Cryterion – Un Mesaj , O Viata , Un Destin ( 2 )


IN MEMORIAM  – Maestrul  PETRU DUGULESCU

Cine l-a uitat oare ? Petru Dugulescu nu poate fi uitat ! El a fost Poetul, Pastorul, Predicatorul si mai ales Misionarul cu o inima mereu gata de jertfa pentru propasirea Evangheliei lui Christos.  A avut o singura viata , nu prea lunga ( a trait doar 62 de ani ) pe care si-a consumat-o intr-o ardere frenetica pentru Imparatia lui Dumnezeu. Mai multe amanunte despre acest pretios fiu al lui ADONAI ,   aici  si  aici .
In ceea ce priveste poezia lui Petru Dugulescu …o putem incadra fara niciun echivoc in directia traditionalista  ( a poeziei crestine )  . Ceea ce-l separa pe poetul banatean de restul confratilor sai  lirici este tocmai tenta ei puternic social – angajanta. Este o poezie care trezeste inca de la primele ei silabe ,  o poezie care motiveaza si  reconfirma pozitia oricarui crestin inaintea lui Dumnezeu. Il pot asemui pe fratele Petrica cu  poetul Adrian Paunescu in ceea ce priveste verbul clar , provocator ,  pe care ambii poeti l-au exhibat in versurile lor.
Va propun in acest sens  poezia  Apus de Mileniu  , din volumul cu acelasi titlu :

Se stinge mileniu-n tăcere
Trăgând obosit după el
Un secol de vis și mistere,
Cu păsări cu cioc de oțel.

Un veac ce-a adus Hiroșima
Și Auschwitzu-acasă la noi,
Un secol la pas cu lumina,
Un secol târât prin noroi.

Cu oameni ce zboară în spațiu,
Cu oameni ce mor pe pământ,
Mânați de același nesațiu
Și goana mereu după vânt.

Și-un secol ce naște din Cronos,
Cu semne ciudate pe el,
În Soare, în Lună și-n Cosmos,
Cu-o FIARĂ,un BALAUR și-un MIEL.

Războaie și vești de războaie,
Cutremure, ciumi, strâmtorări.
Bătrânul pământ se-ncovoaie
Și geme-n adâncuri de mări.

Morala-i o fată bătrână,
O haină-nvechită de mult,
Căci pofta cea rea e stăpână,
Religia cărnii e cult.

Ale omului drepturi sunt sacre –
Se striga de sus și de jos –
Dar eu vreau să strig ca sunt acre
Când ele sunt fără Hristos!

Se-afirmă acum sodomiții
Și timpul ce vine-i al lor,
Dar sunt înfierați „pocăiții”
Cu viața și Bibliile lor.

Religia noastră străbună
E-un fel de satanic vaccin,
Să nu crezi în vestea cea bună,
Să nu-ți schimbi eternul destin.

Curând EUROPA UNITĂ
Va fi doar un singur popor.
Și fi-va atunci învestită
Cu-acel mondial dictator.

Măslinul uscat înfrunzește,
Israel s-a-ntors înapoi,
Iar Valea Meghido vuiește,
Se fac pregătiri de război.

Vedem profeții milenare
Aduse de-al vremii șuvoi.
Și-n straja a patra pe mare
Isus vine iar către noi.

IEHOVA, SHALOM – Nu vă temeți!
Din noapte mai este puțin,
Aveți îndrăzneală și credeți!
Vegheați! Eu sunt gata să vin!

Nu fiara cu hula-i grozavă
Închide-al istoriei fald,
Ci Mielul ce-aduce din slavă
CETATEA cu porți de smarald!

Un MIRE va fi și-o MIREASĂ,
Și-un COSMOS sfințit prin CUVÂNT
În care domni-va o RASĂ:
Acei ce-au fost sfințiți pe pământ.

Va invit  sa audiati si poezia Ultima noapte a Babilonului ( din volumul deja mentionat ) ,  in versiunea declamativa a scriitorului insusi , prilej bun sa va reamintiti vocea de bun orator a  maestrului,  transfigurand in ploaie adevarata , in furtuna chiar , stropii vii ai propriei sale creatii:

 

Cu  alte poezii ale poetului va puteti primeni sufletele aici .
Iar acum  sa-l ascultam pe fratele Petrica in ultimul sau interviu, in care , premonitoriu parca , vorbeste – in stilul sau inconfundabil – despre viata , moarte , Evanghelie si despre IMPACAREA CU DUMNEZEU – numai aici, jos pe acest pamant, nu in bi-existenta viitoare  !
Fie ca asemenea exemple de vietuire si slujire sa ne duca pe toti mai aproape de Inima lui Dumnezeu. Amin.
Sa fiti cu totii binecuvantati din Tzion !

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Istorie si critica literara, Marturii, Poezie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Cryterion – Un Mesaj , O Viata , Un Destin ( 2 )

 1. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Ce bine ca l-ati readus in memoria noastra pe fratele Petrica Dugulescu. L-am cunoscut , pe vremea aceea eu urmam in biserica baptista ca admiratoare , nu luasem botezul. Cred ca a venit de vreo 3-4 ori la Sibiu, si la Turda l-am ascultat in biserica. Mesajele erau puternice si clare, iar poeziile , asa cum bine ati precizat Otniela, te trezeau si te motivau sa traiesti mai corect pentru Domnul Isus.
  Dumnezeu sa-i intareasca si sa-i protejeze familia ramasa fara sot si tata. Insa stiu ca are copii buni , fetele sunt plecate in America iar baietii sunt bine, cred ca cel putin unul a devenit pastor. Sotia este profesoara de romana , asa ca noi Otniela.

 2. Kerrie Brukner zice:

  My godness ! What a poem !!!! very strong signficant ! Exactly what we live our days, everywhere …Good poet !
  Was he a pastor?

 3. Stevan Shepard zice:

  Very strong poetry ! Woah …It s like an ice cream in a piece of cake. Good for you Otniella for posting that. There s our time to repent. May God bless His chruch to stay right before God. I ll speak about this in my church today. Thanks Otniella !!!!!! When I come to your site God reveals me something always.
  God s coming very soon . Let s all be ready !!!!

 4. un ucenic zice:

  Shalom . Asa se spune pe blogul dumneavoastra . Eu nu pot decat sa va admir, ca sora in Domhul Iisus, pentru toata munca de misionara pentru Evanghelie.
  Umblu pe multe saituri si bloguri crestine dar n-am vazut un blog asa ordonat si frumos scris. n-am vazut inca pe nimeni sa scrie despre fratele Dugulescu ( Dumnezeu sa-l odihneasca cu ingerii si sfintii Sai ) cum ati scris dumneavoastra. Toti scriu numai ce le convine , nimeni nu se mai gandeste la un frate care a trait viata pentru biserica, pentru frati si pentru Vestea cea buna. Cu alte cuvinte ” si-a trait traiul si-a mancat malaiul ” , cum spunem noi romanii ca de aia ne merge asa de bine in tara asta …
  Si cu noi pocaitii e la fel. Daca Duhul Sfant ar intra in biserica si s-ar hotara sa o curete cum s-antamplat cu Anania si Safira cred ca ar ramane biserica lui Hristos goala , cel mult unu doi ar mai ramane in picioare. Dumnezeu sa aiba mila de noi ca suntem tare rai si egoisti. Nimic nu e bun in om. Omul de cand se naste si pana moare e tot egoist.
  Si sa le fie de rusine si celor de ziarul Banateanul , care-au scris atunci despre fratele Petrica, sa aiba mila Dumnezeu , nimeni n-a sarit sa-l apere atunci. Macar anul asta sa fim mai buni si sa ne pocaim. Domnul sa ne ierte pe toti si sa ne ajute sa fim mai sinceri, buni si mai milosi de frati. Shalom la voi toti.

 5. Dan Konner zice:

  L-am cunoscut pe fratele Dugulescu la Cluj pe vremea studentiei ( la Cluj am frecventat biserica baptista ). Era un om al lui Dumnezeu din crestet pana in talpi. Mare pierdere pentru fratii evanghelici romani…
  Am luat poeziile acestea si eu..sa le recit in Comunitate , sa le auda si tinerii nostri mesianici. Toda pentru post Otniela. Be Shem Yeshua.

 6. Madi zice:

  Multumim Otniela pentru postare. Poeziile fratelui Dugulescu cerceteaza si astazi inimile credinciosilor. A fost un om de care Dumnezeu S-a folosit la maxim. Slava Domnului pentru asa inaintasi ! Bine ai facut ca l-ai readus in fata tinerilor din biserica de azi.

 7. Matei Claudiu Arghire zice:

  Sunt foarte incantat ca l-ati postat pe fratele Petrica . A fost un crestin binecuvantat ( a pastorit biserica baptista nr 1 de-aici din Timisoara ) nu stiu daca noi, baptistii mai avem devreme pe cineva cu o personalitate atat de completa ca a lui.
  Pacat ca noi romanii ( cum bine a scris cineva mai inainte ) nu stim sa pretuim oamenii, ne dam seama de valoarea lor dupa ce ii pierdem. Dumnezeu sa ne trezeasca pe toti, mai ales pe noi crestinii. Frumos gest ati facut Otniela, Dumnezeu sa va binecuvinteze !
  Poeziile lui Petru Dugulescu mobilizeaza la adevarata credinta si astazi.

 8. Mihai Costea zice:

  Shalom Sarut mana

  Cu foarte multa fericire am citit ce ati scris despre fratele Dugulescu. Venea deseori la noi in casa cand eu si sora mea eram copii. Pe atunci locuiam la Hateg.
  Era un vizionar, un bun orator ( cand predica toata atmosfera se electriza ) , foarte bun poet , un pastor bun, si mai cu seama un om bun si milos de oameni.
  Am ramas stupefiat cand am auzit ca a murit , in urma articolului din ziarul Banateanul. Spun si eu sa le fie rusine celor care-au scris. Foarte bine ati facut , Otniela ca l-ati postat. A fost un crestin adevarat ! Dumnezeu sa-i binecuvinteze familia !

  Am avut o mare bucurie sambata . Colegul meu Yossie, a mers cu mine la biserica mesianica din Londra. Va tin la curent. Multumesc pentru rugaciuni . Lauda Dumnezeului lui Israel in veci !

 9. Elena Ionescu zice:

  O poezie tradionalista care readuce adevarurile generale ale credintei protestante. O creatie poetica care insufla multa credinta in sufletul cititorului.

  • Shalom – Shabat Shalom !

   Sa fiti binecuvantati in Numele Scump al lui Yeshua Ha Mashiach , prieteni ! Va multumesc tuturor celor care ati participat la acest topic, dedicat maestrului Petrica Dugulescu. Ma bucur ca memoria fratelui nostru drag se odihneste in liniste , ” pe maini bune .”
   Dumnezeu Se bucura cand ne cinstim fratii , liderii si inaintasii, pentru ca Dumnezeul nostru este EL Insusi Un Dumnezeu care respecta. Cerul este un loc al onoarei , al cinstei si al respectului colectiv , si este bine sa invatam sa fim ceresti inca de-aici , de jos. Yeshua spune ” ori de cate ori ati facut aceste lucruri ( orice binefacere, si nu mai putin cinstea cuvenita ) unuia dintre cei mai neinsemnati frati ai Mei , Mie mi le-ati facut .”
   Adonai sa ne ajute sa-i iubim pe toti cu Iubirea Fiului Sau ! Asa , si numai asa , suntem adevarati implinitori al LEGII.

   • Dear friends Kerrie Brukner and Stevan Shepard,
    thanks for you were coming this topic dedicated to Petrica Dugulescu. He was a real man of God here, in Romania . He was a baptist pastor , a poet, a poltician , a preacher of the Gospel etc. His poetry is wonderful , very active, in its own style , in the Church life . He was indeed a man of these confused times of the world, who succeed in showing a strong faith in Yeshua The Lord. His sudden death in the 3 -th January 2008 was a big lost for all Romanian evangelical christians.
    So , it`s good you came and met this site such a memorial piece of time. God of Israel bless you !

 10. Nick zice:

  Am gasit acest blog la intampplare ..dar va marturisesc uimirea mea . Aveti numai articole bune si de calitate. Ma voi abona ca cititor fidel al dvs. Dumnezeu sa -i ocroteasca pe evreii mesianici si sa le rasplateasca devotamentul fata de Mesia. Intamplator am postat aici comentariul pentru ca l-am cunoscut bine pe fratele Petrica Dugulescu. Shalom Uvraha!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s