Tu unde esti ? – ( 1 )


       CUM IL URMEZI PE YESHUA ?
–   Schita pentru un   Studiu Inductiv

                                          de Otniela
Exista 4 moduri de a-L urma pe Yeshua Ha Mashiach – Isus Christos Domnul:
1. Ucenicul  de tip ” Eu ”
2. Ucenicul  de tip ” Eu si Yeshua  ”
3. Ucenicul  de tip ” Yeshua si cu mine ”
4 .Ucenicul  de tip ” Numai Yeshua”

Inca de la inceputul acestui mini-studiu trebuie sa clarificam un aspect esential: sper ca suntem cu totii de acord ca doar ultimul tip de urmas al lui Yeshua  este cel corect inaintea lui Dumnezeu , in lumina tiparului  Sfintei Scripturi , din punctul de vedere al standardelor divine.

1 .Ucenicul  de tip ” Eu ”
Acest gen de atitudine ii este caracteristica unui ucenicului  egoist. Ceea ce practica el nu este nimic altceva decat o slujire din obligatie,  doar cu numele, fara Yeshua . Un astfel de ucenic a fost Iuda Iscarioteanul,    care, desi aparent Il urma pe Christos , in realitate nu Ii pasa decat de el insusi , si de punga lui.
2 . Ucenicul  de tip ” Eu si Yeshua ”
In aparenta ” eu si Yeshua ” suna mult mai bine decat numai ” eu ” . Totusi chiar daca aceasta urmare a Domnului Isus pare mai buna decat prima, ea este tot una egocentrica. Christos este intr-adevar prezent in relatie , dar El nu ocupa nici pe departe locul pe care ar trebui sa il aiba in viata unui slujitor loial. Un rol secundar este inadmisibil pentru Mantuitorul nostru , astfel ca aceasta  crestinatate nu este cu mult mai buna decat cea de tip” eu.”
3 . Ucenicul  de tip ” Yeshua  si cu mine ”
” Yeshua  si cu mine ” suna deja mult mai bine decat primele variante, deoarece, in cazul unor astfel de urmasi  este vorba despre acei credinciosi  care Il iubesc pe Domnul cu adevarat, din toata inima, si care sunt dispusi sa Il urmeze pe Mantuitorul pana la capat . Cu toate acestea, in ciuda deciziei serioase de a implini Voia Sa , ei lasa totusi deschisa o portita de scapare , prin care ” eul ” lor sa poata evada atunci cand la orizont apare o problema serioasa. Acesta este motivul pentru care ei lasa  adaosul   ” cu mine „, alaturi de Isus. Acesti crestini Il urmeaza intr-adevar pe Domnul cu loialitate , dar in momentul in care situatia ajunge in impas , ei se retrag cu un pas – doi indarat , contempland de la distanta evenimentele dificile.   
4 .Ucenicul  de tip ” Numai Yeshua ”
Asa cum am mentionat de la inceput , numai acest model de urmare a Domnului Christos- Yeshua Ha Mashiach – este corect. Haideti acum sa vedem ce implica practic teoretica expresie   a trai numai pentru Yeshua . Acest lucru nu inseamna nici pe departe ca vointa noastra este subminata complet. Urmasii  de tip ” numai Yeshua  „ sunt cei de care Dumnezeu Se foloseste pentru a-Si implini Planurile Sale marete,  si cu care EL alege sa faca Istorie. Lucrul acesta necesita o dedicare neconditionata fata de El , deoarece Tatal Ceresc are nevoie de oameni care se neaga pe ei insisi, care sunt constienti ca fara Domnul Isus nu sunt nimic , si  care prefera sa actioneze  doar alaturi de El, si cu El in orice circumstanta din viata.
Iata un exemplu elocvent din Aritmetica. Sa luam de exemplu cifra zero. Oricat de tare am umfla-o , ea are aceeasi valoare, adica niciuna. Zero inseamna nimic. Asemenea acestei cifre    suntem si noi,  fara Domnul  si Mantuitorul nostru . Christos insa  paseste  in viata noastra si vrea sa fie numarul unu. Foarte mare atentie in continuare  ! Din punct de vedere spiritual nu avem decat doua alternative: nulitate , zero absolut, sau o fiinta valoroasa, care isi castiga valentele tocmai prin Valoarea Unica a Stapanului ei.  Orice situatie in care tinem sa  ne adaugam si noi zero-ul nostru egoist  , in raport cu Unicitatea  lui Mesia , nu face altceva decat sa reliefeze goliciunea si zadarnicia unei astfel de vieti spirituale.Daca Il lasam insa doar pe El , viata noastra de Credinta capata sens, valoare si semnificatie, ceeea ce inseamna ca am devenit slujitori veritabili  in a caror vieti  straluceste Cuvantul viu  din Filipeni 4:13: ” Pot totul in Christos care ma intareste.”
Sa nu uitam ca acest lucru se intampla doar atunci cand ne hotaram sa devenim slijitori  de tipul ” numai Yeshua  „ si cand ne dedicam in totalitate Mantuitorului nostru  !  Doar atunci ceea ce gasim scris in textul din Coloseni 3: 3 , devine Adevar si pentru noi : ” Voi ati murit si viata voastra este ascunsa cu Christos in Dumnezeu. „ Doar cand vom renunta la fiecare situatie in care ne rezervam dreptul sa avem initiativa,  si Il vom lasa exclusiv pe Yeshua – Isus Christos  sa decida , viata noastra va deveni cu adevarat valoroasa si bogata din punct de vedere spiritual. Atunci vom fi o cinste pentru Dumnezeu – Tatal si  o binecuvantare pentru altii, traind o viata plina de satisfactii spirituale, nebanuite si glorioase. Yeshua Ha Mashiach  , prin Ruach Ha Kodesh,  sa ne ajute .  Amin !

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Studii biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Tu unde esti ? – ( 1 )

 1. cimm zice:

  Foarte bine realizat mesajul

  • Va multumesc, cimm ! Ma bucur , insa toata Slava I Se cuvine doar Domnului. Glorie Lui !

  • 4 .Ucenicul de tip ” Numai Yeshua “…….pentru ca este singurul fara pacat, Neprihanit, Nevinovat, Dumnezeu, Rege, Imparat, Sfant, Drept, Adevar, Viata, Lumina, Cuvantul, Creator, Totul. Multumesc pentru intrebare.

   • Draga ” valericanicolescu „, apreciem aportul Dumitale pe acest blog. Insa , draga sora / frate , nu esti foarte clar / – a . Toate adjectivele enumerate Ii apartin Mantuitorului nostru intr-adevar, insa UNDE ESTI DUMNEATA ? Aceasta era intrebarea ! Esti cu-adevarat la pozitia a 4-a ? Ia , mai gandeste-te, mai mediteaza la viata Dumitale, la modul in care vorbesti , despre cine vorbesti, cum vorbesti , cata Iubire sfanta pui in cuvinte etc , etc. Fii sincer / sincera ! Oricum esti sub ” un nick ” si vizitatorii blogului nu te cunosc. Te cunoaste insa DUMNEZEU , si de EL nu putem fugi, de aceea sinceritatea este primul pas spre o pocainta adevarata. Altfel suntem ca la gradinita… Domnul iubeste mult copiii , dar nu cred ca prefera sa ne purtam , noi adultii , ca niste copii ( mai ales atunci cand discutam despre Lucrurile Imparatiei ).
    Vino cu seriozitate, fara nicio nota de ironie si umor, si iti vom da ” liber ” comentariilor. Lumina lui Yeshua sa-ti calauzeasca inima si viata !

 2. Marusya Berger zice:

  A very intersting article about mankind and God . Yes, I like this site. May God bless the Messianic Jews and you also Otniella.

 3. Mark Bucher zice:

  many blesses from Germany . good article otniela , keep it so on.

 4. David M. Erickson zice:

  nice blog and good job otniella. i ll come again to see all posts. this one is wonderful very intelligent and spiritual. i m a christian for many years and i love very much israel, peple of the living God.

 5. Madi zice:

  Shalom Otniela

  Multumim pentru prezentare. Foarte utila in relatia noastra cu Domnul , mie Dumnezeu mi-a vorbit prin studiul acesta. Multa pace si binecuvantare de la Tatal nostru , Otniela si mult spor in lucrarea grea dar frumoasa la care ai fost chemata.

  • Shalom, Madi ! Ma bucur ca Dumnezeu ti-a vorbit prin modestele mele insemnari. Daca am asezat focusul unde trebuia – adica pe minunata Persoana a lui Yeshua , Fiul Dumnezeului Vesnic – atunci mi-am facut marea mea datorie pe acest pamant. Nimic fara EL, totul cu EL. Multumesc pentru incurajari si pentru rugaciuni, draga Madi.

 6. Iulian zice:

  Hai sa invatam o cantare frumoasa:

 7. Dana zice:

  Sabat Salom!
  Si daca este Sabat atunci avem parte de pericopa saptamanii.
  PERICOPA VAIETZE (Geneza 28:10-32:3) |
  IN FATA SUFERINTEI (Vaietze 5769)
  Scris de Sorin Rosen
  Joi, 04 Decembrie 2008 02:00
  [Comentariu dedicat memoriei rabinului Gavriel si sotiei sale Rivka Holtzberg si tuturor victimelor terorismului, precum si tuturor oamenilor, evrei sau neevrei, aflati in suferinta in intreaga lume.]

  Un simplu gand astazi, un simplu gand… In pericopa acestei saptamani, povestea lui Iaacov, atat de importanta in nasterea si dezvoltarea noastra ca popor evreu, este punctata la un moment dat, in versetul 29:10 din Geneza, de un episod aparent insignifiant: „Cand a vazut-o Iaacov pe Rahel, fiica lui Lavan, fratele mamei sale, si turma lui Lavan, fratele mamei sale, s-a apropiat, a coborat piatra de pe gura fantanii si a adapat turma lui Lavan, fratele mamei sale.” Ce importanta poate avea oare un asemenea detaliu?

  Ramban (Nahmanide) explica faptul ca acest incident ne vorbeste de fapt despre credinta. Daca un om crede in Dumnezeu, acel om va fi in stare sa faca imposibilul. Folosind exact cuvintele lui Ramban: „Tora ne vorbeste mult despre acest subiect pentru a ne invata ca un om care are credinta in Dumnezeu primeste rasplata prin reinnoirea puterii sale. (Isaia 40:31) Caci, iata, parintele nostru Iaacov a venit de pe drum obosit, si a dat la o parte o piatra pe care pastorii a trei turme de oi nu o puteau misca.”

  –––––––––––––––––––––––––––

  Rabinul Avi Weiss, cel pe care adesea il citez in comentariile mele si cu care am avut placerea sa invat in Statele Unite, adauga si faptul ca aceasta explicatie a lui Ramban ne ofera si un mod de a privi mai indeaproape modul in care oamenii reactioneaza la suferinta.

  Desi multi cred altfel, principala intrebare atunci cand vine vorba despre suferinta nu este „de ce”, caci la aceasta intrebare de fapt nu exista nici un raspuns. De multe ori, „de ce” este dincolo de posibilitatile noastre de a intelege si orice raspuns am primi ni se va parea (si probabil ca si este) fals si gol. Intrebarea „de ce” incearca de fapt sa inteleaga trecutul, privind la un evenimente care a avut loc deja. Si tocmai aici este una dintre probleme. Desigur, trebuie sa ne amintim, insa suntem perfect constienti ca nu avem nici o posibilitate de a schimba ceva din trecutul pe care ni-l amintim, fie el indepartat sau apropiat. In loc sa ne intrebam „de ce”, poate ca ceea ce ar trebui sa facem este sa vedem ce actiuni ar trebui sa intreprindem dupa ce suferinta a lovit. CE si nu DE CE este abordarea practica, nu filosofica. Iar CE este si intrebarea care se adreseaza viitorului, asupra caruia avem control, si nu trecutului pe care putem doar sa ni-l amintim.

  Insa mai e nevoie de ceva: in timp ce ne punem aceasta atat de importanta intrebare („ce sa facem in fata suferintei”), ne intrebam, firesc, ca oameni, si „ce face Dumnezeu in fata suferintei?” Comentariul lui Ramban pare sa sugereze ca atunci cand suferim, Dumnezeu ne da puterea de a transcende aceasta suferinta, de a trece „dincolo” si a face lucruri pe care le credeam imposibile. Dumnezeu, care este infinit, ne-a creat „dupa imaginea Sa” si, uneori, ne da permisiunea si puterea de a deveni si noi „infiniti”, de a face lucruri aparent imposibile.

  In viata fiecaruia dintre noi, exista incercari la care nu ne-am gandit niciodata si in fata carora ni se pare ca suntem complet pierduti si neputinciosi. Vedem suferinta, vedem moarte, ne confruntam cu durere si lacrimi, cu handicap si boala, cu oameni care sunt defavorizati si pe care ii doare. De cele mai multe ori ne spunem ca nu avem nimic de facut si ne dam deoparte speriati sau ramanem pe loc si nu mai putem merge inainte. Insa nu este asa!

  Imi aduc aminte, dintr-o carte citita inainte de a se naste Shiri, fetita mea, de o poveste, un articol, daca vreti, care se numea „Welcome to Holland” („Bine ati venit in Olanda”), scris in 1987 de catre o mama din Statele Unite, care se numea Emily Perl Kingsley, si care in 1974 a nascut un copil bolnav de Sindrom Down. Iata cum isi descria ea experienta si ceea ce a ajutat-o sa treaca peste toata suferinta…

  Cand afli ca esti pe cale sa nasti, este ca si cum ai planui o vacanta extraordinara in Italia. Mergi sa cumperi un ghid turistic si iti faci planuri… Coloseumul, statuile lui Michelangelo, gondolele din Venetia. Ba chiar te apuci sa inveti cateva fraze uzuale in italiana. Totul este atat de minunat…

  Dupa luni de pregatire si asteptari, ziua vine in sfarsit. Iti faci bagajele si mergi la aeroport. Iar dupa cateva ore de zbor, avionul aterizeaza si stewardesa anunta la microfon: „Bine ati venit in Olanda.”

  „Olanda?!?”, iti spui. „Cum adica Olanda? M-am inscris in excursie pentru Italia! Ar trebui sa fiu in Italia. Toata viata mi-am dorit sa ajung in Italia.” Insa a avut loc o schimbare de ruta si acum esti in Olanda. Si acolo trebuie sa ramai.

  Este un loc atat de diferit! Trebuie acum sa cumperi ghiduri turistice noi, sa inveti o noua limba. Si te vei intalni cu oameni si situatii pe care nu le-ai fi intalnit nicicum. Este un alt loc, un loc diferit. Este mai „potolit” decat Italia, mai putin „stralucitor” decat Italia. Insa dupa ce vei fi stat aici un pic, vei vedea ca Olanda are mori de vant… Olanda are lalele. Olanda il are si pe Rembrandt.

  Insa toata lumea pe care o cunosti vine si pleaca din Italia… si toti se lauda despre tot ce au facut acolo. Si pentru tot restul vietii, iti vei spune: „Da, acolo ar fi trebuit sa merg si eu, acolo era planuit sa merg…” Iar durerea aceasta nu se va stinge niciodata, niciodata… pentru ca pierderea unui vis este o pierdere atat de dureroasa.

  Insa daca iti vei trai viata jelind ceea ce nu ai obtinut in Italia, nu vei putea niciodata sa vezi cu adevarat ce exista in acest loc, cel in care esti acum… Olanda.

  Credinta, forta interioara, instinct? Nimeni nu poate supravietui suferintei daca nu are una din acestea, daca nu isi pune intrebarea CE si nu DE CE. In povestea lui Iaacov si versetul din Isaia, raspunsul este Dumnezeu, care ajuta pe supravietuitori, pe cei care privesc durerea in fata, pe cei care o traiesc, sa mearga mai departe. Auzim de atatea ori despre oameni extraordinari in lume si tot timpul ne gandim daca nu cumva exista doar incercari extraordinare, iar oamenii sunt obisnuiti, simpli, avand insa in ei puterea de a merge mai departe chiar dupa suferinte si dureri si pierderi inimaginabile. Iar pentru mine, puterea acestor oameni obisnuiti, a noastra, de a merge mai departe este modul prin care Dumnezeu lucreaza in oameni.

  Si din nou imi citez rabinul, pe Avi Weiss… „Poate ca aceasta este si simbolistica detaliului din pericopa noastra. Apa, asa cum apare ea in atatea epidoade biblice, reprezinta viata. Stanca de pe gura fantanii reprezinta greutatile, tragediile, incercarile, momentele in care ne simtim blocati si apasati si indurerati. Iar Iaacov ne aduce aminte ca atunci cand imposibilul pare sa stapaneasca, cand ni se pare cu neputinta sa mergem mai departe, raspunsul corect este sa ne suflecam manecile, sa tragem aer in piept si, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa transformam acel imposibil in posibil.”

  Shabat Shalom!

 8. Dana zice:

  Sabat Salom,
  http://www.onetorahforall.com/haftara.html
  Haftara Vayetze, וַיֵּצֵא

  Hoshea 11:7-13:6 (Sephardim reading)

  Hoshea 12:13-14:9 (Ashkenazim reading)
  Hosea 14:9
  Who is chacham, and he shall have binah of these things? Prudent, and he shall know them? For the Darkhei Hashem are right, and the tzaddikim shall walk in them; but the poshe’im (transgressors) shall fall therein. T.N. IN THE NEXT BOOK WE HAVE THE PROPHECY THAT THE RUACH HAKODESH WILL BE POURED OUT IN THE LAST DAYS AND EVEN THE MOST HUMBLE PEOPLE WILL BE EMPOWERED THEREBY TO WITNESS. WHEN 120 MESSIANIC SPIRITFILLED JEWISH PEOPLE BEGAN TO PREACH THE BESURAS HAGEULAH FOR THE FIRST TIME, THEY KNEW THAT SOMETHING OF THIS VERY PROPHECY HAD COME TO PASS (SEE AC CHP 2).

  Osea
  14, 9. Cine este înţelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înţeleagă! Căci căile Domnului sunt drepte; şi cei drepţi umblă pe ele, dar cei răzvrătiţi cad pe ele. ( Biblia trad. Cornilescu )

  Spor la studiul Torei!

  • Shavua Tov , Dana !

   Cred ca de vreo 2 saptamani imi staruie in minte – ca un ceasornic consecvent si credincios – Osea 14: 9 . Mereu imi rasuna in minte propozitia aceasta interogativ- imperativa : ” Cine este intelept … !!! ” O , asa sa fie ! Este un minunat INDEMN pentru noi toti. Numai CUVINTELE VIETII NE FAC INTELEPTI ! Sa fii binecuvantata , Dana : tu , sotul tau ( Domnul sa-i dea MANTUIRE ) si dragalasele tale fete . Baruch Hashem !!!

 9. Elly Neizer zice:

  I do not understand exactly how I discovered your blog but is wonderful to find you Otniella. Anyway is good to be with you and your visitors this site. It s like home to me becouse I m a messianic also and I fully believe God s promisses for His people. Indeed nothing s better than to find and belong to Meshiah. I bless you all .

  • Welcome , Elly ! I ` m happy you succeed in finding otnielabattzion site. It is good and happy to be here together , in a way we are prepairing the wonderful time of Messianic Kingdom, where under the Reign of Yeshua , the Son of David , we messianics, and all the reedemed gentiles, will serve and honour ADONAI , gathered in one People – the People of GOD. Indeed, GOD promisses for Israel never give up. Baruch Hashem , Melech Maschiach !

 10. Ogrodzenia zice:

  Hi ! I just want to give an enormous thumbs up for the good info you have right here on this post. I shall be coming back to your weblog for more soon. Thanks for share, Otniella !

 11. Ogrodzenia zice:

  I severely get pleasure from your posts. Thank you very much Otniella for this beautiful poem. Much beautiful sensitiveness in expression. God bless you !

 12. Ogrodzenia zice:

  Very neat post Otniellabattzion ! Continue doing on your job. It s great deal for God s kingdom ! God bless you !!!!! regards , Viktor

 13. Cervantez zice:

  Shalom ! Multumesc pentru acest articol care mi-a adus lumina in minte si in inima. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a calauzit pasii catre acest blog atat de frumos si de inspirat. Fiti binecuvantata !

 14. A. Zellman zice:

  Eu stiu unde sunt…in Sinagoga lui Hashem Elohim , in poporul meu, cu Dumnezeul Unul. Dvs stiti unde sunteti, doamna / domnisoara ?
  De ce v-ati mai crestinat ? Sau de ce n-ati ramas unde trebuia, la poporul israelit. V-ati dus la crestini si v-ati botezat, sustineti ca Mesia e Iisus si ca Dumnezeu este de fapt compus din trei. Si va declarati „evreica” ?????!!!!!!
  Nu va inteleg… V-am citit ce scrieti ..dar sunteti inafara asteptarilor noastre cu privire la Mesia….Terminati cu circul acesta !

 15. Domnule Zellman , ma bucur ca stiti unde sunteti. Si e foarte bine ca sunteti ” in poporul Dvs , cu Dumnezeu Unul.” Este cat se poate de bine ! Numai ca DUMNEZEU UNUL are un Fiu ( vreti – nu vreti ) si IL iubeste nespus de mult. Fiul , de asemenea, Isi iubeste Tatal atat de mult incat cei DOI sunt UNA , adica UNUL. Dar Iubirea Lor nu se opreste aici. Tatal si Fiul , IL au si pe Duhul Sfant , deci sunt TREI si sunt UNA , adica UNUL in DRAGOSTE, ARMONIE SI RESPECT. Deci tot de UN DUMNEZEU VORBIM : https://otnielabattzion.wordpress.com/spiritualitate-protestanta/dumnezeul-triunic/
  Cat despre poporul israelit … Eu am ramas tot la el. Nu este Biblia scrisa de evrei ?
  Si botezul ? Dvs faceti mikva , eu fac t` shuvah. Care -i diferenta ?! Dupa cum vedeti suntem foarte asemanatori.
  Dvs IL asteptati pe Mashiach inca … Eu L-am gasit ! Ce sa fac daca am fost mai norocoasa ? Dar IL puteti gasi si Dvs , numai sa vreti. Ia priviti aici : https://otnielabattzion.wordpress.com/spiritualitate-protestanta/yeshua-ha-mashiach-este-yhwh/ . Nu-i asa ca MESIA al meu este MINUNAT ? Si ganditi -va … A FOST UN EVREU SADEA ! Eu una nu L-as schimba cu al Dvs niciodata…
  Fie ca Lumina Sionului, si a lumii intregi, sa va inunde inima , mintea si viata !
  Pesach Fericit ! Chag Sameach ! https://otnielabattzion.wordpress.com/cultura-si-civilizatie-iudaica/sarbatorile-domnului-pesach-ul-inima-sarbatorilor/

  • A. Zellman zice:

   E frumos ce spuneti…..Dar acesta este Mesia crestinilor si nu al evreilor. Noi nu vedem pe Mesia asa. Mesia nu poate fi Dumnezeu , Mesia va fi om. Domnisoara draga , nu putem fi si evrei si crestini. Ori una, ori cealalta. Daca sunteti evreica trebuia sa stati la religia israelita.

   • Domnule Zellman , care este ” religia israelita ” ? Sunteti sigur ca ati parcurs Tanach-ul corect ? Ati citit ce spune profetul Isaia in capitolul 53 ? Cine suntem ” n o i ” ? ” Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa, care ne da pacea, a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti. NOI rataceam cu totii ca niste oi….” Care N O I , Domnule Zellman ?

 16. Molnar Eusebiu zice:

  Shalom otnielabattzion. Eu sper sa fiu la pozitia 4. Sa ma ajute Dumnezeu , pe mine si pe noi toti. Imi placeblogul dvs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s