Fereastra Istoriei şi Criticii literare – ( 1 )


Fereastra Istoriei si Criticii Literare -3Negutatorul din Venetia de W. Shakespeare

Shakespeare! Nu se poate sa fii Shakespeare, sa fi trait in perioada Glorianei si sa nu fi scris un cuvintel despre evrei, si mai ales despre cliseele care i-au bantuit  dintotdeauna , si care ulterior , prin literaturizare s-au constituit in mari teme ale Literaturii Universale: evreul ratacitor, evreul carciumar, evreul camatar, evreul vrajitor ( solomonar )  etc. Nu exista afacere buna fara jidan, suna o veche zicala in poporul romanesc.
Lumea medievala a cunoscut  trei atitudini cu privire la evrei, distincte dar suprapuse intr-o respectabila ordine diacronica. Prima a inceput sa se cristalizeze in secolul al VI-lea, si a incetat in secolul al XI-lea. A doua a cuprins aproape 400 de ani- cele 2 secole ale cruciadelor si celelalte doua ale Renasterii. A treia a inceput o data cu Reforma si s-a extins pe trei secole , intre 1500 -1800. Marea diaspora sefarda din Spania in 1492, din Potugalia in 1497 , i-a pus pe evrei in miscare in mai toata Europa caci sosirea unui numar mare de refugiati ducea, in revers, la noi expulzari . Multi evrei ajunsi in pragul saraciei , impiedicati sa intre in orasele din care alti semeni ai lor tocmai fusesera alungati, s-au pornit  sa practice comertul ambulant. Nu este o taina ca tocmai in aceasta perioada s-a conturat forma finala a legendei  evreului ratacitor. Desigur, inca de pe bancile scolii stim, ca orice legenda are departe, in cel mai adanc miez al ei o doza oarecare de adevar. Intr-adevar,  in Istorie au axistat multi astfel de evrei ratacitori autentici ; in aceasta conditie grea ei au ajuns inca  din Renastere, apoi  in Iluminism, pana catre noi , in Modernism si Postmodernism, pentru a deveni,  din nou si din nou, “ straini si calatori “ la fel ca Avraam.
Unul dintre acesti mari  ratacitori a fost Solomon Ibn Verga ( aprox. 1435- 1525 ) , originar din Malaga, alungat din Spania , apoi din Portugalia, si care, odata sosit in Italia , s-a si apucat sa bata drumurile acestei tari. Nu se cunoaste cu exactitate locul unde s-a stabilit, se stie insa ( exista documente in acest sens ) ca a petrecut o vreme la Roma. Aici a scris o carte – SEVET IEHUDA ( Toiagul lui Iuda ) in care el se intreaba : De ce ii urasc oamenii pe evrei? Aceasta lucrare se pretinde a fi , intr-un anume sens , prima lucrare de istorie a poporului evreu , dupa Istoria evreilor a lui Josephus Flavius, scrisa cu 1400 de ani inainte, caci Ibn Verga descrie nu mai putin de 64 de executii la care fusesera supusi evreii. Era primul semn , chiar daca palid, al revenirii constiintei de sine a evreilor. Ca o dovada certa a situatiei grele a evreilor in Europa, Ibn Verga nu a putut sa-si realizeze visul,  acela de-a asista la tiparirea  propriei  opere. Toiagul lui Iuda apare pentru prima oara in 1554 , in Turcia. In ciuda tuturor oprelistilor autorul s-a dovedit a fi un adevarat renascentist, un rationalist , o minte independenta. Manifesta   pareri critice despre Talmud, il ironiza pe Maimonide, si dezavua, parodiind , parerile lui Iuda Halevi. Daca evreii erau calcati in picioare , in mare masura era vina lor. Mandri, dar in acelasi timp prea pasivi si punandu-si prea mare incredere in Dumnezeu, evreii erau mereu plini de speranta si exagerat de supusi. Ibn Verga arata ca , de regula, “ Regii Spaniei si ai Frantei, nobilimea, carturarii si toti oamenii de onoare erau prietenosi fata de evrei”,  prejudecatile fiind intretinute de ignoranti, de gloata nestiutoare de carte. “ N-am intalnit niciodata un om cu ratiune care sa-i urasca pe evrei, si nimeni nu-i uraste in afara de oamenii de rand”, afirma curajos Verga. De obicei motivul antipatiei era influxul de evrei straini, marind dincolo de punctul critic numarul celor deja existenti in comunitati ( mai departe lectura se continua aici ).

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Istorie si critica literara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Fereastra Istoriei şi Criticii literare – ( 1 )

 1. SINDROMUL “SHYLOCK” W.SHAKESPEARE,1597.NEGUŢATORUL DIN VENETIA.

  I.NOTE GENERALE:SINCER NU CRED CA SUNT MULTI CARE SA CRITICE,SA SPUNA LUCRURI NEGATIVE DE ETERNUL.WILY!AM VAZUT RECENT FILMUL CU AL PACINO,JEREMIA IRON SI FILMAT LA VENETIA DUPA CARE SUNT MORT,COSTUME MEDIEVALE,FEMEI FRUMOASE, GONDOLE, BARCI, UN VIS.EXCEPTAND PIESA CARE PUNE INTR-O LUMINA SINISTRA …CAMATARII EVREI MEDIEVALI . TOATA LUMEA STIE CA EI SUNT STRAMOSII “EVREILOR” DE AZI. ASTA A VRUT WILY???NU STIM!

  2.CE VREA SA ARATE WILY? NU-I TREABA MEA.PIESA E AZI DEPASITA ( DUPA PAREREA MEA ) . DIN DISCOVERY T.V. STIM CA VENETIA ERA IN TOTALITATE ALTCEVA , PUSA PE JAF,SPECULA,NEGOT, PIRATERIE,VANZARI LA SUPRA PRET,VIATA DESFRANATA A SEFILOR,SEX,ORGII,LACOMIE,OPULENTA.AU LASAT PALATE!!!???CU CE PRET?? VENETIA A JEFUIT EUROPA,ASIA SI PE UNDE A AJUNS. S-A PRABUSIT CA NU ERA DEMOCRATA,ERA CORUPTA,NU S-A ADAPTAT LA NOUA TEHNICA NAVALA. OLANDEZII ERAU MAI DEMOCRATI,ULTERIOR ENGLEZII. SI EI AU CAZUT TOT DIN CAUZA SCHIMBARILOR,NEADAPTARIILOR,COLONIALISMULUI,LACOMIEI,DISPRETULUI PT ALTII.

  3.LEGATURA CU WILY?? EL N-A INTELES CA TOATA VENETIA ERA UN MARE SHYLOCK.ERA MAI SIMPLU SA SPUNA CA DOAR UN CAMATAR EVREU ESTE INUMAN!!

  4.CIUDAT MOD DE A FACE TEATRU!!!.

  5.AM REZOLVAT PROBLEMA WILY, CARE RIDICULIZAND UN EBRAICO – ITALIAN A VANDUT BINE O PIESA.DAR SA SCRII O PIESA,SA FACI UN FILM STIM AZI NU-I DELOC SIMPLU.CHIAR SI PENTRU ORORILE CARE LE VEDEM ZILNIC LA TEMBELIZORUL BUCAREST.

  II.ARE SHYLOCK CULISE OCULTE?? CATEGORIC: INSUSI NUMELE,CONEXIILE DE MONEY CHANGER A LUI SHYLOCK CU LUMEA EBRAICA.De fapt de ce trebuie eu sa ma incrancenez,sa ma cert cu toata lumea??Toti vor “Action”,Sange,Femei frumoase si cat mai decoltate,Locuri Exotice. Doar suntem oameni ! Dar personajele Negative sa nu fie doar…Iţiq Strul Dezertor sau un Bancher din Datina Israel (in anii 60 in Israel in presa bancherii erau mai rai ca Mafia Americana).Deci Shylock a fost deliberat creat …Negativ!

  1.Are un nume ciudat.Conf.Concise.Engl.Dict.pg.1058=To act in Irresolution=A Actiona ..Fara rezolutie,Aiurea,Ezita(A),Foolish=A face Prostii,Tampenii,Nesabuinta.To Trifle=Waiste=A risipiToate denota un caracter nu prea simpatico,de loc Pozitiv.In plus..Blody Jew,Usurer,Money Lender=Jidan,Camatar Imputit.Usurier frnc,din te Uzeaza,Exploateaza.User=Uza.

  2.SHYl pag.1063=Usor de speriat,Suspicios(idem. Eng)Careful,Wary, Difficult to Secure.=Precaut,Prudent,Atent,Greu Sa Fie Sigur(de el),Sa se simta Sigur…Exact Stereotip de Evreu din Ghetou.

  3.Si un tip ca S cauta tot timpul sa To Fling,Flung=To Atac=Flinguer frnc(argou)sa fie cu degetul pe ..Tragaci,Sa Traga Primul,sa Arunce Lancea,a se Napusti=Se Jeter Sur=Sa te Arunci pe Victima ca o Fiara,s-o Sfasii.

  4.LOCK pg.687.A Inchide,Incuia,Strange.To Fasten=Strange Curele,Chingi,Lat.A Ichide o Usa Ermetic fara Iesire.MICA CONCLUZIE:SHYLOCH E UN PERSONAJ FARA Scrupule care nu lasa PRADAdin MANA.Numele i-l SPUNE.!!
  5.S e si Evreu deci negativ.Ciudat este ca nu avem termenul in Limba Evreiasca, ci Ebraica.iar in aceasta Limba..Ciudata la Bucuresti nu avem un Evreu Shylock,care este..JEW.DECI TOT PERSONAJUL ESTE INVENTAT.DE CE!!!??MAI TARZIU.

  2.In ebr.SLQ scris=SILEQ citit סלק A Indepartat,un Obstacol sos.dct.ebr.493.

  3.ŞLQ =ŞILEQ שלק =A CURATAT TOTUL,A VARSA APA FIARTA PE…Deci S nu e pozitiv nici in Ebraica.Avem pe cineva care vrea sa-si elimine Victima Oricum.

  III.PRIMA CONCLUZIE:CINE A SCRIS PIESA,A CREIONAT PERSONAJUL STIA TOT CE EU AM SPUS,A DAT NASTERE UNUI INDIVID PE CARE SA-L DETESTI.AMERICA NU FACEA UN ASEMENEA PERSONAJ, CACI SHYLOCK E RELIGIOS,STIE LEGEA EBRAICA…SI PROBLEME…MULTE…

  IV.1.Nu ai voie sa TAI CARNE DINTRU-N ANIMAL IN VIATA,DIN OM NICI VORBA.!!!

  2.DE PESTE 3000 DE ANI EXISTA TRATATE SPECIALE IN CODICELE”TALMUD BABEL”CARE REGLEMENTEAZA”LA SANGE”RELATIILE COMERCIALE,BANESTI,ORICE DOMENIU CHIAR AZI.BABA MATZIA=CARTEA DE MIJLOC בבא מציעא.CIUDAT E …MEZZO itln.=MEDIU,MIJLOC…IDENTIC SI SUNA MEŢIA aramit (ZZ=TZ=Ţ צ
  Deci Cazul Shylock e PURA FICTIUNE

  3.LA ORICE AFACERE,IMPRUMUT SE IA COMISION=DMI scris= DMEI citit דמי care CIUDAT este=DAMI scris identic si =SANGELE MEU.Si un copil stie ca …Banul se Castiga cu…Sudoare si chiar …Sange,din rani boli de munca,effort
  4.DAM citit aramitpg.116 in DMEIA=DMIE scris=PRETUL VANZARII. דם,דמיה
  .Vindeti Vara ceva in Piata in Bucuresti si veti vedea cat e de …USOR.In Tarile Mediteranei e cald 9 luni.

  V.DORINTA LUI S DE A TAIA O FELIE DIN CARNEA CRESTINA…E O GLUMA SINISTRA CACI” S” CA RELIGIOS NU ARE VOIE SA FACA SANGELE SA STROPEASCA=AQAZAT DAM= הקזת דם=SANGERARE MEDICALA,CRIMA IN ALT CAZ…CUM DEMONSTREAZA IUBITA CRESTINULUI DEGHIZATA IN AVOCAT???.DE UNDE STIA LEGEA EBRAICA…E-N ARAMIT??

  VI.DILEMA NU E UNA CI MAI MULTE SI ESTE ARAMITA דילמא pg. 115=OARE,DE CE,PT CE,ARGUMENT JURIDIC.

  VII.TOTUL E MAI SIMPLU DECAT PARE.CINEVA A VRUT SI A REUSIT SA FACA MULTI BANI DINTR-O GLUMA SINISTRA SI SA RADA DE O CULTURA ANTICA EXTREM DE SOFISTICATA CHIAR ACUM MII DE ANI.CACI SHYLOCK REARANJAT IN ALTA CONFIGURATIE DE CUVANT DA ..LYSHOCK ,LIŢHOQ לשחוק,לצחוקA RADE,DE,BATE JOC,RIDICULIZA pe Cineva.A CUI E VINA?? A SOCIETATII CARE PERMITE GLUME TAMPITE…CA TOTUL E DOAR O GLUMA.DAR E VINA SI A CELUI CARE NU SE APARA.NU STIE CUM SA SE APERE.CRESTINII CARE SE CONSIDERA DIN SPATIUL SCRIS CU LEGILE DE FOC DIN SINAI”VEAAVTA LEREEHA CAMOHA” IUBESTE-TI APROAPELE CA PE TINE NU TREBUIAU SA PERMITA GLUME TAMPITE IN EUROPA LUMINOASA SI ARIANA DESPRE FII DIVINI AI LUI ISRAEL,CACI ISRAELUL E-N FATA EUROPEI SI NU PE LUNA SI TOATA MEDITERANA A FOST ODATA “O TARA ,O LIMBA”.SCRIE!!!VEZI BABEL!!!

  VIII.DEMONIZAREA CELUILALT TEHNICA CRESTINA FATA DE FII ISRAEL
  DEMON.Der.pg.284.DAIMON δαίμων=DRAC,DIAVOL.LAR.ETYM.pg.228.xiii.SPIRIT,GENIU,RELUAT DEZVOLTAT DE BISERICA xvi.SENS NEGATIV.DEMONIZAREA EVREILOR=BLAMARE,ALUNGARE=MENODE exact MENUDE=ALUNGAT,BLAMAT,BLESTEMAT.מנודה.NOTA:In ebraica radacina ND=NAD AM COLINDAT,PLIMBAT PRIN TARA(v.COLINDA-E.am fisa).Araba are pg.78.LOM=BLAMA=لوم care ciudat=Engleza fara B=In ,arb,ebr.
  A ACCUZA ebr.=LAASIM להאשים=BLAME+S.
  NOTA:ACUM CCA.400 de ANI la PARIS MENAGE ARATA CUM SE FORMEAZA CUVINTELE:ALTERAREA LITERELOR,ADAUGIRI,RETRAGEREA(SCOATEREA),SCHIMBAREA,TRANSPOZITIA(ANAGRAMAREA).LA FEL S-A FACUT SI CU ISTORIA ANTICA ISRAEL,LIMBA SA,BLAMAREA OMULUI ISRAEL,ALTERAREA CALITATILOR SALE ANTICE.AM 30 PAGINI FRANCEZA MEDIEVALA.( A LUAT 10 ZILE DE LUCRU).

  IX.SPER SA VA PLACA.CAND CITITI CEVA GANDITI-VA SI LA CEL DIN FATA VOASTRA CUM SE SIMTE!!!SALOM. O VARA CU BUCURII.TONY DACCRE BARAT.23. o8 . 11. unirea .bucur.rom.

 2. Dana zice:

  Salom Domnule Profesor,
  Am inteles foarte bine mesajul Dvs. Istoria este de cele mai multe ori prezentata de oameni si oamenii sunt subiectivi! Sunt absolut sigura ca au existat si grupuri de crestini, in toate epocile, care nu au ridiculizat evreii.Astazi exista multe asociatii pro-Israel care sunt formate din crestini de toate confesiunile care sustin Israelul.Sa privim si partea pozitiva a lucrurilor caci riscam sa aducem un raport gresit.In fapt acest blog care este fondat de Daniela ne ofera un tablou al multor crestini pro Israel.
  Din pacate oamenii observa doar in parte si judeca in parte si astfel ajung la aberatii.Toti tanjim dupa adevarul autentic dupa dreptatea care sa ne aduca linistea de care avem atata nevoie!Cine ne poate implini aceasta dorinta???Aici este problema.Poate un om sau o organizatie sa ne faca dreptate?Categoric NU!Atunci cine? Solutia finala este Domnul Dumnezeu, Creatorul Lumilor care vegheaza asupra tuturor detaliilor!
  Profetul Yrimiyahu cap.1
  11. Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: „Ce vezi, Ieremio?” Eu am răspuns: „Văd un veghetor.”
  12. Şi Domnul mi-a zis: „Bine ai văzut; căci Eu veghez asupra Cuvântului Meu, ca să-l împlinesc.”
  Pace si binecuvantare!

  • Shalom Haverim, Dana si Tony !

   V-am raspuns la : https://otnielabattzion.wordpress.com/literatura-2/istorie-si-critica-literara/opere-nemuritoare/w-shakespeare-negutatorul-din-venetia/. Nu ma indoiesc de toata Dragostea lui Dumnezeu – Tatal , Abba, revarsata deplin in Fiul Sau Preaiubit, Yeshua Ha Maschiach. Slavit sa-I fie NUMELE , HASHEM, in veci ! Numai in EL, evreii si crestinii pot fi UNA : ” Caci EL este Pacea noastra , CARE DIN DOI A FACUT UNUL , si a surpat zidul de la mijloc care-i despartea ” ( Efeseni 2 : 14 ).
   Orice alta tentativa de-a construi PACEA individuala sau colectiva , in lume, va fi sortita esecului. Numai cine S-a jertfit ( si o Jertfa perfecta nu putea fi infaptuita decat de DUMNEZEU, adica de o Natura perfecta ) ar fi putut ierta si ar fi putut face Ispasire pentru pacate. De aceea , ramane in picioare Cuvantul : ” …si in Trupul lui a inlaturat vrajmasia dintre ei, Legea poruncilor, in oranduirile ei, ca sa faca pe cei doi sa fie in EL Insusi un singur om nou, facand astfel Pace; si a impacat pe cei doi cu Dumnezeu intr-un singur trup, prin Cruce, prin care a nimicit vrajmasia.” ( Efeseni 2 : 15-16 ). Amin, Glorie Fiului !
   Sa fiti binecuvantati, dragi prieteni !

 3. I simply want to say I am new to blogging and truly loved your web-site. Very likely I’m wanting to bookmark your website . You certainly come with really good posts. Bless you for sharing your web page. This one is very interesting. God bless you, Otniella !

 4. Great post. So much fantastic literary info on here. Thanks for share such wonderful things. Shakespeare is still the most impressive writer in the world. His work s study involves much specificity in casual expression of poetry and drama. Any way the study made by Otniela – Daniela Onu is very proper. Thanks for share Otniella. God bless you !

 5. Studying by way of the nice content material, will aid me to do so occasionally. I like very much this post. Thanks for sharing Otniella !

 6. Pingback: Ohui

 7. Ariela 16 zice:

  Shalom Uvraha Otniela !! Frumos eseu !! Tine-o tot asa.

 8. Francisca zice:

  Exceptională biografie ! Vă felicit pentru toată această muncă de scriere şi informaţie. Pacea lui Iisus Hristos să fie peste inima d- voastră. Şalom…

 9. Shirley zice:

  Hello otnielabattzion, tremendous post, wonderful site ! God bless you !!!!!

 10. Titi.S zice:

  E foarte interesant articolul.

 11. ivan_ne_groaznic zice:

  Mesia a inviat ! Superbă prezentare ! Felicitări pewntru blog ! E ceva muncă…nu glumă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s