta credinta, teama de a nu-i jigni pe musulmani , si frica  iminenta  de a se confrunta cu procese  intentate de islamistii radicali. Oare cum vor sta lucrurile in acest an ?
5. Uniunea Bisericilor Protestante din Olanda intentioneaza sa isi schimbe pozitia fata de Israel. Dupa 40 de ani de solidaritate incontestabila fata de Poporul lui Dumnezeu , un membru al sinodului a propus adoptarea unei ” atitudini mai relaxate ” vis-a-vis de Israel.
6. O grupare extremista musulmana a amenintat cu moartea moderatoarele unei televiziuni palestiniene , in cazul in care nu respecta cu strictete regulamentul legat de vestimentatie. Acestea s-au conformat imediat noilor prevederi.
7. Cea mai mare clinica ginecologica din Milano intentioneaza sa inlocuiasca crucifixurile din saloane cu imagini ale maicii Domnului , dorind sa evite astfel faptul ca un numar tot mai mare de paciente musulmane se simt discriminate religios la vederea acestora , relateaza cotidianul La Repubblica .

Traducere – Otniela ;   din publicatiile  Israel Today  si  Idea Spektrum )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Stiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la STIRI intre stiri – ( 3 )

 1. Jimmy Blair zice:

  Thanks for these pieces of news Otniella. We must pray , the Lord Christ , Yeshua wants us being prepaired for hard times and don t stay afraid . God of Israel bless you.

 2. Ray Baltimore zice:

  Nice important news Otniella ! Thanks with all our love, me and my wife. Yeshua comes , keep your faith in His WORD.

 3. Alice P. Warde zice:

  Shalom Otniella . Thanks very much for the news. We pray all day long for the jewish people to find their own Messiah , Yeshua , the Son of God. Blessings in HIS NAME.

 4. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Shalom, Otniela iubita ! Multumesc din adancul sufletului pentru aceste stiri. Iata inca un motiv de rugaciune. Dumnezeul lui Israel sa va poarte biruitoare.

 5. Dana zice:

  Sabat Salom va spun si eu. In Sabat toti mesianicii ( evrei si ne-evrei – pentru cei care sunt intr-adevar hotarati sa mearga pe calea buna si adevarata a credintei nazarinene, alaturi de evreii care cred in Yeshua ha Mashiah ) citesc pericopele la sinagoga sau in comunitatile mesianice.

  PERICOPA BESHALAH (Exodul 13:17-17:16)

  SHIRAT HAIAM SI TU BISHVAT(Beshalah 5763
  Scris de Sorin Rosen
  Vineri, 17 Ianuarie 2003 02:00
  Dvar Tora
  Doresc sa incep comentariul la aceasta pericopa (Beshalach) cu doua evenimente care trebuie anuntate: (1) Sabatul acesta se numeste Shabat Shira (Shabatul Cantarii), pentru ca in el se citeste Cantarea de la Marea Rosie si (2) Sabatul acesta este si sarbatoarea de Tu BiShvat, anul nou al pomilor.

  Si pentru ca in comentariul la pericopa trecuta am vorbit despre leadership, voi incerca sa nu ma indepartez prea mult de acest subiect, care reapare si in pericopa Beshalach. Mai mult, voi incerca un colaj din cateva surse, colaj menit sa demonstreze in primul rand fantastica legatura dintre componentele iudaismului si in al doilea rand fantastica legatura cu noi, cei care traim astazi…

  In pericopa Shoftim, in versetul 20.19 din Deuteronom, o fraza celebra face legatura dintre Shira, leadership si Tu BiShvat: „KI HAADAM ETZ HASADE” („caci omul este pomul campului”). Care este legatura? Ei bine, sa le luam pe rand…

  VERSETUL DIN DEUTERONOM
  Ce comparatie se poate face intre un om si un pom (evident, in afara similitudinii cuvintelor in limba romana)?!? Sunt doua lucruri majore care merita de amintit: faptul ca ambii au viata si faptul ca ambii au nevoie de radacini…

  In urma cu 60 si mai bine de ani, cu mult inainte de generatia noastra, oameni ca si noi aveau aveau traditii, aveau strazi evreiesti, aveau obiceiuri de tales si tfiln si kidish si havdule… Citeau din Toire, mergeau cu gainile la shoihas si spuneau bruhas cand se asezau la masa… Apoi a venit o nenorocire si viata le-a fost luata. Au rezistat insa „radacinile”…

  In ziua de azi, viata nu ne este amenintata. Dar ne vedem adesea aruncati departe de radacinile noastre… De atmosfera de shtetl, de idis sau ivrit, de talit sau tfilin, de Kidush sau Havdala, de Tora sau shohet sau brahot…

  SHIRAT HAIAM – CANTAREA DE LA MARE

  In spiritul definitiilor Torei, o „cantare” este un fenomen profund spiritual. Conform Mehilta 15.1, au existat numai zece cantari de la inceputul Creatiei si pana la sfarsitul Torei. Chiar si superbii Psalmi ai lui David, la fel ca si scrierile profetilor nu sunt considerate „cantari”. Ce inseamna atunci o cantare?

  In timpul vietii in general, atunci cand suntem expusi la diverse evenimente, ceva ne scapa adesea din vedere: Dumnezeu. Faptul ca El este Cel care a determinat un anume eveniment sa aiba loc este uneori uitat sau trecut cu vederea. Ne este greu sa intrezarim un plan divin in spatele intregii game de evenimente care ne inconjoara.

  Exista totusi momente in care o scanteie ne ilumineaza pentru o clipa fata nevazuta a lumii. Exista momente cand intelegem (chiar daca uneori doar partial) faptul ca exista un destin, exista obligatii, exista un plan… Iar rezultatul unei astfel de intelegeri este o elevare spirituala atat de puternica incat simtim nevoia de a canta. Poate nu cu note, poate nu cu cuvinte, dar simtim nevoia de a multumi, de a spune ceva Cuiva…

  In pericopa Beshalach, in versetul 15.2, evreii proaspat trecuti prin Marea Rosie si eliberati definitiv de sub sclavia egipteana, spun: „Acesta este Dumnezeul meu si Ii voi cladi un sanctuar!” Dupa cum spune si Rashi, atat de puternic a fost momentul eliberarii incat fiecare evreu a putut sa Il arate pe Dumnezeu cu degetul si sa spuna: „Acesta este Dumnezeul meu!”…

  NU NUMAI PENTRU MINE…

  In tratatul talmudic Sanhedrin (37a-b), o problema profunda este ridicata: „De ce a fost Adam, primul om, creat singur si nu impreuna cu alti oameni?” Iar raspunsul oferit de catre rabini este urmatorul: „Pentru ca nici un om sa nu poata vreodata spune: «Lumea a fost creata numai pentru mine.»”

  SI CUM SE LEAGA ACESTE LUCRURI…

  De Tu BiShvat (anul acesta si Shabat Shira), ne aducem aminte de pomul din noi, de viata si radacinile sale… In pericopa Beshalach, oameni asemenea noua, evrei proaspat eliberati de amintirea unei nenorociri (atunci sclavia, acum Holocaustul), L-au vazut aproape pe Dumnezeu si au inteles ca lumea Lui a fost creata pentru toti si pentru fiecare in parte…

  Poate ca este timpul sa invatam si noi din toate acestea… Sa invatam sa lasam radacinile din noi sa cante si sa ne mandrim cu faptul ca suntem parte dintr-un tot. Poate ca este timpul sa replantam (acum, de Tu BiShvat) acea radacina de evreu care a supravietuit de la bunicii si strabunicii nostri, acea radacina pentru care a fost creata de fapt lumea, radacina pura de NESHAMA IEHUDI (suflet evreiesc)…

  SHABAT SHALOM! si HAG SAMEACH!
  Spor la studiul TOREI !

  • Shabat Shalom , Dana ! Toda pentru pericopa ! Graitor de potrivita tuturor nevoilor noastre spirituale. Glorie lui Adonai ! Este bine sa intelegem ceea ce ne indeamna rabinul Sorin Rosen : ca suntem parte dintr-un Plan divin , ca toate evenimentele din viata noastra au valoare intr-o determinanta cauzalitate divina. Nimic din ceea ce ni se intampla nu este ” at random .” Si daca lucrurile stau asa se merita sa-L laudam pe Adonai, mai ales in Shabbat , cu cea mai frumoasa cantare noua. Amen ! Sa fim gata !

 6. Alicia Towber zice:

  My dear Otniella, Daghter of Zion , thanks for news. God bless Israel !!!!

 7. Dana zice:

  Sabat Salom,
  PERICOPA BESHALAH are si o haftara foarte frumoasa: Cantarea Deborei – Judecatori cap.5.
  Un verset care mi-a atras atentia este cel cu nr. 14

  Din Efraim au venit locuitorii lui Amalec. După tine a mers Beniamin în oştirea ta. Din Machir au venit căpeteniile, Şi din Zabulon cârmuitorii.

  Am gasit un comentariu interesant care ne ofera intelegerea acestiu verset in contextul Tanachului per ansamblu.
  http://gill.biblecommenter.com/judges/5.htm , din care citez :
  Gill’s Exposition of the Entire Bible
  Out of Ephraim was there a root of them against Amalek; after thee, Benjamin, among thy people; out of Machir came down governors, and out of Zebulun they that handle the pen of the writer.

  Out of Ephraim was there a root of them against Amalek,…. In this and some following verses, Deborah makes mention of the tribes that were siding and assisting in this war, and of those that were not; and begins with Ephraim, where she herself dwelt, Judges 4:5 who was the root, foundation, and source of this expedition, that under a divine influence directed, animated, and encouraged to it; and by whom, and from whence, a detachment was sent against the Amalekites, who upon all occasions were ready to assist the Canaanites, and now were about to do it; and to prevent their junction, a party was sent from Ephraim, and by the Ehpraimites; though the Targum, and the Jewish commentators in general, refer this to a past action, which Deborah here commemorates and celebrates; and understand by „root”, Joshua, who was of that tribe, and who discomfited Amalek and his people with the edge of the sword, Exodus 17:13.

  after thee, Benjamin, among thy people; which the same Targum and the same writers interpret of a future fact, and as spoken of by way of prophecy; and suppose that Saul of the tribe of Benjamin is meant, and the people of Benjamin, the two hundred thousand footmen he took with him, and fought against Amalek, and destroyed them, 1 Samuel 15:1 but it is rather to be understood of the tribe of Benjamin in general, which at this time went out against Amalek, to prevent their giving any assistance to Jabin king of Canaan, and who were followed in it by a party of the Ephraimites; so that Benjamin has the greatest honour given it, partly as it was first in this affair, and partly as it was general, the whole tribe engaged, whereas only a few in Ephraim, and those stimulated by the example of Benjamin:

  out of Machir came down governors; Machir was the only son of Manasseh, and therefore this must respect that tribe, half of which was settled on the other side Jordan, and to which Jarchi and other Jewish writers ascribe this, and suppose it refers to the princes and great men of it, who subdued the Amorites, and took the sixty cities of Argob in the time of Moses; though Kimchi and Ben Gersom understand it of some of them that came from thence to assist in this war; but it is clearly suggested in Judges 5:17 that they abode beyond Jordan, and gave no assistance at all; it therefore must be understood of the half tribe of Manasseh, within Jordan, from whence came great personages, with a number of men no doubt along with them, to lend an helping hand against the Canaanites, or to be employed as assistants under Barak in this expedition:

  and out of Zebulun they that handle the pen of the writer; which being a maritime tribe, and employed in trade and navigation, had many clerks famous for their readiness in handling the pen; but these through a zeal for the common cause dropped their pens, and took to the sword, in vindication of the rights and liberties of themselves and their brethren; for which they are justly commended.

  Si cred ca mai interesant ar fi sa ne gandim la Noul Legamant si la evenientele profetite de Tanach care rasar in istoria omenirii.
  Isus din Nazaret este Radacina lui Iese -Fiul lui David – Fiul lui Dumnezeu =Mantuitorul
  Saul din Tars, beniamit -Apostolul Domnului Isus.

  Daca ne ne amintim ca Debora este o profetesa atunci intelegem mai bine aceasta cantare profunda care ne poate oferi o noua dimensiune a lucrarii de mantuire si restaurare a poporului Israelit.

  Si inca ceva cu privire la pericopa de astazi.
  Dumnezeu incepe sa se prezinte pe sine cu Numele care defineste caracterul Sau.
  Exod 15:3
  Domnul este un razboinic, NUMELE SAU ESTE DOMNUL.
  http://ojb.scripturetext.com/exodus/15.htm , citez :
  3.Hashem is an Ish Milchamah; Hashem shmo.
  Exod 15: 26
  Daca vei asculta cu tot dinadinsul de cuvantul Domnului Dumnezeului tau si vei face ce este drept in ochii Lui si-ti vei pleca urechea la poruncile Lui si vei pazi toate randuielile Lui, nu voi pune peste tine nici una din plagile pe care le-am pus peste Egipt; pentru ca EU SUNT DOMNUL CARE TE VINDECA.”
  And said, If thou wilt diligently pay heed to the voice of Hashem Eloheicha, and will do that which is yashar in His sight, and will give ear to do His mitzvot, and be shomer over all His chok, I will put none of these machalah (diseases) upon thee, which I put upon the Egyptians; for Ani Adonoi rofecha (I am Hashem that healeth thee). [2Kgs15:5;Amos 4:10]

  Exod 17: 15
  Si Moise a zidit un altar si i-a pus numele:Domnul, steagul meu.’
  Traducerea din ebraica este mai exacta: Domnul este miracolul meu.
  And Moshe built a Mizbe’ach, and called the shem of it Hashem Nissi (Hashem is my Standard [rallying point]);

  Va doresc sa aveti o saptamana plina de pace, bucurie sub oranduiala lui Dumnezeu.

  • Shavua Tov, draga Dana !
   Asa este : Yahweh ne vindeca ! EL este Domnul, Medicul nostru ! Numele lui Dumnezeu este MINUNAT – Yahweh Raffah ! Sa credem si sa inaltam acest Nume in vietile noastre.
   EL este Steagul nostru – Yahweh Nissi ! Steagul arata VICTORIA, INCREDEREA , BIRUINTA. Psalmii davidici si cei ai fiilor lui Core vorbesc mult de Steag. ” Atunci noi ne vom bucura de biruinta ta , si vom flutura Steagul in Numele Dumnezeului nostru. Domnul sa -ti asculte toate dorintele tale.” ( Psalmul 20 : 5 ).
   Iata de ce mesianicii flutura Steagul cu Numele lui Adonai, deseori in timpul serviciilor din Congregatii. Si nu este gresit , nici nebiblic , este chiar un act de credinta , un act profetic prin care I Se recunoaste Celui Preainalt suveranitatea.
   Desigur pentru ca toate aceste Promisiuni ale revelatiei Numelui sa se materializeze era necesara cea mai serioasa Conditie a tuturor timpurilor , de la Eden inspre noi : ASCULTAREA ! ” Daca vei asculta …Voi face …etc ” ii promite Adonai omului. Asadar , SA ASCULTAM , tocmai pentru a experimenta toata FRUMUSETEA NUMELUI DOMNULUI in vietile noastre.
   Sa fiti binecuvantati cu o saptamana plina de Roada Ascultarii, fratii mei ! Yeshua domneste ! Glorie Lui !

   • Dana zice:

    Savua Tov, Otniela

    Sa aveti o saptamana buna si fie ca toti sa ne stragem sub Steagul lui Dumnezeu sau mai bine zis sub Miracolul Domnului!
    Pentru multi oameni din tara noastra anul 2012 a sosit cu ninsori si ingheturi grozave.Comunitatile inzapezite au nevoie de miracole pentru a supravietui.Fie ca Domnul Dumnezeu cel Viu si Adevarat sa dea intelepciune romanilor spre organizare, actiune si solidarizare.

    Saptamana trecuta am amintit despre profetesa Debora. Aceasta evreica credincioasa ca multe alte exenple din Biblie , se confrunta cu o stare de urgenta in Israel .Ea nu s-a plans prea mult ci a trecut la actiune cu incredintarea ca Dumnezeu vegheaza.
    Exista multe exemple in Biblie care ne relateaza actiuni ale oamenilor credinciosi si felul in care au actionat practic pentru a iesi din criza – stilul: credinta in Dumnezeu si fapte concre.
    NT ne atrage atentia : credinta fara fapte este moarta.

    Biblia ne ofera ” clipuri” de istorie din trecut, prezent dar si din viitor.Este o Carte miraculoasa si plina de Lumina calauzitoare din care putem invata mult mai mult decat din orice alta carte.
    Exemple pozitive si negative toate la un loc, expuse in Scriptura, ne ajuta sa trecem peste orice obstacol.
    Dumnezeu ne-a lasat o singura Carte clara. Daca ne-ar fi lasat o biblioteca mare asa cum a fost cea din Alexandria, de exemplu, am fi avut o scuza ca nu ne-a ajuns viata sa o citim si sa o studiem.
    Slava Domnului ca avem o singura Carte Sfanta, o singura credinta, un singur fel de trai curat si simplu.
    Binecuvantat sa fie Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant in veci de veci! Amen!
    Răspunde

 8. Fiona Jeffrie - Daber zice:

  Thanks for news Otniella. I heard and read in New York Times about the bees. May God have mercy on us. He comes very soon.
  I like your articles , Otniella. Much CONTENT.

 9. Anca Gore zice:

  Am citit si stirile. Ce mai …? Vine Domnul repede ! Problema e daca suntem pregatiti . Multumim frumos Otniela. Domnul nostru sa va rasplateasca tot efortul.

 10. great_happy_rays zice:

  Hi, schallom ! Congratulations for this wonderful site, I m really enjoyed found you otnielabattzion, Go on doing it, God bless !

 11. ?????? zice:

  shallom, thanks otnielabattzion , wonderful site lay out ! be blessed always !!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s