Despre o viziune mesianica – ( 4 )


      Cred ca ar fi  benefic pentru noi toti  daca vom mai zabovi putin asupra capitolului  40, din Cartea Ieshayahu. Asa dupa cum am vazut  inainte ( in celelalte 3  numere precedente ),  profetul are intr-adevar un mesaj special pentru poporul Israel , dar acest mesaj este adresat, deopotriva, si Bisericii , Mireasa dulce si slavita a lui Christos. Glorie Fiului ! ” Un glas striga : Pregatiti in pustie Calea Domnului, neteziti in locurile uscate un drum pentru Dumnezeul nostru! Orice vale sa fie inaltata , orice munte si orice deal sa fie plecate , coastele sa se prefaca in campii si stramtorile in valcele! Atunci se va descoperi Slava Domnului si in clipa aceea orice faptura o va vedea,  caci Gura Domnului a vorbit „ ( Isaia 40:3-5).
Ramasita lui Israel nu putea indeparta piedicile din calea intoarcerii in tara (  si  implicit din Calea venirii lui Mesia ) decat prin pocainta ( ebr. teshuvah ). Ioan Botezatorul avea sa implineasca indemnul din aceasta profetie in mare parte , pregatindu-I Calea lui Mesia , la propriu ( v Ioan 1: 23). Conceptul  ” a pregati calea”  isi are originea intr-unul din obiceiurile marilor lideri  din vechime , care, inainte de-a ajunge intr-un loc,  isi trimiteau mesajerii ce aveau datoria sa-l asigure pe imparat  ca toti oamenii din localitatea respectiva au fost informati de vizita regala ce urma sa aiba loc.  In primul rand, oamenii respectivei localitati trebuiau sa se ingrijeasca de drumuri , pentru ca acestea sa fie libere,  intr-o stare buna, adica drepte  si curate. Imparatul nu putea veni,  cu tot alaiul sau domnesc,   pe un  drum  prafuit, bolovanos sau noroios .  
Deplasand lucrurile in plan spiritual ( omul este o fiinta spirituala –  mai mult spirit decat este  carne si sange ) primul pas ar fi  acela al cunoasterii lui  Dumnezeu. In dragostea si indurarea Sa pentru fiinta umana decazuta , El vrea sa dezvolte o relatie de partasie profunda cu noi toti. Domnul nu doreste doar sa locuiasca in noi la modul vag si teoretic ,  ci vrea sa  umple vasele   vietilor noastre cu Prezenta Sa minunata,  doar  asa, si numai asa ,   Se va descoperi Slava Domnului ( Isaia 40: 5 ). Pentru a face posibila inaugurarea  acestui lucru  in realitatea vietii noastre,  noi trebuie sa ne facem partea si  sa Ii pregatim CALEA. Cele joase trebuie inaltate, cele denivelate  trebuie netezite, cele strambe trebuie indreptate , iar piedicile trebuie  indepartate. Abia atunci Lumina Slavei lui Dumnezeu va fi libera sa umple  vietile  si inimile  noastre cu toata Imensitatea Lui Dumnezeiasca. Poate ne – am  gandit deseori  ca existenta noastra zilnica  este lipsita, de cele mai multe ori, de  Esenta  Prezentei lui Dumnezeu. Poate inca mai trecem prin vai intunecate unde resimtim acut nevoia de Lumina , de Inviorare , de Speranta. Poate inca mai pot fi detectate in sufletul nostru inaltimi ale multumirii de sine… sau vai adanci ale nemultumirii de frati ;  insa toate  acestea trebuie nivelate ,  ca si  aspectele aspre ale caracterului nostru, care trebuie imblanzite.  Poate ca suntem nelinistiti din cauza pacatelor sau a conflictelor inca nerezolvate. Poate ca – din cauza unui program  prea incarcat –  am renuntat la timpul de partasie cu Mantuitorul nostru in care ne bucuram de Prezenta Lui  binefacatoare,   iar acum ne lipseste aceasta legatura stransa cu Tatal nostru  Ceresc si cu Fiul Lui Preaiubit, mediata de Spiritul Sfant.
Oricare ar fi lucrurile cu care ne confruntam, daca auzim Susurul Divin  in Constiinta noastra  este imperios necesar sa ne facem ordine in viata. Dumnezeu vrea sa ne urce pe Inaltimile Lui ,  intr-o minunata relatie de pace si armonie  cu EL.  Nu putem, nu avem voie sa ratam aceasta ocazie extraordinara. Amin! Fie ca EL sa ne dea vointa,  si infaptuirea noastra zilnica.

    ( Despre o viziune mesianica  1, 2, 3 , 4… – comentarii  de  Otniela )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Despre o viziune mesianica – ( 4 )

 1. Dana zice:

  Sabat Salom!
  PERICOPA HAIEI SARA (Geneza 23:1 – 25:18) |
  DE CE HAIEI SARA? (Haiei Sara 5762)
  Scris de Sorin Rosen
  Joi, 08 Noiembrie 2001 02:00
  Semne de intrebare

  [DE CE „CHAIEI SARA”?]
  Numele pericopei de saptamana asta se traduce prin „viata Sarei”. Si in ea se vorbeste (cel putin in prima parte) de moartea si ingroparea Sarei. Si mai este ceva interesant: „Chaiei Sara” este a doua pericopa din Tora numita dupa o persoana. Asa cum am mai spus, sunt doar sase pericope de acest tip (Noach, Chaiei Sara, Itro, Korah, Balak si Pinchas). Sara probabil ca a facut ceva demn de luat in seama, un lucru absolut extraordinar pentru care sa merite onoarea… Oare ce?

  In Midrash se povesteste ca Avraham a incercat sa propage credinta monoteista in randul barbatilor, iar Sara in randul femeilor. Si tot in Midrash, Rabi Akiva face o paralela intre Sara si Ester, cea din povestea de Purim. Ester a domnit peste cele 127 de tari ale regelui Ahashverosh, Sara a domnit peste cei 127 de ani ai vietii ei. Si – mai mult decat atat – a fost o Eshet Hail (o femeie de valoare).
  Si totusi, daca pericopa vorbeste despre moartea Sarei, de ce poarta numele de „viata”?

  Am citit un Dvar Tora scris de un Rabin american pe care il stimez mult, desi nu il cunosc personal. Il stimez pentru ce gandeste si spune. Si el e de parere ca viata este ca o nava. Navele sunt botezate la plecarea in voiajul inaugural. Ne punem in ele sperante si asteptari, ca vor calatori mile multe in conditii sigure si ca vor aduce profit… Ce se intampla insa la final, dupa multi-multi ani, cand navele, obosite si ruginite se intorc pentru ultima data in port. Intreaba acel rabin, „unde sunt camerele de luat vederi, multimea entuziasmata si sticla traditionala de sampanie?”

  Iudaismul are momente precise si bine determinate pentru a sarbatori. De Rosh Hashana si Iom Kipur tragem linie si adunam. De Shabat, contemplam si ne odihnim. Abia cand ne detasam un pic si ne ridicam pentru a privi in ansamblu putem vedea daca lansarea navei a meritat. MOARTEA Sarei este cel mai bun prilej pentru a-i evalua VIATA. Este momentul in care toti cei 127 de ani pe care i-a trait au capatat – pe langa un sens, pe care il aveau deja – o noua dimensiune, aceea a posteritatii.

  [CE A CUMPARAT AVRAHAM?]
  Pe scurt, Avraham a cumparat o pestera (Machpela) langa Hebron, si un teren pe care se afla aceasta pestera. Si-a cumparat (desi pericopa ne spune foarte exact ca nu era absolut necesar sa o faca) dreptul de a-si inmormanta sotia in Eretz Israel. Si a platit pentru acea bucata de pamant o suma exorbitanta, pe care multi nu ar fi fost probabil dispusi sa o plateasca.

  Si totusi, sunt multe care nu „se leaga” in pericopa Chaiei Sara.

  Avraham cumpara o bucata de teren care ii apartine prin promisiune divina
  Tora descrie cu enorm de multe detalii episodul cumpararii terenului
  Servitorul lui Avraham este trimis departe, sa caute o sotie pentru Itzhak
  Care este legatura? Sa le luam pe rand…

  Sunt pareri care spun ca „Afacerea Machpela” este o alta incercare la care a fost supus Avraham. Dumnezeu ii spune ca tara, cu tot ce e in ea (inclusiv Machpela) este a lui. Iar acum nu numai ca nu poate obtine uzufruct (profit), ba chiar mai trebuie sa si dea bani din buzunar pentru a fi a lui. Si suma nu e deloc mica… Iar Avraham nu L-a intrebat pe Dumnezeu „de ce?”…

  Nicaieri in Tora nu se spune ca Sara ar fi insistat vreun pic asupra terenului de la Machpela ca loc de inmormantare. Si totusi, Avraham vrea acel loc, nu altul.

  Si dupa inmormantare, prima grija a lui Avraham este sa caute o sotie pentru fiul sau, caruia – as indrazni eu sa spun – numai de insuratoare nu-i ardea, dupa ce mama lui murise…

  Raspunsul este simplu: Sara era prima evreica. O figura demna de carti de istorie… Si dupa ce aceasta adevarata personalitate a poporului evreu a murit, era nevoie de doua lucruri: de un loc demn de ea si de o continuare a ceea ce fusese Sara. Eretz Israel – cu tot ce a insemnat el atunci, ca promisiune divina si cu tot ce inseamna azi pentru cei care traiesc acolo, pentru cei care spun”Le Shana Habaa Bi’Ierushalaim” sau pentru toti cei care sunt pur si simplu evrei – Eretz Israel, deci, a fost Locul. Cel mai demn pentru o asemenea viata, pentru o viata in slujba credintei monoteiste, pentru o viata care a inspirat multe altele, pentru o viata de OM, cel mai demn pentru o figura atat de proeminenta. A fost (si este) un loc care merita cuvinte pe pagini multe. Iar evenimentul in sine, achizitionarea acestui loc, a fost garantia unei patrii. Israelul era al lui Avraham si al urmasilor lui, IN OCHII LUI DUMNEZEU. Dar de la oameni el trebuia cumparat cu bani.

  Iar Rebeca, sotia pe care Eliezer din Damasc o gaseste pentru Itzhak, este continuarea. Midrash ul povesteste ca prezenta divina (Shechina) a parasit cortul Sarei atunci cand aceasta a murit si s-a reintors odata cu venirea Rebecai.

  Si cred ca si locul de inmormantare, si continuarea, Sara le-a meritat din plin!

  Ce putem invata pentru astazi?

  [CE A CUMPARAT AVRAHAM?]
  In urma cu cateva mii bune de ani, un stra-stra-stramos de-al nostru a cumparat o bucata de pamant in Eretz Israel. In urma cu doar 50, in Eretz Israel s-a luptat si s-a murit pentru fiecare bucata de pamant. Avraham a cumparat dreptul de a trai si muri in Eretz Israel. Noi il avem. Prin nastere, sau aliya, il avem. Avraham a platit cu bani grei acest drept. Si cei de acum 50 de ani, recucerind Ierusalimul, si Hebronul si Tveria. Si apoi inverzind desertul. Acum e randul nostru!…

  [DE CE „HAIEI SARA”?]
  A fost odata ca niciodata un rabin care se numea Hatam Sofer. Un Rabin cu „R” mare, studios, meticulos si cult cum sunt rabinii. Si omul acesta invata – ori de cate ori avea ocazia – cate ceva. Un pic de Talmud, un verset sau doua. Si de obicei ii trebuiau SAPTE ANI (!) pentru a termina tot acest studiu. Iar cand termina, dadea o masa mare, la care invita prieteni si familie…

  Si iata ca intr-un an – la doar cateva luni dupa ce terminase de studiat Talmudul si lumea inca isi mai amintea cu placere de masa oferita, Hatam Sofer a anuntat un nou festin, o noua celebrare. Motivul: terminase – pretindea el – un nou ciclu de Talmud. Si toata lumea a fost socata: ii luase 7 ani pana acum, cum a reusit sa termine studiul in cateva luni? Si cand toti s-au adunat, Hatam Sofer a explicat: „Pana acum, obisnuiam sa invat la ore si in momente prestabilite. Si se intampla de multe ori sa nu am timpul acela, sau sa intervina altceva… De data asta, am hotarat sa folosesc si cele 5 minute de la statul la coada, si cele 10 de dinainte de a incepe vreo festivitate, si ora de calatorie zilnica… Si toate momentele astea scurte, toate minutele astea adunate laolalta mi-au salvat peste 6 ani de studiu!”

  * * *
  Azi – am mai spus-o si cu alte prilejuri – ne este greu, din ce in ce mai greu, sa ne „rupem” de viata pe care o traim. Despre viata lui Avraham, Tora spune ca „Acestea sunt ZILELE ANILOR vietii lui Avraham” [25:7] Este doar o figura de stil pentru a ne spune ca in timp ce viata noastra se masoara in ani, vietile lui Avraham si Sara s-au masurat in zile. Si poate ore, minute… Zilele lor au fost PLINE!

  De multe ori suntem tentati sa spunem ca lucrurile ar fi stat altfel cu noi insine daca am fi avut parte de o viata mai usoara, cu mai putine griji, cu mai mult „timp liber”… Poate. Dar ganditi-va la Avraham, care a trecut prin 10 incercari, care de care mai dificile. Si ganditi-va la Sara care a fost incapabila sa aiba copii timp de 90 de ani care a fost rapita si silita sa devina sotia altcuiva in doua randuri, care a trebuit sa se impace cu gandul ca sotul ei ii ia copilul pentru a-l sacrifica…

  Cum se leaga viata Sarei de ce ni se intampla noua azi?, puteti intreba. De multe ori, prinsi in „tornada” din jurul nostru, ne pierdem. Stiu pentru ca mi se intampla deseori si mie. Am lucruri de facut, lucruri pe care le consider importante, lucruri despre care cred ca merita sa te trezesti dimineata si sa ajungi acasa seara tarziu. Si deseori suna telefonul, sau „trebuie facut altceva”, sau „avem un vizitator”…

  Mi se intampla deseori sa stau la sfarsitul unei zile pe care o incepusem de dimineata cu ganduri mari, cu idei care „muta muntii”, sa stau si sa socotesc zecile si zecile de minute pierdute cu lucruri care – aparent marunte – consuma timp si nervi si energie. Si ceea ce este si mai rau este ca deseori imi dau seama ca din toata ziua aceea, cu toate lucrurile care s-au intamplat, cu toate problemele si telefoanele, nu a ramas mai nimic. Doar oboseala, poate ceva, o particica mica din ceea ce imi propusesem, realizat, si nimic mai mult. Este poate lipsa de organizare. Sau poate este neputinta mea de a spune „NU”. Dar stiu ca se intampla multora. Ne pierdem de multe ori in detalii, uitand problema de ansamblu de care ne aducem aminte cand este foarte tarziu.

  Despre Sara se poate spune ca nu a pierdut trenul niciodata. Ea a invatat din tot ce i s-a intamplat, a crescut cu fiecare zi si eveniment care trecea. A pornit de la o viata banala, normala in zilele acelea, si a intrat in istorie. Pe usa din fata. Sara a fost prima evreica Iudaismul este – putem spune – creat de ea si de Avraham. Si iudaismul acesta, pe care noi azi il traim de multe ori pentru ca „ne-am nascut evrei” (si gata), iudaismul acesta spune ca FIECARE ZI ESTE IMPORTANTA. Si fiecare ora, si fiecare minut. Se poate invata ceva din cele mai banale si aparent neinteresante lucruri. Se pot face fapte mari cu minim de efort. Putem citi o pagina pe zi, in tramvai. Putem sta de vorba 15 minute cu cineva mai destept decat noi. E drept, nu am fost acolo atunci (nimeni dintre noi nu a fost) dar sunt convins ca Sara a „crescut” tocmai prin asta.

  Si pentru a fi ca Sara ne mai trebuie ceva: sa ne alocam – separat de orice – un pic de timp pentru noi insine. In Pirkei Avot (Invataturile Parintilor) un rabin sfatuia: „Nu spune maine voi invata. Poate nu vei avea timp.” Este celebrul „Nu lasa pe maine ce poti face azi!” De multe ori insa, noi aplicam continuarea acestei zicale: „Lasa pe poimaine, poate nu mai e nevoie!” Ne sta in putinta sa schimbam situatia. Putem aloca cateva minute pe zi pentru a creste un pic. Cateva minute sfinte! Care sa nu fie bruiate, in care sa nu sune telefonul, in care sa nu planga copilul, in care mancarea sa nu dea in foc… „E nebun – veti spune – nu pot sa stau cu cartea in brate toata ziua. Am familie, copii, servici, trebuie sa mananc si sa dorm, nu?!?…”. Asa-i. Iudaismul spune doar ca totul trebuie sa aiba un scop.

  Ca descendenti ai lui Avraham si Sara, ca evrei, avem o mostenire si un scop. Mostenirea este credinta lor si faptele lor si gandurile lor. Scopul: TIKUN OLAM – Sa facem o lume mai buna! In primul rand pentru noi. Viata lor, a lui Avraham si Sara, a fost plina in fiecare secunda.

  Iar noi primim in fiecare zi un cont. De 86.400 de secunde (la fel de valoroase ca 86.400 de dolari). Iar maine, contul de azi e anulat si secundele-dolari se pierd. Si nu le mai recuperam niciodata. Nu intervine nici statul, nici alta banca, nimeni in afara de noi. E clar ca putem sa gestionam „cu cap” aceste secunde, sa le investim in lucruri care merita. Pentru a putea avea parte, la un moment dat, cand tragem linie, de camerele de luat vederi si de sticla de sampanie.

  INVESTITIA ESTE SIGURA. DEPINDE INSA DE NOI SA LUAM DOBANDA.

  Shabat Shalom!

  • Shalom,

   frati si surori in Mashiach !

   Este una dintre cele mai frumoase pericope – si nu gresesc , daca afirm acest lucru – adresata mai ales doamnelor, surorilor noastre mesianice, si nu numai, este binevenita pentru toti copiii lui ADONAI , rascumparati de Jertfa Fiului Sau Preaiubit. Are o destinatie mai speciala, mai profund – feminina , pentru ca Sara , ( mama noastra , a tuturor , prin Jertfa luin Yeshua , Glorie Lui ! ) este eroina principala a subiectului nostru. Cred ca lucrurile au fost atat de bine punctate de rabinul Sorin Rosen ( HASHEM sa-l poate pe Brate acolo , in Canada , unde locuieste nu de mult , cu familia ) incat mare lucru nu ar mai fi de adaugat, pe marginea mesajului sau.
   Un singur lucru poate ar merita atentia noastra a tuturor, mai cu seama atentia fratilor nostri dintre neamuri, care formeaza majoritar acum Biserica. Nu cred ca este o nota de complex – in mod categoric , nu ar trebui sa fie daca ne-am cunoaste, fiecare in parte, locul nostru in Yeshua Ha Mashiach – pentru nimeni ( sa ne gandim ca apostolul Pavel vorbeste clar despre aceste lucruri in Romani 9, 10, 11 , fara sa se fi gandit prea mult la cei care se vor supara – pana la urma e problema lor personala , si nu a Evangheliei lui Christos ) – daca fiecare isi intelege si isi respecta locul randuit de Cuvant. Teologia Inlocuirii face destule ravagii in constiintele multora dintre fratii nostri, si este dureros sa asistam la predici , care mai de care mai solemne si mai articulate pe ideea, eminemente CONFUZA, a INLOCUIRII ISRAELULUI FIZIC cu BISERICA. Se pedaleaza mult pe mesajul apostolului Pavel ” ca in Christos nu mai exista nici iudeu , nici grec, nici rob , nici slobod …” Lucrul acesta , fratele meu in Yeshua , suna exemplar de frumos din gura lui rabbi Sha`ul , un evreu care A LASAT TOTUL PENTRU CHRISTOS impartasind Vestea Buna Neamurilor ( Slavit sa fie DOMNUL pentru asemenea inaintasi !!! ), insa nu suna la fel de frumos si de corect din gura ta, tu un evreu prin adoptie, prin altoire ( adica pentru tine care ai primit TOTUL in dar , pentru ca fratele tau mai mare a alunecat ). Cum trebuie , in acest caz sa te comporti tu ? In primul rand , trebuie sa fii multumitor Tatalui ( EL te-a primit din Mila si din Dragoste ), apoi trebuie si tie sa-ti fie MILA ( doar esti copilul Lui si fratele lui Yeshua ) de cel cazut , si sa nu socotesti ca un lucru de apucat Mantuirea, cu de la tine aroganta inlocuindu-l pe titularul de drept al unui loc bine – definit in Biblie, conform Promisiunilorlui Dumnezeu.
   Cu parere de rau , fratii mei , dar Teologia Inlocuirii , atat de prezenta inca in Biserica lui Christos ( Slavit sa fie Domnul pentru toti copiii lui sinceri care nu s-au lasat contaminati de aceasta minciuna de la cel rau ) trebuie eradicata, caci este un afront direct la Inima de Tata a lui Dumnezeu , si la Ordinea Lui perfecta. Daca vrem sa vina VREMURILE DE INVIORARE peste Counitatile noastre , atunci trebuie sa ne scuturam mintea si sufletul de acest PRAF al Inlocuirii. Sa-i respectam lui Dumnezeu ORDINEA Suverana, sa fim buni si smeriti unuii cu altii, dandu-ne INTAIETATEA pe care EL a programat-o pentru fiecare in parte …DACA VREM SA FIM BINECUVANTATI IN LUCRARE… I-ati vazut pe Sara si pe Abraham , oamenii alesi de Dumnezeu. Inainte de-a-L judeca pe Dumnezeu pentru aceasta ALEGERE , ganditi-va la cate probe dure au fost supusi acesti oameni, inainte sa capete ce le-a fost fagaduit. Cati ar rezista la asemenea INCERCARI ??? E timpul sa ne venim in fire si sa ne maturizam, fratii mei ! Daca spunem ca-L iubim pe Domnul , daca ne-am luat Scriptura Sfanta ca singura NORMA in viata, si nu exista alte influente straine care se opun Adevarului revelat in Scriptura ( Slava Domnului pentru asta ! ), atunci sa -I dam voie lui DUMNEZEU sa faca ce vrea cu ceea ce-I al Lui. Sa-L acceptam asa cum este EL. EL A VENIT LA AI SAI ( Ioan 1: 11 ) si tot la ei se va reintoarce …asa cum a promis ( Faptele Ap. 1: 11). Fie ca ochii sa ni se deschida si sa capteze ADEVARATA LUMINA a lui DUMNEZEU. Pe cea BUNA si CLARA. Amin !
   Binecuvantare de Sus , tuturor !

 2. Dana zice:

  Shavua Tov!
  http://www.facebook.com/profile.php?id=1402396731&sk=notes#!/groups/80847655150/doc/10150647968465151/

  Tanach Study Group

  Reuven Shefigal ‘s commentary:

  In honor of ‘Shabbat Hevron’, when Abrahams’s purchase of Mearat Hamachpela [Tomb of the Patriarchs] is in the Torah reading, thousands will make their way to the second holiest city in Judaism to spend an uplifting and spiritual Shabbat praying at the Meara and learning about the city. Arutz Sheva brings you the city’s history, written by the tireless spokesman of the Jewish Community of Hevron.
  Hevron is the first Jewish city in the land of Israel , home of our patriarchs and matriarchs — Abraham, Isaac and Jacob and Sarah, Rebecca and Leah.
  King David ruled from Hevron for more than seven years before moving the capital to Jerusalem . Jews have lived in Hevron almost continuously for thousands of years. At Tel Hevron, commonly known as ‘Tel Rumeida,’ artifacts were discovered dating to the era of the Patriarch Abraham. ‘L’Melech’ (King) seals, 2,700 years old, inscribed with the word ‘Hevron’ in ancient Hebrew were uncovered there by archeologists. Following the riots, massacre and exile in 1929, a small group of Jews returned to Hevron in 1931. About thirty families lived in the city until just after Passover, 1936, when they were expelled by the British. Following the 1967 Six-Day War, Jews again had access to the first Jewish city in . It must be clearly understood: when returned to Hevron in 1967, Jews did not occupy a foreign city; rather, they came back home. In 1968 Jews officially came back to Hevron . The day before Passover in April, 1968 a group of families arrived at the Park Hotel in Hevron . The women and children slept in the rooms; the men and boys slept in the lobby and on the floor. It was the first Jewish Pesach in Hevron in decades. Moshe Dayan, then Minister of Defense, arrived in Hevron shortly after Passover. Following several weeks of discussions he offered the group two choices: either be forcibly removed from the city, or go live in the Hevron military compound, several kilometers outside the center of the city. This building, originally a British police station, had been transformed into the Israeli military Headquarters of Judea. It was not overly conducive to a civilian lifestyle. Dayan must have expected that the young families, including women and babies, would soon throw up their arms in frustration at the poor living conditions and leave of their own accord. Dayan was partially correct. The group did eventually leave. But first they lived in the military headquarters for two and half years, until the first neighborhood of the newly founded Hevron suburb, Kiryat Arba, was completed. There was, however, a yearning to return to Hevron , to Beit Hadassah, to the 450 year old Jewish Quarter, home of the ancient Avraham Avinu Shul, to reside adjacent to Ma’arat HaMachpela. Attempts were made, again and again, all leading to failure. Only in 1979, when Menachem Begin was Prime Minister, did a group of 10 women and 40 children succeed in setting up house in the basement of the old medical center, Beit Hadassah, in the middle of the city. Living in adverse conditions for close to a year, these women and childen became the nucleus ofHevron ‘s renewed Jewish community. In 1980, following the murder of six young men outside Beit Hadassah, the Israeli government finally gave official recognition and authorization of Hebron ‘s Jewish Community. The present Jewish Community of Hevron numbers more than 1,000 people, including almost 100 families, hundreds of children, and some 250 post-high school yeshiva students studying at Yeshivat Shavei Hevron in Beit Romano. The reason there aren’t more people living in Hevron is simply because of lack of space. There are not any apartments available. That is, perhaps, a misnomer. There are apartments available that we are presently unable to utilize. We have been unjustifiably expelled from 12 apartments that we lived in. Clearly, were there more room in Hevron , there would be many more Jews living in the city.However, in spite of the small size of the community, according to the statistics received from the IDF and Civil Administration, hundreds of thousands of people visit Hevron annually. Worldwide support, including Jews and gentiles, is overwhelming. Groups from Europe, Scandinavia and even the Far East tour Hevron . Why do we choose to live in Hevron ? Again, the answer is quite simple. A few years ago, a group of people associated with the New Israel Fund visited Hevron .
  Following a short visit on the Jewish side of the city, they crossed the ‘border’ and met with Hevron ‘s Arab mayor, Mustepha Natsche. They asked him whether Jews were allowed to pray at Ma’arat HaMachpela, the second holiest site to the Jewish people in the world. His answer greatly surprised them. He said no. ‘Ma’arat HaMachpela is a mosque, and only Moslems can pray in a Mosque,’ said Arab Mayor Mustepha Natsche.
  There are those who are skeptical. How then, can one explain what happened to Joseph’s Tomb in Shechem. According to the Olso Accords this holy site was to remain accessible to Jews. However, following the killing of an Israeli soldier at the tomb, was forced to abandon it. The result was the total destruction of the building which was burned to the ground. And if the Arabs had their way, Kever Rachel would have long ago been turned over to the Palestinian Authority. They claim that her tomb, too, is only a Muslim site. The only reason that Ma’arat HaMachpela is still accessible to Jews is because there is a permanent Jewish presence in the city. The disappearance of the Jewish Community of Hevron would be tantamount to abandoning our Patriarchs and Matriarchs. Could any Jew, be they religious or secular, dream of abandoning the Fathers and Mothers of our people? What is our goal, living in Hevron ? Despite media reports, the goal of Hevron ‘s Jewish community is not to expel the Arabs living here. Anyone of any race or religion should be able to live in Hevron . However, we demand that our Arab neighbors accept the fact that the Jews have an eternal, legitimate right to live in the first Jewish city in the land of Israel . This is our goal: living normal lives, just as anyone else, anywhere in . Our goal is to ensure that our children, grandchildren and great-grandchildren will be able to live in Hevron . Our goal is to make sure that all Jews will have access to Ma’arat HaMachpela, that Jews will never again be told that this holy site is ‘off-limits’ because ‘you are Jews.’ Others ask: how can you stay in Hevron ? It is so dangerous. How can you risk the lives of your families and children in such a place? It was May 2001, about eight months after the Oslo War — otherwise known as the second intifada — began. Daily, Hevron ‘s residents were attacked by terrorist gunmen from the surrounding hills transferred to the control of the Palestinian Authority several years earlier. Why not leave, due to the danger? Jews in Hevron are willing to risk present dangers because acquiescence can only be defined as a reward for terrorism. Arab terror seeks to expel us from our homes, using murder as a means to an end. However, ‘our homes’ include not only those in Hevron but also in Jerusalem, Tel Aviv and Haifa . New Palestinian textbooks contain maps of ‘Palestine’ that include the entire state of Israel . Eviction from Hevron, the first Jewish city in Eretz Yisrael, would be tantamount to the removal of Americans from Boston or Philadelphia upon terrorist demands. Except, of course, that American history is less than 250 years old; Jewish history in Hevron is more than 3,700 years old. Hevron, home of Abraham, is not just the place where Judaism got its start. It is the source of monotheism for all peoples of the world. Jewish people in and around the world support a strong, vibrant Jewish presence in Hevron . We do not expect any Israeli government to attempt to follow in the footsteps of Arab Nazi Mufti Amin el-Husseini and the British and expel Jews from the city. In any case, we would never abandon our homes. Besides which, why should the state of be forced to chop off its roots to appease Arab terror? We know the result of eradicating the roots of a tree. God forbid that should happen! Present Defense Minister and Former Prime Minister Barak once blessed Hevron as follows: ‘The test of the renewed Hevron Jewish community, which is the same test of the Arab majority, is the ability to develop good neighborly relationships. Mutual honor and a joint effort are necessary to overcome the scars, the pain and the difficult reminders left from the despicable carnage which desecrated this holy city.’ Hevron ‘s Jewish Community could not agree more with this statement. The time has come for our Arab neighbors to stop shooting at us, to stop trying to kill us for no other reason than because we are Jews living in Hevron . Perhaps they believe that by killing us, or by attempting to murder us, they will scare us away. They cannot be further from the truth, because Hevron is the heart of the Jewish people, the life-blood from which the Jewish people derives its sanctity. This is a simple truth that everyone should not only understand, but also agree with. We truly hope and pray for the day when true peace will prevail, both in Hevron, throughout the land of Israel and all over the entire world.

 3. Dana zice:

  Salom,
  Promisiunea restaurarii Israelului si a recuperarii celor 10 triburi pierdute este pe cale sa se intample.Aceasta misiune ii revine in exclusivitate Regelui Yeshua Ha Mashiah.

  Va invit sa cititi in intregime articolul organizatiei Hope of Israel
  http://hope-of-israel.org.nz/i000035a.htm
  Voi posta cateva fragmente pe blogul Otnielei.

  Characteristics of Dan
  Dan was born to Bilhah about 1737 B.C. (Gen. 30:1-9). He was a rambunctious youth, and multiplied greatly during the sojourn of the Israelites in Egypt (Exodus 1:7-9, 12). When Moses led the children of Israel out of Egypt, about 1483 B.C., the tribe of Dan which accompanied him numbered some 62,700 men old enough to make war, 20 years old and upward (Numbers 1:38-39). Dan outnumbered Manasseh, the son of Joseph by almost 2 to 1, and outnumbered the children of Ephraim about 3 to 2. His descendants were very prolific.

  When Moses gave his final blessings to the children of Israel, he said of Dan, „And of Dan he said, Dan is a lion’s whelp: he shall leap from Bashan” (Deut. 33:22). Notice! Dan would be a vigorous, warlike, tribe of warriors. He would not sit solitary, and be content but would „leap” forth, and journey forth, by leaps.

  In the book of Judges, we learn another trait of this tribe. In the song of Deborah and Barak, during the time of the Judges, the song asks, „Why did Dan remain in ships?” (Judges 5:17). Or, „Dan abode in ships.” The tribe of Dan was a mighty SEA-FARING tribe, which loved to sail the seas.

  …………..
  The chief tribe of the northern kingdom of Israel was Ephraim, the youngest son of Joseph. Even after Ephraim was carried away into captivity, and never returned, YEHOVAH’s heart still yearned for him. YEHOVAH God said through the prophet Jeremiah:

  „Is not Ephraim my dear son, the child in whom I delight? Though I often speak against him, I still remember him. Therefore my heart yearns for him, declares the LORD. SET UP ROAD SIGNS, PUT UP GUIDEPOSTS. Take note of the highway, the road that you take. RETURN, O Virgin Israel, return to your towns. How long will you WANDER, O unfaithful daughter?” (Jer. 31:20-22, NIV).

  As the Israelites migrated through Europe, they fulfilled this prophecy, and left „ROAD SIGNS” and „GUIDEPOSTS” along the way, so that we can trace their route! The chief tribe to do this was Dan, because of their proclivity to leave the name of their ancestor „DAN” everywhere they went.

  In Hebrew there are no vowels, so the name Dan is written DN, or its Hebrew equivalent. Thus words like Dan, Din, Don, Dun, Den, or Dn, correspond to the name of Dan.

  Just west of the Black Sea, ancient geographers designated a region by the name of Moesia, which means the land of the „Moses-ites.” These people revered a person whom they called Zal-moxis. „Zal” significes „chief,” so this person, „chief Moxis” or „leader Moxis” was actually „chief MOSES,” the man of YEHOVAH God who led Israel to the promised land, and whom these people remembered as their original leader. The tribe of Dan also passed through this region, and the surrounding territory, leaving its name in Mace-DON-ia, and the Dar-DAN-elles, and to the north by the river DAN-ube. In the territory of Sarmatia (or Samaria, meaning the Israelites), were located the rivers DN-iper, DN-ister, and the DON.

  Professor Totten declares:

  „There is no grander theme upon the scrolls of history than the story of this struggle of the Anglo-Saxons westward. The very streams of Europe mark their resting places, and in the root of nearly all their ancient names (Dan, or Don) recall the sacred stream Jor-dan river of rest– from whose whose hands, so far away, as exiles, they set out. It was either the little colony of Dan, obeying its tribal proclivity for naming everything it cap- turied (Jud. 18:1-29) after their father, or else the mere survival of a word and custom; but, none the less, it serves to TRACE these wanderers LIKE A TRAIL. Hence the Dan-ube, the Dan-ieper, the Dan-iester, the Dan-au, the Daci and Davi, the Dan, the Don, the U-Don, the Eri-don, and the THOUSAND OTHER dans and dons of ancient and early geography, down to the Danes in Dan-emerke, or ‘Dan’s last resting place'” (quoted in Allen, Judah’s Sceptre and Joseph’s Birthright, p. 263-64).

  …………………..
  „A Covenant People”

  In Isaiah 49, a prophecy for the End time, YEHOVAH God says, „Listen to me, you ISLANDS; hear this, you distant NATIONS” (Isa. 49:1). This is a message to the scattered nations of the northern kingdom of Israel. YEHOVAH says to them, „In the time of MY FAVOR I will answeryou, and in the day of salvation I will help you; I will keep you and will make you TO BE A COVENANT FOR THE PEOPLE, to restore the land and to reassign its desolate inheritances . . .” (v. 8).

  The Hebrew word for „covenant” is Beriyth. In Judges 8:33 and 9:4 it is used as a proper name – „Baal-Berith.” This means „Baal of the covenant.” The Hebrew for „man” is Iysh. If we take the Hebrew word which means „covenant,” and anglicize it, we come up with „Brit” – the British people, of course, are often called „Brits.” The term „BRIT-ISH” is literally, in Hebrew, „Covenant Man,” or „Man of a Covenant.” The people of YEHOVAH’s covenant, then, that are IN THE ISLANDS, who compose distant nations, as compared to Israel in the Middle East, are the British peoples! Their very name once again IDENTIFIES them!

  The people of Wales call themselves, in ancient Welsh, „Bryth y Brithan,” which means „Briths of Briton.” This means „The Covenanters” of „the land of the Covenant.” The earliest settlers in Wales and Southern England were the Simonii – the descendants of the tribe of Simeon!

  What the Future Holds

  The tribe of Dan, more than any other of the „lost ten tribes of Israel,” left its „signature” wherever it migrated or journeyed. It did so by the unique method of naming rivers, moutains, lakes, villages, towns, bays, and cities after the name of their ancestor – Dan.

  Therefore, tracing the name and routes and migrations of the Danites gives us the evidence we need to trace the other „missing” tribes of Israel to their locations in northwestern Europe, and the world.

  The Danites, unfortunately, are still steeped in pagan idolatry and superstition. It has been a warlike tribe. Jacob prophesied of Dan,

  „Dan shall judge his people, as one of the tribes of Israel. Dan shall be a serpent by the way, an adder in the path, that biteth the horse heels, so that his rider shall fall backward” (Gen. 49:16-17).

  The Irish, today, are infamous for their rejection of the British rule. All Ireland is in ferment against the British rulership in Northern Ireland, and Irish terrorists strike without warning, just like a „serpent by the way, an adder in the path.” The outlawed Irish Republican Army in its clandestine war with England has set off bombs in London, near the Prime Minister’s office, and has shown no reluctance to main, kill or destroy.

  Because of this attitude, the modern descendants of Dan are the most wayward and idolatrous and far from YEHOVAH God of all the tribes.

  Therefore, Jacob declared, Dan prophetically has to say, unlike the other tribes of Israel:

  „I have WAITED for thy salvation, O LORD” (Gen. 49:18).

  But in the Millennium, during the Reign of YEHOVAH God and the Messiah, even the tribe of Dan will fulfill their true purpose and destiny. They will truly abide in ships, and settle new colonies, and rebuild the waste places. They will once again „leap from Bashan,” and colonize the world!

  YEHOVAH God says of His people Israel, including the tribe of Dan:

  „Though you were ruined and made desolate and your land laid waste, now you will be TOO SMALL for your people, and those who devoured you will be far away. The children born during your bereavement will yet say in your hearing, ‘This place is TOO SMALL for us; give us more space to live in.’ Then you will say in your heart, ‘Who bore me these? I was bereaved and barren; I was exiled and rejected. Who brought these up? I was left all alone, but these – where have they come from?’ . . . . Then you will know that I am the LORD; those who hope in me will not be disappointed” (Isaiah 49:19-23).

  The true saga of the tribe of Dan, „a serpent by the way,” who left a tantalizing, fascinating „trail” of waymarks along his path of journey, is one of the proofs of the modern location and identity of the so-called „Lost Ten Tribes of Israel.” Dan, a remarkable people, a powerful people of farmer-warriors, and sailors, left their indelible imprint on ancient history, wherever they went. They will also become a powerful force for good, during the reign of the Messiah and YEHOVAH God the Father, when they establish the Kingdom of YEHOVAH God on this earth!

  Edited By John D. Keyser.

 4. Dana zice:

  Salom,
  Binecuvantat sa fie Dumnezeu care da intelepciune copiilor sai si descopera secretele Sale celor ce -L iubesc!
  Atentie, cine stie de unde rasare ???!

  http://hope-of-israel.org.nz/i000035a.htm
  In Hebrew there are no vowels, so the name Dan is written DN, or its Hebrew equivalent. Thus words like Dan, Din, Don, Dun, Den, or Dn, correspond to the name of Dan.

  Just west of the Black Sea, ancient geographers designated a region by the name of Moesia, which means the land of the “Moses-ites.” These people revered a person whom they called Zal-moxis. “Zal” significes “chief,” so this person, “chief Moxis” or “leader Moxis” was actually “chief MOSES,” the man of YEHOVAH God who led Israel to the promised land, and whom these people remembered as their original leader. The tribe of Dan also passed through this region, and the surrounding territory, leaving its name in Mace-DON-ia, and the Dar-DAN-elles, and to the north by the river DAN-ube. In the territory of Sarmatia (or Samaria, meaning the Israelites), were located the rivers DN-iper, DN-ister, and the DON.

  Professor Totten declares:

  “There is no grander theme upon the scrolls of history than the story of this struggle of the Anglo-Saxons westward. The very streams of Europe mark their resting places, and in the root of nearly all their ancient names (Dan, or Don) recall the sacred stream Jor-dan river of rest– from whose whose hands, so far away, as exiles, they set out. It was either the little colony of Dan, obeying its tribal proclivity for naming everything it cap- turied (Jud. 18:1-29) after their father, or else the mere survival of a word and custom; but, none the less, it serves to TRACE these wanderers LIKE A TRAIL. Hence the Dan-ube, the Dan-ieper, the Dan-iester, the Dan-au, the Daci and Davi, the Dan, the Don, the U-Don, the Eri-don, and the THOUSAND OTHER dans and dons of ancient and early geography, down to the Danes in Dan-emerke, or ‘Dan’s last resting place’” (quoted in Allen, Judah’s Sceptre and Joseph’s Birthright, p. 263-64).

  ……
  Spor la studiul Torei!

  • Shalom, Dana !

   Interesante cercetarile – destul de supozitive , de altfel – profesorului Totten. Insa m-as bucura sa fie asa ( desi nu cred in totalitate in astfel de demersuri ) , poate ca in acest fel s-ar mai starpi antisemitismul in lume. De aceea imi si vine destul de greu sa cred ca cele mai antisemite popoare din Istorie ( rusii, slavii in general ) si romanii ( conform unei statistici de la sfarsitul anilor `50 , Romania era pe locul II la antismitism in Europa , primul loc fiind detinut cu succes de Rusia ) ar putea avea origini evreiesti.
   Cred insa in Promisiunile lui Dumnezeu care se vor implini in mod cert , si cred ca toate triburile se vor regasi in Imparatia Mesianica si in Noul Ierusalim. Lui Dumnezeu nu-I va fi greu sa strige, si de indata oile vor alerga la Adevaratul Pastor al lui Israel. Cred , de asemenea, ca Imparatia Mesianica va fi un timp minunat de restaurare maxima a Israelului, in care Yeshua va fi Rege , din Yerushalayim catre intregul pamant. Ceea ce este mai frumos abia urmeaza sa vina, asa ca depinde de noi sa fim GATA – de partea Lui – pentru evenimentele ce vor urma, pe care Dumnezeu , in marea Lui Bunatate , deja ni le-a facut de cunoscut in Cuvantul Sau.
   O inima predata in Consacrare Lui, o viata sincera si curata , iata ce ne cere Domnul nostru pentru a putea fi intr-o buna relatie cu EL, cu fratii nostri si cu ceilalti semeni. Si mai presus de toate sa nu uitam sa IUBIM : pe Dumnezeu , pe frati si pe cei pierduti in pacate , ca sa-I putem aduce in Marea Lui Turma. Amin ! Sa fiti binecuvantati cu HAR si cu Shalom !

 5. Dana zice:

  Salom Uvraha !
  Citeam pe net cateva versete in ebraica in traducere excelenta si ma tot gandeam la vremurile trecute…vechi de 2000 de ani.
  … Undeva, candva in Tara Minunata la implinirea vremurilor si soroacelor a venit Dumnezeu Fiul si le-a vorbit gura catre gura lor, evreilor ( vamesilor, preotilor, levitilor, saducheilor, fariseilor, etc.) Le-a vorbit si a indreptat “vaile”, “muntii” … a dat vedere orbilor, a vindecat leprosi, sckilozi…a scos draci multi … si a iertat pacate multe si grele!
  Dumnezeu Fiul a declarat ca a venit sa implineasca Legea intreaga asa cum a dat-o El la Sinai.
  Cartea Apocalipsa ne avertizeaza sa nu scoatem si sa nu adaugam NIMIC Scripturilor Sfinte !
  Dumnezeu Fiul a venit la ai Sai sa aduca in starea corecta CALEA SA pe care poporul evreu nu mai mergea de multa vreme.Fariseii, saducheii, inteleptii poporului israelit se intrecea care mai de care in “sfintenie ” si astfel Legea cea buna sfanta si duhovniceasca ajunsese intr-o stare ne nerecunoscut…!
  In alta ordine de idei dar tot pe aceeasi subiect ma gandeam la Botezul Domnului Isus in Iordan.
  L a timpul acela strigarea lui Ioan Botezatorul ” Pocaiti-va caci Imparatia cerurilor este aproape!!!!”
  se referea exclusiv Israelului pentru ca neamurile erau oricum pagane si nu aveau de ce sa se pocaiasca!
  Practic in Iordan veneau la Ioan Botezatorul doar evreii: fariseii, saducheii, levitii, preotii, toate grupurile de evrei si FIUL LUI DUMNEZEU pentru botez !!!
  Intrebare: ce botez? s-au crestinat toti evreii aceia???
  Nu !Niciodata !Atunci ce cautau la Iordan? Toti evreii implineau un ritual obisnuit!Un fel de baie rituala numita mikva in limba evreiasca !
  Totusi de ce ii certa Ioan si le spunea pui de naparci fariseilor???Presupun ca raspunsul este deoarece indeplineau un ritual de ” ochii lumii” si nu spre pocainta!
  Fiul lui Dumnezeu a implinit si acest ritual si Ioan spune :
  Evanghelia dupa Matei 3:14
  “Eu am nevoie sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?”

  Apoi am mers cu gandul spre Faptele Apostolilor cap. 4si am gasit urmatoarea relatare care include o rugaciune puternica:
  19. Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: “Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu;
  20. căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut şi am auzit.”
  21. I-au ameninţat din nou, şi i-au lăsat să plece, căci nu ştiau cum să-i pedepsească, din pricina norodului; fiindcă toţi slăveau pe Dumnezeu pentru cele întâmplate.
  22. Căci omul cu care se făcuse această minune de vindecare, avea mai bine de patruzeci de ani.
  23. După ce li s-a dat drumul, ei s-au dus la ai lor, şi le-au istorisit tot ce le spuseseră preoţii cei mai de seamă şi bătrânii.
  24. Când au auzit ei aceste lucruri, şi-au ridicat glasul toţi împreună către Dumnezeu, şi au zis: “Stăpâne, Doamne, care ai făcut cerul, pământul, marea şi tot ce este în ele!
  25. Tu ai zis prin Duhul Sfânt, prin gura părintelui nostru David, robul Tău: “Pentru ce se întărâtă neamurile, şi pentru ce cugetă noroadele lucruri deşarte?
  26. Împăraţii pământului s-au răsculat, şi domnitorii s-au unit împotriva Domnului şi împotriva Unsului Său.”
  27. În adevăr, împotriva Robului Tău celui sfânt, Isus, pe care L-ai uns Tu, s-au însoţit în cetatea aceasta Irod şi Pilat din Pont cu Neamurile şi cu noroadele lui Israel,
  28. ca să facă tot ce hotărâse mai dinainte mâna Ta şi sfatul Tău.
  29. Şi acum, Doamne, uită-Te la ameninţările lor, dă putere robilor Tăi să vestească Cuvântul Tău cu toată îndrăzneala,
  30. şi întinde-Ţi mâna, ca să se facă tămăduiri, minuni şi semne prin Numele Robului Tău celui Sfânt, Isus.”
  31. După ce s-au rugat ei, s-a cutremurat locul unde erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt, şi vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală.

  Mai departe se povesteste despre Stefan si pe paginile Scripturii ramane marturia pecetluita cu sange de martir…
  Voi scrie doar un fragment din discursul lui Stefan:
  Fapte cap.7
  30. Peste patruzeci de ani, i s-a arătat un înger în pustia muntelui Sinai, în para focului unui rug.
  31. Moise, când l-a văzut, s-a mirat de arătarea aceasta; şi, pe când se apropia să vadă ce este, a auzit glasul Domnului,
  32. care i-a zis: “Eu sunt Dumnezeul părinţilor tăi, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac, şi Dumnezeul lui Iacov.” Şi Moise, tremurând, n-a îndrăznit să se uite.
  33. Domnul i-a zis: “Scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care stai, este un pământ sfânt.
  34. Am văzut suferinţa poporului Meu, care este în Egipt, le-am auzit gemetele, şi M-am pogorât să-i izbăvesc. Acum, du-te, te voi trimite în Egipt.”
  35. Pe acest Moise, de care se lepădaseră ei, când au zis: “Cine te-a pus pe tine stăpânitor şi judecător?” Dumnezeu l-a trimis ca stăpânitor şi izbăvitor, cu ajutorul îngerului, care i se arătase în rug.
  36. El i-a scos din Egipt, şi a făcut minuni şi semne în Egipt, la Marea Roşie, şi în pustie, patruzeci de ani.
  37. Acest Moise a zis fiilor lui Israel: “Domnul, Dumnezeul vostru, vă va ridica dintre fraţii voştri un proroc ca mine: de el să ascultaţi.”
  38. El este acela care, în adunarea Israeliţilor din pustie, cu îngerul, care i-a vorbit pe muntele Sinai, şi cu părinţii noştri, a primit cuvinte vii, ca să ni le dea nouă.
  39. Părinţii noştri n-au vrut să-l asculte, ci l-au nesocotit: şi, în inimile lor, s-au întors spre Egipt,
  40. şi au zis lui Aaron: “Fă-ne nişte dumnezei, care să meargă înaintea noastră; căci acest Moise, care ne-a scos din ţara Egiptului, nu ştim ce s-a făcut.”
  41. Şi în zilele acelea, au făcut un viţel, au adus jertfă idolului, şi s-au bucurat de lucrul mâinilor lor.
  42. Atunci Dumnezeu S-a întors de la ei, şi i-a dat să se închine oştirii cerului, după cum este scris în cartea prorocilor: “Mi-aţi adus voi vite junghiate şi jertfe timp de patruzeci de ani în pustie, casă a lui Israel?…
  43. Aţi purtat cortul lui Moloh şi chipul stelei zeului Remfan, chipurile acelea, pe care le-aţi făcut ca să vă închinaţi lor! De aceea vă voi strămuta dincolo de Babilon.”
  44. Părinţii noştri aveau în pustie cortul întâlnirii, aşa cum îl rânduise Cel ce a spus lui Moise să-l facă după chipul, pe care-l văzuse.
  45. Şi părinţii noştri l-au adus, la rândul lor, sub povăţuirea lui Iosua, când au intrat în ţara stăpânită de Neamurile, pe care Dumnezeu le-a izgonit dinaintea părinţilor noştri; şi a rămas acolo până în zilele lui David.
  46. David a căpătat milă înaintea lui Dumnezeu, şi a cerut să ridice o locuinţă pentru Dumnezeul lui Iacov.
  47. Şi Solomon a fost acela care I-a zidit o casă.
  48. Dar Cel Preaînalt nu locuieşte în locaşuri făcute de mâini omeneşti, cum zice prorocul:
  49. “Cerul este scaunul Meu de domnie, şi pământul este aşternutul picioarelor Mele. Ce fel de casă Îmi veţi zidi voi Mie, zice Domnul, sau care va fi locul Meu de odihnă?
  50. N-a făcut mâna Mea toate aceste lucruri?…”
  51. …”Oameni tari la cerbice, netăiaţi împrejur cu inima şi cu urechile! Voi totdeauna vă împotriviţi Duhului Sfânt. Cum au făcut părinţii voştri, aşa faceţi şi voi.
  52. Pe care din proroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Au omorât pe cei ce vesteau mai dinainte venirea Celui Neprihănit, pe care L-aţi vândut acum, şi L-aţi omorât.
  53. voi, care aţi primit Legea dată prin îngeri, şi n-aţi păzit-o!…”

  Si acum ce facem cu credinta cea adevarata?Credinta cea veche pe care a dat-o Dumnezeu israelitilor prin Moise la Sinai si pe care a intarit-o Dumnezeu Fiul si a aratat-o cum sa fie tinuta si care este credinta veche pentru evrei si noua pentru neamuri ? Este UNA singura!

  Si eu sunt satula de erezii si de tot felul de credinte care mai de care mai ciudate si mai neortodoxe…

  Daca intervalul de timp ( pacatul oamenilor din Eden -Geneza spre Apocalipsa) se ingusteaza atunci ma rog ca Dumnezeu sa ne ajute sa constientizam vremurile pe care le traim.

  Va salut cu cuvintele Apostolului Pavel:

  Fapte cap 25;8
  8. Pavel a început să se apere, şi a zis: “N-am păcătuit cu nimic, nici împotriva Legii Iudeilor, nici împotriva Templului, nici împotriva Cezarului.”

  Romani 16:25-27
  24. Harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin.
  25. Iar Aceluia care poate să vă întărească, după Evanghelia mea şi propovăduirea lui Isus Hristos, – potrivit cu descoperirea tainei, care a fost ţinută ascunsă timp de veacuri,
  26. dar a fost arătată acum prin scrierile prorocilor, şi, prin porunca Dumnezeului celui veşnic, a fost adusă la cunoştinţa tuturor Neamurilor, ca să asculte de credinţă, –
  27. a lui Dumnezeu, care singur este înţelept, să fie slava, prin Isus Hristos, în vecii vecilor! Amin.

  • Shalom, draga Dana !

   Bine afirmi tu : ” undeva, candva in Tara Minunata la implinirea vremurilor si soroacelor a venit Dumnezeu Fiul si le-a vorbit gura catre gura lor, evreilor „, si prielnic , pentru ca de cele mai multe ori cea mai stupida explicatie ( iertata sa fiu ! ) cu privire la relatia fizica dintre Yeshua Ha Mashiach si poporul evreu, Ii exclude Fiului lui Dumnezeu apartenenta biogica la o anumita etnie , cea mai obisnuita afirmatie sunand cam asa : ” Isus Christos este Dumnezeu , nu -L putem include in tipare si origini omenesti .”
   Vedeti, fratii mei crestini , cat de perfid lucreaza cel rau ca sa intunece mintile oamenilor ?!! Fratii mei evrei ( mozaici ) nu-i recunosc DUMNEZEIREA lui Yeshua ( este cel mai greu lucru pentru ei , sa accepte si sa – L perceapa pe Yeshua ca fiind ADONAI sau YAHWEH – Glorie Lui ! ) – iar fratii crestini nu vor sa-I accepte ( e o problema de plictis mental si afectiv, Da ce avem noi de-a face cu evreii , doar ei L-au ucis pe Domnul , afirma cei mai multi ) identitatea uman – evreiasca. Pana la urma, temeinic si sigur , fiecare IL deposedeaza pe Mantuitorul de ceva : unii de DIVINITATE iar ceilalti de UMANITATE.
   Ce este de facut , dragi frati in Yeshua ? Raspunsul nu poate fi decat acesta : SA-L LASAM SA FIE EL INSUSI ! Niciodata Fiul lui Dumnezeu nu va straluci in vietile si in Bisericile noastre decat numai INTREG. Numai daca Ii intelegem si Ii respectam dimensiunea Lui psihologic DUALA ( in sensul celei mai minunate UNITATI de Personalitate ) numai asa EL ni Se va revela in toata Shekina Lui. Da, EL este DUMNEZEU ! Glorie Lui ! Mesianicii sunt trinitarieni ( cei mai multi, Slava Domnului ! ) , insa un bun mesianic intotdeauna va privi cu drag, cu afectiune la Poporul prin care a venit MANTUIREA in lume. Nu este treaba crestinilor sa-i judece pe evrei – Dumnezeu tine oricum Cartile Judecatii oricarui om in Maini – treaba crestinilor ( de orice culoare ) ESTE SA IUBEASCA , sa fie ca Domnul lor in aceasta lume. Daca nu se va intampla acest lucru , atunci Poporul Domnului rascumparat de Jertfa lui Christos , are nevoie din nou de un Ilie si de un alt Ioan Botezatorul , care sa strige in gura mare : ” Pocainta !” Si nu degeaba cei doi martori ai vremii de pe urma , vor veni in spiritul navalnic al acestor doi profeti infricosatori. In Cartea profetului Osheah , capitolul 6 : 1 , profetul acesta atat de poet ne adreseaza un indemn noua , tuturor urmasilor lui Mesia : ” Veniti sa ne intoarcem la Domnul ! Caci EL ne-a sfasiat , dar tot El ne va vindeca; EL ne-a lovit , dar tot EL ne va lega ranile ” ; si ce frumos suna mai departe : ” Sa cunoastem, sa cautam sa cunoastem pe Domnul ! Caci EL Se iveste ca zorile diminetii , si va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primavara care uda pamantul.” ( Osea 6: 1, 3 ).
   Dragii mei frati, dragele mele surori , vreti sa-L cunoasteti pe Dumnezeu ? Vreti sa se iveasca in viata Dvs Proaspat, asemeni zorilor diminetii ? Atunci stati LANGA IZVOR ! LANGA CUVANTUL LUI DUMNEZEU ! Langa batrana BIBLIE , asa evreiasca cum este EA. Numai in EA IL veti gasi INTREG pe Domnul Vietii. Dumnezeu Tatal, Fiul si Spiritul Sfant sa va dea VOINTA si INFAPTUIREA. Amin !

 6. Terry S. zice:

  I like how you put your words into writing Otniela. Your content is interesting to say the least I respect your views expressed in this article. Praise the Lord > the Almighty of Israel!!

 7. Today is really worth two tomorrows. Very interesting article. We bless you otnielabatzion.

 8. Sonya Wojeik zice:

  God bless you otnielabattzion and His people Israel. Keep go on . Great is Lord of Israel !!!!!

 9. Howdy ! Im at work browsing your blog from my new iphone 3gs Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts. Keep it doing your job and writing about Israel of God Otniela. Your job is wonderful . We love and bless His people.

 10. Susan Kansas zice:

  Brilliant !! I m so glad blogging this site. Bless be Yeshua Ha Mashiah forever !!

 11. rozalia zice:

  ma numesc Rozalia si m-ati ajutat enorm de mult incerc sa imi dau seama de ceea ce vrea sa zica biblia sunt la inceput si mi se pare foarte greu .Dumnezeu sa va binecuvanteze.

 12. This is the turn Despre o viziune mesianica – ( 4 ) | otnielabattzion. Very good informative and theological article, Otniella. Congratulations ! Lots !

 13. Despre o viziune mesianica ( 4 ) | otnielabattzion You’re amazing! Thanks! Your article about Despre o viziune mesianica ( 4 ) | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu is very intersting . Best Regards, Nick

 14. this site is actually attention-grabbing i am probing for. very good clear expalanation. thanks Otniella for this article expecting i hope by many people. God of Israel bless !

 15. Ogrodzenia zice:

  Very good post Otniella ! God blees you with a lot of grace in your life and work. shalom – shalom ! Regards, Viktor

 16. luke zice:

  Your style is very unique in comparison to other people I have
  read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark your site otnielabattzion. Regards, luke

 17. Dear Friends , Thanks ! And all of you ,Welcome ! I`m happy you visit my site and find this topic interesting. Hope your questions about a messianic perspective in faith find answers through these articles. May all of them lift up the true Glory of Messiah. Amen.
  God of Israel bless you all. Much Shalom !

 18. dieta dukan zice:

  shalom. un blog superfain, cu articole interesante…vă felicit pentru activitate Otniela Bat Tzion !

 19. e-m-b zice:

  Schallom dear otnielabattzion! Nice for me to meet your site. You ve done a gorgeous work. God bless you ! Keep the light straight on …

 20. dv_POP zice:

  Fainut blog ! tineti/o tot asa inainte. Domnul sa/i binecuvante pe fratii evrei mesianici. shalom uvraha !!

 21. parajumpers zice:

  Someone necessarily lend a hand to make critically articles I’d state.
  This is the first time I frequented your website page. I m surprised with the research you made to create this
  actual submit incredible. Fantastic activity, otnielabattzion !

 22. christalbowman zice:

  Wonderful site, excellent issues! God bless you otnielabattzion !

 23. david şi edith zice:

  pace, şalom şi voie bună ! Ieşua a înviat ! sunt un evreu mesianic ( tata evreu, mama româncă ) din Sighet . Mi-a vorbit de tine Otniela, dan konner. am citit din blog şi suntem impresionaţi de ce faci pentru Numele lui Adonay. eu şi soţia ( edith ) ne rugăm ptr. evreii mesianici şi mîntuirea evreilor care se arată de acum. Adonay să te binecuvînte Otniela, sora noastră dragă.

 24. CatincaP zice:

  Pace , ma numesc Catinca si as vrea sa -mi exprim admiratia pentru acest punct de vedere. Sun uimita de credinta dvs. chiar nu – mi imaginam ca exista evrei care cred in Isus Hristos. Dumnezeu sa va binecuvinteze vestirea Otniella. Eu locuiesc in Arizona si sunt membra intr-o biserica pentiocostala. Voi cauta sa vad daca exista in proximitate o biserica mesianica. As vrea sa vizitez sa vad si eu cum e..

 25. Daniel Z zice:

  Shalom si binecuvintari de la Parintele luminilor. Vreau sa va multumesc pentru mesajele acestui blog. Fain articol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s