HANUKA – Lumina si Puritate


           (în Ebraică חֲנֻכָּה sau חנוכה)
Sarbatorile Hanuka si Purim sunt considerate Sarbatori “  mici “ si nu sunt mentionate in TORAH. , insa amandoua beneficiaza de profunde si sigure conotatii spiritual- nationaliste ( nu trebuie sa ne sperie formularea  ,  spiritualitatea Israelului biblic este intr-adevar una  nationalist – teocratica ).
In Talmud Shabat 25 se pune intrebarea : Mahi Hanuka ? ( Ce este Hanuka ? )  . Hanuka se sarbatoreste  de la 25 Kislev ( seara ) , timp de 8 zile. Hanuka – denumita in ivrit si Hag ha-Orim (Sarbatoarea Luminii) – chiar se vrea a fi  o Sarbatoare a Luminii.
In fiecare seara de Hanuka, se aprinde o lumanare, gest simbolic necesar  reamintirii  acestei minuni ,  in public.
Daca Purimul are o baza scripturala  , Cartea Esterei , cu totul altfel stau lucrurile cu Hanuka, Sarbatoare postbiblica, si de aceea ignorata cu totul de karaiti. Daca Purimul aminteste de salvarea fizica a unui popor in exil “, HANUKA ( lit . inaugurare , sfintire a Templului “ ) evoca reconstructia nationala in Tara Sfanta,   si totodata  o adevarata renastere spirituala.  Ea comemoreaza de fapt istoria Macabeilor in lupta lor impotriva ocupatiei si a politicii de elenizare fortata , pe care suveranul seleucid Antioch al IV -lea Epifanul a exercitat-o asupra Tarii Sfinte ( 167 in Ch ).Profanarea Templului si interzicerea exprimarii religiei iudaice , sacrificiile pagane impuse prin constrangere au starnit atunci o rascoala , care a dus nu numai la o  restaurare religioasa , ci si la o independenta politica . De fapt ce se urmarea ? Ca notiunea greaca de oikumene – unificata intr-o unica si mare civilizatie – sa se asocieze cu notiunea iudaica de Dumnezeu universal. Existau si pe  vremea aceea in Israel , ca de altfel in orice comunitate religioasa , cativa intelectuali reformisti care se straduiau din rasputeri sa elibereze Scripturile de caracterul lor provincial. Astfel au formulat,  curajos si raspicat ,  prima opinie critica la adresa Bibliei ( care ii va costa foarte mult pe evrei , mai ales pe generatiile viitoare ) . Asa cum era de asteptat cei care s-au opus vehement au fost hasideenii   ( aripa conservatoare a Iudaismului )  care percepusera pericolul iminent al elenizarii iudeilor,  si care incepusera o lupta dura cu reformistii pentru ca acestia  incercau sa elibereze Iudaismul de acele elemente care interziceau participarea evreilor la cultura greaca – de exemplu , afirmarea nuditatii care ii tinea pe evrei in afara gimnaziului si a stadionului . ( Mai departe lectura continua aici ).

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Istorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la HANUKA – Lumina si Puritate

 1. Stephanie zice:

  Oh its wonderful to read and know more about Hanuka. bless you Otniella and thanks. happy Hanukka to you !!

 2. Madi zice:

  Shalom

  Incurajez toti cititorii sa citeasca prezentarea Otnielei. Veti cu totii imbogatiti in cunoastere. Multa binecuvantare ! Dumnezeu iubeste Israelul .

 3. daily deals zice:

  This article is really impressive. You’ve come to some really great conclusions and made valid points on this subject. Thank you for writing great content. I want to see more and more about messianic work. God bless you !!!!!

 4. Dana zice:

  E noapte adaugam cate o lumina…DUALITATEA SARBATORII DE HANUCA (Miketz 5769) HAG SAMEAH !
  Scris de Sorin Rosen
  Joi, 25 Decembrie 2008 02:00
  Celebrand in aceasta saptamana Shabat Hanuca, imi permit sa va ofer o scurta explicatie despre sarbatoarea de Hanuca, cu speranta ca o veti gasi interesanta…

  Se stie prea bine ca in prima seara de Hanuca aprindem o lumanare. Apoi, in fiecare noua seara, numarul lumanarilor creste, pana cand ajunge in seara a opta la opt lumanari. Aceasta este opinia lui Beit Hilel, asa cum transpare ea din paginile Talmudului (Tratatul Shabat 21b). Beit Shamai are insa o alta parere. Conform opiniei sale, in prima seara se aprind opt lumanari, apoi se scade acest numar, pana in ultima seara de Hanuca.

  Talmudul explica motivele fiecaruia… Beit Hilel vorbeste despre maalin bekodesh, adica despre faptul ca in sfintenie directia este doar ascendenta. Aprinderea lumanarilor de Hanuca fiind un act plin de sfintenie.

  Beit Shamai vede Hanuca in relatie directa cu sarbatoarea de Sucot si cu ofrandele ce se aduceau atunci. Deoarece aceste sacrificii erau aduse in ordine descrescatoare numeric in zilele de Sucot, Beit Shamai e de parere ca si lumanarile de Hanuca ar trebui sa urmeze aceeasi regula. Probabil ca si modul in care s-a manifestat minunea de Hanuca este o parte din motivul ordinii de aprindere a lumanarilor gandite de Beit Shamai. In prima noapte, uleiul era suficient pentru opt nopti, in a doua noapte pentru inca sapte nopti si tot asa pana la ultima noapte…

  Insa mai exista si un alt mod de a privi aceasta disputa rabinica. Hanuca este de fapt o minune duala. Pe de o parte, am fost victoriosi in fata armatelor seleucide care se pregateau sa ne distruga. Este o minune prezentata de altfel si in rugaciunea „Al Hanisim”, rostita in fiecare zi de Hanuca. Iti multumim, Doamne, „care ai dat pe cei puternici in mana celor slabi, pe cei multi in mana celor putini”…

  Dar mai exista si miracolul lumanarilor. O cantitate de ulei suficienta in mod normal pentru o zi a durat opt zile. Acest lucru este amintit in „Hanerot Halalu”, fragmentul pe care il recitam imediat dupa aprinderea lumanarelelor.

  Este oare posibil ca Beit Shamai si Beit Hilel sa ne vorbeasca tocmai despre aceasta dualitate. Pentru Beit Shamai, victoria militara a fost cea importanta. De aceea lumanarile sunt aprinse in ordine descendenta, caci asa arata victoriile militare: mai intai, cand victoria este „proaspata”, ea pare o mare realizare, insa daca nu este insotita de mai mult, de un sens si un scop, ea se diminueaza si se stinge.

  Beit Hilel are parerea opusa: minunea de Hanuca este una spirituala. Modul in care spiritualitatea incepe este aproape indetectabil, minor si firav. Insa spiritualitatea se extinde in timp, creste mai mult si mai mult. Si de aceea Beit Hilel ne vorbeste despre cresterea in sfintenie, despre maalin bekodesh.

  Este un mesaj pentru noi toti, chiar si cei care traim astazi, la atatea sute si sute de ani dupa evenimentele de Hanuca. A da sens si scop vietii noastre este ceea ce ne dorim cu totii. Fie asadar sa gasim calea cea buna si sa urcam mai mult si mai mult catre sfintenie, moralitate si o lume mai buna.

  Shabat Shalom si Hanuca Sameah!

 5. Caroline Nimura zice:

  I have to admit that this article about Chanukkah is very impressive and i believe more here are agree with me. God bless Otniella.

 6. Julien Gellings zice:

  Happy Chanukah ! I am amazed this site it s like a university we can learn a lot of things about Messianism. I am not a jew but I love very much jewish peple. My wife is a mesianic jew and I understand more about christianity since I married her. She is wonderful !!! I want to give her your site Otniella I know she wiil enjoy very much. Good luck further and keep it on . God bless you !

 7. Jack & Jones zice:

  This article honestly impressed me. I have to say, your writing talent and knowledge about this topic is unsurpassed by many other writers in my opinion Otnielabattzion. My father is a jew , too. You do great work. Bless the Lord ! I ll come to visit your site manytimes be sure.

 8. Dear Friends , Stephanie , daily deals, Caroline Francom, Julien Gellings and Jack & Jones ,

  Thanks for coming my site and especially for reading and appreciating the artcle about Chanukah. I `m very happy you find yourself in this celebration and realised how great is our God . The Real God of Israel ! I `m glad that some of you have jewish roots. It `s great but also it must be duty to God. To fulfill and to approach Israel who doesn`t know about Yeshua, our Saviour, with much love from God.
  So I bless all of you with a great Shalom ! Keep closer and closer to God . A Happy New Year, for you and your families !

 9. Dragele mele, Dana si Madi ,

  Va multumesc pentru toate interventiile voastre oportune , pentru toata implicarea voastra generoasa in Lucrarea pe acest blog.
  Prin Harul Domnului , pana aici DUMNEZEU A FOST CU NOI ! Slavit sa-I fie Numele ! Si prin HAR nemeritat , prin Cuvantul Sau care nu se dezminte niciodata , va fi si in continuare. EL a spus ucenicilor ca ” va fi cu ei pana la sfarsitul veacului ” ( adica pana la capat ) , ce promisiune minunata !!! Si daca ” EL este cu noi ” cine va fi impotriva noastra ” ?
  Dana , multumesc pentru osteneala postarii pericopelor si pentru toate comentariile tale, in care CUVANTUL lui Dumnezeu straluceste prin toate versetele desfasurate ! Sa fii binecuvantata de ADONAI !
  Madi, multumesc pentru comentariile poeziilor, pentru incurajari si pentru rugaciuni ! Sa fii binecuvantata de Dumnezeul lui Israel !
  Va doresc amandurora UN AN BINECUVANTAT , CU DOMNUL DUMNEZEUL LUI ISRAEL alaturi, la fiecare pas !

 10. JakobEmmer zice:

  good post otniella bat zion !!!! i like very much the joy in Hanukkah !!!!
  i m a messianic from United States , CA Baruckh Hashem and schallom to you….

 11. isacdaniels zice:

  Shallom fellowship otnielabattzion !!!!!!
  It s pleasured in amount to find your work here. May you be blessed in the NAME of MESSIAH, YEOHSHUA THE HOLY ROOT OF DAVID. SHABBAT SHALLOM !!!!!! From Irish messianic brothers and sisters BARUKH HABBAH !!!!!! Happy Hanukkah !!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s