Lingvistica pe intelesul tuturor – ( 3 )


SHALOM, HAVERIM !                                  

Dragi iubitori ai Lingvisticii
Aveti,  mai jos,  alte trei comentarii ale profesorului Tony Daccre Barat:

 PROF. TONY BARAT – DOC. 1  , 
PROf. TONY BARAT- DOC. 2
PROF. TONY BARAT – DOC. 3
Sa fiti binecuvantati !
Nota : Fiind vorba despre materiale scanate blogul le poate prezenta doar in aceasta forma. Mentionez, de asemenea , ca toate postarile acestora au fost realizate numai cu permisiunea profesorului Tony Barat.

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Dezbateri, Istoria Limbii, Lingvistica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Lingvistica pe intelesul tuturor – ( 3 )

 1. Iulian zice:

  Shalom

  D-l Profesor Barat ne ofera atatea informatii incat suntem uimiti de cealalta fata a istoriei mai neoficiala. Nu stiu ce fac universitatile din Romania, insa cred ca cercetatorii in ale Limbii ar trebui sa fie mult mai deschisi culturii si limbii ebraice, pentru ca Biblia ne-a venit totusi prin acest Popor.
  Eu sunt adanc mahnit de cate vad in Biserica , ca Israelul este mai mult condamnat de cat mangaiat. Nicaieri in Biblie nu gasim porunca de a-l condamna, in schimb iata ce ne spune Isaia, noua Israelului spiritual ( ” Isaia 40:1-2 ) : „Mângâiaţi, mângâiaţi pe poporul Meu, zice Dumnezeul vostru. Vorbiţi bine Ierusalimului şi strigaţi-i că robia lui s-a sfârşit, că nelegiuirea lui este ispăşită; căci a primit din mâna Domnului de două ori cât toate păcatele lui.”
  Amin! Asa sa ne ajute Dumnezeu sa facem mereu.

 2. Dana zice:

  Shavua Tov!
  Soarele apune si intram in prima zi a saptamanii-Yom Rishon.
  Sunt de acord cu Iulian.
  Intelegand gandirea ebraica si cultura israelitilor atunci Tora capata o stralucire puternica si suntem mai aproape de Dumnezeu.
  Multumesc Domnului Profesor Tony pentru efortul depus si pentru modul original in care ne conduce spre o mai buna intelegere a Scrierilor Sfinte.

  Tzefania 3:14-20
  14. Strigă de bucurie, fiica Sionului! Strigă de veselie, Israele! Bucură-te şi saltă de veselie din toată inima ta, fiica Ierusalimului!
  15. Domnul a abătut de la tine pedepsele tale, a îndepărtat pe vrăjmaşul tău; Domnul, Împăratul lui Israel, este în mijlocul tău; nu trebuie să te mai temi de nici o nenorocire!
  16. În ziua aceea, se va zice Ierusalimului: „Nu te teme de nimic! Sioane, să nu-ţi slăbească mâinile!
  17. Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău, ca un viteaz care poate ajuta; se va bucura de tine cu mare bucurie, va tăcea în dragostea Lui, şi nu va mai putea de veselie pentru tine.
  18. „Voi strânge pe cei întristaţi, care sunt departe de adunarea sfântă, pe cei ieşiţi din sânul tău, asupra cărora acum apasă ocara.
  19. Iată, în vremea aceea, voi lucra împotriva tuturor asupritorilor tăi; voi izbăvi pe cei şchiopi şi voi strânge pe cei ce au fost izgoniţi, şi îi voi face o pricină de laudă şi de slavă în toate ţările unde sunt de ocară acum.
  20. În vremea aceea, vă voi aduce înapoi; în vremea aceea, vă voi strânge; căci vă voi face o pricină de slavă şi de laudă între toate popoarele pământului, când voi aduce înapoi pe prinşii voştri de război sub ochii voştri, zice Domnul.”

  Daca Domnul a ales sa se bucure de Israel si eu aleg sa ma bucur!Si ma bucur cu toata inima mea Aleluia!Slavit sa fie Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant in veci de veci !Amin!

  • Shalom, Prieteni !
   Dana si Iulian !

   Foarte frumoasa si corecta atitudinea voastra vis-a – vis de Israel. Sunt sigura ca Dumnezeul lui Israel va va rasplati, nu doar in Cerul Sau , ci chiar de-aici, de jos.
   In primul rand o atitudine biblica , o atitudine care ramane in perimetrul Promisiunilor Lui ( care din fericire nu sunt putine ) , ne propulseaza intotdeauna intr-o stare de Har si de Odihna , inaintea Lui. Cand stim ca suntem in Voia Sa , piedicile nu mai conteaza, pentru ca Dumnezeu va folosi toate lucrurile din viata noastra ( cum bine spune fratele Richard Wurmbrand ) spre Slava Lui, si impartasirea aceste Slavi divine, cu noi, fapturile Lui create.
   Lui Dumnezeu nu-I place sa locuiasca ca un pustnic in Cer , inconjurat doar de miile de ingeri, care nu mai obosesc in a-I canta imnuri. Nu, in niciun caz ! Dumnezeu a dorit de la Inceput sa – Si impartaseasca visele si viziunea cu omul, atat de iubit de EL. Si asa a facut inca din timpuri foarte vechi. Sa ne aducem aminte de Enoch; sa nu-l uitam pe Avraam , caruia Dumnezeu nu i-a putut ascunde Planurile Sale ( Geneza 18 : 17-19 ) cu privire la distrugerea unei cetati stricate. Apoi sa nu-l uitam nici pe David, nici pe ceilalti profeti, sa nu-i uitam pe minunatii apostoli , carora Duhul Sfant intotdeauna le-a descoperit tainele lui Dumnezeu.
   Daca ramanem in ASCULTARE fata de CUVANT, fata de PROMISIUNILE lui Dumnezeu , si noi vom putea beneficia de calauzirea minunata a Duhului Sfant , si nu ne vom pierde in idei si in doctrine straine de Sfanta Scriptura. De pila, una dintre aceste idei extrem de nocive este o atitudine gresita fata de Israel si de restaurarea sa. Si din nefericire Biserica lui Christos chiar are de luptat ( daca vrea sa fie a lui Christos , si nu a oamenilor ) cu asemenea teologii indraznete, de inlocuire sau de indiferenta fata de Israel. Asa cum ai precizat tu, Iulian, cea mai frecventa atitudine este cea de condamnare. Israel L-a respins pe YESHUA , sa faca bine sa plateasca pentru asta! , spun tare intelept cei mai multi crestini. Insa, cine ne da voie, fratii mei, sa judecam si sa clasam un lucru, asupra caruia Dumnezeu a dat deja un verdict , si inca unul mult mai bun, demn de Caracterul Sau ? Iar acesta este RESTAURAREA LUI ISRAEL, FIZICA ( Atentie , Biserica , ea a inceput de la 1948 ! ) si SPIRITUALA ( Din nou Atentie ! Sunt 15 000 de evrei mesianici in Eretz si in Diaspora ). Mai este doar un pas mic pana la RESTAURAREA TOTALA, promisa de Adonai robului Sau, rabbi Shaul ( v Romani 11 ).
   Asadar pe ce lume traim , fratii mei ? Ne uitam bine in jur ca sa putem vedea clar cat de corect se implinesc Promisiunile lui Dumnezeu ? Sau preferam sa stam inchisi in camarutele noastre doctrinare, asa cum stateau inchisi ucenicii in camera- de – sus, de frica impotrivitorilor, desi DOMNUL lor inviase – cum de altfel le promisese de-atatea ori ?! Cred ca este timpul sa ne trezim ! Este vremea sa ne intoarcem cu fata spre ceea ce Dumnezeu tinteste si vizeaza, in Planul Lui cu privire la lumea pierduta. Sa lasam camerele noastre de sus, si sa iesim AFARA , unde ne asteapta Domnul. Amin! Si EL nu poate sa fie decat ACOLO unde a promis ca va fi : cu Israel ! EL a venit la ai Sai, prima data, si a doua oara va veni tot la ei ( v Fapte 1: 11 ). Sa intelegem , sa cautam sa intelegem vremurile pe care ne-a fost de sus sa le traim, si sa intram in Ordinea si in Voia Lui perfecta ! Amin! Ajuta-ne, Doamne !

 3. CITITORILOR DE REVELATII DIN CARTILE SACRE.

  In orice disputa de idei se lasa cu cearta.Veti vedea in contextul arab ca sunt si revolte,revolutii,de obicei ce vin cu o noua IDEE.Dar eu sincer nu vreau nici o REVOLUTIE ci doar sa va arat ca tot ce apare in VEST cei responsabili cu ceea ce numim CULTURA, nu le aduc in ROMANIA decat SELECTIV. DE AIA!!!Chiar cu Internet la scara nu cred ca multi pot citi toate textele citate.Ca eu le stiu este PURA INTAMPLARE , multa petrecuta in Romania, care azi nu mai e cea de odinioara.Nici alte locuri nu mai sunt ca alta data desi poti sa ai o situatie decenta pt care lucrezi greu.Nu e locul pt ce-i mai Bine sau unde e mai BINE. Eu incerc cu CORELARILE MELE chiar diferite sa va arat ca se pot invata usor alte LIMBI chiar DIFERITE. .Florin Laiu m-a atacat si a ridiculizat chiar ceva ce nici macar n-am mentionat in nici un loc. Ca eu sustin ca ..ROMANA E DIN EBRAICA.60% din cuvintele romanesti sunt si-n Italiana si Romania este la Milioane de Ani Lumina de Teoria Italiana. Daca in sec.18-19 au venit 100-200-300000 italieni in Romania asta nu face din Romania ca TEORIE,CONCEPTIE SOCIALA,STATALA O GRADINA UNDE VIN MILIOANE DE TURISTI CA-N ITALIA AZI. CONCLUZII:DACA VA SUPARA ARTICOLELE MELE MA POT OPRI.Eu cand scriu un articol verific cu LUPA IN ZECI DE DICTIONARE.
  De ce???IN EBR.ARAM.ARB.AI PUS UN PUNCT GRESIT …AI ALTCEVA.
  Salom si o Vara Placuta cu Bucurii. P.S.Daca aveti lucruri neclare din cauza a multor limbi folosite ma puteti intreba .Si eu chiar sunt in doua dict.aramit ebraice in Israel si cu corelari romanesti. Am cateva zeci de fise pregatite de pus dar imi ia mult timp, doar recent am reusit sa rezolv tehnica multi – lingvistica de a intercala cuvintele.Nu-i deloc simplu.Am si alte talente dar zau ca nu merita sa le sarat.Tony Daccre Barat 30.06.11.22.05.bucur.Unirea.

  P.S.:In fiecare zi descopar noi elemente care pot imbogati cunostintele tuturor.Doar uitandu-te la Discovery poti vedea ce se intampla cu un Stat ce nu-si verifica periodic Teoriile.Vezi lumea araba atat de elogiata in Romania si unde marele public nu are practice drepturi.este enervant ca un “Nazdravan “=Crazy Guy din Doroho109.CABUL=ACORD=ACCEPTARE=CONSIMTAMANTKABUL turc.HAMPOULI neogrec=HABULI citit conform Seineanu(devenit crestin ca sa I se publice cartile.Halal Democratie crestina luminoasa la Bucuresti!!!).Nota:Nu se vede nici o PROBLEMA!!!Doar ca este din araba de fapt aram.cnaan.ebraicaQBL.radical=קבל=QABEL=PRIMESTE.imperativ.Termen juridic,filozofic,commercial,social,etic De a fi ACCEPTAT DE SOCIETATE.LEGAT DE QABALA.Nu R religie!!!. DE CE SAVANTII ROMANI N-AU VAZUT ASTA??Ca sa intelegi Limbile Antice pt fiecare Cuvant ai nevoie de o Carte.Ebraica face asta de mii de ani.Vezi An=SANA ebr=A INVATA=SCHIMBA LUMEA ,IMBUNATATI.NOTA:EU MA DESCURC MAI GREU CU COMPUTERUL. .Tony.vineri.22 .07.11.ora 14.00Unirea.

 4. Stimati Domni,Distinsi Universitari, Distinse Doamne

  I .Randurile scrise, nu sunt scrise contra persoanelor…care odata au fost si ele ….nice peoples,good kids. Ele vin sa constate o situatie in care accesul la cultura este doar al unui mic grup care 25 de ore pe zi vorbeste,scrie doar de ei si prieteni foarte apropiati. Poate asa este in Ortodoxia Romana …dar nu cred ca .cei care fac…Studia Ebraica (H=eroare)..fac totul…exceptand…Ivrit=עברית, Cultura Ebraica nici vorba…caci Tora Lacol=תורה לכל=Teorie.Invatatura este pt toti….Gratuit.Scrie-n carti.Specialistii vostrii n-au fost la acest seminar.Textul e undeva dosit.Trebuie cautat cu mult suflet,asta nu aduce bani.
  II. Multi cercetatori inadecvati vorbesc la Casa Domnului.Sinagoga(inexact.grec) Casa unde Am Israel (Popor) se intalneste sa citeasca TORA =תורהTAURA. =arabثوراه dct.p.75.Biblia, ca si cuvant, e o inventie inexacta crestina.Regret nu eu am inventat asta.vezi Martin .S.Smith.p.32 100 de carti.Edit. Lider. Buc.De altfel sunt zeci de carti asemanatoare.(Google) in Universitatile Democrate si amabile din vest unde nu trebuie sa mergi cu palaria in mana sa rogi un serviciu prompt si amabil.
  III.De 2-3 ani am cautat sa vorbesc cu cineva de la Litere,Limbi aici in Romania. Medeea Asinciuc mi-a” ironizat” accentual..evreesc(nici la Dorohoi nu-l aveam,doar aveam 10 la Romana, Compunere) si mi-a spus ca ea nu are timp,e ffff.ocupata.
  IV.Subiectul .Sabtai Ţvi =Fals Mesia,islamizat ulterior este un subiect Iudaic din care poti invata carte??.Voi ati preda teoriile sale intr-o Biserica in zi de catechism,sarbatoare la o Universitate Crestina??Nu prea cred.!!Felicia la Institutul Italian nu stia sa citeasca o lespede evreiascac pentru hulitii jidani..
  V.Mariuca S. , distinsa doamna, vorbeste la Cultura despre aportul evreilor din Romania,Marcel Iancu (ruda indepartata,ca si Marcu Beza cu sectia de orientalistica de la Muzeul Roman pe Victoriei),vorbeste de Masoretism inexistent in Ebraica.Tora a fost scrisa intr-o limba considerata Sacra, dedicata la tot poporul sa invete Ivrit sau alte aspecte.MASORET=Traditie=Obicei=Ceva dat ,lasat urmasilor=MSR=MASAR=מסר=A Dat,Inmanat,ca o stafeta. E regretabil ca dupa ani de sedere in Israel, Mariuca nu stie astea, nici altii nu stiu, ce sa arate publicului.
  VI.Medeea a vorbit marti, acum vreo trei saptamani, de Fata.Chip.Asemanare.Aceste notiuni crestine romanesti sunt total diferite in textele aramit-ebraice.!!!FATA.CHIP.SAME.engleza…copiate din ebraica.

  Sincer eu nu cred ca persoanele mentionate reprezinta spiritual iudaic romanesc, efectiv nu cunosc subiectul,Sarbatoarea Torei este a unei cunoasteri democrate,nu la care vin doar specialisti platiti.

  Cu stima Tony Daccre Barat. 29.07.11.
  Bucuresti.Romania,
  si SHABAT SHALOM.

 5. SHALOM CITITORILOR, de la TONY

  Toráh (aceptado por la Real Academia Española como Tora)[1] [תּוֹרָה] es una palabra hebrea que deriva de la raíz י.ר.ה Y.R.H que significa „acometer”, „dar un tiro” y que en Hif’il הורה Horáh significa „dirigir el tiro”, de ahí que el significado de Toráh es la guía para dar en el blanco y de ahí, se ha entendido como enseñanza, instrucción, o como ley en el mundo occidental. A decir verdad, se dice Toráh por un mandamiento, o en su sentido más amplio, para designar a la totalidad de la revelación y enseñanza divina al pueblo de Israel. Sin embargo en un sentido intermedio, se refiere únicamente al texto de los cinco primeros libros de la Biblia (que para los cristianos se llama Pentateuco). En la bibliografía cristiana suele denominársela ley mosaica[2] [3] [4] [5] o ley de Moisés[3] [6] o ley escrita de Moisés.[7] (Los judíos lo llaman simplemente la ley.)
  Estos libros son:
  • Génesis (Bereshit [בְּרֵאשִׁית]),
  • Éxodo (Shemot [שְׁמוֹת]),
  • Levítico (Vayikrá [וַיִּקְרָא]),
  • Números (Bemidbar [בְּמִדְבַּר]) y
  • Deuteronomio (Devarim [דְּבָרִים]).
  El conjunto de estos cinco libros se conoce como Pentateuco (del griego πεντα, penta, ‘cinco’, y τευχος, teujós, ‘funda para libros’, haciendo referencia a las fundas en las que se conservaban los rollos de pergamino) o, en hebreo, Jamisháh Jumshéy Toráh [חֲמִשָּׁה חֻמְשֵׁי תּוֹרָה], ‘los cinco quintos de la Torá’ o simplemente Jumash [חֻמָּשׁ], ‘quinto’ como abreviatura.
  Los judíos también utilizan la palabra Toráh para referirse a la Ley Oral, desarrollada a lo largo de los siglos y compilada en el siglo II por Yehudah Hanasí.
  I.NOTE TONY:Ca orice muritor in Vest,Israel eu am drept la …OPINII,fara sa fiu facut Gratar adica ars pe rug pt EREZIE,caci nu accept comentariile unei …BISERICI OFICIALE.Vezi Deheleanu.1.Y.R.H NU EXISTA-N ebr.Este exact IRE(scris)= ירה=IARA citit,care are 2 radacini de radical de formare de cuvinte,derivate.IARA el a tras cu ceva o arma,apus o piatra de fundatie,IARA EVEN PINA.Asa se spune in ebr.vreti va explic.
  2.ORA citit ebr.=A ARATAT.INDRUMAT, DIRIJAT =EVRE.scris,= הורה3.TORA categoric nu cu “H” nu are nimic cu un Tir de arme.Nota:Cum TIRE-R(infinitiv) frnc.=TRAGE.(A) este exact ca ebr,scris,TIRE=TIRA citit=TRAGE rom. Cititi pe internet Etmlg.cuvintelor respective.Tora spune spaniola a fost revelata lui Israel.Am sa va traduc daca vreti.
  Torah

  The Hebrew word for Law (Torah) is a derivation of the verb (yara), throw, cast or shoot. This verb is used when arrows are shot, stones are thrown or stacked and even when lots are cast. Other derivations of this same verb are (yoreh), early rain, (moreh b, c), meaning both early rain and teacher. Basically, the verb and its nouns have to do with many little impulses that cause a larger and unified event, or serve to obtain a larger and unified objective.

  The letter in front of a root has somewhat the same function as an integral-sign in front of an equation: it sums up the whole of different variations of the root. But when we do that with the root (yara) in order to create the word (Torah), something that seems like a regular female form of the word emerges.
  The verb (tur), means to spy or search out. Derivations (tor) means a circle or plait, and (tor) means dove.
  To anyone who is not familiar with these things, seeing a dove descend on someone (Matthew 3:16) is cute at best. For someone who sees the linguistic connection between Law and dove, this is all quite a bit more profound.
  I.NOTE:Regret dar lucrurile nu stau asa:1.Diferenta fata de spaniola este ca spune IARA dar la infinitive.Englezii nu ar permite o asemenea confuzie in engleza.Restul cuvintelor ebraice nu sunt exact complect explicate.Imi ia o saptamana sa scriu tot comentariul.
  Jesus summed up the Law by stating what the „larger and unified objective” of all God’s instructions are: You shall love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with all your mind & You shall love your neighbor as yourself.NOTE: ASTA-I de fapt ebraica si citatia crestina e un fals grosolan in acte publice.!!These words sum up the true purpose of man. If this purpose is obtained, sin is without effect and the Law is fulfilled.
  Tot ce spune textul englez se refera la textul ebraic.Pur si simplu O PORCARIE,FALS GROSOLAN.Tony.
  See for a more in depth study of law, sin and forgiveness our article The Skinny on Sin – Romans 7

  Étymologie
  Emprunté à l’hébreu תורה, torá (« loi »).

  Le livre de la Thora, exposé à la synagogue de la Glockengasse de Cologne.
  Thora /tɔ.ʁa/ féminin
  1. (Religion) Nom sous lequel les Juifs désignent le Pentateuque.
  o La Thora fut, selon la tradition, dictée à Moïse par Dieu au pied du mont Sinaï.
  o Le Judaïsme a eu la bonne fortune de tenir sa Thora pour hébraïque (même si, comme le crient à juste titre les Samaritains, il en a modifié la graphie); et l’Islam n’a jamais cru son Coran chinois ou corse : le Christianisme, lui, se trompe depuis des lustres sur la langue de ses textes fondateurs : c’est énorme; et c’est ainsi. — (Bernard Dubourg, L’invention de Jésus, tome I, « L’hébreu du Nouveau Testament », Paris, Éditions Gallimard, 1987, 1987, p. 170)
  2. (Par métonymie) Entièreté des textes légaux, éthiques et religieux fondant le judaïsme.
  Variantes orthographiques
  • Torah
  • Tora
  Synonymes
  • Ancien Testament‎ , (Pour les chrétiens)
  Dérivés
  • toranique
  Traductions
  Enrouler
  Pentateuque du judaïsme
  • allemand : Tora (de)
  • anglais : Torah (en)
  • espagnol : Torá (es)
  • tchèque : Tóra (cs)

  Vocabulaire apparenté par le sens
  • Bible
  • Coran
  • véda
  • NOTE.TONY:Trebuie sa cititi in totalitate acest text ca sa vedeti ca fiecare tara are alt comentariu.Daca nu citesti pe ceilalti nu stii Etmlg.Francezii nu prea stiu engleza sau spaniola.De Aia!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s