Lingvistica pe intelesul tuturor – (1)


Shalom,  Prieteni !                           

Va invit sa gustati explicatiile  performate de un ligvist elevat , Tony Daccre Barat , profesor de Ebraica aici in Romania,  care-a avut amabilitatea sa ne scrie si sa ne impartaseasca cateva dintre caile de acces catre Istoria Limbii, Lingvistica Generala si nu in ultimul rand – ca un  veritabil evreu mozaic  ce este – catre minunata Albie,  fara de sfarsit,  a Limbii Ebraice. Baruch Haba , Domnule Profesor !
Mai jos sunt cateva dintre explicatiile domniei-sale :

„Ebraicii citesc Tora de fapt  o Teorie,Invatatura in care Domnul dar de fapt Adon Olam=Domnul Lumii=DON ( italiana,spaniola,portugheza ,rom )  ne invata ce sa facem in mii de situatii.Nu este nimic mistic,miraculos,asa este Ebraica. Ea trebuie studiata,poate da mii de solutii chiar si noua celor de azi.In toate articolele mele arat asta,nu-i nici o minune, e ceva zilnic.
De altfel , enorm de multe cuvinte romanesti sunt…teribil de ….ebraice.Uite asa pur si simplu. Am citit blogul tau, Otniela.  Ai un articol  despre Israel, de fapt despre Ziua Israelului:
       Hag Atmaut Sameah =  Sarbatoare     de        Independenta Vesela.ATM (tz.ebr)=OS=Substanta=Esenta=Seva si  apare in Viziunea lui Isaiahu=Hazon ebr.Nota: schimba V = H ai rom =Ebr. Scrie in unele dictionare,nu cele romanesti…
Cartea Ebraica =Sacra pt cca 2 miliarde de oameni.Unde-s toate cuvintele Divine,frumoase din Cantarea Cantarilor,  in traducerile Bibliei actuale?

Conform M.Smith “100 carti importante “ p.32 scrie :”Pretentia Bisericii Crestine de a fi mostenitoarea legitima a Israelului,a adevaratului Israel este neistorica si perversa”.Sunt zeci de carti scrise de catolici care arata cum si alte notiuni ebraice au fost deformate din Ebraica, …inclusiv ..Isus=Jesus=Iesus Dict.Castil.Mediev.Molnau p308.Prof.Ist.Filoz.Filo.Relig 1856 Madrid, Barcelona care zice:(vezi.Google Book) diminutiv din Jehova , Nume Propriu al Domnului, doar ca in Ebraica Jehova=Iehova -nu exista. Avem IEVE=יהוה =IAVE(citit)…corelat cu sensul de a fi. ,exista,viata,timp.
Pana si notiunea de Jupiter=Jovis.=Joe latin,  e copiat din Ebraica. Hary Culler scrie la Muzeul Comunitatii ca Zeus grec este echivalentul…lui …Iehova..Evreu,adica..var cu cine ? Puteti consulta sensurile lui Zeus=Zeu Suprem -elina..copiate din caracteristicile ebraice. Sunt multe cuvinte eline…copiate din …Ebraica .”

Prof. Tony Daccre Barat
Studii :Stiinte Politice. Administratie. Justitie Cotidiana Paris VIII. Lingvistica EBR.Paris III. St.Polit.Soc..Univ Haifa.Israel

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Dezbateri, Istoria Limbii, Lingvistica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Lingvistica pe intelesul tuturor – (1)

 1. Iulian zice:

  Shalom,
  Domnul Prof. Barat are dreptate, Israelul fizic are un rol major in implinirea Planului lui Dumnezeu pentru lumea intreaga, pentru ca „mantuirea vine de la evrei”. De aceea cred ca este o mare gresala sa se spuna ca rolul Israelului s-a incheiat. El nu s-a terminat, dimpotriva de-abia incepe, Dumnezeu va restaura acest popor in intregime in Imparatia de o mie de ani.
  Rolul Bisericii este sa se roage pentru poporul evreu, si nu sa-l judece. Judecata este numai a lui Dumnezeu. Cred ca versetul Geneza 12:2 ar trebui sa cerceteze fiecare crestin. „Cat despre mine, eu si casa mea” vom iubi Israelul. Amin

 2. Elena Ionescu zice:

  Un articol deosebit!
  Limba ebraica este singura care ne poate descoperi SCRIPTURA , asa cum a fost REVELATA de catre DUMNEZEU.Planul lui DUMNEZEU pentru aceasta lume are legatura cu poporul ales, ISRAEL, indiferent de pozitia spirituala si politica, din acest moment.Sunt convinsa ca toate lucrurile sunt in MANA celui care ne-a creat, EL stie cel mai bine care este rolul acestui popor in istorie.
  SA FITI BINECUVANTATA!

 3. luminasionului zice:

  Shalom,
  Multumim Domnului Profesor Tony Barat pentru comentariul interesant, incarcat cu multa informatie pretioasa in ceea ce priveste limba ebraica, Limba Sfanta a Torei.
  Sunt incredintata ca Tora ne deschide orizonturi indraznete atunci cand intram in gandirea evreiasca.
  Stiu ca fiecare litera a alfabetului ebraic are un nume , o valoare numerica care o defineste si semnificatie „interioara”. Ne puteti spune cateva cuvinte despre alfabetul ebraic, Domnule Profesor ?
  Toda Raba!

  • Va voi raspunde imediat.

   Elena Salom.Sincere multumiri pt aprecieri.Daca criticai imi placea la fel.Important este ca citesti te interesezi.REMARCI;
   1.Ebraica este limba in care a fost scrisa TORA=תורה=TEORIA,CARTEA EBRAICA.
   2.CARTEA=CARTA Latina cum stim cu totii=CARATI.ebraic= קראתי=Am citit o CARTE=QARA=קרא aramit….CARTE.Simplu
   3.Fara suparare…dar Dzeu e un cuvant copiat din greaca latina…care aveau alti Zei…Pacate.DOMNUL roman cel mai aproape de ADONAI ebr….e si-n itl.spn.port.DON=ADDON=אדון
   4.In fiecare zi noi studiem cate ceva.Sper sa pot posta mai multe articole…am cca 10000 de cuvinte ebr,correlate cu Europa.E mai simplu decat crezi. Sper sa-ti placa raspunsul.O vara buna cu bucurii.Tony

   Iulian Salom.:Cateva remarci.SHALOM=שחלום= חלום ש=VISUL CARE.
   2 Orice.Litera Ebr are un coresp exact romanesc Ţצ= Ş=ש etc.
   3.Remarcile tale sunt ffff frumoase,cu suflet…doar ca …Statul Israel are alte prerogative si nu cele de spiritualitate sau de har Divin.Daca e bine sau rau e o alta discutie
   4.Israel nu este …Vaticanul…Ebraic.Nu e prea bine ca si Romania care nu promoveaza …Romanitatea.Doar Paris ,Londra,Roma etc sunt Capitale de Cultura.In antichitatea ebraica era si Ierusalaim(ירושלים)=IRVSLM.scris.ebraic….ca romana.
   5.Mantuirea nu vine de la …Evrei,categoric nu de la Evreii din Dorohoi.In ebraica Iesua este …un banal ajutor cotidian cand ai probleme.Va apare un articol
   6.Dumnezeu ca notiune Divina …e din Elena Antica.In ebr e total diferita mult mai aproape de popor,caci Adonai vorbeste cu poporul sau direct,zilnic.Inexistent in alte Religii.Alt articol.
   7.BISERICA=BASILICA=βάσίλίκά=BAIS,BEIS,BEIT ELOECA,ELOEHA= בית אלהיך=CASA DOMNULUI TAU.Alt articol.In CASA DOMNULUI EBRAIC oamenii se aduna BET CNESET=CASA DE ADUNARE….SA CITEASCA…TORA=TEORIA ebr.Nimic mistic misterios.
   In ebr lucrurile sunt fff simple dar au fost ascunse de restul europei crestine.Eu incerc sa fac un pic de ordine,Oamenii sunt la fel chiar daca scriu cica …diferit.In ebr nu exista dtra,nici in engleza,in frnc vous=voi.Sper sa-ti placa raspunsul.Salom,o luna,vara cu belsug.Tony

   Draga Lumina:De obicei nu raspund la cine nu are un nume précis.Note:Evreii din Romania, ….Dorohoi nu au o scoala filozofica.Nici Bucurestiul nu are o concepie universitara ca Paris,Londra etc.Extrem de regretabil…ca0n Romania nu vin …1 milion de studenti straini.Am 122 de alfabete studiate pe o schema unde se vede fff précis corelarea dintre spatial mediteran antic ebraic cu familiile lingvistice din Tora=Cartea SACRA si Alfabetele Europene.Trebuie sa gasesc o modalitate de tiparire. Salom Tony

   • Elena Ionescu zice:

    Va multumesc pentru promptitudine!
    Sunt onorata de atentia acordata comentariului meu.Explcatiile dumneavoastra sunt interesante si bine argumentate.Consider ca ar fi bine sa publicati niste articole in acst sens, poate in viitor, chiar o carte.Cunosc persoane interesate de cultura ebraica si, in mod special de limba.
    Va doresc succes!

   • Florin Lăiu zice:

    @TONY

    Dragă Domnule,
    Pentru că lingvistica este o veche preocupare a mea, iar etimologia m-a pasionat de când eram licean, îmi voi permite să fac câteva remarci pe marginea și în miezul afirmațiilor Dvs.
    Pentru început, trebuie să vă felicit pentru contribuțiile la lingvistica distractivă cu care ne descrețiți frunțile. Nu am întâlnit asemenea etimologii, de când am audiat pe Pr Prof Cornițescu, care scotea din pălărie rădăcini ebraice la tot felul de cuvinte pur românești (chiar și toponime ardelene!). Mă speriasem atunci, dar acum îmi vine doar să râd și să plâng.
    Asta pentru că ați afirmat: „Daca criticai imi placea la fel.” Așa că am de gând să vă sporesc această plăcere:

    1. TORA și TEORIE nu au nici o legătură. TORA vine de la radicalul ebraic WARAY / YARA (Hifil: HAWRA = a da instrucțiuni), cu preformativul T. Alte substantive cu preformativul T sunt: TALMUD, de la rad. LAMAD, TEȘUVA (pocăință) de la rad. ȘUV (a se întoarce); TODA de la rad. waday (Hifil: HAWDA = a mulțumi) etc. TEORIA vine dintr-un radical grecesc, ca și teoremă, etc.

    2. CARTE vine din greacă, prin filieră europeană. În greaca medievală, CHARTI însemna HÂRTIE și de aici, document scris. Tot de aici vine și cuvântul românesc HÂRTIE, iar CĂRTURAR de la CHARTULARIOS). CARTE nu are nici o legătură cu ebr. QARATI (am citit). QARATI e o formă verbală de la QARA (a striga, a chema). În antichitate, citirea publică era cu glas tare, efectiv se striga, de aceea verbul se folosește cu acest sens. De la acest QARA vine MIQRA (cu preformativul Q), precum și QORAN (citire). Dacă doriți o aventură interesantă cu acest QARA, mai bine asociați-l cu alte cuvinte europene (CRIER, CRY, CRAINIC,…).
    3. De asemenea, nu este nici o legătură istorică între DOMNUL românesc și ADON/ADONAI. DOMNUL este de la DOMINUS (stăpânul), care la rândul lui vine de la DOMUS (casă). Stăpânul este inițial gospodarul, domnul casei. ADON (stăpân) în ebraică provine fie din radicalul ADAN (bază, suport), fie din radicalul DUN/DIN (a judeca, a hotărî).
    4. În cele 10.000 de tentative etimologice între ebraică și limbile europene, sper să fie reale 10-15. Marea majoritate însă nu poate fi decât speculații inacceptabile științific. O etimologie adevărată trebuie dovedită după toate rigorile lingvisticii diacronice. Simpla asemănare formală este de cele mai mute ori înșelătoare, în special când comparăm doar conosanele, și acelea foarte sumar. Etimologia ne obligă să urmărim istoria reală (și atestată documentar) a unui cuvânt. Așa că nu este întotdeauna simplu, în special nu este un joc de-a potrivirea.

    Referitor la celelalte cuvinte, sorry, trebuie să vin cu aprecieri de același fel. Nu există nici o legătură etimologică între ȘALOM și HALOM (vis). ȘALOM vine de la radicalul ȘALAM care exprimă împlinire, întregime, iar HALOM (vis) este dintr-un alt radical. Ar fi mai interesant de studiat relația cu termenul maghiar ALOM (vis, somn). Prin intermediul chazarilor?

    BISERICA vinw într-adevăr, de la BASILICA=βάσίλίκά. Dar BASILIKA nu are nici o legătură etimologică cu BEIS-ELOHEKHA. În primul rând, BEIS este o pronunție așkenazită a formei vechi corecte BETH. Iar ELOHEKHA este constructul ELOHE (Dumnezeul lui…) și sufixul -KHA (al tău; masculin). BASILIKA este un termen care la origine însemna „casă regală”, de la cuvântul BASILEUS (rege).

    În concluzie, Dle Tony, Dvs vă jucați cu lucrurile astea și le declarați apoi simple, deși absolut orice lingvist serios s-ar cruci să citească așa ceva. Singurele baze pe care se pot face corelații științifice între limbile europene și ebraică ar fi substratul comun „nostratic”, acolo unde este cazul. Și ar mai fi situația unor cuvinte călătoare (wanderwoerter), cum este SAQ (sac), KAMMON (chimen), sau a unor vechi împrumuturi (WAIN/YAIN; TAUR/ȘOR), sau împrumuturi mai recente (ȘABBAT/SÂMBĂTĂ; AMEN; etc). Un astfel de studiu poate fi menționat în relație cu Parisul sau Londra etc. Dar nu etimologia distractivă, care contrazice fapte bine stabilite, fără a aduce alt argument decât specularea unei asemănări formale.
    Sper ca Dvs să primiți această replică așa, ca un bărbat adevărat, ca un sportiv să zicem.

    Vă salut ! (SALUS-SALUTIS = sănătate, salvare; formă de salut; merită studiată relația cu ȘLW/ȘLM).

 4. luminasionului zice:

  Salom Domnule Profesor,
  Numele meu este Dana Filipeanu si luminasionului este numele cu care ma autentific.
  Va multumesc frumos pentru raspunsul Dvs.
  Ati afirmat urmatoarele:
  „In ebr lucrurile sunt fff simple dar au fost ascunse de restul europei crestine.Eu incerc sa fac un pic de ordine”
  Lui Adonai in place ordinea si disciplina, armonia intr-un cuvant si este absolut corect ca Dvs. sa faceti ordine sau lumina…!
  Mantuirea vine de la evrei si este normal sa fie asa caci ce alt popor este ca Israel care are o lunga experienta in a-L cunoaste pe Adonai?
  Profetul Isaiahu afirma urmatoarele in cap.2 cu versetele:1-3
  „Cuvantul lui Isaia, fiul lui Amotz, pe care l-a vazut despre Iuda si Ierusalim,
  Si va fi asa: la sfarsitul zilelor, muntele casei Domnului va fi intarit in varful muntilor si se va inalta peste dealuri si toate natiunile vor veni spre el.
  Si multe popoare vor merge si vor zice:”Veniti sa ne suim la muntele Domnului, la casa Dumnezeului lui Iacov; si El ne va invata caile Sale si vom umbla pe cararile Sale”.Pentru ca din Sion va iesi Legea, si din Ierusalim Cuvantul Domnului.”
  Toda Raba, Domnule Profesor Tony Barat

 5. Iulian zice:

  Va multumesc pentru raspuns D-le Profesor. Mi-a facut placere dialogul cu Dvs, chiar am invatat cateva lucruri interesante, dar eu tot cred si respect ce zice Biblia, ca „Mantuirea vine de la evrei.” O sa urmaresc incontinuare comentariile Dvs. Sa fiti binecuvantat. Dumnezeu iubeste Israelul !

  • SHABBAT SHALOM, TUTUROR !

   Cred ca sunt in asentimentul vostru , multumindu-i d-lui profesor Tony Barat pentru toate informatiile pretioase pe care ni le-a furnizat cu-atata dezinvoltura. Multumim, Tony ! La cat mai multe !
   Va multumesc si voua pentru toata pretuirea si devotamantul sincer cu care il inconjurati pe Israel. Sa fiti binecuvantati de Dumnezeul Mare, Sfant si Drept al lui Avraam, Itzak si Yakov !

 6. Voi posta un raspuns pt Florin Laiu…pe care il cunosc de altfel personal.Are cartea mea de poezii Flori de Baragan pe Valea Iordanului,Le savoir cache des mots,o carte care arata ca ebraica este data.facuta pt tot poporul(Israel in ntichitate cand cultura antica era exclusa publicului larg).Florin n-a zis nici merci,apreciere…nimic.Voi reciti cu atentie liniile sale.Eu nu vorbesc cu Dtra…este o Ipocrizie.Orice mesaj incepe cu …Salom lui…se termina cu Cu Onoare.E din ebraica de acasa.Tony.Barat. D.

 7. Tony Daccre Barat zice:

  IMPACT CONSULTING CULTURAL RESEARCH .TONY DACCRE BARAT.
  SC.PO.ADM.JUSTICE.Paris VIII.LINGVST.HBR.PARIS.III.POLIT.SOC.Haifa.Univ.

  COMENTARIILE LUI TONY PENTRU FLORIN
  I.CRITICA=CRITIQUE.frnc…Comentarii…Nu Rautati Bucurestene Universitare…de obicei ..Crestine.Vezi Etimologii Diferite.Scoala Graur si Compania,Dictionare Dex.Academia.Lingvistica Stalinista.Nationalista Hasdeu.Eminescu.Etc.Etc.Nota:Tot ce se publica in Romania de la 1800 la 2000 este copiat din vest…selective..de un grup restrans de personae ce nu stiu alte limbi la nivel matern sau universitar.Romania este o tara ultra nationalista, total anti ebraica ,Cartea Ebraica..nu este amintita in nici un Dictionar International.Am o lista..citate.
  II.Sa scrii un comentariu elaborate ca cel de fata …la 08.33….e ceva.Nu cred” que ca vaut la peine”=valoreaza chinul.Note:Ca vaut corelat Ceva roman.are o ruda ebr. SAVE=Merita=SA VO(citit)=שווה =SAWAarb,pg 201= ساوي correlate cu sensul de A Egaliza…A face apropieri…a Compara cuvintele..a le Intelege Usor fara Intermedieri.Filozofia asta este Inexistenta in Mediul Academic Crestin Ortodox sau Protestanti. De Aia!! La tot pasul in ebraica.
  22 iunie 2011 la 08:33
  @TONY Nota:CE-I COADA ASTA???!!Eu nu sunt Roman conform Legilor De Triere, Selectie Nationalist-Crestina-Romana…ce frizeaza Nazismul…si nu prea am greseli in text desi nu ma descurc atat de bine in computere. Inainte de a posta un text verific cum ziceau Croitorii Jidani din Dorohoi: “Masori de 1000 de ori, tai o singura data”.Sa nu spuneti Celor de Datina Mose si Israel ca-s Jidani, caci IADAN=CUNOSCATOR-CE STIE= ידען.O populatie care se lasa masacrata,injurata de un public crestin analfabet si nedezvoltat , nu se apara riposteaza este Total TAMPIT. Deci Evreu Roman nu este chiar un tip atat de citit ,informat,constient de forta sa, nu este categoric un Fiu al Cartii Ebraice, caci acolo scrie cum sa te aperi de cei care vor sa te Extermineze. Imediat veti vedea legaturil,corelarile..
  Dragă Domnule,
  Pentru că lingvistica este o veche preocupare a mea, iar etimologia m-a pasionat de când eram licean, îmi voi permite să fac câteva remarci pe marginea și în miezul afirmațiilor Dvs.
  .III.Nota:Am aparut in spatiul public…, oricine are drept la comentarii.Nu ma intereseaza viata personala a comentatorului. Ai pierdut Pasiunea Tineretii…Ai mai mult decat o problema.Nu mai cauti,te intrebi..De Ce=LAMA.ebr.למה=LI-MA arb.W,pg.851.= DE CE , PENTRU CE RATIUNE=WHAT REASON.Romania Crestina Academica nu are asemenea curiozitati.Elita se ocupa cu …Originea ..Latina..Explicata de Marii Specialisti ai Neamului Romanesc, .Arian…Anti Ebraic…Semit…Barbar conform Greciei Antice.Nota:In Europa sec.21 Tony nu are voie sa coreleze…LEMA,DILEMA(indoiala,cumpana,ezitare..sa-ti pui intrebari) cica din Latina,greaca cu…arb.ebr.aramit.etc.??Nici la gradinita din Dorohoi nu prea ceream voie sa fac ceva.Cineva nu se simte bine probabil in Bucuresti!!!

  Pentru început, trebuie să vă felicit pentru contribuțiile la lingvistica distractivă cu care ne descrețiți frunțile. Nu am întâlnit asemenea etimologii, de când am audiat pe Pr Prof Cornițescu, care scotea din pălărie rădăcini ebraice la tot felul de cuvinte pur românești IV.LINGVISTICA ..DISTRACTIVA!!!Sincer MERCI(S) pentru Marele Compliment.Explicatia unui Cuvant trebuie sa fie o Distractie,o Placere…si nu Cuvinte Greoaie Stupide, Inventate de Calugari grasi si nebuni,de multe ori perversi din “Luminosul Ev Mediu European” de trista memorie…; plina de Lacrimi si Sange.
  V.Biblia lui Cornilescu ,Cartile Sacre editate de Academie,Biserica Crestina,altii in Romania sunt foarte departe de Aramit,Ebraica sau comentarii ebraice, comparativ cu cele din vest.Le pot arata oricui.Biblia tradusa neconform cu Originalul este o falsificare,Inventie Greaca, Crestin Europeana.Am 10 pagini de explicatii., si conform marilor dictionare de care Florin Laiu nu a auzit.Comparatia cu Palaria de Circ..Puerila,Rautaciosa,Nestintifica.Intr-o palarie nu se tin cuvinte.Total STUPIDO!!!
  VI.Pur ..Romanesc…imi aduce aminte de Puritatea Rasei Naziste ARIANA…, din..INDIA.Nota:Am cca10-20 pag. despre Imbecilitatea Ariana, Svastica,Veda…care au rude “Jidanesti”, adica ebraice cu acelas sens, litere.Purii Romani dupa Florin Laiu au in sangele lor sange Cnaanit (Fenician.inexact) din sangele celor 2 Legiuni Romane ce au ocupat Dacia si erau din Anticul Liban,Siria de azi, si care vorbeau ceva ce eu vorbesc zilnic…un fel de Ivrit,Ebraica dar de Beirut ,Damasc.
  Nimeni dar, absolut nimeni in Romania, in trecut, nu stia aramit,ebraica asa cum stia romaneste.QuestaComparazzione…veramente..Stupida..Mala(REA.RAA.ebr.רעה.tot n-am voie sa compar??)

  (chiar și toponime ardelene!). Mă speriasem atunci, dar acum îmi vine doar să râd și să

  plâng.
  Asta pentru că ați afirmat: „Daca criticai imi placea la fel.” Așa că am de gând să vă sporesc această plăcere:
  1 TORA și TEORIE nu au nici o legătură. TORA vine de la radicalul ebraic WARAY / YARA (Hifil: HAWRA = a da instrucțiuni), cu preformativul T. Alte substantive cu preformativul T sunt: TALMUD, de la rad. LAMAD, TEȘUVA(pocăință) de la rad. ȘUV (a se întoarce); TODA de la rad. waday (Hifil: HAWDA = a mulțumi) etc. TEORIA vine dintr-un radical grecesc, ca și teoremă, etc.
  1 Note:Nimic din ce scrie F.L. nu este ebraic in ebraica.Performativ=Tampenie inventata LAMAD=El a Invatat.Radacina LMD(scris)למד apare in Tora conform Dict.Concordant.Sosan.pg.601 in 86 de texte.Toate legate de actul ca Poporul Israel trebuie tot timpul sa studieze, sa fie la zi.De ce nu va spune asta Florin…Marele Erudit …Adventist ce stie ebraica mai mult decat ..Un Lingvist Distractiv…ce stie aramit,ivrit inca din Dorohoi, inainte de a studia la o scoala ultra religiosa din Haifa anilor 50…+ plus universitate ebrica++alte multe limbi.Sub Lmd..sunt cca 200 de LAMA adica de ce.In Universitatile Crestine din Romania se invata ,scrie in Dictionare. Dar orice citesti trebuie sa intrebi si de ce. Functionarul serios iti da un raspuns prompt??TALMUD(citit)=תלמוד ebr.in aram.תלמודא=TALMUDA(citit)=Carte de comentarii din Babel (Babilon.Falsificat). Europa Crestina a permis comentarile publicului?? Comentariile altora sunt premise in Bucuresti? Sunt publicate?
  1 TEORIE nu apare explicat in Dict. Romanesti.De Aia!!! In Larousse, Etmlg.pg 744.1495, cuvantul e rar, pana-n sec 18.Nu pot face scanare.Unele carti au cca 2-3 kg.Cuvant grec la mod propriu.THEOREIN=A OBSERVA, CONTEMPLA.TEOREMA tot corelata cu Greaca Am un dict grec- francez de cca 2 kg cuvantul nu apare.Am ORAO=όράώ=VOIR=A VEDEA Note:ARE(cit)=הראה=ARATA.rom=anagrama.TARA=TARE(cit) תראה2.ORAO+T=ORAOT=INSTRUCTIUNI,DIRECTIVE care arata ce sa faci précis.Cum scrie-n Tora la fiecare verset.De ce nu va explica Florin asta???!!Nota:A ti se NAZARI corel. cu arb. NAZAR=A PRIVI=نظر=ZE NIRA= זה נראה=PARE,VEDEM.NE APARE in context.NOTA:N-AM ZIS NICAIERI CA TEORIA ESTE DIN TORA EBRAICA. DACA ERA ROMANIA LUI FLORIN ERA METROPOLA EUROPEI.
  .VI.Note:Daca este asa de ce Biserica din Romania vrea sa arate tot timpul ca Teoria Crestina este ..Perfectionarea Bibliei Evreiesti (nici un termen nu-i in ebr.Absolu, toti termenii Crestinatatii au fost copiati,deformati din Tora.Scris in zeci de carti,sunt pe internet.Va dau lista)2.Nimic din ce scrie F.L.la pct 1 nu-i exact. In Ebraica cuvintele nu vin din ceva ,nici in frnc.itln.portg.spnl.Se deriva , se compun, se deformeaza, se transpozitioneaza.Am o lista.E si pe internet.Trebuie sa cititi cca 10000 pagini,sa le cautati.NOTA:IN NICI UN LOC IN ARTICOLELE MELE N-AM SCRIS CA UN CUVANT EUROPEAN ESTE DIN EBRAICA.Nici nu cred asta!! Contrar Nazistilor Rai si Ignoranti…EU NU VREAU CA ROMANA ,NU CRED CA ROMANA ESTE DIN EBRAICA.Nici o limba nu este din alta.Daca Romania Crestina a lui F.L. a copiat Teoria din Latina sau Greaca asta explica lipsa unei Conceptii Sofisticate, Autohtona,totul fiind copiat din exterior.Din mii de cuvinte latine,franceze,slave,turcesti., nu se face o Economie de secolul 21.
  2.CARTE vine din greacă, prin filieră europeană. În greaca medievală, CHARTI însemna HÂRTIE și de aici, document scris. Tot de aici vine și cuvântul românesc HÂRTIE, iar CĂRTURAR de la CHARTULARIOS). CARTE nu are nici o legătură cu ebr. QARATI (am citit). QARATI e o formă verbală de la QARA (a striga, a chema). În antichitate, citirea publică era cu glas tare, efectiv se striga, de aceeaverbul se folosește cu acest sens. De la acest QARA vine MIQRA (cu preformativul Q), precum și QORAN
  2 NOTE:IARASI eu n-am zis despre Carte ca vine din …A venit cu cine,cum??Cand am zis despre Cartea Sacra Romaneasca ca vine din Ebraica??Am fost cca.2 ani la Adunarile Adventiste in diverse locatii,cei ce predicau spuneau tot timpul ca ei sunt adevaratii urmasi ai lui Israel si care sunt un Popor de Pacatosi.Replica mea a fost ca Israelienii stiu asta si ca acest lucru nu-i o problema bucuresteana.Totul e documentat.Etimologia este o Inventie Medievala.Larousse ETM.pg.156.sec.13.lat.grc.CHARTA=KHARTES=FOAIE de HARTIE…inventata,uzuzala mai tarziu.KARTA,HARTA.dict.gr.Bailly.Paris 1901.=FORT=TARE=Tout a Fait. frnc.=Chiar asa?Apare in Herodot.Sofocle.etc.= κάρτά χάρτά.pg.1023.HARASSO,HARATTO.GREC (nu mai scriu)grc.pag.2123=A ascuti.a face o incizie…a face o Taietura cu-n plug=ebr.HARAS=חרש=HARAT.arb.=ARAT…PAMANTUL NOTA DE LA DOROHOI:HARAT ebr.=El a Gravat. In Evul Mediu inainte de a tipari o Carte se gravau placile de reproducere=חרט.Scrisul pe pergament cu Pana lasa Dare=Zgarieturi=HARITOT,HARITIM=SANTURI. חריצים=חריטות
  citire). Dacă doriți o aventură interesantă cu acest QARA, mai bine asociați-l cu altecuvinte europene (CRIER, CRY, CRAINIC,…).Nota:Am facut asta de cativa ani!!
  3. De asemenea, nu este nici o legătură istorică între DOMNUL românesc și ADON/ADONAI. DOMNUL este de la DOMINUS (stăpânul), care la rândul lui vine de la DOMUS (casă). Stăpânul este inițial gospodarul, domnul casei. ADON (stăpân) în ebraică provine fie din radicalul ADAN (bază, suport), fie din radicalul DUN/DIN (a judeca, a hotărî).
  Note:Sorry..dar chiar nu vorbiti la subiect.Daca Domnul Romanesc nu are Legatura istorica cu ADON OLAM EBRAIC…atunci nici Crestinatatea lui Florin nu are nimic cu Israelul Antic,el si grupul lui au plagiat Cartea Ebraica ADAN(citit)=ADN(scris)=EDEN HALON=PERVAZ DE FEREASTRA.אדן חלון
  Nota:ADNI, ADVNI scris apare in cca.450 versete Dct.Sos..Concord.אדני,אדוני. ADN apare separat sub alt sens.אדן=BAZA,FUNDATIE.Nu-i pomenita relatia cu …ADONAI….DOMNUL EBRAIC….DON ITALIA etc.De ce n-am voie sa fac corelarea???!!!

  4. În cele 10.000 de tentative etimologice între ebraică și limbile europene, sper să fie reale 10-15. Marea majoritate însă nu poate fi decât speculații inacceptabile științific. O etimologie adevărată trebuie dovedită după toate rigorile lingvisticii diacronice. Simpla asemănare formală este de cele mai mute ori înșelătoare, în special când comparăm doar conosanele, și acelea foarte sumar. Etimologia ne obligă să urmărim istoria reală (și atestată documentar) a unui cuvânt. Așa că nu este întotdeauna simplu, în special nu este un joc de-a potrivirea.
  VII.Regret enorm dar pasajul 4 al lui Florin este Obraznic,Arogant nu are nimic in comun cu ce fac eu.Eu nu fac nici o Etimologie.Tentativa…Nimic.Florin Laiu chiar nu cunoaste subiectul…”A part une enorme Impertinence Chretienne de Bucharest,Une Ignorance Totale de la langue Hebraique”.El nu stie nici cum se scrie …STIINTA, A STI cum sa faci tot publicul sa stie ceva !!!…Simplu…fara fite de Universitate Discriminatoare si care isi dispretuiesc Poporul…ca este Vulg(ar).Am o lista intreaga cu citate exacte unde marii savanti din Vest ca Champollion,Littre,Hrozny…chiar si-n Romania unii spuneau ca Lingvistica e un mare REBUS. De altfel clasificarea se face pe tabele,coloane,dupa grafice etc.Baza ebraicii este PASUT. PASTA aram, sa faci , sa explici SIMPLU. E si un site GOOGLE.
  Referitor la celelalte cuvinte, sorry, trebuie să vin cu aprecieri de același fel. Nu există nici o legătură etimologică între ȘALOM și HALOM (vis). ȘALOM vine de la radicalul ȘALAM care exprimă împlinire, întregime, iar HALOM (vis) este dintr-un alt radical. Ar fi mai interesant de studiat relația cu termenul maghiar ALOM (vis, somn). Prin intermediul chazarilor?
  NOTA:Total stupid,inexact.Am scris ca cine scrie SHALOM asa scrie de fapt cel ce viseaza,Vis care חלום ש .Tote transliterarile din Ebr. in Europa sunt total inexacte.Au fost facute tendentios ca sa stearga Identitatea Ebraica.Alfabetul latin este plagiat,copiat din cele din familia aram.cnaan.ebraica , unde orice litera are corespondent exact. Dictionarele Crestine din Romania nu pomenesc nimic de cele ebraice, ca cele din Vest. Am o lista.E pe Internet.
  5.BISERICA vinw într-adevăr, de la BASILICA=βάσίλίκά. Dar BASILIKA nu are nici o legătură etimologică cu BEIS-ELOHEKHA. În primul rând, BEIS este o pronunție așkenazită a formei vechi corecte BETH. Iar ELOHEKHA este constructul ELOHE (Dumnezeul lui…) și sufixul -KHA (al tău; masculin). BASILIKA este un termen care la origine însemna „casă regală”, de la cuvântul BASILEUS (rege).
  Nota:Este total inexact ce este scris.Singurul Palat in care este si Casa Adonai=EIHAL-A.ebr.aram =היכל-א In 93 de versete in Tora.TEMPLUL din Ierusalim=EIHAL E= היכל ה.Sos.Dict.Concord.pg.294-5. Spuneti ca stiti Ebraica fiind un adevarat si singurul urmas al Bibliei Cititi Cartea numai in Ebraica.Are 1,2 milioane termeni fara aramit,comentarii. BASILICA ESTE anagrama aramita SEBAEICALA=CARE E DIN PALAT,TEMPLU=שבהיכלא.SI IN ARABA asemanator.

  In concluzie, Dle Tony, Dvs vă jucați cu lucrurile astea și le declarați apoi simple, deși absolut orice lingvist serios s-ar cruci să citească așa ceva. Singurele baze pe care se pot face corelații științifice între limbile europene și ebraică ar fi substratul comun „nostratic”, acolo unde este cazul. Și ar mai fi situația unor cuvinte călătoare (wanderwoerter), cum este SAQ (sac), KAMMON (chimen), sau a unor vechi împrumuturi (WAIN/YAIN; TAUR/ȘOR), sau împrumuturi mai recente (ȘABBAT/SÂMBĂTĂ; AMEN; etc). Un astfel de studiu poate fi menționat în relație cu Parisul sau Londra etc. Dar nu etimologia distractivă, care contrazice fapte bine stabilite, fără a aduce alt argument decât specularea unei asemănări formale.
  Sper ca Dvs să primiți această replică așa, ca un bărbat adevărat, ca un sportiv să zicem.
  Vă salut ! (SALUS-SALUTIS = sănătate, salvare; formă de salut; merită studiată relația cu ȘLW/ȘLM).
  NOTA: EBRAICII NU SE CRUCESC. CRUCEA + =T .arhaic Ebraic= Tora.
  VIII.Concluziile MELE :1.Este Totala Aroganta si Obraznicie sa Ironizezi pe cineva care…Poate stie cateva lucruri pe care TU nu le stii.Dupa ce ma faci Ridicol,nu stiu nu am cunostintele DE Lingvistica Ariana pe care sustineti ca le aveti …ma atacati ca”Un Barbat …Adevarat…Sportiv…Bla..Bla”Asta-I Problema Stiintifica a lui Florin Laiu…daca eu sunt Barbat…Sportiv ??? Sau faptul ca-n tot articolul scris n-ati citat o singura SURSA de unde provine ce ati scris.Jidan Imputit mai lipsea dar azi si copiii stiu in Romania ca cei din Israel desi sunt in desert se spala tot timpul.N-o sa aiba apa ? Vor aduce din Europa.Sunt scheme.Si pt alte calamitati.Preocuparea lui FLORIN si a prietenilor sai este ca ceilalti sa nu care cumva sa le strice Teoriile, zidite cu atata truda, ei fiind unicii Comentatori.Soyez calme(LINISTIT) nu am nici o intentie.Teoriile care au fost prezentate, expuse contra celor spuse de mine. trebuiesc pastrate pt Eternitate.In ele se poate vedea de ce Romania nu este o Tara Dezvoltata=Gradina Eden a Balcanilor.Nu cred ca puteti intelege!! Eu nu sustin ca Limbile Europei sunt din Ebraica.Incercand sa ma atacati ca DA sustineti, aratati ca ceva nu este in ordine cu Teoria de fapt Dogma Fixa care o promovati si o stiti.Eu arat altora ca exista multe corelari intre limbi. Limbile sunt usor de invatat.In Cartile Europene de la 1500-1900(Internet) sunt in frnc.itl.port.spl.engl zeci de cuvinte chiar din Ebraica dar scrise total inexact.Florin a ramas in faza GOTT STRAF DIE JUDE=DOAMNE BELESTE PE JIDANI=arb.ITBAH EL IAUD=Omoara-i, Pedepseste pe Iudei.Ati uitat ca eu am facut armata in Israel,multi ani??? Am fost in trei razboaie!!!Ca Florin sa scrie liniile sale total nedocumentate intr-o Tara Libera si relativ aparata am contribuit si eu intr-o mare masura.In `68 baza mea si alte unitati militare au dat Romaniei echipament de peste 2 miliarde de dolari +plus asistenta de aparare gratuita.Sincer pe mine nu ma deranjeaza ce ati scris,ironizat ci faptul ca cei ca Florin n-au facut niciodata nimic pt.Romania si publicul larg in mod concret si dezinteresat Am facut o prostie nici nu trebuia sa iau in consideratie ce ati scris.Chiar esti BOR VEAAM AARET בור ועם הארץ=TOTAL IGNORANT…DE DA IN BORTE=BOROT.ebr.GAURI,de APA בורות =IGNORANT. I AM DEEPLY SORRY FOR YOU.
  IX.Intrebarile Mele:Eu am citit cca 1000 de carti in care scrie ca sunt cuvinte din Ebraica in Limbile Europei de Vest.Eu stiu Ebraica maternal-universitar,romana,franceza idis idem.Plus Engleza universitar,Germana,Rusa,Italiana binisor.Daca intalnesc cuvinte asemanatoare din toate aceste limbi trebuie intai sa fac o Cerere la Academia Romana,Politia Lingvistica pt a arata ca se pot invata usor mii de cuvinte???Acum stiu si mii de cuvinte in araba,greaca care tot se leaga intre ele(C.Gordon.USA.zice din 1960)2.Am o PROBLEMA=BAI Ardeal corel.BAIA.ebr.בעיה =BAI aram.=INTREBARE=בעי=INTREABA…DACA AI PROBLEME, intrebi pe cineva 3.CASA europeana am gasit in cateva dict.vechi ca VALPY,MOLNAU,SICILIAN PASQUALE CA-I DIN ebr.KASA-H.Gresit scris.Corel.ebr.כסה=arb.KASA ACOPERA,IMBRACA.pg.124/etc.3.Eu am 10000 de corelari ciudate pe care eu le consider asa.CURIOZITATI .Mai am cca 20000 de Petece de hartie cu note nearanjate.Ciudat:PETEQ.ebr.PITQA aram=Bucatica de piele,orice material pe care se scrie ceva.=פתק-א.DECI la ce se refera Florin LAIU…e doar LO,LAV,LAU= Un NU categoric ebraic =לאו.
  Tony D.Barat.Bucur.23.6.11.17.00hr.P.S.:Ma puteti actiona in justitie pt calomnie.

 8. Florin Lăiu zice:

  Dragă Tony,
  Văd că preferi adresarea directă și francă, așa că voi face la fel. Da, ne cunoaștem de câțiva ani, dar mai putem avea surprize. Înțeleg că te-au supărat comentariile mele. Aș vrea să precizez câteva lucruri.
  Nu am scris cu aluzii naționaliste, antisemite sau alte asemenea considerații. Dacă mă crezi, bine faci; dacă nu, nu te pot sili. Dacă dorești un argument final și universal valabil, publică aceste cercetări la Ierusalim, găsește măcar UN SINGUR lingvist profesionist evreu care să facă o recomandare cărții și cu asta mă dai gata. Tot ce am scris se referă strict la metoda de comparare superficială a termenilor, care nici ca glumă nu merge. Sau hai să mai încercăm. Eu nu mă refer la încărcătura religioasă a cuvintelor. Asta-i o altă problemă. M-am referit strict la relațiile de înrudire sau de asemănare între termeni ebraici și europeni, pe care le faci. Eu am zis etimologie, fiindcă etimologia este singurul domeniu lingvistic care stabilește înrudirea dintre cuvintele de origine diferită. Etimologia este o abordare științifică, nu este iudaică sau creștină, chiar dacă lingviștii pot fi evrei, ruși etc. Românii au avut deasemenea lingviști evrei valoroși.
  Îmi pare rău că ați avut de suferit ca popor și ca individ, din partea unor oameni care pe nedrept se numesc creștini, sau din partea vreunei „rase pure”. Eu am fost întotdeauna prietenos cu evreii și nu meritam insiuările pe care le faci. Dar hai să zicem că nu s-a întâmplat nimic. Eu te cunosc ca fiind un intelectual plăcut, un poet care merită citit de români și un om sociabil. Poate ai și alte calități, încă nedescoperite de mine.
  De data aceasta nu mai discut toate exemplele pe care le dai, am să notez câteva observații lingvistice legitime pe care le-ai făcut.
  Comparația dintre ebr. רעה RA‘A și rom. REA (sau dintre ebr. רע RA și rom. RĂU) are ceva greutate. Adjectivul românesc (rău, rea etc.) provine însă în mod sigur din latină, de la REUS (vinovat, învinuit), cf. DEX etc. Există însă termeni latini care nu sunt indoeuropeni, ci fie au provenit din etruscă sau cartagineză (canaanită), fie din greacă, dar urmele par să ducă în vecinătatea semitică a Orientului Apropiat. Nu am făcut un studiu complet al acestui termen. Dacă רע există și în limbile semitice surori, atunci este semitic. În mod sigur nu a fost împrumutat de latini în mod direct, fiindcă nu este un termen comercial sau larg cultural, ci unul de bază. Asemănarea însă poate fi și întâmplătoare.
  Nu știu dacă gr. CHARTI are vreo legătură cu verbul HARASSO/ HARATTO. (Acum nu pot verifica, deoarece nu sunt acasă și nu am cu mine lexicoanele necesare. Scriu de pe un laptop Mac și în acest sistem nu știu încă să tastez caracterele ebraice, îmi cer scuze. Unde le-am scris totuși, sunt copiate din mesajul tău). Dar ideea este interesantă, am să verific. Dar originea semitică a verbului grecesc HARASSO (ebr. harash, harath, haratz, harat) este recunoscută.
  Deasemenea, tentația de a compara termenul latin CASA cu verbul ebraic KASA (a acoperi) s-ar putea confirma. Există termeni indoeuropeni care merită studiați etimologic în relație cu corespondente semitice. De exemplul ebr. NASA (a purta) sună aproape ca verbul rusesc NOSITI / NESTI (a duce), de unde am luat și noi cuvântul „năsălie”. Am acasă o mulțime de observații de acest fel, prin urmare, eu nu contest dreptul cuiva de a face asemenea comparații. Unele din ele se pot dovedi corecte. Dar în cele mai multe cazuri, când s-au făcut studii serioase care stabilesc alte înrudiri reale, nu este o idee deșteaptă să le susținem. Ne putem juca cu cuvintele, dar aceasta ar fi un gen de artă, dacă este gustată, și nu poate avea valoare științifică.
  Spuneai că preformativ este „tâmpenie inventată”. Orice gramatică are terminologia ei specifică, desigur inventată. Dar nu văd de ce este tâmpenie. Multe substantive ebraice provin din verbele corespunzătoare, la care s-a adăugat și preformativul MA (uneori MI, ME etc.): maOR, maDON, maLON, maQOM, maCON, maHOL, meNORa, ma‘ARa, maHALAKh, ma‘ARAV, miDRAȘ, miGDAL, miCTAV, miȘKAN, miQRA, miSGAV, miȘTE, miQRE, miȘMERet, etc. Preformativul este un prefix specific care indică un substantiv format din verb. Seamănă cu prefixul specific al participiului verbal (melamed, meșomem, meraghel, maqtir, mașbir, magghid, etc.) dar nu este același lucru. Există și preformativul TA (TE): teRUMa, teȘUVa, teUDa, teHINNa, teFILLa, teHILLa, taLMUD, taLMID, taBNIt, taCLIt, taWRA (tora), taWDA (toda), taHANUNim, taANUGim. Există și alte preformative (cum ar fi Alef), dar acestea sunt mai rare.
  Pentru etimologiile ebraice clasice, cele mai bune lexicoane existente sunt: HALOT (la origine, Koehler-Baumgartner) și Brown-Driver-Briggs-Gesenius (clasic, cam învechit, dar util). Un dicționar este bun sau prost, nu din cauza ideologiei sau naționalității lexicografului, ci în funcție de calitățile științifice, critice pe care le are.
  Nu contest că știi mai bine decât mine ebraica vorbită și că mai vorbești și alte limbi. Dar a vorbi o limbă (maternă sau învățată) este o performanță, iar a o cunoaște gramatic și istoric este alta. Un lingvist romanist din Franța sau Italia, care nu vorbește bine românește, sau poate nu vorbește deloc (doar citește), știe cu siguranță mult mai multe despre gramatica română și despre istoria cuvintelor (etimologie) decât un român neaoș, care poate fi inginer, medic, mare artist sau om politic, dar nu lingvist. Tu ești poliglot, ai și talent de lingvist, dar trebuie să admiți criteriile științifice ale lingvisticii universale, ca să poți face progrese. Altminteri te vei învârti în loc cu grație, pentru amuzarea altora. Nu e nici o crimă, am zis, poate e o artă, dar știință nu e. Ce zice academia israeliană ? Ei sunt de acord cu toate aceste observații? Eu nu zic că toate sunt de lepădat. Unele sunt interesante și merită studiate. Dar știința lingvistică constestă metodologia aceasta a unei comparații superficiale, simpliste. Eu zic să facem pace și, dacă totuși insiști, să căutăm un arbitru evreu. Cu condiția să fie profesionist, academician.
  Ai scris de data aceasta că „BASILICA ESTE anagrama aramita SEBAEICALA = CARE E DIN PALAT,TEMPLU=שבהיכלא.SI IN ARABA asemanator.” Data trecută spuneai că derivă din BEIS-ELOHEKA. Rareori un termen poate proveni prin anagramare. Dar ca să fie preluat un termen străin și apoi anagramat, este de domeniul fantastic. Termenul aramit HEKHALA și echivalentul său ebraic HEKHAL derivă din akkadiană (asiro-babiloniană), EKALLU (palat), la rândul său înprumutat din sumeriană (E-GAL „casă nare”). Expresia populară ȘEBAHEKHAL („care este în palat/în templu”) nu avea cum să fie împrumutată de greci de la evrei prin anagramare, din mai multe motive. În primul rând, nu există nici o atestare literară a acestei presupuse anagramări. În al doilea rând, dar mai important, termenul BASILIKA (casă regală), cum am mai spus, derivă de la BASILEVS (rege), care se înrudește mai vârtos cu BASILEIA (împărăție), Vasilică, „busuioc” (basiliok) și cu altele, dar nu cu șe-ba-hekhal.
  OK. Nici eu nu mă crucesc de-adevăratelea, dar așa vine vorba la români. Este adevărat că trebuia să citez surse. Dar ți-am spus că nu sunt acasă acum. Afară de asta, care sunt sursele în care ai încredere, dacă academiile occidentale și românești sunt naziste sau medievale? E mult mai simplu să iei o singură mostră din asemănările pe care le-ai descoperit până acum, și să o duci la Universitatea Ebraică din Ierusalim, și dacă verdictul acelor învățați vă dă dreptate, eu mă declar am-haareț (că goy deja sunt de la natură).
  În final, aș vrea să spun că noi nu am avut nici un dialog religios, și este greșit să credeți că Biserica mea pretinde că moștenește drepturile lui Israel. Drepturile politice, culturale, economice etc. ale lui Israel îi aparțin, nu avem conflicte teritoriale cu nimeni, deoarece Yeshua a spus: „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta!” Din partea noastră, puteți recuceri și restul Orientului Apropiat, ba chiar tot Orientul, am convingerea că ar fi guvernat mai bine decât sub șaria. Dar noi nu moștenim pe nimeni și nimic aici jos. Când va veni din nou Yeșua ha-Mașiah și va împărți el Ha-Areț (întregul pământ), vom vedea atunci ce va cădea la sorți fiecăruia.
  Eu te respect că ești frate mai mare, dar dacă vrei să mai continuăm dialogul, te rog să nu te mai aprinzi fără temei. Lasă justiția, că nu ajungem noi acolo. (Poate doar la circ să ajungem cu un asemenea dialog!)
  Shalom, sănătate și numai de bine s-auzim. Poate găsim și subiecte mai vrednice între timp!

 9. Florin Lăiu zice:

  Sorry, am făcut greșeli și sitemul nu-mi permite să corectez. „Casă nare” este, de fapt, „casă mare”, iar „preformativul Q este de fapt, preformativul M (la prima replică). Poate am făcut și alte greșeli, dar prietenii mă vor înțelege.

 10. Lui Florin Şalom:Regret enorm nu-mi place deloc disputa cu tine caci tu nu respecti nici o regula de „Fair Play”.1.Sincer nu stii ivrit inexact ebraica copiat din frnc sau itln…ca multe alte cuvinte.Am sa le numar odata.Da altfel ca toti „Universitarii crestini din Romania esti „Nazist „fata de Cultura Ebraica…in special cea Antica…caci o Deformezi,Denigrezi,Ponegresti=NAAŢA(citit) =נאצא=Sau cu E=ה =PONEGRIRE,DISCREDITARE,HULIRE,RUSINAREA,BATJOCORIREA ALTUIA.DE CE??ASA FAC UNIVERSITARII CRESTINI CARE AU O FUNCTIE.IDEM CEI CARE TU II NUMESTI EVREI.TU NU STII NICI ACEASTA DEFINITIE.DE FAPT …TU NU PREA STII NIMIC…NICI ROMANESTE DE FAPT.EU IN DOROHOI AM FOST EDUCAT SA CONTROLEZ …CE SPUNE CELALALT.AM SA-TI RASPUND.AM FACUT UN E FORT DEOSEBIT:AM FOTOCOP.CARTI CCA 5.KG GREUTATE,AM CHELTUIT CU METROUL,TREBUIE SA STAU CATEVA ORE S A-TI RASPUND,NU MA DESCURC CU COMPUTERUL RAPID…VERIFIC DE ZECI DE ORI CE SCRIU.ASTA-I EBRAICA SI NU TEORIILE TALE SCOASE DIN DEGET(Supte.ebr.Din Burta.Roman).Salom Rav ( PACE MULTA) Toata Gama de Urari Pozitivve.Tony.D.Barat.

 11. IMPACT CONSULTING CULTURAL RESEARCH .TONY DACCRE BARAT.
  SC.PO.ADM.JUSTICE.Paris VIII.LINGVST.HBR.PARIS.III.POLIT.SOC.Haifa.Univ.
  Salom tuturor:Am pregatit materialul cu citate exacte din cateva dictionare la care am acces.Pt fiecare cuvant sunt zeci de explicatii in alte tari.Acestea nu ajung in Romania.Imi este putin greu sa le postez ellectronic.
  CITITORILOR DE REVELATII DIN CARTILE SACRE.

  In orice disputa de idei se lasa cu cearta.Veti vedea in contextul arab ca sunt si revolte,revolutii,de obicei ce vin cu o noua IDEE.Dar eu sincer nu vreau nici o REVOLUTIE ci doar sa va arat ca tot ce apare in VEST cei responsabili cu ..CULTURA nu le aduc in ROMANIA decat SELECTIV.DE AIA!!!Chiar cu Internet nu cred ca multi pot citi toate textele citate.Ca eu le stiu este PURA INTAMPLARE multa petrecuta in Romania,dar care azi nu mai e cea de odinioara.Nici alte locuri nu mai sunt ca alta data dar ai o situatie decenta pt care lucrezi greu.Nu e locul pt ce-i mai Bine sau unde e mai BINE.Eu incerc cu CORELARILE MELE chiar diferite sa va arat ca se pot invata usor alte LIMBI chiar DIFERITE(DEFINITE PERVERS.INEXACT).Florin Laiu m-a atacat,ridiculizat chiar pe ceva ce nici macar n-am mentionat in nici un loc ca eu sustin ca ..ROMANA E DIN EBRAICA.60% din cuvintele romanesti sunt si-n Italiana si Romania este la Milioane de Ani Lumina de Teoria Italiana.Daca in sec.18-9 au venit 100-200-300000 italieni in Romania asta nu face din Romania ca TEORIE,CONCEPTIE SOCIALA,STATALA O GRADINA UNDE VIN MILIOANE DE TURISTI CA-N ITALIA AZI.CONCLUZII:DACA VA SUPARA ARTICOLELE MELE MA POT OPRI.Eu cand scriu un articol verific cu LUPA IN ZECI DE DICTIONARE.
  De ce???IN EBR.ARAM.ARB.AI PUS UN PUNCT GRESIT …AI ALTCEVA.
  Salom si o Vara Placuta cu Bucurii. P.S.Daca aveti lucruri neclare din cauza a multor limbi folosite aveti datele mele sa intrebati.Si eu chiar sunt in doua dict.aramit ebraice in Israel si cu corelari romanesti.Am cateva zeci de fise pregatite de pus dar imi ia mult timp, doar recent am reusit sa rezolv tehnica multi lingvistica de a intercala cuvintele.Nu-i deloc simplu.Am si alte talente dar zau ca nu merita sa le sarat.Tony Daccre Barat 30.06.11.22.05.bucur.unirea.

  P.S.:In fiecare zi descopar noi elemente care pot imbogati cunostintele tuturor.Doar uitandu-te la Discovery poti vedea ce se intampla cu un Stat ce nu-si verifica periodic Teoriile.Vezi lumea araba atat de elogiata in Romania si unde marele public nu are practice drepturi.este enervant ca un “Nazdravan “=Crazy Guy din Doroho109.CABUL=ACORD=ACCEPTARE=CONSIMTAMANTKABUL turc.HAMPOULI neogrec=HABULI citit conform Seineanu(devenit crestin ca sa I se publice cartile.Halal Democratie crestina luminoasa la Bucuresti!!!).Nota:Nu se vede nici o PROBLEMA!!!Doar ca este din araba de fapt aram.cnaan.ebraicaQBL.radical=קבל=QABEL=PRIMESTE.imperativ.Termen juridic,filozofic,commercial,social,etic De a fi ACCEPTAT DE SOCIETATE.LEGAT DE QABALA.Nu R religie!!!. DE CE SAVANTII ROMANI N-AU VAZUT ASTA??Ca sa intelegi Limbile Antice pt fiecare Cuvant ai nevoie de o Carte.Ebraica face asta de mii de ani.Vezi An=SANA ebr=A INVATA=SCHIMBA LUMEA ,IMBUNATATI.NOTA:EU MA DESCURC GREU CU COMPUTERUL.DACA VOI NU MA AJUTATI NU CRED CA POT SA VA SCRIU ATATEA FISE.Tony.vineri.01.07.11.ora 14.00Unirea.

  FLORIN SHALOM !!

  Regret enorm ca nu intelegi chiar nimic si nu esti gata sa renunti nici la un simplu punct.Ai lucrat pur si simplu degeaba caci nimic din ce scrii nu este fundamentat , nu poti dovedi decat niste scheme de gramatica copiate din greaca.Tu esti platit sa dai asemenea replici caci lucrezi in cadrul unui invatamant religios finantat de public,Daca trebuia sa cauti ca mine pe timpul si banii tai erai mai atent.Nu ma deranjeaza ca Biserica Adventista este realmente Nazista adica contra Culturii Ebraice Antice si de azi ,ci ca Adventism Romania nu este Democrata,ca Biserica Crestina de varii forme din Romania sau Comunitatea Evreiasca Romana.Nici una din Organizatiile de mai sus nu promoveaza pe altii decat pe sefii si copii lor, rudele lor si cu datul de Cadouri ce nu sunt simple flori.Idem Cercurile Literare.La Paris am ajuns in toate Cercurile in care am vrut sa ajung, daca aveam timp.Niciodata n-am auzit enormitatile pe care le-ai scris tu.Biserica Adventista nu accepta nici macar faptul ca SABAT nu exista ci este ŞABAT.Romana are toate literele ca-n ebraica,copiate si deformate din ebraica si acest fals nu este original ci copiat din greaca .Dar greaca nu are S,Ş sau rusa etc.Ш =С.=S rus este si ebr.ש.Daca crezi ca pt asta trebuie sa fii Doctor OXFORD chiar nu te simti bine.!!!In urma cu ani cand am vorbit ti-am spus explicit ca EU NU CONSIDER CA LIMBA X ESTE DIN Y. EU ARAT CELOR CARE MA INTREABA CA LIMBILE MEDITERANEI SUNT CORELATE.TU NU VREI SA SE VADA ACEST LUCR PESTE CEILALTI. ASTA-I NAZISM.VEZI DEHELEANU.REPLICI LA CELE SCRISE.NIMIC NU ESTE EXACT.NICI TRANSLITERARILE,NU POTI INVATA NIMIC DIN CE SPUI.
  I.Sa-ti aduc UN CERTIFICAT DIN IERUSALIM CA ARGUMENT FINAL,UNIVERSAL VALABIL?? Sincer nu inteleg ce vrei.Ierusalimul in Evul Mediu Catolic era Centrul Lumii dar Roma conducea Lumea Corupta cu Sange Crime si cu o Cruzime de nedescris.Solutii Finale au avut Germanii si Romanii arieni luminosi in 1940-45. Despre imbecilitatea Indo-Europeana inventata am un articol .Toate sensurile sunt si aram.ebr.arb.ulterior.Sigur ca jidanii din Dorohoi le-au copiat si le-au pus in ebraica.!!
  II.In Ierusalaim nu sunt Dottore,Professore Laiu ..Lingvisti Evrei, INGAMFAT CE ESTI.!!Toti sunt Israelieni.Teroristi Islamici spun si ei..IAUDI=JUDE=JIDAN Literar Romanesc!!!
  III.Eu nu dau gata pe nimeni .Te omor , mori cu ideile nu mai am cu cine sa ma cert.
  IV.In nici o carte din Vest Lingvistii nu dau indicatii altora.How Dare You??Tu nu stii sincer sa scrii 2 cuvinte in ebraica apoi in romana cu aceleasi valori ca sa fie clar ce citesti .Nici nu-ti trece prin cap ca transliterarea ta este total inexacta,creaza momnstruozitati ce nu se pot intelege.
  V.Toate Dict.Mari fac Comparatii.Citeste-i sunt pe Internet.Exp.Dict.Etim.Latin.Ernout-Meillet care vrea sa arate ca Latina e ruda cu cuvinte grecesti sau sanscrite diferite ca design,litere dar cu acelas sens.Latinii.Grecii erau din India.???
  VI.Din sec.18 Europa Academica Crestina are o noua jucarie” stintifica” cu care poate ataca ebraica.Ebraicii nu sustin originea limbilor din Limbile Torei.Eu si mai putin,fiind nascut in Romania.studiat la Paris..si chiar cunoscator de multe lucruri,dar din viata traita.
  VII.Teoriile tale lingvistice au fost facute de „Savanti” rai si analfabeti care deliberat au vrut eliminarea Totala,Finala a evreilor din Mediterana.Eu nu fac nici o insinuare tu chiar nu cunosti Israelienii,pe mine care si-n Dorohoi in scoala primara ma certam cu Dascalii mei care ma considerau un elev deosebit dar cam zvapaiat.Romania nu cunostea atunci copii israelieni.Azi copii din Bucuresti sunt obraznici.neascultatori dar nu au curiozitatea lui LAMA=DE CE.In ebr,nu este DOAMNA ci AMORA=PROFA care daca e rea I se spune HAMORA=MAGARITA,PROASTA.Azi stiu ca Magarusii sunt inteligenti,afectuosi,loiali.Mi-a luat 100 de ani sa –nvat asta.Eu mi-am iubit toti profii inclusiv pe cei de educatie fizica care au fost legionari-nazisti-cuzisti dar pe mine ma apreciau.Aveam 15 ani nu aveau curajul sa ma critice desi nu eram olimpic.In scoala primara, liceu toti se fereau de gura mea si ca eram bataus.Am educatie israeliana si stiu sa ma apar.
  VIII.Eu nu-s Intelectual nici Poet,caci nu sunt platit pt munca mea.O fac pt CER=LEŞEM ŞAMAIM= לשם שמים.=PT DOMNUL,GRATIS.In Intelepti scrie ca tot ce este Pt.Cer va Dainui.O Metafora Frumoasa ce nu este-n si-n Romana.PACAT!!Stiu Ceva Spun Altora.Tu nu ai fost la acest Seminar,nu face parte din Teoria Adventista Romania,sau celelalte organizatii culturale.
  IX.Nu exista Popor Semit,Limba in Tora.Este inventie germana.Voi publica articolul.Cu ce drept ma verifici ce stiu cum arat eu elevilor mei cum e mai usor sa inveti o limba???Lingvistii din Romania au scris numai tampenii despre Israel.Vezi Graur si grupul,Hasdeu,Sala,Nadia Anghelescu despre Limba Araba de fapt copie din aram.cnaan.ebraica.
  X.Cartile scrise de neebraici ca limba maternala si universitara nu fac 2 bani.Adu-le iti arat.
  XI.Replicile tale sunt fff bine gandite.Am 30 de ani de experienta militara.Am studiat Sovietologie,stiu sa citesc un text.Ai facut totul A LA CARTE ca la CEKA.NKVD.KGB.GESTAPO ca sa ma infurii,sa aflii ce fac.Ti le-am si-asa fara sa mi le ceri cu-n simplu Draga Tony.Nu stii ca mie imi place sa ma enervez.Uite asa!!!Sincer nu vreau complimente de la cineva care Falsifica Istoria Mediteranei Ebraice.
  XII.CONCLUZII NU-S.:Vrei sa VERIFICI DACA CE AM SCRIS EU ESTE EXACT ??1.Cauta pe Internet Teorii lingvistice,Pareri despre Ebraica.De ce sa-ti dau Lista??2.Vrei sa ma verifici la Ierusalim …scrie tu cui vrei intreaba ce vrei,cum vrei si apoi ma vei demasca ca am dus in Eroare si Oroare Publicul Roman.Stii ebraica scrie la ziare in Israel ca-n Biata si Neaparata,Pura Romanie se plimba un Fals Erudit Ebraic care sustine ce OROARE ca Romana este din IMPURA EBRAICA.PROBLEMA:CUM FACEM CA SACRUL VOSTRU ISUS ESTE DIN ACEASTA CULTURA CE NU ARE NIMIC CU ROMANA,POATE VORBEA SI EL CU CUVINTELE CU CARE EU MA CORELEZ.??REGRET pt Tine dar IOSUA E UN PERSONAJ,LIDER SOCIO-MILITAR SI NU MESIA CRESTINUL.VEZI ARTICOL.SENSURI.DACA LUPTI CU CINEVA TREBUIE SA STII.SA-L CUNOSTI. DAA LIFNEI MI ATA OME =SA STII IN FATA CUI STAI(DOMNUL) דע לפמי מי אתה עומד.MY DEAR FRIEND I AM SORRY FOR YOU=J’AI PITIE DE TOI.SALOM RAV=PACE MULTA,TOATE BUNE,PAX VOBISCUM.VAI CON DIO.TOATE COPIATE DIN EBRAICA.In franceza Internet sunt zeci de pagini cu expresii copiate din ebr.Acum le descopar nu mi-a spus nimeni.Tony D.Barat.29.06.11.ora 22.50.Bucuresti Ir.Qodes.Oras.Dedicat.Sfant(expresie ebraica)
  P.P.S.:Am reluat articolul replica.Fiecare cuvant care ai scris nu are nici o baza reala.E un soc pt tine ca trebuie sa-ti revizuiesti toate TEORIILE SI-TI SPUNE NEICA NIMENI FARA TINICHELE ACADEMICE CONFORM FLORIN!!
  2.TOATA TEORIA,CUVINTELE CRESTINE PE CARE TU TE BAZEZI,IN CARE CREZI,INCLUSIV ISUS SUNT PLAGIATE DIN EBRAICA DE GRECI.SCRIE IN MOLNAU LA ISUS,JUPITER=JOVIS=JOE.Eu am Intuit Molnau a scris acum cca150 ani.
  3.Am cautat brosura ta de la Institut.Adventist(Copiat din ebr):A. =QŢ.scris NU-I=QS care-i=QAŞ citit =PAIE=קש corel.A COSI rom.=QOSEScit.=EU TAI IARBA=קושש=QOŢEŢ קוצץ=SCURTEZ,ADICA TAI.Corel.CUŢIT(am o fisa cu corel.frnc.itl.spn.etc.).NOTA:Radacina.RadicalQT e-n cca 230 locuri inTora conf.Sos.Dct.Concordance.pg.1023-4.QS+QSS apar in pg.1037-39 cca.24 locuri,legatede cules strans paie.Israelieni nu faceau eforturi inutile foloseau Uneltele Vremii si erau un Popor Harnic,Instarit.Inca si azi crestini din Romania critica Evreii.Nu inteleg de ce??Azi cei din Romania nu stiu ebraica nu stiu nici romaneste cei cu functii.Idem universitari oficiali.4.Theologia.Edit.Instit.Teo.Advent.Cernica.2005.pg.7SEMANTICA DIACRONICA …QT..CARTEA DANIEL lector.univ.drd.Florin.Laiu.NOTA:Nu vreau sa fiu jidan cum spuneam din Dorohoi dar cred ca te doctorisesti pt niste biete cuvinte pe care nici nu le intelegi Ce tot studiezi tu acolo?? Ce ai scris in articol nu este in text. De unde ati inventatTEXT MASORETIC pt TEXT EBRAIC?? ADICA TEXT TRADITIE?? TU TE MOQUE DES GENS!!ITI BATI JOC DE OAMENI.LIMBA TRADITIEI NU APARE IN CARTE.DE UNDE IEI CITATELE?? CA TOTI CEI CARE PONEGRESC pe ALTII DECAT BANDA LOR TU NU SPUI din ce PAGINA…
  5.TOATE CORELARILE CU ALTE CUVINTE,GREACA SAU LATINA SUNT CRIMINALE.GRECII SI ROMANII AU VRUT SA-I EXTERMINEZE PE FII LUI IEUDA,ISRAEL. PROFESOR DE EBRAICA SI NU STIE ASTA,MAI MULT SUSTINE CA EL E SINGURUL ADEVARAT LIMBIST(HASDEU) STINTIFIC.M-AM OPRIT SA NU TE FAC STUPID OX.!!!
  6.pg.105-118 Iosif Salajan.TRANZITIA DE LA BISERICA LA SINAGOGA.IN CARTEA FAPTELE APOSTOLILOR pg.105. apoi pg.106 avem TRANZITIE DE LA SINAGOGA LA BISERICA.NOTA:COLEGUL TAU NU-I ZDRAVAN LA MINTE.CUM N-A VAZUT GRESALA?? TOT CE A SCRIS SUNT INEPTII CU SOS DE ROSII(ebr) TOTAL INEXACTE.NICI O CARTE EBRAICA CITATA.UNII DIN CEI CITATI FEROCE ANTI ISRAELIENI-EBRAICI.
  QAAL=קהל=pg.107 nu-i CONVOCARE ci MULTIME,PUBLIC,QIEL,QAAL=A ADUNAT,CONVOCAT si-n aram.Corel. cu EKKLESIA grc se vede cum GRECIA BIZANT a falsificat ISTORIA.In BIBBIA DI GERUSALEME itln.la ECLESIAST este si QOELET ebr.si se dau explicatii cititoturului.De acolo se poate vedea cum EGLISE frnc,ECCLESIA spn. si CHIESA itln.sint plagiate din ebraica.Cu CHIESA e putin mai complicat.Am aratat in CASA etimologie.De peste 200 ani se stie in Europa ca CASA se leaga cu ebraica.araba..romana(Tony).Sincer imi pare rau de bietul IOSIF care (va) adauga numai tampenii la teoriile anti ebraice יוסיף.Crestinii au siluit de drept si de fapt Fii Israel sa devina crestini.Nota:E doar vina lui Israel din Evul Mediu ca nu s-au batut cu acesti analfabeti criminali care voiau doar sa jefuiasca.7.Imi pare sincer rau ca nu ai dreptate deloc si nu cunosti absolut deloc subiectul ebraic si Logica Socio-Eco-Polit-Militara-Istorica-Religioasa a faptelor, cuvintelor.8.Eu nu vreau ca tu sa devii evreu cum se spune inexact.Dar nici nu este admisibil sa sustii tu si Adunarea ta ca sunteti din DAT.DATINA,ISRAEL,AVETI UN NOU PROFET .Daca eu pun intrebari fac Comparatii am nevoie de Avizul Tau..alti Specialisti nu stiu nici sa scrie corect, frumos 2 cuvinte in Romana.De fiecare data cand ai scris Inventiile Tale am cautat daca intr-adevar am scris ce zici tu.Sincer Florine ai o grava problema nu numai de Bibliografie ci de perceptie a unor texte in general.Este ceva current cu cei care emigreaza in alta tara si au un Soc Cultural in a-si adapta notiunile intre ele.Tu vrei sa explicit Ebraica cu ,prin bucuresteana crestina in care Romania este o Tara Super Dezvoltata,si de aceia tu si Biserica ta explicati mai bine,stiu doar ei.4 milioane de crestini romani au aceasta problema in Europa.Multi din Romania au asta-n Israel.Si eu credeam ca Romania Copilariei mele de Vis nu s-a schimbat.Stiu ca am facut o greseala enorma.Imi pare rau ca nu mai pot sa vin la Adunarile voastre caci unteti ostili Anticului Israel.30.6.11.20.00. Sa ai o vara placuta.Tony
  P.P.S.:MA TRIMITI SA-TI ADUC ATESTARI.AUTORIZATII, RECUNOASTERI INTERNATIONALE!! IN FRANTA POTI FACE DOCTORAT SI FARA DIPLOME DACA AI EXPERIENTA, NU ASA CUM ITI FACI TU DOCTORATUL! LUCRARI FACUTE IN ITALIA IDEM STUDII USOARE IDEM IERUSALIM ETC..O CARTE DE IDEI SE CITESTE DE CATEVA ORI CA S-O INTELEGI.EU AM CITIT CU LUPA ARTICOLUL TAU +TEXTUL EBRAIC.TIN MINTE CA TU AVEAI O BIBLIE GREACA+EBRAICA .SI NU TEXTE EBRAICE PURE.SPER SA INTELEGI DIN TEXTELE DE PE INTERNET CA-N ROMANIA TU SI CEI CA TINE ASCUND INTENTIONAT INFORMATIA POPORULUI . DAR LA ACEST SEMINAR ADVENTISTII SI ALTII CU STUDII SI FUNCTII IN ROMANIA NU MERG.MAI SIMPLU ESTE SA INVENTEZI FALSURI IN LOC DE TEXTUL EBRAIC.TONY.01.07.11.ora 15.unirea.bucur.NU CRED CA MAI ARE ROST POLEMICA.TU CREZI CA IN ISRAEL S-A NASCUT O NOUA TEORIE CU ALTE CUVINTE..ASA ESTE. !! TU TE FOLOSESTI DE CUVINTE !! DE CE FOLOSESTI CUVINTE EBRAICE SA DEMONSTREZI CEVA INEXISTENT???!!!

 12. Tony.Nu am verificat inca o data si din cauza intercalarilor multilingvistice sterg uneori sau adaug alte litere.Nu stapanesc bine calculatorul caut sa fac abrevieri etc.Sorry La Nazdravan din Dorohoi(urma) va corecteaza mereu.2.La QABUL .era:CUM SE EXPLICA CABUL EXACT..NU AM SCRIS NEOGREC CACI N-AM PROGRAM,DOAR SIMBOLURI.

 13. EROARE:din cauza utilizarii acdiferite alfabete se sterg sar texte.Inca nu stapanesc bine tehnica.1.Trebuia la „VA ENERVEAZA CA UN NAZDRAVAN DIN DOROHOI VA CORECTEAZA MEREU.2.CUMEXPLICA D.E.R.CABUL DIN TURCA FARA SA ARATE EBRAICA CACI CEL CE EXPLICA NU STIA.PROMIT CA VOI CONTROLA MAI MULT.SALOM TONY

 14. ricăfarăfrică zice:

  Fain de tot si interesant! Multam frumos de explicatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s