STIRI intre stiri – ( 1 )


1. Pe agenda de lucru a Parlamentului European se afla si initiativa unui grup de consilieri care propun introducerea unei legitimatii prevazute cu cipuri ( ce functioneaza pe frecventa radio ) cu care se pot efectua diferite plati . Daca propunerea va fi acceptata , europenii nu isi vor mai putea alimenta masinile decat daca detin acest card. Astfel la fiecare alimentare cu un combustibil se va sti cine , cand si unde a folosit cardul. Consilierii respectivi intentioneaza sa restrictioneze si cumpararea alimentelor doar pe baza acestor tipuri de cipuri.
2. Un fost delegat american al comisiei pentru drepturile omului, din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite,  a acuzat trupele de gherila ale miscarii Hamas de faptul ca s-au folosit de civili  pentru acoperire,  si critica aspru ONU pentru lipsa sa de reactie vizavi de aceasta situatie. ” Am crezut ca Natiunile Unite vor condamna bombardarea intentionata a populatiei civile israeliene de catre grupurile paramilitare palestiniene , si faptul ca acestea au folosit civili palestinieni drept scut protector…Spre surprinderea mea au fost criticati numai israelienii.”    
3. „In niciuna din cele 57 de tari islamice din intreaga lume nu exista libertate religioasa dupa modelul occidental. Misionarii crestini considera ca lumea islamica este mult mai periculoasa decat au fost dictaturile comuniste” , a declarat Martin Landmesser, liderul Misiunii Evanghelice Carmel.
4.Microsoft si Xplain lucreaza in colaborare cu Universitatea din Leipzig la digitalizarea celei mai vechi Biblii din lume. Partile separate ale Scripturii , imprastiate in toata lumea , vor fi puse impreuna pentru prima data , gratie acestui proiect.
5. Miscarea Verde este ultima incercare umanista la moda de a reinstaura pe pamant Paradisul pierdut din Eden, fara a recunoaste insa ca problema consta de fapt in razvratirea omului impotriva Creatorului sau. Din pacate crestinismul s-a alaturat la randu-i acestei Miscari Verzi , unii lideri religiosi fiind chiar printre cei mai ferventi activisti.

  ( Traducere – Otniela ; din Idea Spektrum si din  Israel Today )

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Stiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la STIRI intre stiri – ( 1 )

 1. Dana zice:

  Shabat Shalom!
  | PERICOPA MATOT (Numeri 30:2-32:42) |
  LEGATURA CU STATUL ISRAEL (Matot 5767)
  Scris de Sorin Rosen
  Joi, 12 Iulie 2007 02:00
  Un nou Shabat, acela al ultimelor doua pericope din Cartea Numeri, ne ofera posibilitatea de a medita putin asupra unui subiect pe cat de simplu, pe atat de actual: relatia noastra cu Tara Fagaduita. Ce inseamna pentru noi Israelul? Ce inseamna Israelul pentru intreg poporul evreu? Primiti asadar cuvintele rabinului Avi Weiss, impreuna cu urarile mele de Shabat Shalom si Hazak, hazak, ve’nithazek! („Puternici, puternici, sa fim intariti!”).

  Pericopa Masei, una dintre pericopele pe care le citim in aceasta saptamana, vorbeste despre porunca de a locui in Israel. Fraza cheie este: „si veti lua in posesie pamantul si veti locui acolo.” (Numeri 33:53)

  Rashi este de parere ca acest verset nu este de fapt o porunca. El considera ca nu exista o porunca de a locui in Israel, ci doar ca Tora incearca sa ne ofere aici un „sfat bun”: luati in posesie pamantul de la cei care locuiau in acele vremuri (canaaniti, hititi, etc.) pentru ca altfel nu veti putea locui in siguranta acolo.

  –––––––––––––––––––––––––––

  Nahmanide este de o alta parere. In glosa pe marginea Cartii Poruncilor (Sefer Ha’Mitzvot) a lui Maimonide, Nachmanide sugereaza faptul ca Maimonide a gresit cand a omis aceasta porunca din cele 613 ale Torei: „Tora ne porunceste sa luam in posesie pamantul pe care Dumnezeu l-a dat patriarhilor, sa nu il lasam in mainile altora si sa nu il lasam nelocuit, precum este scris: ‘si veti lua in posesie pamantul si veti locui acolo’.” (Glosa, Porunca Pozitiva nr. 4)

  Unii comentatori sunt de parere ca Maimonide nu a inclus porunca de a locui in Israel in lista celor 613 deoarece aceasta porunca este atat de „implicita” in toate celelalte incat nu trebuia sa ocupe un loc aparte. Aceasta este, spre exemplu, parerea fostului sef-rabin ashkenaz al Israelului, rabinul Shlomo Goren.

  Insa indiferent daca Maimonide considera sau nu aceasta porunca printre cele 613 sau daca ea este implicita, o intrebare se pune: cum se impaca aceasta idee, de a locui in Israel, cu ideea de a fi or la’goim? Cum putem fi o „lumina pentru toate popoarele” daca nu locuim printre ele, daca traim izolati intr-o tara numai a noastra?

  Unii pot raspunde ca ideea de a locui in Tara Aleasa a Israelului este in stransa legatura cu ideea de popor ales. A fi Poporul Ales nu inseamna in nici un caz ca suntem mai buni decat altii sau ca avem suflete superioare. Aceasta idee vorbeste de fapt despre misiunea noastra de a raspandi in lume un sistem al monoteismului, al eticii, de a-L aduce pe Dumnezeu mai aproape de oameni. Si acest lucru poate fi atins pe deplin numai in Tara Israelului.

  Din aceasta perspectiva, semnificatia Statului Israel modern nu este doar aceea de a garanta un refugiu polic pentru evrei. Israelul nu este doar locul in care cele mai multe porunci ale Torei pot fi indeplinite. Israelul este singurul loc in care poporul ales isi poate indeplini pe deplin misiunea.

  In diaspora, putem crea comunitati care sa fie o „lumina” pentru altii. Insa destinul poporului evreu este strans legat de Israel. Israelul este singurul loc in care noi ca popor putem deveni or la’goim, o lumina pentru intreaga lume. In Diaspora, nu avem control absolut asupra destinului nostru, nu avem drept de autoguvernare si nu putem crea societatea pe care si-a imaginat-o Tora. Numai intr-un stat evreu poporul evreu poate avea suveranitatea si autonomia judiciara si politicac pentru a crea o societate din care natiunile lumii sa poata invata despre idealurile etice ale Torei.

  In aceste saptamani, in care ne apropiem de Tisha Be’Av, de ziua de post in care comemoram inceputul exilului nostru din tara Israelului, aceasta pozitie ne aminteste de obligatia noastra fata de Israel, de obligatia de a vizita Israelul si, in special, de aceea de a simti permanent legatura cu acesta si cu toti cei care au facut deja pasul de a se intoarce acasa. Numai acolo vom avea posibilitatea de a fi cu adevarat Am Ha’Nivhar, Poporul Ales.

  Shabat Shalom!

  • Frumoasa pericopa, Dana ! Multumim pentru ea , si pentru haftara.
   Numai prin YESHUA HA MASHIACH , putem fi lumina neamurilor . EL ASTA A FOST: LUMINA EVREILOR SI A TUTUROR NEAMURILOR.( v Isaiahu 49 , Yohanan 1: 3-9 ).
   Nimic fara EL, TOTUL PRIN EL. Glorie Lui !

   • Dana zice:

    Salom,
    Scumpa mea prietena asa cum bine ai spus Yeshua este Lumina noastra a tuturor si merita sa subliniem ca poporul israelit si-a indeplinit cu succes menirea de a fi lumina neamurilor prin reprezentantul sau cel mai de seama Yeshua Ha Mashiah.
    Chiar daca pericopele sunt doar din VT ele ne indeamna sa redescoperim Taina ascunsa de veacuri!Cine este acesta Taina?Raspunsul ni-l da NT prin Apostolul Pavel ( Rabi Shaul din Tars)
    Epistola catre Efeseni cap.1
    1. Pavel, apostol al lui Isus Hristos, prin voia lui Dumnezeu, către sfinţii care sunt în Efes şi credincioşii în Hristos Isus:
    2. Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos.
    3. Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări duhovniceşti, în locurile cereşti, în Hristos.
    4. În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui,
    5. ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voii Sale,
    6. spre lauda slavei harului Său, pe care ni l-a dat în Preaiubitul Lui.
    7. În El avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor, după bogăţiile harului Său,
    8. pe care l-a răspândit din belşug peste noi, prin orice fel de înţelepciune şi de pricepere;
    9. căci a binevoit să ne descopere taina voii Sale, după planul pe care-l alcătuise în Sine însuşi,
    10. ca să-l aducă la îndeplinire la plinirea vremurilor, spre a-Şi uni iarăşi într-unul în Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri, şi cele de pe pământ.
    11. În El am fost făcuţi şi moştenitori, fiind rânduiţi mai dinainte, după hotărârea Aceluia, care face toate după sfatul voii Sale,
    12. ca să slujim de laudă slavei Sale, noi, care mai dinainte am nădăjduit în Hristos.
    13. Şi voi, după ce aţi auzit cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), aţi crezut în El, şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit,
    14. şi care este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câştigaţi de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.
    15. De aceea şi eu, de când am auzit despre credinţa în Domnul Isus care este în voi, şi despre dragostea voastră pentru toţi sfinţii,
    16. nu încetez să aduc mulţumiri pentru voi, când vă pomenesc în rugăciunile mele.
    17. Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire, în cunoaşterea Lui,
    18. şi să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi,
    19. şi care este faţă de noi, credincioşii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui,
    20. pe care a desfăşurat-o în Hristos, prin faptul că L-a înviat din morţi, şi L-a pus să şadă la dreapta Sa, în locurile cereşti,
    21. mai presus de orice domnie, de orice stăpânire, de orice putere, de orice dregătorie şi de orice nume, care se poate numi, nu numai în veacul acesta, ci şi în cel viitor.
    22. El I-a pus totul sub picioare, şi L-a dat căpetenie peste toate lucrurile, Bisericii,
    23. care este trupul Lui, plinătatea Celui ce plineşte totul în toţi.

    Minunata prezentare!Cine citeste sa inteleaga!Spor la studiul Torei !
    Glorie lui Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant!

   • Amen ve Amen ! Slavit sa fie Adonai, pentru toti fratii mei evrei mesianici care sunt acum LUMINA NEAMURILOR , si pentru toti cei care vor urma – prin intoarcerea in masa a Israelului la Yeshua Ha Mashiach – in Necazul cel Mare, si in Imparatia Shabatica de 1000 de ani.
    Orice spune Tanach-ul este confirmat de Brit Chadasha , si tot ce afirma Brit Chadasha este sustinut si fundamentat de Tanach. Yeshua sa fie inaltat in toate ! ” Caci in EL locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii. Voi aveti totul deplin in EL , care este Capul oricarei domnii si stapaniri.” ( Coloseni 2: 9-10 ).

   • Dana zice:

    Salom,
    Revin cu o completare la raspunsul pe care l-am dat mai jos.
    In Cartea marelui Profet Ezechiel este descrisa Capetenia poporului Israel si ce vreau sa spun cu aceasata?Doresc sa pun impreuna textul din Ezechiel cu cap.1 al cartii Epistolei Ap. Pavel catre Efeseni si astfel sa intelegem mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la infierea neamurilor, cetatenia acestora si mostenirea pe care le-o da Dumnezeu dar sa observam si dreptul poporului israelit si partea sa de mostenire.
    Nu voi face nici un comentariu.Doresc din tot sufletul ca Duhul Sfant sa ne descopere mai mult din Taina lui Dumnezeu.
    Si acum textul din Ezechiel 46: 16-18
    16. „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul: „Dacă domnitorul dă unuia din fiii săi un dar luat din moştenirea sa, darul acesta va rămâne al fiilor săi, ca moşia lor prin drept de moştenire.
    17. Dar dacă dă unuia din slujitorii lui un dar luat din moştenirea lui, darul acela va fi al lui până în anul slobozeniei, apoi se va întoarce înapoi domnitorului; numai fiii lui vor stăpâni ce le va da din moştenirea lui.
    18. Domnitorul nu va lua nimic din moştenirea poporului, nu-l va despuia de moşiile lui. Ci, ce va da de moştenire fiilor săi, va lua din ce are el, pentru ca nici unul din poporul Meu să nu fie îndepărtat din moşia lui!”
    Acum va rog sa cititi in continuare urmatorul comentariu.
    Dumnezeu sa va binecuvanteze cu intelepciune si multa bucurie!

   • Dana zice:

    Revin pentru a treia oara si voi posta capitolul 2 al Epistolei catre Efeseni pentru a da mai multa lumina din Cuvantul Domnului .
    Cap 2 Efeseni:
    1. Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre,
    2. în care trăiaţi odinioară, după mersul lumii acesteia, după domnul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării.
    3. Între ei eram şi noi toţi odinioară, când trăiam în poftele firii noastre pământeşti, când făceam voile firii pământeşti şi ale gândurilor noastre, şi eram din fire copii ai mâniei, ca şi ceilalţi.
    4. Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit,
    5. măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sunteţi mântuiţi).
    6. El ne-a înviat împreună, şi ne-a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Hristos Isus,
    7. ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Lui faţă de noi în Hristos Isus.
    8. Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.
    9. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.
    10. Căci noi suntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune, pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.
    11. De aceea voi, care altădată eraţi Neamuri din naştere, numiţi netăiaţi împrejur de către aceia care se cheamă tăiaţi împrejur, şi care sunt tăiaţi împrejur în trup de mâna omului:
    12. aduceţi-vă aminte că în vremea aceea eraţi fără Hristos, fără drept de cetăţenie în Israel, străini de legămintele făgăduinţei, fără nădejde şi fără Dumnezeu în lume.
    13. Dar acum, în Hristos Isus, voi, care odinioară eraţi depărtaţi, aţi fost apropiaţi prin sângele lui Hristos.
    14. Căci El este pacea noastră, care din doi a făcut unul, şi a surpat zidul de la mijloc care-i despărţea,
    15. şi, în trupul Lui, a înlăturat vrăjmăşia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei doi să fie în El însuşi un singur om nou, făcând astfel pace;
    16. şi a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrăjmăşia.
    17. El a venit astfel să aducă vestea bună a păcii vouă celor ce eraţi departe, şi pace celor ce erau aproape.
    18. Căci prin El şi unii şi alţii avem intrare la Tatăl, într-un Duh.
    19. Aşadar, voi nu mai sunteţi nici străini, nici oaspeţi ai casei, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii, oameni din casa lui Dumnezeu,
    20. fiind zidiţi pe temelia apostolilor şi prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos.
    21. În El toată clădirea, bine închegată, creşte ca să fie un Templu sfânt în Domnul.
    22. Şi prin El şi voi sunteţi zidiţi împreună, ca să fiţi un locaş al lui Dumnezeu, prin Duhul.
    Bine ar fi sa cititi Ezechiel cap44-48 pentru a intelege mai mult si mai profund planul lui Dumnezeu.

    Amen ve Amen!

  • Dana zice:

   Salom,
   Se pare ca Duhul Domnului doreste sa mai arate ceva din Cuvantul Sau si eu nu fac altceva decat sa ma supun voii Sale.
   Cartea profetului Ezechiel arata doua capetenii dar si Epistolele din NT ne descriu doua capetenii.
   Ezechiel cap 21: 25-27
   25. Şi tu, domn nelegiuit, gata să fii ucis, domn al lui Israel, a cărui zi vine tocmai când nelegiuirea este la culme!
   26. Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „La o parte cu mitra, jos cununa împărătească! Nu mai este cum a fost. Ce este plecat va fi înălţat, şi ce este înălţat va fi plecat!
   27. Voi da jos cununa, o voi da jos, o voi da jos. Dar lucrul acesta nu va avea loc decât la venirea Aceluia care are drept la ea, şi în mâna căruia o voi încredinţa.”

   Aleluia!Se cuvine sa strigam de bucurie caci capetenia vazduhului este infranta si i s-a luat cununa!Imparatul cel adevarat este Yeshua Ha Mashiah slavit sa ii fie Numele in veci de veci!Amen ve Amen!

   • Asa este , draga Dana ! Uite-aici , in aceste versete, straluceste minunat Planul de Mantuire , prin Yeshua Ha Mashiach , si toata Victoria finala a lui Dumnezeu asupra celui rau. Slavit sa fie in veci Yeshua Ha Elohim, Acela care are drept la CUNUNA , si in Mana caruia aceasta va fi incredintata. Glorie Lui in veci

 2. Dana zice:

  SHABAT HALOM!
  Revin cu o completare despre Haftaraua corespunzatoare pericopei Matot , din comentariul Organizatiei Chabbad:

  Matot Haftorah in a Nutshell

  Jeremiah 1:1-2:3.

  This week’s haftorah is the first of a series of three „haftorot of affliction.” These three haftarot are read during the Three Weeks of mourning for Jerusalem, between the fasts of 17 Tammuz and 9 Av.

  Jeremiah recounts how G‑d appointed him as prophet – despite his initial reluctance to accept the task – and tells of the encouragement G‑d gave him to fulfill his crucial mission.

  He then describes two prophetic visions he was shown. The first featured an almond tree branch. G‑d explained to Jeremiah that just like an almond tree is very quick to blossom, so too G‑d will carry out his plan – to punish the Jews for their sins – in due haste.

  The second vision was that of a boiling pot whose foam was directed northward. G‑d explained that this was an allusion to the afflictions the Jewish people would suffer at the hands of the people from the north of the Holy Land, namely Babylon. G‑d will cause the kingdoms of the north to lay siege on Jerusalem and Judea and He will pass judgment on the Jewish people due to their abandonment of G‑d’s ways and their idol worship.

  G‑d then encouraged Jeremiah to deliver the prophecy and not to fear the Jewish populace who would certainly not take kindly to such harsh words.

  The haftorah ends with a reassuring prophecy to the people: „Go and call out in the ears of Jerusalem, saying: so said G-d: ‘I remember to you the loving-kindness of your youth, the love of your nuptials, your following Me in the desert, in a land not sown. Israel is holy to G-d, the first of His grain; all who eat him shall be guilty, evil shall befall them, says G-d.'”
  Cateva cuvinte din acelasi comentariu despre profetul Ieremia:
  Jeremiah
  (a) (5th century BCE) A contemporary of Zephaniah and Huldah, son of the High Priest Hilkiah. His melancholy prophecies concerning the forthcoming destruction of the first Holy Temple and the Babylonian exile were viewed by many as treasonous, and resulted in his incarceration. Authored the book of the Tanach that bears his name, as well as the Books of Kings and Lamentations. (b) A common Jewish name. (See 8 related articles)
  b) The book of Tanach containing Jeremiah’s prophecies, many of which concern the destruction of the holy Temple.
  Spor la Tora !

 3. Very good performing post ! Congratulations , Otniella !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s