6 Mari Promisiuni pentru Israel


           ( Scurt comentariu inductiv de Daniela Reghina Onu  )

60 de ani de existenta a statului evreu, 6 razboaie impotriva Israelului si 6 promisiuni pentru aceasta tara.

 Israelul a implinit 60 de ani ( de fapt 63 ) ,  insa de la infiintarea sa in anul 1948, statul evreu este atacat si contestat in mod continuu. In ciuda declansarii a nu mai putin  de 6 razboaie , arabii nu au reusit sa distruga Israelul. Totusi, avand in vedere faptul ca amenintarea inamicilor islamici devine tot mai mare pe zi ce trece, poporul ales al lui Dumnezeu are toate motivele sa se teama pentru viitorul sau.
In cele ce urmeaza vom vorbi despre 6 promisiuni nou-testamentare care garanteaza viitorul Israelului. Am ales in mod intentionat doar pasaje din Noul Testament pentru a contrazice unele conceptii,  potrivit carora relatia Domnului cu Israelul a fost strict limitata la perioada Vechiului Testament, statul evreu neavand niciun viitor din punct de vedere nou-testamentar. Haideti sa vedem acum impreuna  ce spune Biblia despre acest lucru:

1. Mesia va fi binevenit acolo unde odinioara a fost respins . ” Iata ca vi se lasa casa pustie, caci va spun ca de acum incolo nu Ma veti vedea pana cand veti zice:  Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului ” ( Matei 23: 38-39 ).
Yeshua a rostit aceste cuvinte cu privire la Ierusalim. De aici reiese faptul ca Mantuitorul,  care a fost odinioara respins  in aceasta cetate ,  va fi reprimit acolo – cu toate drepturile legale – drept ” Cel ce vine in Numele Domnului” ( Matei 23: 39 , cititi si Matei 21:9 ). Poporul evreu  va rosti acest salut de bun venit  doar la Ierusalim, niciunde altundeva in lume. Glorie Mielului!
2. Revenirea Domnului Isus in tara Israel. Atunci se va arata in cer semnul Fiului Omului. Toate semintiile pamantului se vor boci si Il vor  vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere si cu o mare slava. El ii va trimite pe ingerii Sai cu trambita  rasunatoare si ii vor aduna pe alesii Lui din cele patru vanturi, de la o margine a cerurilor pana la cealalta” ( Matei 24: 30-31 ).  
Evreii  IL vor vedea pe Fiul Omului intorcandu-SE exact in locul de unde S-a inaltat la cer, in statul evreu care va exista atunci. Si iudeii  alesi, care in acel moment vor fi inca in Diaspora, se vor strange de asemenea in Tara Sfanta.
  3. Tronul slavei va fi  in capitala Ierusalim. ” Cand va veni Fiul Omului in slava Sa , cu toti sfintii ingeri, va sedea pe scaunul de domnie al Slavei Sale” ( Matei 25: 31 ).
Tronul  slavei lui Mesia se va afla in Ierusalim. La revenirea Sa pe pamant, Domnul va domni din Israel peste intregul pamant.  Ierusalimul va fi piedestalul picioarelor Sale, iar potrivnicii lui Dumnezeu vor fi nevoiti sa se plece cu totii inaintea Lui ( v Psalmul 110: 1,  Plang. 2: 1,  1 Cron 28: 2 ). Nu este de mirare ca mania lui satan este indreptata cu o asa  forta teribila  impotriva acestui oras. Capitolele 24 si 25 din Evanghelia dupa Matei vorbesc aproape exclusiv despre tara si despre poporul Israel.
4.  Domnul Se va intoarce in locul de unde S-a inaltat la cer.    ” Cum stateau ei cu ochii pironiti spre cer, pe cand Se suia El, iata ca li s-au aratat doi barbati imbracati in alb si le-au zis:  Barbati galileeni, de ce stati  si va uitati spre cer? Acest Isus care S-a inaltat la cer din mijlocul vostru va veni in acelasi fel cum L-ati vazut mergand la cer  ” ( Fapte 1: 10-11 ).
Datorita faptului ca Domnul S-a ridicat la cer de pe Muntele Maslinilor, El Se va intoarce fara indoiala in acelasi loc, dupa cum le-au promis  ingerii ucenicilor .  Sfanta Scriptura ne certifica faptul ca Muntele Maslinilor se afla in Ierusalim ( v  Zah 14: 4-5, Fapte 3: 19-20 ).
5. Legamantul Domnului cu Israelul ramane in continuare valabil. ” Fratilor, pentru ca sa nu va socotiti sunguri intelepti nu vreau sa nu stiti taina aceasta  : o parte din Israel a cazut intr-o impietrire care va tine pana  va intra numarul deplin al neamurilor. Si atunci tot Israelul va fi mantuit, dupa cum este scris : Izbavitorul va veni din Sion si va indeparta toate nelegiuirile de la Iacov. Acesta va fi legamantul pe care-l voi face cu ei cand le voi sterge pacatele. In ce priveste Evanghelia , ei sunt vrajmasi, si aceasta spre binele vostru; dar in ce priveste alegerea sunt iubiti, din pricina parintilor lor. Caci lui Dumnezeu nu-i pare rau de darurile si de chemarea facuta”. ( Rom 11: 25-29 ).
Cand numarul deplin al neamurilor va fi implinit (  imediat dupa ce ultimul om se va preda Jertfei Fiului lui Dumnezeu ),  Biserica va fi rapita de pe pamant. Apoi Domnul Se va intoarce in Sion, va izbavi Israelul, va institui un legamant nou cu poporul evreu ( legamant cunoscut Bisericii ) si ii va sterge toate  pacatele. Deoarece evenimentele amintite nu au avut inca loc, noi trebuie sa   asteptam cu o nadejde vie implinirea lor grabnica. Fiindca legamantul cu Avraam nu poate fi invalidat, dupa textul din Galateni 3: 17, aceasta inseamna ca  el trebuie sa se implineasca cu siguranta.  Mai mult , datorita faptului ca legamantul lui Dumnezeu cu Avraam face referire la poporul pamantesc si la tara Israel ( v Geneza 15: 17-21 ) , el se va autentifica  in mod inevitabil acolo, pe Pemantul Fagaduintei.
In ultima Carte a Sfintei Scripturi ni se atrage atentia ca Domnul Se va intoarce in Sion: ” Apoi m-am uitat si iata ca Mielul statea pe Muntele Sionului si impreuna cu El stateau  144 000 , care aveau scris pe frunte Numele Sau si Numele Tatalui Sau”. ( Apoc 14: 1 ).  Aceasta afirmatie nu face referire la Sionul ceresc, ci mai degraba la cel pamantesc, din Israel. Certitudinea enuntului   rezulta ca  urmare a  dublei sublinieri a lui Ioan in acest capitol : el  a auzit un glas DIN CER  ( v Apoc 14: 2, 13 ). Aceasta inseamna ca el nu se afla in cer , ci pe pamant, astfel ca a vazut Revenirea Domnului Isus in Sion. Mai tarziu, incepand cu  versetul 14 , apostolul Yohanan, alias Ioan,  relateaza ca L-a vazut pe Domnul venind pe un nor  pentru a judeca toate natiunile, ceea ce  clarifica fara echivoc ca Domnul Se va reintoarce pe pamant. 
6. Cortul prabusit al lui David va fi restaurat. ” Simon a spus cum mai intai Dumnezeu Si-a aruncat privirile peste neamuri ca sa aleaga din mijlocul lor un popor care sa-I poarte Numele. Si cu faptul acesta se potrivesc cuvintele proorocilor, dupa cum este scris:  Dupa aceea Ma voi intoarce si voi ridica din nou cortul lui David din prabusirea lui, ii voi zidi daramaturile si-l voi inalta din nou, pentru ca ramasita de oameni sa-L caute pe Domnul, ca si toate neamurile peste care este chemat Numele Meu  „( Fapte 15: 14-17 ). Poporul amintit in acest verset este fara indoiala Biserica formata dintre neamuri ( v 1 Petru 2 : 9-10 ) . Dupa aceasta perioada a Bisericii, Domnul Se va intoarce pentru a reconstrui Cortul prabusit al lui David ( Israelul fizic ) instaurand astfel Domnia Mesianica din timpul Imparatiei de 1000 de ani. In textul din Faptele Apostolilor 15: 13, referindu-se la acest subiect, apostolul Iacov a citat profetia din Amos 9: 11-12: ” In vremea aceea voi ridica Cortul lui David din caderea lui, ii voi drege sparturile, ii voi ridica daramaturile si-l voi zidi iarasi cum era odinioara, ca sa stapaneasca ramasita Edomului si toate neamurile peste care a fost chemat Numele Meu, zice Domnul, care va implini aceste lucruri”.
Dumnezeul Atotputernic a facut un legamant vesnic cu casa lui David, legamant ce isi are implinirea in Mesia – Unsul  ( v Psalmul 89, 1 Cron 17: 10-14 ). In anul 70 d Ch , Casa lui David  ( Israelul fizic ) a fost distrusa ca o consecinta a respingerii lui Mesia, iar in locul ei a fost instaurata Casa Bisericii  ( v Efes 2: 19-22 ) sau ” Cortul spiritual al lui David” . Domnul Isus Christos insa va reveni, va ridica din nou Cortul prabusit al lui David  si va restaura spiritual Israelul in Imparatia mesianica ( v Zah 8: 20-23 ).
Exista multe alte asemenea promisiuni in Sfanta Scriptura referitoare la viitorul Israelului, atat in Vechiul cat si in Noul Testament. Cu toate acestea chiar si numai aceste fagaduinte nou -testamentare reprezinta garantia ca viitorul Israelului este asigurat. Pe baza Cuvantului lui Dumnezeu stim ca poporul evreu mai are inca de intampinat multe dificultati, dar  in ciuda acestora el va continua sa existe. Oricat de tare se vor stradui potrivnicii sa distruga Israelul,  in final tot vor esua , deoarece CEL  in care toate promisiunile sunt  Da si  Amin  este DUMNEZEUL EVREILOR ( 2 Cor 1: 20 ).

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică al cărei crez se bazează pe certitudinea că Yeşua Ben Elohim este Unicul Mesia, Salvatorul Israelului şi al Neamurilor. / A jewish woman who believes in Yeshua Ha Mashiach, The greatest Rabbi and Reedemer, The only One Messiah for Jewish People, and Gentiles, too.
Acest articol a fost publicat în Teologie şi Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

69 de răspunsuri la 6 Mari Promisiuni pentru Israel

 1. Iulian zice:

  Istoria lui Israel, ofera o relatare spectaculoasa a minunilor, judecatilor, promisiunilor si binecuvantarilor lui Dumnezeu. Israelul incepe cu o promisiune unilaterala facuta unui singur om – lui Avraam. Timp de mai mult de 400 de ani, Avraam si urmasii lui s-au bizuit pe aceasta promisiune, chiar si in perioada semnificativa de robie in Egipt. Azi si noi ne bizuim pe promisiunile lui Dumnezeu care nu au fost inca implinite.

  • Shalom, Iulian !
   Asa este, toti cei care L-au primit pe Yeshua Ha Mashiach, ca Domn si Mantuitor in vietile lor, au trecut de la moarte la Viata, de la blestem la Binecuvantare. Ei sunt cu totii fiii lui Avraam , mostenitori impreuna cu sfintii in Slava , formand Trupul lui Christos, Biserica.
   In acelasi timp, si Israelul fizic, fiul cel mare al Tatalui, se va infrupta din Promisiunile facute lui Avraam Avihnu, bucurandu-se la sfarsitul Necazului cel Mare de o minunata inviorare spirituala si fizica , cand cu totii, de la mic la mare , IL vor accepta si recunoaste pe Yeshua Ha Mashiach , ca Mantuitor, Rascumparator si Mesia al lor ( v Romani 11 ). Iar roadele acestea deja se zaresc, Comunitatea Mesianica existenta astazi in lume, formata din fiii si fiicele lui Israel credinciosi lui Yeshua, este cel mai fidel exemplu ca Dumnezeu Isi respecta Cuvantul . Sa ne bucuram , ceea ce este MAI FRUMOS, abia urmeaza sa vina ! Glorie Mielului !

 2. Dana zice:

  Salom,
  Foarte bine fondata si argumentata expunerea ta Daniela!
  Daca citim cu mare atentie Noul Testament obsevam credinciosia lui Dumnezeu in ceea ce priveste alegerea poporului israelit.Promisiunile lui Dumnezeu din Vechiul Testament se implinesc in Noul Testament si vizeaza direct poporul ales.
  Daca privim la Cina cea de Taina observam ca Noul Legamant este instaurat de Dumnezeu Fiul! La acest eveniment participa Yeshua Ha Mashiah impreuna cu cei 12 ucenici evrei!
  Istoria confirma ca evreii au dus mai departe neamurilor aceasta Veste Buna/Evanghelia!
  Iisus este Calea, Adevarul si Viata!Iisus este Dumnezeu Fiul/Mieluselul Lui YHWH care si-a dat viata pentru omenire( evrei si neamuri).
  Ma bucur de acest nou articol pe care l-ai scris Daniela.Se poate dezvolta acest subiect si astfel putem sa intelegem mai bine tainele Sfintei Scripturi.

  • Shavua Tov , Dana !

   Toda ! Asa este Promisiunile ” in ceea ce priveste alegerea poporului israelit ” sunt ireprosabile . Desigur mai intai sarcina a revenit ucenicilor evrei sa duca Vestea Buna tuturor oamenilor, conform Trimiterii din Marcu 16 : 15 – 16 , ” Apoi le-a zis : Duceti-va in toata lumea , si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza va fi mantuit ; dar cine nu va crede va fi osandit.” Sau Trimiterii din Luca 24 : 47, si nu mai putin celei din Fapte Ap. 1: 8. Glorie Mielului ! EL este CALEA , ADEVARUL SI VIATA , pentru toti evreii si pentru toti ne-evreii. Mai apoi , insa, si fratii nostri dintre neamuri si-au adus aportul lor binemeritat la raspandirea Mantuirii prin Yeshua Ha Mashiach.
   Desigur, sunt de acord , ideile expuse aici se pot amplifica spre cat mai multe alte extensii , insa important este sa pastram Viu in inimile noastre Cuvantul simplu, ca pe o ancora solida. Numai EL rodeste intr-o inima curata, pentru Imparatie . Amin, pentru noi toti. ! Sa fii binecuvantata !

 3. Elena ionescu zice:

  Israelul a fost , este si va fi Poporul ales de Dumnezeu, pentru a-I proslavi Numele de-a lungul timpului, pana la marginile pamantului, cu toata impotrivirea care exista in acest moment fata de el, va veni momentul in care evreii Il vor recunoaste pe Mesia ca si imparat al lor.
  Sudiul Dvs este foarte bine argumentat, atat din p.v. istoric cat si din punct de vedere biblic.
  Sa fiti calauzita de Duhul lui Dumnezeu mereu!

  • Shalom, Elena !

   Multumesc ! Cu siguranta ” momentul in care evreii Il vor recunoaste pe Mesia ca si imparatul lor ” va veni foarte repede, poate mai repede decat se asteapta multi dintre fratii nostri , care inca nu au o lumina clara cu privire la Israel ( Imi pare asa de rau pentru ei; unii chiar nu vad iar altii nu vor sa vada ). De aceea este bine ca Biserica sa urmareasca orologiul lui Dumnezeu – adica Israelul – pentru ca Domnul Christos avertizeaza vehement , in Evanghelia dupa Matei 24 : 32 , urmatoarele : ” De la smochin invatati pilda lui: Cand ii fragezeste si infrunzeste mladita lui , stiti ca vara este aproape. Tot asa, si voi, cand veti vedea toate aceste lucruri , sa sti ca Fiul omului este aproape , este chiar la usi. ” Asa ca nimeni nu se va putea dezvinovati in Ziua venirii lui Christos. Semne au fost si vor mai fi, iar unul dintre ele este destinul acestui popor. Ferice de ochii care stiu sa vada !
   Sa fii binecuvantata de Dumnezeul lui Israel, draga Elena !

 4. Madi zice:

  Shalom Otniela,

  Interesant comentariu. Ma bucur ca Dumnezeu isi va pastra promisiunile fata de imparatul David , si ii va reconstrui Cortul. Imi place mult sa aud acest lucru. Dumnezeu iubeste Israelul , si nu il va uita niciodata. Si eu si familia mea iubim Israelul. Manase ( si toate celelalte semintii ) sa traiasca vesnic inaintea Domnului! Fii binecuvantata !

  • Amen ve Amen , Madi !

   Ma alatur si eu bucuriei tale, Dumnezeu nu il va uita uita pe melech David , si Isi va implini toate Promisiunile fata de el ( o Mare Parte , daca ne gandim la Mantuitorul nostru Drag, si la minunata Mantuire venita , prin Casa lui David , in lumea intreaga, a fost cu gratie implinita ! Glorie Fiului ! ). Sa fim siguri ca Dumnezeu nu Se schimba si ” nu este nici fiu al omului ca sa-i para rau.” Stiu ca tu, draga Madi, si toti ai tai sunteti filosemiti , Dumnezeul lui Israel sa va rasplateasa dragostea si daruirea. Amen ! Manase sa traiasca inaintea Domnului ( Geneza 48 : 20 ) !

 5. logojiano zice:

  Israele pretios binecuvanteaza pe Domnul!
  Mi se bucura inima sa vad evrei ce-l recunosc si iubesc pe Cristos!
  O singura mahnire am, ca si pe saitul asta e prezenta hexagrama satanica (fals numita steaua lui david). Prezenta ei pe steagul Israelului denota starea natiunii(politica, sociala, si cel mai important spirituala). Sub semnul babilonian pagan domnesc talmudicii si actioneaza sub influenta iezuita interesele anticristice profetice.
  Israel ca si natiune va fi eliberat la revenirea lui Yeshua care dupa ce va nimicii vrajmasul, va domni peste tot Pamantul de pe tronul lui David din Ierusalim!
  Bucura-te Israele, si popoare bucurati-va caci Mantuitorul va reveni in curand! Vino Doamne, nu intarzia!

  • Dana zice:

   Salom „logojiano „,
   Este o mare bucurie sa vedem cum evreii il recunosc pe Yeshua Ha Mashiah ca Domn si Mantuitor personal.
   In legatura su Steaua lui David pe blog poti citi un comentariu foarte bine documentat:

   https://otnielabattzion.wordpress.com/cultura-si-civilizatie-iudaica/steaua-lui-david-maghen-david/

   Stim ca lumea se afla in razboi spiritual si in acest razboi sunt doua tabere care folosesc arme total diferite.O tabara foloseste armele luminii si cealalta armele intunericului/confuziei/improscarii cu noroi.

   Maghen David/Steaua lui David este mai bine descrisa Scutul lui David !
   Cine este Scutul lui David? Sa lasam Sfanta scriptura sa vorbeasca:

   Psalmul 90
   Cel ce locuiesti sub acoperamantul Celui Preainalt si odihnesti sub umbra Celui Atotputernic ,
   Zi catre Domnul:”Tu esti scaparea mea,Tu esti aparatorul si Dumnezeul meu,in care nadajduiesc eu!”
   Ca El te izbaveste de latul vanatorului si de molima cea ucigatoare;
   Cu penele Sale te umbreste si sub aripile Lui esti scutit de primejdie,ca adevarul Lui e SCUT SI PAVAZA

   SCUTUL LUI DAVID ESTE DUMNEZEU!
   Sa nu uitam ca Iisus este Lumina lumii si gasim scris in Evanghelii dar acum doresc sa dau un citat din Apocalipsa
   Apocalipsa 1
   12. M-am întors să văd glasul care-mi vorbea. Şi când m-am întors, am văzut şapte sfeşnice de aur.
   13. Şi în mijlocul celor şapte sfeşnice pe cineva, care semăna cu Fiul omului, îmbrăcat cu o haină lungă până la picioare, şi încins la piept cu un brâu de aur.
   14. Capul şi părul Lui erau albe ca lâna albă, ca zăpada; ochii Lui erau ca para focului;
   15. picioarele Lui erau ca arama aprinsă, şi arsă într-un cuptor; şi glasul Lui era ca vuietul unor ape mari.
   16. În mâna dreaptă ţinea şapte stele. Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri, şi faţa Lui era ca soarele, când străluceşte în toată puterea lui.
   17. Când L-am văzut, am căzut la picioarele Lui ca mort. El Şi-a pus mâna dreaptă peste mine, şi a zis: „Nu te teme! Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă,
   18. Cel viu. Am fost mort, şi iată că sunt viu în vecii vecilor. Eu ţin cheile morţii şi ale Locuinţei morţilor.

   Apocalipsa 21
   23. Cetatea n-are trebuinţă nici de soare, nici de lună, ca s-o lumineze; căci o luminează slava lui Dumnezeu, şi făclia ei este Mielul.
   24. Neamurile vor umbla în lumina ei, şi împăraţii pământului îşi vor aduce slava şi cinstea lor în ea.

   Concluzia este ca Scutul lui David/Steaua Lui David este Dumnezeu!
   Binecuvantat sa fie Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant!

 6. Dana zice:

  Sabat Salom!
  Pericopa saptamanii 24.09.2011/ 25.Elul 5771:
  NITZAVIM-VAYELECH
  Deuteronomy 29:10 – 31:30, Isaiah 61:10–63:

  PERICOPA NITZAVIM (Deuteronom 29:9-30:20)
  „Atem nitzavim haiom kulhem lifnei Hashem Elokeihem…” – Voi stati astazi cu totii inaintea Domnului, Dumnezeul vostru: capeteniile voastre, triburile voastre, batranii vostri, executorii vostri judecatoresti, toti barbatii din Israel; copiii vostri, nevestele voastre si strainul care este in mijlocul taberei tale, de la cel care taie lemne pentru tine pana la cel care scoate apa pentru tine. (Deuteronom 29:9-10)

  „Vaieleh Moshe vaidaber et hadvarim haele el kol Israel…” – Moshe a mers si a spus aceste cuvinte intregului Israel. El le-a spus: „Sunt in varsta de o suta douazeci de ani astazi, nu mai pot sa plec si sa vin, iar Dumnezeu mi-a spus: «Tu nu vei trece Iordanul acesta.» Domnul, Dumnezeul tau, El va trece inaintea ta, El va distruge popoarele acelea dinaintea ta si le vei mosteni; Iehoshua, el va trece inaintea voastra, precum a spus Dumnezeu.” (Deuteronom 31:1-3)

  Ultimul Shabat din acest an si unul din ultimele din acest ciclu de citire a Torei ne aduce inainte doua pericope, Nitzavim si Vaieleh. In ele, Moshe vorbeste cu intregul popor si le transmite un ultim mesaj important inainte de a muri. De altfel, tot ceea ce ne prezinta Tora din acest moment si pana la ultimele cuvinte pe care le vom citi de Simhat Tora are loc intr-o singura zi, anume in ziua mortii lui Moshe…

  –––––––––––––––––––––––––––

  Mesajul Torei in aceasta zi ar trebui sa fie unul extraordinar, nu-i asa? Iar Moshe ar trebui sa rosteasca vorbe profunde, vorbe care sa ramana in mintea si inima tuturor celor prezenti… Si totusi, in debutul celei de-a doua pericope, Vaieleh, Tora face o afirmatie stranie: „Vaieleh Moshe…”, „Moshe a mers…” Nicaieri, pe tot parcursul pericopei, nu ni se spune exact unde a mers Moshe! Nu exista nici un indiciu clar despre locul catre care s-a indreptat in acea zi, inainte de a vorbi poporului. Si totusi, pare ca acest fapt, faptul ca „a mers”, este foarte important, din moment ce Tora a ales sa debuteze o pericopa cu aceste cuvinte. Mai mult decat atat, chiar numele celei de-a doua pericope pe care o citim in acest Shabat este tocmai Vaieleh, „a mers”…

  Numeroase explicatii sunt oferite de catre comentatori. Ibn Ezra (Spania, sec. 11-12) explica faptul ca Moshe a mers la fiecare trib in parte pentru a-i anunta personal ca va muri in acea zi. Sforno (Italia, sec. 15-16), pe de alta parte, explica faptul ca termenul „vaieleh” denota o desteptare spirituala, o trezire launtrica, poate o revelatie a legamantului pe care urmeaza sa il predea poporului evreu odata cu moartea sa. Hizkuni (Provence, sec. 13) explica faptul ca Moshe a mers pur si simplu afara din Cortul Intalnirii, iesind din spatiul cel mai sfant de pe pamant, pentru a spune evreilor ca este pe cale sa moara. In fine, Ramban, Nahmanide (Spania, sec. 13), afirma ca termenul „a mers” face de fapt o legatura intre cele doua pericope, explicandu-ne ca Moshe a plecat dupa ce a terminat de rostit toate cuvintele din Nitzavim (capitolele 29 si 30 din Deuteronom).

  Sunt convins ca toate aceste explicatii isi au fiecare partea lor de adevar. Insa care este oare legatura dintre ele? Sunt ele doar ipoteze care incearca sa „umple un gol” in textul Torei, sa puna cuvinte acolo unde Tora lasa lucrurile in ambiguitate? Eu cred ca nu, si ca, de fapt, fiecare din aceste raspunsuri reprezinta o perspectiva asupra acelor ultime ore de viata ale lui Moshe. Si mai cred ca perspectivele nu sunt deloc contradictorii, ci ele se completeaza reciproc…

  Ibn Ezra ne vorbeste despre relatiile inter-umane. Pentru Moshe, fiecare evreu era important, fiecare trib, fiecare casa, fiecare suflet. Chiar si taietorul de lemne, chiar si cel care scotea apa, erau importanti! Multi lideri, si nu numai lideri, fac greseala sa stearga toate distinctiile, sa ii priveasca pe cei din jur ca pe o masa amorfa, ca pe o gloata, ca pe o turma in care nimeni nu conteaza ca individ. Una din cele mai mari greseli pe care o poate face un lider este sa creada ca toti cei pe care ii conduce sunt la fel, ca toata lumea este o „copie la indigo” dupa un sablon… Si mai sunt si acei lideri care privesc pe cei din jur cu condescendenta, cu o expresie care parca doreste sa spuna: „Eu sunt important! Tu ce esti? Un taietor de lemne, un nimic…” Moshe a inteles importanta si particularitatile fiecaruia si „a mers” sa ii anunte ca va muri, vorbind cu fiecare in parte, in limbajul cel mai accesibil si cel mai propriu pentru respectivul trib, dorind sa le spuna, tuturor si fiecaruia in parte, „adio” si „succes”…

  Sforno ne prezinta un Moshe in pragul unei revelatii. Este momentul adevarului, momentul in care trebuie sa spuna „adio” poporului sau si sa spere ca mesajul pe care li l-a oferit in toti acesti ani a fost primit si insusit. Este revelatia a ceea ce a facut cu viata sa, a modului in care si-a dedicat-o unui ideal, este acea incununare a unei opere, acea recunoastere a trecutului, a prezentului si a viitorului. Iar pentru aceasta, Moshe a trebuit sa „mearga”… Lucrurile marete nu sunt realizate daca stam pe loc. Pentru a lasa ceva in urma, pentru a avea la ce sa meditam in orele de dinaintea mortii, trebuie sa „mergem” continuu, sa nu ne oprim din drum si sa ne folosim la maximum timpul care iti este dat… Iar Moshe, pana cand s-a oprit atunci cand a murit, a mers!

  Hizkuni doreste sa ne prezinte modestia lui Moshe. Este adesea greu pentru lideri sa „coboare de pe tron”, sa vina in contact cu oamenii pe care ii conduc intr-o maniera personala, fara onoruri, fara trambite. Mai ales atunci cand simt ca ziua in care nu vor mai fi lideri se apropie, exista destui conducatori care aleg sa se agate cu ambele maini de putere, de pozitie, de trecut. Moshe nu a fost asa! El a coborat de pe podium, de pe „piedestal”, asa cum a facut-o in atatea randuri si „a mers” sa isi petreaca ultimele ore in compania celor pe care i-a condus si totodata i-a servit timp de patruzeci de ani… Pentru a vorbi cu oamenii, Moshe a iesit chiar si din spatiul sfant al Cortului Intalnirii, i-a spus lui Dumnezeu, asa cum o facuse in urma cu ani si Avraham, la stejarii lui Mamre, atunci cand s-a ridicat din dialogul sau cu Stapanul Lumii si s-a dus sa isi intampine oaspetii (Geneza 18:1-2): „a discuta cu Dumnezeu este important, insa si mai important este sa fii in mijlocul oamenilor si sa incerci sa fii ca Dumnezeu”…

  In fine, Ramban (Nahmanide) ne spune ca exista o legatura intre cele doua pericope, intre Nitzavim si Vaieleh. Si, daca stam sa ne gandim putin, putem sa descoperim chiar si singuri aceasta legatura… Personal, mi s-a intamplat deja de cateva ori cu Shiri, fiica mea de numai un an, sa fiu intr-o situatie similara celei in care a fost Moshe: daca o tin in brate si am de plecat undeva urgent si o pun jos si apoi ma intorc sa plec, nu exista data cand Shiri sa nu se uite catre mine, sa nu intinda mainile catre mine si nu sa ma strige prompt: „Tata!” Cu alte cuvinte, „unde pleci?! cui ma lasi, asa, fara nici o vorba, fara sa-mi explici?! mi-e teama sa raman singura, asa, deodata…” Si are dreptate!

  Numele pericopei Nitzavim inseamna „a sta in picioare”. Moshe le spune evreilor „Astazi, stati in picioare inaintea lui Dumnezeu”. Iar apoi, in aceeasi zi, tot „astazi”, trebuie sa ii paraseasca, sa se desparta de ei, pentru ca anii lui, cei 120 de ani pe care ii avea de trait, sunt pe cale sa se incheie. Insa nu poate pleca fara sa le spuna ceva, nu poate pleca fara sa le explice, fara sa ii incurajeze, fara sa ii asigure ca nu vor ramane singuri! „Dumnezeu va fi cu voi, Iehosua va fi cu voi, chiar si eu voi fi cu voi in spirit, nu veti ramane singuri, ai nimanui…”

  Cred ca fiecare dintre noi putem sa ne regasim, intr-un moment sau altul al vietii noastre, in postura lui Moshe. Fie ca este vorba de relatii cu cei din jur, fie ca sunt probleme de comunicare, de viziune asupra lumii sau pur si simplu reflectii asupra a ceea ce suntem, cred ca putem invata din viata lui Moshe si din spiritul lui de lider, din modestia lui, din dragostea lui pentru poporul evreu, din modul in care a inteles sa isi petreaca ultimele ore din viata… Si, sa ne gandim ca, asa dupa cum am mai spus-o in urma cu ani intr-un alt comentariu la pericopele Torei, putem fi mari precum Moshe cu doar un simplu gest…

  Shabat Shalom!

  • SHABAT SHALOM !

   Dragi frati si prieteni , va recomand calduros aceasta pericopa. Mesajul ei este binevenit acum , inainte de Yom Kippur, in timpul ” cercetarilor de sine ” ale Teshuva -lei noastre. Moshe rabeinu a fost un adevarat lider , fiecare om era important in slujirea lui , asa ca nu ma mira afirmatia lui Ibn Ezra , pe care Sorin il citeaza : ” Pentru Moshe, fiecare evreu era important, fiecare trib, fiecare casa, fiecare suflet. Chiar si taietorul de lemne, chiar si cel care scotea apa, erau importanti! Multi lideri, si nu numai lideri, fac greseala sa stearga toate distinctiile, sa ii priveasca pe cei din jur ca pe o masa amorfa, ca pe o gloata, ca pe o turma in care nimeni nu conteaza ca individ. Una din cele mai mari greseli pe care o poate face un lider este sa creada ca toti cei pe care ii conduce sunt la fel, ca toata lumea este o “copie la indigo” dupa un sablon…” Iata ce incurajare , fiecare dintre noi, este important inaintea lui Dumnezeu, iar EL care Se uita la INIMA ( mai mult decat se uita un om obisnuit ) citeste si reconsidera valoarea oricarui om.
   Asadar , fiti tari in credinta ! Iar astazi – iata ce Mesaj frumos de imbarbatare ne-a dat Domnul ! – ramaneti in NITZAVIM ! Dumnezeul lui Avraham, Ytzak si Yakov sa va mangaie inimile tuturor in acest Shabat al caintei dar si al indurarii. SHABAT YACHA !

 7. Dana zice:

  Sabat Salom,

  Revin cu comentariul parasatei shavua oferita de organizatia Messianic Bible si va invit sa observati promisiunile avand in vedere topicul acestui blog , 6 Mari Promisiuni pentru Israel.

  NITZAVIM-VAYELECH
  Deuteronomy 29:10 – 31:30, Isaiah 61:10–63:9, Romans 10:1–12

  “You are standing (nitzavim) this day all of you before the Lord your God…that you
  should enter into the covenant of the Lord your God….” (Deuteronomy 29:10-12)

  Such a momentous occasion! The people of Israel are standing before God about
  to enter into a covenant—a solemn oath—with Almighty God.

  This covenant stated that God promised to establish Israel as His own people and
  that He would be their God.

  It included everyone standing before God—from the greatest to the least.

  This included the heads of tribes, elders, officers, the men and women, the little ones,
  and the strangers– from that day forward for all time.

  And it included those who were not present:

  “I am making this covenant, with its oath, not only with you who are standing here
  with us today in the presence of the Lord our God but also with those who are not
  here today.” (Deuteronomy 29: 14–15)

  Moses not only foresaw through the Ruach KaKodesh (Holy Spirit) future
  generations, but also that day when others would enter into this covenant with
  the God of Israel.

  A New Covenant

  God proclaimed, through the Hebrew Prophet Yirmiyahu (Jeremiah), that He
  would establish a new covenant with the house of Israel and the house of Judah.

  The Torah would be in our mind and written on our hearts, and He would be our
  God and we would be His people. All would know Him—from the greatest to
  the least—and He would remember our sins no more. (Jeremiah 31:31–34)

  What a wonderful covenant we have with the One True God!

  In the letter to the Ephesians, Paul, the shaliach (apostle) to the Gentiles, explains
  that non-Jews were formerly “excluded from citizenship in Israel and foreigners
  to the covenants of the promise, without hope and without God in the world.

  “But now in Messiah Yeshua (Jesus) those who once were far away have now
  been brought near by the blood of Messiah.” (Ephesians 2:12–14)

  Those not of Jewish birth, who have been brought into the covenant through the
  blood of Yeshua, are “…no longer foreigners and strangers, but fellow citizens
  with God’s people and also members of his household, built on the foundation of
  the apostles and prophets, with Messiah Jesus himself, as the chief cornerstone.”
  (Ephesians 2:19–21)

  We cannot, however, claim the privileges of the Covenant and at the same
  time continue to walk in the stubbornness of our own hearts, living a
  lifestyle of sin. (Deuteronomy 29:18)

  This principle is confirmed in the New Testament that there is no sacrifice to cover
  a person who stubbornly persists in sin, even while knowing the truth of God’s word:

  “If we deliberately keep on sinning after we have received the knowledge of the
  truth, no sacrifice for sins is left….” (Hebrews 10:26)

  Especially at this time, as we prepare for the fall mo’adim (appointed times) of
  Yom Teruah (Day of sounding the shofar) and Yom Kippur (Day of Atonement),
  we need to examine our lives for any unrighteousness.

  The shofar (ram’s horn), which is resting on a tallit (prayer shawl), is blown
  throughout the Hebrew month of Elul in preparation for the High Holy Days.

  Captivity and Curses: Why has God Done This?

  Moses foresaw a day when the anger of the Lord would be kindled against the
  nation of Israel because of sin, and all the curses of the Mosaic Covenant would
  come to be realized. (Deuteronomy 31:16–29)

  “…these people will soon prostitute themselves to the foreign gods of the land they
  are entering. They will forsake me and break the covenant I made with them.”
  (Deuteronomy 31:16)

  Indeed, the Word of God did come to pass, and in future generations the whole
  land lay desolate and barren like Sodom and Gomorrah, and its people languished in exile.

  And just as God foretold, all the nations asked, “Why has the Lord done this
  to His land?” (Deuteronomy 29:24)

  The bitter answer always is the same: “It is because this people abandoned the
  covenant of the Lord, the God of their fathers, the covenant he made with them
  when he brought them out of Egypt.” (Deuteronomy 29:25)

  The Return to the Promised Land

  The Lord, in righteous anger, wrath and indignation, uprooted Israel out of their
  land and scattered them throughout the earth to become the ‘wandering Jews’ in
  every nation.

  The good news, however, is that our God is merciful. He doesn’t hold onto His
  anger forever, and He even promised through Moses that one day the children of
  Israel would return to God. (Deuteronomy 30: 1–10)

  He would turn things around for Israel, and bring them back to the Promised Land.

  “I will be found by you, says the Lord, and I will turn again your captivity, and I will
  gather you from all the nations, and from all the places where I have driven you,
  says the Lord; and I will bring you again to the place from where I caused you
  to be carried away captive.” (Jeremiah 29:14)

  When the Lord personally brings each of us out of our issues of captivity, it is
  like a miracle of freedom – we are filled with joy and we can sing of the mercies
  of the Lord.

  “When the Lord brought back the captivity of Zion, we were like those who dream.
  Then our mouth was filled with laughter, and our tongue with singing.” (Psalm 126:1–2)

  The Lord has done Great Things

  These days, the nations no longer look at the desolate, barren land in Israel and think
  of the terrible wrath of the Lord which He poured out upon the Land and people.

  Now the nations have witnessed the amazing miracles God has performed – the deserts
  are blooming like the Garden of Eden and the Jewish people are coming home.

  Anyone can see that God has done great things for Israel. It’s prophecy fulfilled!

  Today, it’s said among the nations, “The Lord has done great things for them. The
  Lord has done great things for us, and we are glad.” (Psalm 126:3)

  God’s wonderful promises for Israel are now coming to pass before our
  very eyes!

  He has restored the land to fruitfulness and is bringing His people back from all
  four corners of the earth.

  Every day Jews emigrate from the nations of the world back here to their
  Jewish homeland.

  While the largest influx was from Europe after the Holocaust, and Northern Africa as
  well as other Arab countries, the more recent news reports have shown them
  coming over en masse from Russia, Ethiopia, and even now many are returning
  home from the United States.

  “But you, mountains of Israel, will produce branches and fruit for my people Israel,
  for they will soon come home… and I will cause many people to live on you—yes,
  all of Israel. The towns will be inhabited and the ruins rebuilt.” (Ezekiel 36:8–11)

  Jews living in the Diaspora were never meant to find comfort and security there; it’s
  a shameful sign of divine punishment that God’s people live outside the Land.

  The prophet Ezekiel said it brings a ‘reproach on God’s name: “But when they
  were scattered among the nations, they brought shame on my holy name. For the
  nations said, ‘These are the people of the Lord, but he couldn’t keep them safe in his
  own land!’ Then I was concerned for my holy name, on which my people brought
  shame among the nations.” (Ezekiel 36:20–21)

  Despite that shame, the Lord in His mercy promised in these Scriptures as well as
  through all the Hebrew Prophets to bring them back to the land He promised them.

  Life and Death, Blessing and the Curse

  One of the highlights of this parsha is the call to a life of blessing through remaining
  faithful to God.

  “I call heaven and earth to witness against you today, that I have set before you life
  and death, blessing and curse. Therefore choose life so that you and your offspring
  may live, loving the Lord your God, obeying his voice and holding fast to Him, for
  he is your life and length of days….” (Deuteronomy 30:19–20)

  Our life is in the Lord our God, and if we will listen to His voice and hold fast to Him,
  then He will bless us and the generations that come after us.

  The Hebrew word for hold fast comes from the root word for glue (dabaq). We
  need to stick to the Lord like glue!

  Haftorah Nitzavim

  Jerusalem and all of Israel is a sign and beacon to all peoples everywhere
  of the grace and mercy of God.

  God can bring glorious restoration out of the worst destruction in each one of our
  lives. If we will give Him our ashes and mourning, He will give us beauty and oil
  of joy.

  Just as God brought about the miraculous rebirth of the nation of Israel, so God
  will give us a ‘new name,’ as He promised in Isaiah:

  “No longer will you be called Forsaken (Azuva), neither shall your land any more be
  called Desolate (Sh’mamah); but you shall be called, ‘My delight is in her (Heftzibah),’
  and your land, Married (Be’ulah); for the Lord delights in you and your land shall
  be married.” (Isaiah 62:2–4)

  We are the beautiful Bride of the Messiah, a crown of beauty in the hand of the
  Lord—a royal diadem (precious gem)—and He rejoices over you, Filipeanu: “As
  the bridegroom rejoices over the bride, so shall your God rejoice over you.”
  (Isaiah 62:3, 5)

  Will you be a watchman (notzer) upon the walls of Jerusalem who will prays
  continually, day and night, until God establishes Jerusalem and makes her a praise
  in all the earth? (Isaiah 62:6–7)

  Will you call out for Jewish people to come out of captivity in the nations and to
  come home to the Land of Israel? Will you clear away the stones and obstacles,
  proclaiming to the daughters of Zion: “Behold, your salvation (Yeshua) comes…”
  (Isaiah 62:1–11)

  „I will bless those who bless you.” (Genesis 12:3)

 8. SHALOM CITITORILOR ELECTRONICI
  de la Tony

  PENTRU CUNOSCATORII DE FRANCEZA,. VA POSTEZ AICI UN STUDIU MAI VECHI AL MEU DESPRE ISRAEL .

  I. Terre D’Israel – Pourquoi hair la terre de l’autre???. Trop longue, docte d’explquer, de montrer pourquoi detester, hair l’autre…surtout Israel…pays de la Mediterannee.
  95% des gens, pays medit detestent, haissent abissalement, profondement Israel et son people. La Tora = Teorie ebraique (h inxst hbr.) De Aia (roum) = Pour ḉa.!!
  2. ISR- signf;a. Fr Wikip..emprunte du lat Isr.(hbr) Yisrael = Le nom Biblique de Jacob. (inexistent!! Fr. Lar.Etym.p.398,par contre l` Islam. Oui~!). Fr.-Littre 1873 = Nom donee a Jacob par l’ange qui lutta contre lui = Prince de Dieu. Shara, princesse, El, Dieu
  Note: Shara = sahor = noir (hbr.)
  3. Israele (ital) = Di Sarar = Governare, avere, autorita = Gouverner avec autorite = Dieu gouverne, regne. Note: Rien a voir avec le texte ancien.
  4. Jacobo peleara con un angel (esp) = lutter avec un ange.(b.itl) (sara exct) combattre, lutter.c. Iashar = directo (cast) = Isr. hbr ecrt corl a ioser = Etre droit, juste = Avoir une droite justice !!!
  5. Jacob wrestled with an angel of God (engl. Wikip).- lutte, ange, dieu = Striver with God – lutte, combat – (b.eng conc dict. P. 627 ).
  6. Sara = (streiten, kamppfen) (alm Wikip) + Al = Lutter avec Dieu. 6Roumanie Wik..traduction..de wik .. Frnc = Le combattant du Dieu. Problema; Dumnezeu Roum = Domnul Zeu = Monsieur ..le Zeus ..D”Olympe.. en Grece. Iaqov a lutte avec Al=El=Lui=El roum..= Adonai…en Cnaan, Eretz Israel, Israel.jamais..Palestina!Ou La Grece!
  7.Arabe dict Socrate.Engl p. 277 Sara = To extend, Spread = Etendre, repandre = Zara(lu) hbr, idem = zaraa(lu), il a seme, repandu les semences.!! Arb. Qanun jisry aleh = Repandre la loi sur, appliquer la loi. Note: La loi de Mose s’enseigne, s’etudie ensemble ..lezareiha.. a tous les descendants (rac, radic. zra. Ain. fin).
  8. SRA aram, hbr. Tanah = TNC(ecrt) Basel (Bale)p.126 Brst.32;29(gen inxct)=Sarita im El (lu)..vatuhal hbr =Tu a lutte avec EL, LUI, Adonai..et tu a pu le surmonter.. GBRA (ecrt) aram = Vaincre = Gavar alav (lu) hbr.. L-a vaincu , battu, mis par terre.
  9. Je n’ai pas des dict etym. en russe, alem, grc, sued, armen..chinois, japon…Je parle hbr. depuis tjrs, j-ai grandi en Israel avec des marocains, alger, tunis. Aussi je parle idish depuis tjrs. Je sais le texte arami depuis l’age de 3-4 ans et je sais des miliers des mots arabes, grc. et nous avons una grande problema. Ceux qui ont ecrit D’Israel ne savent pas le texte aram, hbr !! Leure explications doctes sont inexactes!!
  10. Sre = Sara hbr = Sos dct 741il a lutte, combattu.. dans une lutte martiale. Tremper, mouiller, laisser dans l’eau. Se reposer, camper, loger, s’etablir tout par terre. Nourir, entretenir. Maitresse = dona itl. esp. por. = Princesse = REINE chez Slomo= dans l`anc Perse La Reine Estere.
  11. SRA (ain) S. dict 742 = s’elargir, s’etendre..sur la terre.
  12. NOTES: Corele Fr SAR – T Lar Anc p.583.1160 = Terre sterile, Champs. Id. Litr. Dict. p. 1828. Cor. roum Saratura = terre salee, sauvage. Sara roum = saler.
  P.S.: En hbr. terre sauvage non cultivee = BAR = Bara (arm.) terre non cultivee dehors la ville.
  Curiosites:
  – 1.B ancien alm = S,
  – 2.B arb. = B = P,T,S, voir alph Littre. Supplement p V Sartage ang conc dict p 1016 deboisser une terre.
  – 3. Sara snsc = qui disperse.= Sero-ere lat=semer les graines..les disperser…sur un champs. Zaraa = Zra( ecrt) hbr. Il a seme.Existe aussi en arabe.

  CONCLUSIONS: Selon le txt hbr du dict + La Tora hbr aram, la lutte de Iaqob avec EL, Adonai a eu comme resultat, comme dans chaque lutte.. la victoire ..de Iaqob.
  Mahtub arb, catuv hbr. Il est ecrit.!! Adonai le felicite, lui change le nom en Israel..celui qui a lutte avec El (Al, Dieu hbr, cnan, arb) et l-a mis par terre…= Gavar alav hbr, lu = GBRA aram = Force, homme fort =..Vaincre. Acol catuv( hbr) = C’est ecrit. In the Book. = Dans le livre!!
  P.S.: Ou dans l’histoire anc, antique il y a un telle cas ou un mortel se bat avec un Dieu, va le vaincre…Dieu reconnait cela .. lui fait des eloges..lui donne un titre de Combattant ET..Vainqeur du Adonai, EL…Le Don( itl, esp, port, roum )Domn..lui dit qu’il serra un Grand Homme,un Peuple.!! C’est dans la Democratie D’Athene, de Rome??? Meme demo.grc..a des racines aram, hbr, arb. Mais une autre fois!!

  MERCI. O TOAMNA FRUMOASA , TONY, UNIREA 4 OCT, BUC

 9. Pingback: Domini – Voi inalta

 10. Dana zice:

  Salom,
  Un buchet de promisiuni pentru Israel culese din Tanach ( preluate cu ajutorul Messianic Bible , in ebraica )

  Yeshayahu cap.46

  3. Ascultaţi-Mă, casa lui Iacov, şi toată rămăşiţa casei lui Israel, voi, pe care v-am luat în spinare de la obârşia voastră, pe care v-am purtat pe umăr de la naşterea voastră:
  4. până la bătrâneţea voastră Eu voi fi Acelaşi ( אני הוא ), până la cărunteţele voastre vă voi sprijini. V-am purtat, şi tot vreau să vă mai port, să vă sprijinesc şi să vă mântuiesc.
  ועד־זקנה אני הוא ועד־שיבה אני אסבל אני עשיתי ואני אשא
  ואני אסבל ואמלט׃ ס
  5. Cu cine Mă veţi pune alături, ca să Mă asemănaţi? Cu cine Mă veţi asemăna, şi mă veţi potrivi?
  ……
  9. „Aduceţi-vă aminte de cele petrecute în vremurile străbune; căci Eu sunt Dumnezeu, şi nu este altul, Eu sunt Dumnezeu, şi nu este nici unul ca Mine.
  10. Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: „Hotărârile Mele vor rămâne în picioare, şi Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.
  11. Eu chem de la răsărit o pasăre de pradă, dintr-o ţară depărtată, un om ca să împlinească planurile Mele: da, Eu( adevarat אַף־) am spus, şi Eu( adevarat אף) voi împlini; Eu ( adevarat אף )am plănuit şi Eu( adevarat אף) voi înfăptui.
  קרא ממזרח עיט מארץ מרחק איש עצתו אף דברתי אף
  אביאנה יצרתי אף אעשנה׃ס
  12.Ascultati-Ma, voi, cei tari cu inima, care sunteti departe de dreptate!
  13. Eu apropii dreptatea Mea;ea nu va fi departe si salvarea Mea nu va intarzia.Si Eu voi darui Sionului salvare si lui Israel gloria Mea”.

  Toata cinstea se cuvine Regelui Universului! Numele mai presus de orice nume sa fie glorificat in veci de veci!Amen ve Amen!

 11. Dana zice:

  Salom,
  Am o gresala in versetele de mai sus si doresc sa o corectez.

  Yeshayahu 46:

  11. Eu chem de la răsărit o pasăre de pradă, dintr-o ţară depărtată, un om ca să împlinească planurile Mele: da, Eu( adevarat אַף־) am spus, şi Eu( adevarat אף) voi împlini; Eu ( adevarat אף )am plănuit şi voi înfăptui.
  קרא ממזרח עיט מארץ מרחק איש עצתו אף דברתי אף
  אביאנה יצרתי אף אעשנה׃ס

  Cuvantul : Adevarat אַף־ apare de trei ori si asa trebuie consemnat pentru ca ne arata pe Cel de Trei ori Sfant: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant!
  Dumnezeu Tatal a rostit, Dumnezeu Fiul implineste si Dumnezeu Duhul Sfant a planuit si va infaptui!

  Toata gloria se cuvine sa o dam Celui de Trei ori Sfant!Amen ve Amen!

  • Shalom,
   draga Dana

   Foarte frumoase, si foarte aproape de noi, promisiunile alese de tine din Tanah. In fiecare zi ne putem mangaia cu ele. Le vedem implinindu-se sub ochii nostri in plan spiritual si in plan fizic , imediat. Dumnezeu este minunat ! Glorie Lui ! Intr-adevar, trebuie sa invatam sa-L luam pe Dumnezeu pe Cuvant, trebuie sa credem nemijlocit in toate Cuvintele Lui profetice. Amin ! E-adevarat multi vor spune : Stii , aici mai trebuie sa ne gandim, mai trebuie sa interpretam…sa mai vedem etc. Eu nu cred ca trebuie sa ne mai gandim , sa mai rasucim problema cand pe-o parte cand pe alta – sau eventual sa mergem sa-l intrebam pe profetul nostru de serviciu ( sa-mi fie cu iertare , dar multi dintre fratii nostri care cred mai mult sau mai putin Lucrarea Duhului Sfant, procedeaza asa ). Insa nu este deloc bine sa ne mai sprijinim pe fel de fel de carje , pe fel de fel de viziuni. De ce sa vedem Lumina prin ochii altcuiva , cand o putem vedea cu proprii nostri ochi ?
   Fratii mei, eu cred ca Yeshua Ha Mashiach – Isus Christos Domnul – ne este indeajuns ! Si daca EL ne-a promis ceva, inseamna ca acea Promisiune are toate sansele sa se implineasca cu DA si AMIN. La fel a facut si in Tanach. Nu avenit Fiul lui Dumnezeu , Un Profet mult mai mare decat Moshe, sa moara ( asa cum a promis prin Yeshayahu ) ? Nu a inviat EL din morti a 3-a zi dupa Scripturi ? Nu S-a inaltat la Cer asa cum le-a promis ucenicilor ? O, ba da ! Atunci nu avem oare suficiente motive sa credem ca EL va reveni si va restaura lucrurile asa cum a promis ? Haidem cu totii sa-L credem mai mult , sa-I acordam creditul credintei noastre. Sa luam Biblia , sa-L chemam pe Duhul Lui sa ne descopere Adevarul, si sa terminam cu profetii de serviciu. ( Profetul are rolul lui in Biserica dar nu are voie sa se ridice mai presus de Biblie, nici sa faca afirmatii care sa O contrazica si nici sa le fure crestinilor propria lor relatie cu Dumnezeu , impunandu-le viziunea lui ). Sa aruncam toate lentilele de contact care nu ne lasa sa vedem ADEVARATA LUMINA. Biblia , fratii mei , doar EA ! SOLA SCRIPTUTRA !!! Si s-o lasam sa fie SOLA . Amen ve Amen !

 12. First off I would like to say terrific blog I had a quick question which Id like to ask if you do not mind I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing. I have had difficulty clearing my mind in getting my ideas out I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out how to begin Any recommendations or tips Appreciate it.
  But I want to say that you are doing a great and wonderful work here.

  • Thanks , Benjamin . And in connection with your question, I think you should give your entire mind to God , to put it into God `s Hands. He will do great thinks with it, if you surrender everything in your life to Him. Do this and you will be blessed with a new wonderful mind. Be blessed by The God of Israel ! Nice to meet you on my site.

 13. Dana zice:

  Salom celor de departe si celor de aproape!
  Foarte frumos ai raspuns fratelui Benjamin!
  Sunt de acord cu tine , Otniela draga.
  Felicitari pentru felul in care te lasi purtata pe Bratul Domnului – Yeshua Ha Mashiah!
  Iata cati frati mesianici de peste hotare viziteaza blogul tau si comenteaza.
  Baruh Ha Shem!

 14. 6 Mari Promisiuni pentru Israel | otnielabattzion. Very intersting article , well – argued in theological terms of matters, made by Otniella battzion. Best Regards , Rudolf Cassetta

 15. Pingback: militaria prices

 16. 6 Mari Promisiuni pentru Israel | otnielabattzion , written by Otniella – Daniella Onu. Very interesting sharp article. Best Regards, Rich Yoder

 17. Aw, this was a very nice post. In idea I would like to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make an excellent article… however what can I say… Go on Otniella. Good Job !

 18. 6 Mari Promisiuni pentru Israel | otnielabattzion. I was recommended this website by my cousin. You are amazing! Thanks! Your article about 6 Mari Promisiuni pentru Israel | otnielabattzion is gorgeous. Best Regards, Cassetta

  • Dear Friends : Inspirational Quotes , invest liberty reserve , Ogrodzenia Plastikowe , Minecraft Texture Packs, You are Welcome this site ! Thanks very much for your beautiful estimation. May God of Israel bless you richly with a good understang of Bible Message. I am very glad you find this article good and interesting.
   Be blessed from Zion , with much Grace in your lives.

 19. Daniel Kowalsky zice:

  Good day. Very cool site!! Excellent .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally…I am satisfied to locate so much useful information here within the post. Thank you for sharing, Otniellabattzion. God bless ! Shalom…

 20. Jeremy Luman zice:

  Very nice blog lay out ! Thanks for this article. I learn many things about Israel people and the futere times. Bless you Otniella ! Hashem be always with you at your right side.

 21. Mandy M. zice:

  Cool post, really appreciate you putting together this info. Look forward to read more from this blog, Otniella. The Promisses of God are indeed wonderful. God bless you !

  • Dear Friends : Daniel Kowalsky, Jeremy Luman, Mandy M. , You are Welcome this site. I `m so glad you `ve come and visited my articles , stopping for sharing me your impressive feelings and words. Thanks ! It `s so good to have brothers and sisters rescued by Yeshua ` Sacrifice everywhere in the world. Indeed how large is GOD `S Family.
   May our Saviour , Yeshua Ha Mashiach, be always with you. Be blessed from Zion !

 22. Jeremiah Landerman zice:

  Schalom Hi, Article is fantastic. I m a meesianic jew. nice to meet you that website. Keep your blessed habit , Otnielabattzion. Adon Elohim bless you !!!!!

 23. Pingback: over at this website

 24. Fabian zice:

  Va felicit pentru blog, Doamna ! Sunteti o curiozitate pentru mine. Nu am cunoscut pana acum asemenea evrei , care sa creada in Domnul Hristos. Singurul caz pe care il cunosc este cel al parintelui Steinhardt. Mi-au placut articolele , modul de abordare al credinteti Dvs si cred ca va voi vizita deseori. SarutMainile, cu deosebit respect.

 25. toptan zice:

  Hello!! Oh my goodness! Impressive article Otniella! Thank you so much, Anybody who like your articles will you kindly respond? Thanks!!

 26. anthony zice:

  Hey! Nice to find your site otnielabattzion! You have a blessed view of working for God s kingdom. Blessed be forever Israel the people of God Almighty. Shalom to Israel!!!!!

 27. Arlette Serban zice:

  Foarte bun articol , Otniela ! Mie una mi s-a facut lumina in minte, mai ales ca e totul dovedit cu Biblia. Dumnezeul mare si sfant al lui Avraam , Isac si Iacov sa va binecuvinteze si sa va inspire prin Duhul Sau mereu. shalom.

 28. Va multumesc, Prieteni ! Bun Venit ! , celor care ati intrat pentru prima oara pe acest blog. Participarea Dvs la acest topic ma onoreaza. Dumnezeul Atotputernic al lui Israel sa va binecuvinteze din Sion !
  Thanks , Dear Friends ! Welcome !, to those that have been visiting for the first time this blog. Your share in this topic honours me. May The Almighty God of Israel bless You all, from Zion !

 29. Pingback: payday loans

 30. Clementina Mayher zice:

  Hi Otniela Bat Tzion! You ve a very interesting article here. I m also a little jewish, according my father line. So I love and appreciate your work in messianic kingdom . Praise God Almighty , I m a messianic too. I enjoy messianic sites and thankful to Adonay meassianics are spread everywhere around the world. Be blessed, I ll visit your blog from now on… God bless Israel!!!! Shalom U Vracha !!!!!

 31. tania zice:

  Sunt fericită să vă întâlnesc blogul. Sincere felicitări pentru cele scrise!! Multă pace Otniela Bat Tzion !

 32. Pingback: fuar stand

 33. Pingback: açık hava televizyon

 34. Rafael zice:

  Foarte bune explicatii! Ma bucur ca am gasit acest blog.. Shalom

 35. simina zice:

  Imi place materialul acesta !! Felicitari pentru sinteza biblica Otniela Bat Tzion!

 36. aura.j zice:

  draga Otniela te felicit pt toata munca de pe blog !
  Acesta este un articol foarte bun ! ca toate scrise de tine. Dumnezeul lui Avraam sa fie cu tine si sa te binecuvinte!

 37. Carina Marcian zice:

  Binecuvîntat să fie poporul Domnului Israel!
  Foarte bună interpretarea d-voastră. Eu am fost întotdeauna o proIsrael. Am vizitat ţara lui Mesia Iisus în urmă cu patru luni.

 38. dikky zice:

  Very great information can be found on this blog . God bless you Otniella Bat Zion !!!!!! Love Israel!!!!!!

 39. Lorry Harte zice:

  Hi Otniella, schallom my dear sister in Messiah! It s a privilege meeting your blog…So wonderful to be jewish and find the Messiah Jesus. May God bless you and shine His holy face upon you !!!!!!

 40. arie.kastener zice:

  Great blog Otniella, daughter of Zion!!!!! be blessed in the Almighty!!!!!! Schallom ve Hessed in Yeoshuah, our Messiah!!!!!!

 41. walter zice:

  interesant articol, interesant punct de vedere!! eu sunt evreu din Belgia si as dori sa stiu daca exista evrei mesianici romani in tara mentionata. shalom alecham.

 42. Betsey zice:

  I visited various blogs however for issue presented this site is genuinely superb. Shallom to you dear Otniella Bat Zion!

 43. adi zice:

  interesant articol!! dar mai sunt si alte promisiuni….

 44. simona zice:

  Foarte interesant despre Israel! Cred ca ma voi gindi mult mai mult la poporul la care a venit Domnul Isus. Va multumesc pt atentionare.

 45. Sanda zice:

  Amin! Domnul nostru Mesia sa / si pazeasca poporul Israel! Shalom la voi toti fratii mei evrei care credeti in Isus Fiul lui Dumnezeu.

 46. Filip zice:

  Domnul sa va binecuvinteze cu felurite haruri si binecuvintari ceresti!!!!!!!!! Shalom!!!!!!

 47. daniel _ macoveanu zice:

  Amin,aleluia,slava lui Dumnezeu!

 48. Any zice:

  Foarte interesant! Ar trebui sa citesc mai atent Biblia. Multumesc Otniela Bat Tzion!

 49. Beatrice zice:

  Minunate promisiuni pt poporul Domnului ales! Slava lui Isus! Shalom.

 50. Oana Luiza Zimmerman zice:

  Stimata doamnă Otniela Bat Tzion / nu stiu care este numele dv real. Ce scrieti apare bine si frumos.Dar dacă Dumnezeu ii iubeste atit de mult pe evrei, de ce i-a lasat sa fie omoriti in lagare si pogromuri? Eu sunt evreica numai dupa bunicul patern, dar aceasta intrebare m-a framintat mereu. Astept, va rog frumos, un raspuns.

  • Doamnă Oana – Luiza, îmi puneţi o întrebare foarte grea. Poate ar fi mai bine să Îl întrebaţi Dvs însevă pe Dumnezeu. Sunt sigură, El vă va da un răspuns, şi încă unul care vă va linişti sufletul. Da, El îi iubeşte mult pe evrei, şi pe toţi ceilalţi oameni pe care vrea să îi salveze, prin Jertfa Sa unică. Adonai să vă binecuvânteze din Sion!

 51. a, e, i, o, u zice:

  un articol de exceptie! thanks Otniela!

 52. Cecilia Silvestru zice:

  Stimată Doamnă, ați scris un articol exemplar. Vă mulțumesc! Mă întreb dacă l – au citit toți creștinii. Doamne ajută! Shalom

 53. Lori H. zice:

  Mărit fie Dumnezeul lui Avram, Isac și Iacov! foarte bun comentariul!

 54. Constantin C. zice:

  Bun comentul!

 55. Clara G. zice:

  Merci Otniela! Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe evreii mesianici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s