Cel de-al Treilea Templu…( 2 )


O iluzie sau o certitudine ?

Scurt Comentariu  de Otniela –

Este necesara constructia celui de-al Treilea Templu?

Reconfirm in cele ce urmeaza cateva dintre motivele biblice care pledeaza in mod indiscutabil pentru un foarte posibil al Treilea Templu la Yerushalayim:
1. Conform celei de-a doua Epistole catre Tesaloniceni, Antichrist trebuie sa se aseze intr-un Templu deja existent. Rabbi Sha`ul ( alias apostolul Pavel ) scrie despre acest stapanitor malefic ca se va inalta “ mai presus de tot ceea ce se numeste Dumnezeu, sau de ceea ce este vrednic de inchinare. Asa ca se va aseza in Templul lui Dumnezeu, dandu-se drept Dumnezeu.” (  2 Tesaloniceni 2: 4 ).
Dupa parerea mea acest Templu despre care vorbeste rabbi Sha`ul nu poate fi Biserica ( Templul spiritual al lui Yeshua ). Pasajele in care prin Templu, se face referire din punct de vedere spiritual la Biserica , ofera intotdeauna o remarca directa adresata in acest sens credinciosilor, asa cum este cazul in textul din 1 Corinteni 3: 16 “ Nu stiti ca  voi sunteti Templul lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi?” sau din 2 Corinteni 6 : 16,  “ Cum se impaca Templul lui Dumnezeu cu idolii? Caci noi suntem Templul Dumnezeului Celui Viu, cum a zis Dumnezeu Eu voi locui si voi umbla in mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu.”  Deoarece aceasta completare care indica inspre Biserica , Trupul lui Christos, lipseste din textul din 2 Tesaloniceni 2: 4 , putem presupune ca apostolul se refera la un Templu fizic din Yerushalayim , care inca exista in momentul scrierii Epistolei catre Biserica din Tesalonic. In plus,  este imposibil ca Antichrist sa se aseze in Biserica , deoarece in aceasta locuieste si domneste Duhul Sfant.        
2. Profetul Daniel scrie in Cartea sa despre cea de-a 70- a saptamana – an, in care domnitorul- antichristic care va veni, va incheia un legamant cu Israel pentru 7 ani , “ Dupa aceste 62 de saptamani, Unsul va fi starpit si nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni, va nimici Cetatea si Sfantul Locas si sfarsitul lui va fi ca printr-un potop.Este hotarat ca razboiul va tine pana la sfarsit si impreuna cu el si pustiirile. El va face un legamant trainic cu multi timp de o saptamana , dar la jumatatea saptamanii va face sa inceteze jertfa si darul de mancare si pe aripa uraciunilor idolesti va veni unul care pusieste , pana va cadea asupra celui pustiit prapadul hotarat” ( Daniel 9: 26-27 . In versetul 26 este este vorba despre moartea pe Cruce a lui Yeshua, a Unsului: “ nu va avea nimic .” Acest verset indica implinirea faptului ca la moartea Sa,  Christos nu va mai avea chiar nimic si pe nimeni. Dezbracat de orice demnitate umana , tradat de ucenici, tagaduit, respins de popor, parasit  chiar si de Tatal pentru cateva momente agonizante , Domnul Christos a fost deposedat de absolut tot ce Ii apartinea.
Peste doar 30 de ani, romanii au venit si au distrus orasul si intreg Locasul Sfant ( Cel de-Al Doilea Templu, ca un potop , v. 26 ).  “ Domnul care va veni”  din versetul 26 este domnitorul antichristic care urmeaza sa vina. Conform versetului 27 , acesta va incheia cu Israelul un legamant de pace  timp de 7 ani. Este foarte posibil ca in aceasta perioada sa fie reconstruit Templul de la Ierusalim, deoarece in acest pasaj sunt amintite “ jertfele si darurile de mancare.” Aceasta ar putea insemna ca Templul va fi reconstruit in prima jumatate a celor 7 ani ( sau poate chiar mai devreme ). Primul Locas Sfant, din versetul 26 este distrus , acum insa apare unul nou, care este amintit in versetul 27. Dupa finalizarea si inaugurarea noului Templu, Antichrist care va stapani din Yerushalayim , se va aseza in Locasul cel Sfant, si se va autoproclama dumnezeul poporului Israel. “ Uraciunea pustiirii “ va consta printre altele in faptul ca “profetul fals “  va construi o icoana a domnitorului antichristic pe care o va plasa in viitorul Templu, “ pe aripa uraciunilor idolesti.”
Cand vorbeste despre zilele din urma , Domnul Christos face referire si la acest pasaj din Daniel : “ Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul. De aceea , cand veti vedea,  uraciunea pustiirii  despre care a vorbit proorocul Daniel asezata in Locul Sfant – cine citeste sa inteleaga ! …” ( Matei 24 : 14-15 )
Din pasajul din Daniel 12: 1 , 9-13. rezulta ca prin “ uraciunea pustiirii „ nu se face referire la distrugerea Templului de atunci , ci este vorba despre Necazul cel Mare si despre icoana idolatra din vremea sfarsitului.
3. In Apocalipsa lui Isus Christos este amintit textual un Templu cu altar si cu inchinatorii aflati in interiorul lui, in Cetatea Sfanta ( Ierusalim ). Toate acestea nu pot fi intelese decat ad-litteram : “ Apoi mi s-a aratat o trestie asemenea unei prajini si mi s-a zis : Scoala-te si masoara Templul lui Dumnezeu, altarul si pe cei ce se inchina in el. Dar curtea de afara a Templului las-o la o parte , nemasurata , caci a fost o data a neamurilor, care vor calca in picioare Sfanta Cetate 42 de luni. Voi da celor 2 martori ai mei sa prooroceasca imbracatiin saci 1260 de zile “ ( Apocalipsa 11: 1-3, Luca 2 : 25-37 ).
Templul si Altarul trebuie intelese ca atare , la fel ca si inchinatorii. Este vorba despre acei evrei care in timpul Necazului –cel –  Mare se vor intoarce cu toata inima lor spre Dumnezeul lui Israel.. In acele vremuri teribile ce vor devasta intreaga lume , Israelul va fi persecutat cu o cruzime fara precedent de catre  neamuri. Este o afirmatie a lui Chaim Richman ( pomenit in episodul nostru anterior ) care trebuie sa ne atraga  in mod deosebit atentia , si anume aceea ca urmasii semintiei preotesti sunt déjà pregatiti pentru “slujba divina.” Este interesant de observat faptul ca semintia preoteasca a evreilor poate fi astazi identificata din tribul lui Levi, spre deosebire de aproape toate celelalte semintii pierdute .De ce a lasat Domnul ca lucrurile sa se aranjeze  astfel? Motivul este simplu : pentru a putea exista si functiona un viitor Templu este necesara o semintie legitima a preotilor.
Tot asa cum evreii s-au intors si inca se intorc in patria lor, iar Ierusalimul a ajuns din nou in stapanirea lor, se va ajunge , dupa parerea mea , si la reconstruirea Templului la inceputul  Necazului – cel – Mare. Toate aceste evenimente sunt indicii clare ca Yeshua Ha Mashiach este pe punctul de a reveni. Maranata! Vino, Domnul nostru !

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică al cărei crez se bazează pe certitudinea că Yeşua Ben Elohim este Unicul Mesia, Salvatorul Israelului şi al Neamurilor. / A jewish woman who believes in Yeshua Ha Mashiach, The greatest Rabbi and Reedemer, The only One Messiah for Jewish People, and Gentiles, too.
Acest articol a fost publicat în Cultură şi civilizaţie iudaică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

53 de răspunsuri la Cel de-al Treilea Templu…( 2 )

 1. Dana zice:

  Shalom,
  Pentru o mai buna intelegere a subiectului in cauza trebuie sa definim notiunea de „templu”.
  Sa facem apel la un Dictionar Biblic care sa ne ofere cateva fatete/explicatii ale termenului -„templu”
  Totusi va rog sa pastrati in minte faptul ca in Biblie se intalnesc mai multe culturi si filosofii diferite.Pe de o parte avem gandirea practica a evreilor antici din VT care difera de gandirea evreilor cu influente filosofice grecesti din NT.
  Am doua dictionare pe care le voi folosi, probabil voi mai cauta pe net ceva materiale ajutatoare si Biblia-Traducere literala Noua-2001-GBV:
  -Dictionar Biblic / New Bible Dictionary – Editura „Cartea Crestina” Oradea 1995.
  -Concise Bible Dictionary – Gbv.

  Sa observam cadrul istoric al notiunii de templu.
  Unele dintre cele mai vechi structuri construite de om au fost templele sau altarele unde putea sa se inchine zeului in „casa” acestuia
  Turnul Babel este prima structura mentionata in Biblie care implica existenta unui templu.
  In Mesopotamia , de unde a plecat Avram, fiecare cetate avea un templu dedicat zeului patron al cetatii.
  Nu avea rost ca Patriarhii semi-nomazi sa construiasca un anumit altar pentru Dumnezeul lor.Dumnezeu S-a revelat cum a vrut.Asemenea ocazii au fost uneori „scena” unui „altar de jertfa”.Aceste ocazii puteau fi comemorate printr-un „stalp de aducere aminte”.
  Dupa ce Israel s-a format ca natiune a aparut necesitatea unui altar central, ca un punct de adunare pentru tot poporul , un simbol al unitatii lor in inchinarea Dumnezeului lor.
  Aceasta nevoie a fost satisfacuta de „Cortul Intalnirii/Mishkanul /Tabernacolul mobil in timpul cacatoriei prin pustie despre care am vorbit pe acest blog, topicul „Cel de-al Treilea Templu (1).
  Cand David a ajuns Rege in Israel si-a construit un palat permanent pentru sine.Regele a spus: „Iata eu locuiesc intr-o casa de cedru si chivotul lui Dumnezeu locuieste intr-un cort.” (2 Samuel7:2)
  Demn de retinut este faptul ca lui Dumnezeu nu i-a placut ideea lui David de a -I construi un Templu!
  VT consemneaza :
  2 Samuel 7:5-16
  5. „Du-te şi spune robului meu David: „Aşa vorbeşte Domnul: „Oare tu Îmi vei zidi o casă ca să locuiesc în ea?
  6. Dar Eu n-am locuit într-o casă, din ziua când am scos pe copiii lui Israel din Egipt până în ziua aceasta; ci am călătorit într-un cort drept locuinţă.
  7. Pretutindeni pe unde am mers cu toţi copiii lui Israel, am spus Eu oare vreo vorbă vreuneia din seminţiile lui Israel, căreia îi poruncisem să pască pe poporul Meu Israel, zicând: „Pentru ce nu-Mi zidiţi o casă de cedru?”
  8. Acum să spui robului Meu David: „Aşa vorbeşte Domnul oştirilor: „Te-am luat de la păşune, de la oi, ca să fii căpetenie peste poporul Meu, peste Israel;
  9. am fost cu tine pretutindeni pe unde ai mers, am nimicit pe toţi vrăjmaşii tăi dinaintea ta, şi ţi-am făcut numele mare ca numele celor mari de pe pământ;
  10. am dat un loc poporului Meu, lui Israel, şi l-am sădit ca să locuiască în el, şi să nu mai fie tulburat, ca să nu-l mai apese cei răi ca mai înainte.
  11. şi ca pe vremea când pusesem judecători peste poporul Meu Israel. Ţi-am dat odihnă izbăvindu-te de toţi vrăjmaşii tăi. Şi Domnul îţi vesteşte că-ţi va zidi o casă.
  12. Când ţi se vor împlini zilele şi vei fi culcat cu părinţii tăi, Eu îţi voi ridica un urmaş după tine, care va ieşi din trupul tău, şi-i voi întări împărăţia.
  13. El va zidi Numelui Meu o casă, şi voi întări pe vecie scaunul de domnie al împărăţiei lui.
  14. Eu îi voi fi Tată şi el Îmi va fi fiu. Dacă va face răul, îl voi pedepsi cu o nuia omenească şi cu lovituri omeneşti;
  15. dar harul Meu nu se va depărta de la el, cum l-am depărtat de la Saul, pe care l-am îndepărtat dinaintea ta.
  16. Ci casa ta şi împărăţia ta vor dăinui veşnic înaintea Mea, şi scaunul tău de domnie va fi întărit pe vecie.”

  Daca citim cu atentie versetule 12 si 13 intrezarim promisiunea venirii lui Mesia.In versetul 12 Dumnezeu nu vorbeste despre Solomon ci despre Mesia, deoarece devine clar ca Domnul vorbeste despre vremuri indepartate.
  Mai mult Dumnezeu ii spune lui David ca El, adica Dumnezeu ii va ridica lui David o casa!
  Foarte interesanta si socanta aceasta afirmatie! Dumnezeu este total diferit de zeii paganilor!

  Atunci cand vorbim de Templu Lui Dumnezeu trebuie sa intelegem ca exista 3 dimensiuni ale acestuia:
  O dimensiune fizica/cladire pamanteasca , o dimensiune spirituala/sanctuar,o dimensiune cereasca -Noul Ierusalim

  In definitiv exista un singur Templu Adevarat( exhaustiv) asa cum exista un singur Botez, o singura Credinta si un singur Domn.
  Viziunea Templului al III-lea nu este una simpla pentru ca Templul cel Adevarat trebuie sa fie construit la porunca lui Dumnezeu intr-un timp precis si la locul ales de Majestatea Sa Regele Universului.
  mai mult ca sigur ca evreii vor ridica un Templu(omenesc) la Ierusalim , deci in locul ales de Dumnezeu dar din pacate nu va fi ridicat la porunca lui Dumnezeu si la implinirea vremurilor si soroacelor.
  Domnul Isus a spus clar ca TIMPUL venirii Sale ca Mantuitor si restaurator al poporului evreu , il stie doar TATAl!
  Astfel intelegem ca Mesia se reintoarce la Ierusalimul pamantesc cu Ierusalimul ceresc dar pana atunci se vor petrece foarte multe evenimente.

  In incheiere doresc sa va prezint un verset din :

  Apocalipsa21:22
  22. În cetate n-am văzut nici un Templu; pentru că Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, ca şi Mielul, sunt Templul ei.
  23. Cetatea n-are trebuinţă nici de soare, nici de lună, ca s-o lumineze; căci o luminează slava lui Dumnezeu, şi făclia ei este Mielul.
  Interesant!Noul Ierusalim nu are nici un templu si totusi are un TEMPLU si anume: Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, ca si Mielul!
  Va aduceti aminte ca lui Dumnezeu nu i-a placut ideea lui David de a ridica un Templu pentru Domnia Sa?

  Dumnezeu este un Dumnezeu Sfant si caile Sale sunt minunate, separate de felul nostru omenesc de gandire.
  Toata Gloria, Slava si Inchinarea se cuvin lui Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant!Amen

  • Shalom, Dana !

   Versiunea unui Templu pamantesc la Yerushalaym este destul de controversata, multi crestini nu o accepta pentru ca nu cred in Restaurarea fizica a Poporului Ales , si , prin urmare, greu vad rostul unei asemenea Constructii.
   Pentru cei care CRED, pentru aceia care inteleg bine ” vremurile si soroacele ” , am o Veste buna : Templul se va construi din nou si nu va fi el acela care Il va onora pe Marele nostru Preot. Insa dupa Negura Necazului cel Mare , Yeshua va veni din Cer cu Mireasa Sa slavita ( si-aici chiar au dreptate evreii mozaici cand afirma ca Mesia va reveni cu tot cu Yerushalaymul ceresc , in care a avut loc deja Nunta Sa, cu Biserica ) si va domni ca Rege si Mare Preot la Yerushalayim, intr-un Templu Nou , ridicat in Onoarea Sa ( EL nu va putea domni intr-un Locas atins de ” uraciunea pustiirii ” ). Asadar, va fi si un al Patrulea Templu la Yerushayim, in timpul Imparatiei Mesianice ( in timpul acesta Satan va fi legat pentru o mie de ani ), de unde Yeshua Ha Mashisch va conduce intreg pamantul , stapanind Neamurile cu un toiag- de -fier.
   Sa ne bucuram, oricum ceea ce este mai bun, urmeaza sa vina ! Sub Domnia lui Yeshua intreg Pamantul va respira Pacea ! Slavit sa fie EL, in veci !

   • Dana draga, chiar ma bucur ca ai adus in discutie 2 Samuel 7. Exceptional paragraf tanachic ! Aici se vede inima lui David… Regele David a fost un om dupa inima lui Dumnezeu, chiar daca multi crestini corecti sunt suparati pe el ( transpira asta din multele predici pe acest subiect ) datorita alunecarii lui cu Batsheva ( este interesant cum oamenii sunt deseori – mai ales in ceea ce-i priveste pe semenii lor – mult mai corecti, mult mai drepti decat este Dumnezeu Insusi ).
    In 2 Samuel 7 : 2 , iata ce gasim scris : ” si a zis proorocului Natan : Iata ! Eu locuiesc intr-o casa de cedru si Chivotul lui Dumnezeu ( aici era Shekinah si toata prezenta Divina, iar David Isi cunostea bine Dumnezeul ) locuieste intr-un cort . ” Ma intreb , astazi, cati urmasi ai lui Christos se mai gandesc cu aceeasi demnitate la Fiul lui Dumnezeu, Acela care a afirmat in timpul vietii Lui pamantesti ca ” nu are unde sa-Si plece Capul .”
    Fratii mei , Popor al Domnului, grija pentru Casa lui Dumnezeu ( Locul vostru de intalnire cu Cel Preainalt ) va califica intotdeauna iubirea si dedicarea voastra pentru EL. Si credeti-ma, niciodata , chiar niciodata , nu se poate ca EL sa fie AFARA, iar noi Inauntru, ” fara de grija in Sion.” Asadar , atentie , Biserica ! Sa fiti cu totii binecuvantati !

 2. Elena Ionescu zice:

  Felicitari! Un articol foarte interesant, va felicit pentru acuratetea informatiilor si pentru modul obiectiv in care va argumentati opiniile.
  Da, cred ca se va construi acest templu, prezentul ne arata acest fapt.
  Sunt interesanta de modul in care privesc crestinii construirea acestui templu.
  Domnul Isus sa va Binecuvanteze!

  • Shalom, Elena !

   Toda ( Multumesc ) pentru aprecierea calduroasa !
   Cum privesc crestinii construirea unui Templu la Yerushalayim ? Sunt crestini si crestini, asa dupa cum sunt oameni si oameni. Oamenii – stim bine asta, nu este bine sa fim adeptii cliseelor – difera intre ei, tot asa si crestinii. Sunt crestini care iubesc mult Israelul , si inca il considera Poporul ales al lui Dumnezeu, dupa cum sunt destui crestini pentru care Israelul nu mai are nimic de spus – desi tin in mana o Biblie evreiasca – acest Popor fiind inlocuit cu Israelul spiritual, Biserica. Evident , pentru acestia din urma construirea unui Templu la Yerushalayim este totuna cu orice alta constructie ridicata la New-York sau la Sidney. Iar perspectiva unei asemenea constructii este una politica, dupa cum si infiintarea statului Israel este tot o problema politica. Anyway, it is very sad !!
   Exista insa si crestini ” cu o inima mai aleasa ” ( expresia ii apartine lui rabbi Sha`ul ) care inteleg, prin Duhul lui Dumnezeu – numai Mangaietorul le poate descoperi lucrurile lui Dumnezeu – ” vremurile si soroacele „, rolul acestui Popor de-a lungul Istoriei omenirii, si care nu au uitat ca ” Mantuirea ( inca ) vine de la iudei. „ Acestia chiar s-au lipit cu toata inima lor de Poporul evreu, se roaga si mijlocesc pentru el ( dorind Mantuirea celor care inca Il asteapta pe Mashiach, desi Acesta a venit ) si sunt cu ochii atintiti la toate evenimentele din acea zona a Orientului. Fie ca Adonai sa-i binecuvinteze pe toti fratii nostri dragi, din Biserica, care iubesc Israelul si inteleg ca Inima lui Dumnezeu de Tata nu va renunta niciodata la intaiul Lui nascut ( Exod 4: 22 ). Amen!

 3. Dana zice:

  Shalom,
  Astazi este Yom Yerushalaim/Ziua Ierusalimului!
  Va invit sa vizionati un film pe care l-am primit pe mail”

  Sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului!

  • Shabbat Shalom, Dana !

   Toda, pentru acest foarte interesant video despre Ierusalimul divizat – inca – dar reunit in Yeshua Ha Mashiach , nu peste multa vreme. Il recomand tuturor spre o vizionare cat mai placuta. Everybody enjoy !

 4. Iulian zice:

  Sigur se va construi . Citeam intr-un alt articol ca ridicarea templului ar dura doar 18 minute datorita unui sistem hidraulic computerizat si bine pus la punct si datorita tunelului creat in secret inca din 1990.
  Mai jos se pot vedea planurile si cum va arata cel de-al III-lea templu:

  • Shavua Tov, Iulian !

   Foarte interesanta informatia ta tehnica. Da, nu ma indoiesc ca totul se va petrece foarte repede , ca totul depinde de acel CLICK al lui Degetului lui Dumnezeu de pe Mouse-ul divin. Oricum , cunoastem , am fost anuntati de ceea ce se va intampla , inca de-acum 2000 de ani, si noi stim ca Domnul nostru nu minte. Slava Lui ! ” Cerurile si pamantul pot trece , dar nicidecum Cuvintele Lui. Asadar, nu mai este mult si Regele vine sa-Si rapeasca Mireasa. Sa fim gata , sa nu prindem Necazul cel Mare si nici pe Nelegiut.
   Pentru noi toti : The king is coming in interpretarea The Cathedrals. Enjoy! http://www.youtube.com/watch?v=7LscdVVeTQc

 5. Dana zice:

  Shabat Shalom,
  Parasha-ua care se citeste in acest Shabat – 4 Iunie 2011/ 2 Sivan 5771- in toate sinagogile din lume se intituleaza: Nasso
  Torah- Num 4:21–7:89 // Haftarah- Judges 13:2–25 // si evreii mesianici citesc din NT- John 11:1–54

  Binecunoscuta Binecuvantare Aaronica se afla in centrul pericopei Nasso.

  „With the Hebraic understanding of each of these Hebrew words we can better understand the meaning of the Aaronic blessing as it was understood by the Ancient Hebrews.”

  Yahweh (he who exists) will kneel before you presenting gifts and will guard you with a hedge of protection, Yahweh (he who exists) will illuminate the wholeness of his being toward you bringing order and he will provide you with love, sustenance and friendship, Yahweh (he who exists) will lift up his wholeness of being and look upon you and he will set in place all you need to be whole and complete.

  Numeri 6:22-27
  22. Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
  23. „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui, şi spune-le: „Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel, şi să le ziceţi:
  24. „Domnul să te binecuvânteze, şi să te păzească!
  25. Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine, şi să Se îndure de tine!
  26. Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi să-ţi dea pacea!
  27. Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu îi voi binecuvânta.”

  Spor la studiul Torei!

  • Shabbat Shalom , Popor al lui Adonai !

   Cu totii ne dorim BINECUVANTAREA . Amin! Cu-atat mai mult daca ea vine direct din Gura lui Dumnezeu. Binecuvantarea aronica este unica, fundamentala si definitorie, in sensul ca ea atragea atentia asupra unui Popor unic, asupra unui Neam pus-deoparte dintre toate celelalte neamuri de pe pamant, Neamul Sfant ( kadosh ) al lui Adonai.
   Dintru inceput ( Bamidbar 6: 22 ) vedem ca initiativa Binecuvantarii Ii apartine lui Adonai : ” Domnul a vorbit lui Moise si a zis…” Este foarte important atunci cand Domnul Se decide sa binecuvinteze pe cineva. Avraam avihnu a fost un asemenea om. Iata ce ni se spune despre el in Bereshit 12 : 3 , ” Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta , si voi blestema pe cei ce te vor blestema ; si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine.” Amin ! Asta inseamna ca Binecuvantarea lui Dumnezeu este extinctiva , ea trece dincolo de un individ, de o generatie sau chiar de un singur neam. Glorie lui Adonai ! Asadar , sintagma ” copiii lui Israel ” ii reuneste pe toti acei evrei si neevrei cu inima circumcisa , in care Torah si Implinirea ei ( Yeshua Ha Mashiach ) Se odihnesc in Pace, in Shalom.
   Mai departe – si foarte important – Binecuvantarea aronica este rostita de Aaron, de Marele Preot. Nu Moshe rosteste, ci Preotul cel mare al Poporului. Ce inseamna acest lucru ? Evident , un Legamant ! Un Preot este un intermediar sfant intre om si Dumnezeu, cu-atat mai mult un Mare Preot care avea acces in Sfanta Sfintelor doar o data pe an ( Atentie , la restrictie ! ), iar atunci trebuia sa fie atat de SFANT asa incat DUMNEZEU sa il poata primi in Prezenta Sa, altminteri ar fi fost spulberat de Suflarea Divina ( v Evrei 5: 1-6 ). ” Tot asa si Christos , nu Si-a luat singur slava de-a fi Mare Preot , ci o are de la Cel ce I-a zis : Tu esti Fiul Meu , astazi Te-am nascut. Si cum zice iarasi intr-alt loc : Tu esti preot in veac dupa randuiala lui Melhisedec. ( v 5-6 ).
   Fratii mei, nu cred ca poate fi ceva mai linistitor decat sa stim ca Domnul nostru este Marele nostru Preot. Glorie Lui ! Si daca EL este Preotul nostru cel Mare, atunci cu siguranta, poate mijloci si poate face Ispasire pentru noi ( Evrei 2 : 17 ). Si acest lucru se intampla, prin Jertfa Lui scumpa , de peste 2000 de ani. Iar daca Yeshua este Marele nostru Preot – si noi stim sigur ca El este YAHWEH – atunci EL poate rosti , peste fiecare dintre noi, Binecuvantarea Sa aronica, asa cum – tot El, alaturi de Tatal Sau Preasfant si de Ruach Ha Kodesh – a rostit-o peste Israelul din vechime. In veci, Glorie Marelui nostru Preot ! Amen ve Amen !

 6. luminasionului zice:

  Shabbat Shalom ,

  Va invit sa cititi acest studiu al evreilor mesianici cu privire la pericopa saptamanii.
  Puteti traduce textul in limba romana cu ajutorul sit-ului google crome

  NASO (Elevate)
  Numbers 4:21-7:89, Judges 13:2-25, Acts 23:20-24

  Kehillah – Community
  This week’s Torah study continues with the numbering of the Levitical families, detailing
  their transport duties. Each man is specifically named for his specified task. This ensures
  a fair and equal distribution of heavy burdens.

  When we live and work together in community, this is do-able; everyone can have their
  own assigned tasks so that each carries their own load and the burden does not fall too
  heavily on a few individuals.

  This is the ideal behind the Israeli kibbutz movement – the communal lifestyle. It is also
  the lifestyle of the early kehillah – community of Believers. “Now all who believed were
  together, and had all things in common, and sold their possessions and goods, and divided
  them among all, as anyone had need.” (Acts 2:44-45)

  We are called to fulfill the Torah of loving one another by helping bear each other’s burdens
  and heavy loads. We may do this in practical ways to those overloaded with responsibilities
  but also through encouraging and comforting others who carry heavy emotional burdens.

  Yeshua is willing to bear our heavy burdens, saying „Come to me, all you who are weary and
  heavy burdened, and I will give you rest.” But we must be willing to lay them down and rest in
  Him. “Cast all your burdens upon Him for He cares for you.” We have to stop trying to play God,
  to do it all, to be everything to everybody at all times and in all places.

  Cast out the leper:
  The Lord spoke to Moses to command the children of Israel to cast out of the camp every leper
  and whoever is unclean. (Numbers 5:1-4) Here, we begin to see a huge difference between a
  leper’s life from when the Torah was given through Moses, and then from the New Covenant
  teaching through Messiah Yeshua.

  Before Yeshua, lepers by necessity had to be excluded from society, living as perpetual outcasts.

  But part of Yeshua’s ministry was the healing of lepers. He came to heal, set free, deliver, reconcile, and to save.

  We see the same spirit of salvation, grace, and mercy in the account of the woman caught in adultery.
  We may first look at how the issue was dealt with in this week’s Torah portion and then contrast it
  with the New Covenant.

  This next section deals with the law of jealousy (Num 5:12). God gave Israel a way to deal with the
  problem of jealousy and suspicion in marriage. Sometimes a husband (or wife) will get jealous and
  suspect unfaithfulness on the part of their spouse.

  Their suspicions could prove to be either true or false. And so the Cohen (priest) would administer a
  test to the woman in question to determine her guilt or innocence.

  The Cohen (priest) would then speak an oath that, if she is innocent, would free her of the curse; but
  if she is guilty, she would come under the curses written on the paper.

  The woman would then say Amen. Amen. (Numbers 5: 22) We often hear Yeshua saying this expression,
  “Amen, amen, I say unto you….” This word, Amen, comes from a root that means faith (emunah).

  This is also related to the meaning of the name, Na’aman (m) (faithful) or Na’amah (f).

  When someone would say Amen to a vow or oath, it was as if they swore the oath themselves.
  This is the meaning behind this most common word today – when we say amen to something we are
  coming into agreement with what they have said – through our faith.

  Thus, the woman would have to drink the waters of bitterness that would either bring her guilt to light
  or clear her as innocent.

  “when the spirit of jealousy comes upon a man.” (Numbers 5: 30)
  This verse states that an actual spirit of jealousy (Ruach Kin’ah) can come upon a person.

  Jealousy in not necessarily a negative thing in an intimate relationship; it is an appropriate desire for
  undivided loyalty, devotion and faithfulness. “Therefore jealousy (kin’ah) is a husband’s fury.” (Proverbs 6:34)

  One of the names for God is Jealous {El Kanah.} Elkanah was also the name of Hannah’s husband, the
  father of Samuel the Prophet.

  Our God is jealous over us, and even calls some individuals to special, consecrated service wholly unto
  Him – the Nazarite.

  Numbers Chapter 6: The Vow of the Nazarite

  The vow of the Nazarite could be a lifetime vow, as in the case of Samson (Shimshon), or it could
  be a temporary, voluntary, self-imposed vow to be consecrated and set apart to the Lord for a
  minimum of 30 days. Three aspects comprised the Nazarite Vow:

  1) Hair must remain uncut
  2) No intoxicating drink of anything from grapes
  3) No contact with the dead

  The word “nazer,” means to be separated or to be a hermit; but it also means a tiara, diadem, or precious thing.

  It indicates the dedication of all a man’s strength and service unto the Lord. (Numbers 6:8)

  All the days of his Nazariteship he is holy unto the Lord. He becomes like a diadem or precious jewel
  n the crown or tiara of God through his consecration and self-denial.

  Samson: In the portion of this week’s haftorah (study from the prophets), Samson failed in his call as a
  Nazarite to live out a consecrated life. His Nazarite vow did not make him holy.

  Instead, he indulged his flesh and followed the lust of his eyes with regards to women. Each of us also
  has been given a precious calling and destiny; we cannot live only for ourselves, to gratify the desires of the flesh.

  We were bought with a price and our lives are now not our own. (2 Cor. 5:15)

  Samson the Nazarite, possessed great physical strength but failed miserably in his morality and spirituality; and
  yet in the end, God’s purposes prevailed. With his death, Samson delivered the people of Israel from the Philistines.

  We can also see an example of a Nazarite vow in the New Testament as well in Acts 21:20-24.

  At this time, there were ‘many Jews who believed in Yeshua (Jesus), and they are all zealous for the Torah.’ (Acts 21:20)

  In this instance, the Believers had heard that Paul was coming and they were concerned about the false rumors
  regarding him. Some people were accusing Paul of teaching Jews to forsake Moses’ teachings and to stop
  circumcising their children. Has v’chalilah! (God forbid!).

  The brethren’s advice to Paul was to take a vow to prove that these rumors were false. “…that all may know that
  those things of which they were informed concerning you are nothing, but that you yourself also walk orderly
  and keep the Torah.” (Acts 21: 24)

  This week’s study ends with The Aaronic Benediction (Numbers 6:24-27)

  1. The first element is blessing. “May the Lord bless you…
  Blessing (y’varech) contains the same root as knee (berech). It takes real humility, getting down on our knees,
  to receive the blessing of God.

  2. “and keep you” The word for ‘keep’ is shomer which means to guard, watch over and protect from all
  evil, sickness, poverty and calamity.

  3. „May He make his face to shine upon you. God’s face shining on us denotes His attention, favor, light and friendship.

  When the children of Israel gained possession of the Land, they knew that “…they did not gain possession
  of the land by their own sword, nor did their own arm save them but it was Your right hand, Your arm, and
  the light of Your countenance (face), because You favored them.” (Psalms 44:3)

  4. …and be gracious unto you…
  If we seek the face of God, instead of just His hands – what He can give us – He can cause His favor and grace
  to be poured out upon us.

  5. The Lord lift up His face upon you….
  Here, the word for lift up comes from the same root as Naso, the title of this week’s parashah. It means to elevate.

  Most translations say ‘His countenance,’ but actually the Hebrew word used is the same as in the previous
  verse – panav – face. It means God turns His face or attention towards you.

  6. …and give you peace (shalom).
  The pinnacle of this blessing is for shalom (peace). This shalom (peace) may be in the very center of a storm.
  Before Yeshua died, He said, “My peace I leave with you…” It is our very inheritance.

  The Lord is longing to be gracious to us and to bless us. He would want us to receive His blessing, divine
  protection, favor, the light of His face, and also peace, wholeness, and completion – in Him!

  To all those who have consecrated themselves to the Lord, who have dedicated themselves to be a blessing
  to Israel and the Jewish people, let these prophetic words be a comfort to you:

  “For the mountains shall depart and the hills be removed, but My kindness shall not depart from you, nor shall
  My covenant of shalom be removed, says the Lord who has mercy on you.” (Isaiah 54:10)

  The Aaronic benediction ends with these words: “So they shall put My name on the children of Israel, and I will
  bless them.” (Numbers 6:27)

  It is through the name of God upon us, that we gain the victory in all our battles.

  “Through Your name we will trample those who rise up against us.” (Psalm 43:5) As the Cohen’im (priests) bless
  the people of Israel, they were to remember that it is ultimately God who blesses. As people bless us, let us always
  remember that God is the ultimate source of all blessing.

  Shabbat Shalom!

  • TODA, DANA ! Foarte interesanta pericopa ! Fie ca BINECUVANTAREA din Numeri 6 sa ne insoteasca mereu, pe noi si pe toti cei ce iubesc Israelul ! SHAVUA TOV !

  • Toda, Dana !

   Este o pericopa cat se poate de completa , ma bucur ca poporul Israel chiar a ascultat, dedicandu-se Torei , lui Moshe si lui Aaron – de fapt lui Dumnezeu Insusi. Adonai sa binecuvinteze Israelul, pentru totdeauna !

   • De asemenea , BINECUVANTAREA AARONICA ramane mereu un SEMN, intre ADONAI ( curios, nimeni nu a perceput – nu am auzit nicio predica in acest sens – aceasta ROSTIRE DIVINA din Bamidbar 6 , drept un SEMN UNIC , plin de semnificatie ) si Israel, intaiul Sau nascut.
    Sunt ferm incredintata ca NUMELE Dumnezeului lui Israel nu Se va departa niciodata de Poporul Sau Ales. Glorie lui Adonai !

 7. Dana zice:

  Shalom,
  Astazi evreii au tinut post si a fost o zi lunga, foarte calduroasa, dificila pentru post.
  De ce au tinut israelitii post astazi?
  Din D`var Tora :

  17 Tammuz 5771/19 Iulie 2011
  17 Tamuz ŞIVA ASAR BETAMUZ. Zi de post. Se comemorează o serie de evenimente tragice pentru poporul evreu :

  – în această zi s‑au dărâmat zidurile cetăţii Ierusalimului în timpul primului şi al celui de‑al doilea templu. Primul templu este dărâmat de regele babilonian Nabucodonosor / 586 î.e.n. /

  – în această zi a spart Moise cele două table ale Legii

  – în această zi regele păgân Apostomus a ars Tora

  – în această zi a încetat aducerea zilnică a jertfelor în templul din Ierusalim

  – în această zi a arat cu plugul împăratul roman Hadrian locul templului II din Ierusalim /135 e.n.

  9 Av TIŞA BEAV. Zi de doliu naţional. Jelirea dis­trugerii primului şi a celui de‑al doilea templu / al doilea dărâmat de către împăratul roman Titus Vespasian în anul 70 e.n. /. Zilele între 17 Tamuz şi 9 Av sunt zile de doliu. Romanii ocupă întreaga Ţară Sfântă, iar statul iudeu este desfiinţat. Se rostesc jelind „Plângerile” profetului Ieremia / „Eiha” şi „Kinot”.

  http://www.aish.com/h/9av/ht/Why_Do_We_Still_Mourn.html
  Why is there so much emphasis on remembering Jerusalem in our lives?

  Excerpted from „Living Beyond Time”, Artscroll Publications.

  A story is told that in the 1930s, the world-renowned tzaddik, the Chofetz Chaim, received a letter from a Jewish soldier who had been drafted into the Polish army. The soldier related that he was assigned to a remote base where there were no Jewish soldiers, no religious services, no kosher food and where it was impossible to keep Shabbat or any mitzvah at all. His question to the Chofetz Chaim: „How do I survive as an observant Jew in this forsaken place?”

  The reply of the Chofetz Chaim is awesome: „If it is impossible for you to keep Shabbat, kashrut, or to pray or to keep mitzvot, don’t be discouraged. There is one thing you can and must do. Whenever you have a free moment, speak to God, and whenever you speak to God, face east. Why face east? Because you will be directing your thoughts to Jerusalem. In so doing, you will reunite yourself with the Jewish People and with God. In fact, whenever a Jew faces Jerusalem in prayer – he or she is in Jerusalem.” The Jew may not be in Jerusalem – but Jerusalem is always in him.

  Most Jews in some way participate in a Passover Seder and observe Yom Kippur. The most dramatic moments of the Yom Kippur service occur just as the day is about to end. At the conclusion of this most sacred day, a long shofar blast is sounded, to which the congregation responds, „Next year in Jerusalem.” The very same hope is expressed at the end of the Passover Seder. This is not a coincidence.

  For many Jews, the wedding ceremony concludes with the singing of the phrase, „If I forget you, O Jerusalem, let my right hand forget how to function.” Then a glass is broken by the groom as a symbolic gesture of grief, so that even at their happiest moment, the newly married couple recalls the destruction of Jerusalem and the Holy Temple. This is in keeping with the next verse, „Let my tongue stick to my palate if I remember you not, if I set not Jerusalem above my greatest joy.” Synagogues around the world are built facing Jerusalem. Why is there so much emphasis on remembering Jerusalem in our lives?

  To the world at large, the history of Jerusalem opens with its conquest by King David. For the Jew, Jerusalem is the place where man was created. Jerusalem is the city of King Malkizedek, the city in which Abraham, Isaac and Jacob worshipped, the city chosen by God to radiate direction and spiritually to all mankind. Jerusalem is the gateway through which all of mankind’s prayers rise to heaven. Jerusalem is the place where the Shechinah, the very presence of God, is felt more intensely than anywhere else on earth.

  To the average Jew, numerous questions arise: What is the source of Jerusalem’s uniqueness? Why is Jerusalem the only city mentioned in our prayers? What is the source of its holiness, the mystery of its origin? Why can God’s Temple be located on this spot and nowhere else? Why is Jerusalem’s status and destiny of such deep concern to scores of nations around the globe? Why is the Temple of such momentous importance? Why does a Jew feel that a world without the Jerusalem Temple is a world alienated and desolate?

  If you visit Jerusalem today, you will be moved by its beauty, its expanse, its bursting population, its thousands of Torah scholars and its scores of yeshivas. There is once again more kedushah, holiness, to be found in Jerusalem than in any other spot on earth. Jerusalem is teeming with Jewish life and with Torah. Why, then, do we still mourn its destruction?

  The answer to these questions is to be found in our three daily prayers for Jerusalem. During the past 2,000 years, Jews have prayed, „Blessed are You, eternal God, Who is building Jerusalem.” This prayer, which is in the present tense, was recited through the past 2,000 years of exile, even as Jerusalem lay destroyed and desolate. Why?

  The Jerusalem Talmud makes an astounding statement: „The generation in which the Beit Hamikdash, the Temple, is not rebuilt is to be regarded as though the Beit Hamikdash was destroyed in that generation.” The explanation is simple. When we mourn for the Beit Hamikdash, we are not mourning for a building that was destroyed 2,000 years ago. Our mourning must be directed to the realization that each generation is obligated to rebuild the Beit Hamikdash and that our failure to do so has little to do with politics, the debate over who has control over the Temple Mount, or the threat of the Arab nations to go to war if we disturb the mosques that sit atop the Temple Mount. The Beit Hamikdash will be rebuilt when a sufficient number of Jews make a commitment to change their lives. When will the Messiah come? As the Torah says, „Today, if you hearken to My voice.”

  Even though modern Jerusalem is a rebuilt and beautiful city, we still mourn because its heart and essence lies in ruins. Jerusalem is the beating heart of Jewish life. It is literally the eye of the universe; it is the one spot on earth where the presence of God is most evident and most concentrated. It is from Jerusalem that human fulfillment and the ultimate Redemption will flow. In Jerusalem, the messiah will reign – and from there he will bring justice and love to a torn world.

  Even though modern Jerusalem is a rebuilt and beautiful city, we still mourn because its heart and essence lies in ruins. When we speak of Jerusalem in our prayers, we are speaking of the Temple and its service, of the intensity of God’s presence in its Holy of Holies and of God’s anticipated rule over Jerusalem – and over the entire world.

  Why Do We Need the Temple?

  To what degree do today’s Jews actually mourn for the destroyed Jerusalem Temple? Our lives are so rich, both physically and spiritually. We are so content with our families, our homes, our businesses, our pleasures and our prosperity as to make the destruction of the Holy Temple 2,000 years ago somewhat remote and of limited concern. Few people truly mourn for the Temple. Even fewer truly feel the absence of the Shechinah, the Divine Presence. For the rest of us, it is hard to imagine what would be added to the world were the Divine presence to be felt when the Beit Hamikdash is rebuilt on the Temple Mount in Jerusalem.

  In one of the sad poems [Kinot] we recite on Tishah B’Av each year, the famous liturgical poet Rabbi Eliezer Kallir bemoans the absence of the Temple and the Divine presence. He then asks the following question, „What is left for us here, here in this world?” This lament teaches us that both the Temple and the Torah rest on a principle to be found in this one word: here.

  The Torah constantly reminds us, „The Torah is not in the heavens, but is very close to us, and its purposes can be accomplished here in this world.” The message of Rabbi Eliezer Kallir is that it is not necessary to ascend to the heavens to find spirituality. Now that the Torah has been given, Godliness and spirituality are to be found here on this earth and are accessible to all.

  Godliness and spirituality are to be found here on this earth and are accessible to all.In his famous book, The Kuzari, Rabbi Yehudah Halevi is asked by the king, „Why do other religions offer so many more promises and descriptions of heaven and of the world to come than are to be found in the Torah?” He replies that these religions have no alternative but to emphasize the world after death; in that way, no one can challenge anything they have to say. Also, there is so very little that they can offer in this world. The Torah, however, has no need to delay its promises to the next world. Its emphasis is on this world because it has so much to offer in this world. It can, therefore, afford to speak little about the World to Come. The Torah challenges us to raise this world to perfection, to create the Kingdom of God here. It clearly emphasizes God’s mandate: „I will be your God and you will be My people.” Here, in this world.

  There could be no greater challenge or promise. In many ways, the Holy Temple made this challenge so much easier to grasp and comprehend. In the Temple, it was clear to anyone who entered that the fulfillment of our spiritual yearnings is possible here in this world. In the Temple you could feel the presence of the Shechinah. As the Sages express it: „The Temple is testimony that the Shechinah rests among Israel.” It is here that man’s dreams, aspirations and hopes can be found and realized. It is here that a person who is troubled and vexed by failure and sin can be transformed. In the Jerusalem Temple, the awareness of God’s presence was so intense and deep that no one could deny its power.

  When the Temple was destroyed, the Shechinah was „like a bird wandering from roof to roof.” As a result, we were robbed of the one place on earth where God’s presence and miracles were obvious and could be felt and seen readily by everyone. We were denied the awesome knowledge that „all of reality is here,” because God’s presence was so apparent to all who entered the Temple’s gates.

  As the exile progressed, we became increasingly alienated from this basic source of spirituality. The Shechinah seemed more and more remote. Today, many believe that to become intimate with God requires the intense study of mystical works such as the Zohar, Kabbalah and the writings of the Arizal. They believe that anyone incapable of mastering these deep studies should despair of achieving intimacy with God.

  This is not the Jewish approach. To the contrary: A Jew who prepares a kosher meal; who is careful with the laws of hand-washing before the meal; who recites each blessing carefully; who discusses words of Torah during the meal; and who recites the Grace After Meals carefully, with intent – his table is referred to by the Mishnah as „zeh ha’shulchan asher lifnei Hashem, This is a table which is in the presence of God.”

  Even though the Mishnah employs this phrase, even though the Sages teach that every Jew’s table can be thought of as an altar, the average person would still ask, „What does eating have to do with the God? Isn’t He distant and removed from all things in this world?” The average Jew finds it difficult to believe that we can find the Shechinahhere in our material world. This feeling of alienation and distance is the inner meaning of the destruction [Churban] of the Temple.

  The Sefer Hayashar says that every person has „days of love and days of hate.” When we have love, everything we do seems to happen without any effort at all. But when there is no love, everything is drudgery and seems so much more difficult to accomplish. In our relationship with God, there are also days of love, days on which we are pleased with our lives and our accomplishments; days on which our Torah study and mitzvah observance are uplifting and inspiring. On those days, we are happy and pleased with our lives. However, when we feel alienated from God, when He seems remote, everything is difficult and nothing seems to succeed.

  The essence of our lives should be an effort to live in the presence of God – knowing that He is here with us, that He is present in our lives, is the true source of our joy and satisfaction. The moment we no longer feel God’s presence, the moment we feel that He is displeased with us, everything turns black. We are experiencing the effects of the Churban, destruction of the Temple. Contrary to popular thought, when we lament the Churban, we do not mourn the absence of an imposing building; Churban is the absence of God’s presence.

  The challenge to the Jew who lives in exile, in the absence of the Beit Hamikdash, is to create God’s Temple within his own being. The purpose of the Beit Hamikdash was to inspire each individual to become a miniature Beit Hamikdash. We mourn for the Beit Hamikdash to acknowledge that we yearn for God’s presence to return to our midst.

  Working Toward the Goal

  A human being is made of body and spirit; each is dependent on the other. Our body’s condition influences our thoughts. We feel instinctively that our bodies are capable of responding to spiritual thoughts, to spiritual motivations and aspirations. Our goal must be that our sensitivity to spiritual matters should become as keen as our response to physical pain and pleasure.

  In the ideal person, body and soul, matter and spirit function in concert and harmony. In that person, body and soul are integrated and inseparable. In the ideal person, each is given the same attention and care. While few people achieve this, it is crucial that we recognize the goal.

  How do we become a force for spirituality? We galvanize our own spiritual potential and affect others when we yearn for greater intimacy with God, when we place special emphasis on prayer, and on Torah study, mitzvah observance, ethical conduct, the proper upbringing of our children and the creation of an appropriate Torah environment in our homes. When we possess the vision to spend our time, our means and our creativity on uplifting the People of the Torah, it is then that we become a force for spirituality. As a result of these efforts, we can bring closer the day when the Beit Hamikdash will be restored.

  When we mourn for the Temple, the question that is being asked of us is, „Ayeka, Where are you?” Where are you regarding spirituality and commitment? When you sit on a low bench on Tishah B’Av and cry over the destruction of the Holy Temple, pay attention to the fact that the word „eichah” [how] with which the Book of Lamentations begins, can also be read as „ayeka” [Where are you?] through a small change of the vowels. When we mourn for the Temple, the question that is being asked of us is, „Ayeka, Where are you?” Where are you regarding spirituality and commitment? Why have you abandoned the Torah studies of your youth? Why have you become so deeply involved with your career and financial goals, at the expense of your spiritual growth? What have you done to develop your inner self?

  This challenge becomes much more poignant for this generation, which has experienced the reconquest of Jerusalem, including the Temple Mount. It is as though God is saying to us: „You have come closer to accomplishing the ultimate goal than at any time during the past 2,000 years. Never before have I brought you so close to that place that has drawn the Jewish heart for centuries. Yet so many Jews are so distant from this holy place that they do not care if the Temple Mount finally belongs to them and they have no concept of the precious Jewish way of life the Torah holds for them. What are you doing to help them discover the wonderful, forgotten heritage that is rightfully theirs?”

  We may not yet all live in Jerusalem, but Jerusalem lives in us. Our challenge is to expand the Jerusalem in us so that Jerusalem and its rebuilt Temple will become the spiritual center for all Jews and for all mankind.

  Parts of this essay were inspired by Rabbi Shlomo Wolbe.

  Excerpted from „Living Beyond Time”, Artscroll Publications.

 8. Julbav zice:

  I appreciate the worthy word you supply within your reports, Otniela. I am going to bookmark your blog otnielabattzion, as favorably as come back over again here frequently. I’m quite persuaded I am going to learn oodles of new matter right here! Best of good luck for the future !

  As a final note , allow me thank you for your tolerance with my English as (I am convinced you have figured this by now,), English is not my primary tongue consequently I am using Google Translate to build out what to write down what I actually plan to write down .

 9. Pingback: Beauty

 10. Pingback: Click Here

 11. Thank you so much for giving everyone an
  extraordinarily brilliant chance to discover
  important secrets from here. It’s usually so excellent plus full of a great time for me and my office mates to search your site at the very least thrice in 7 days to see the latest issues you have. And lastly, I’m so usually
  happy concerning the attractive guidelines you give.
  . God bless you Otnielabatzion !!!!!!

 12. Hey! Nice blog Otniela Bat Zion !!!! Interesting posts , this one that I ve just finished is gorgeous. Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 13. haios zice:

  Interesant blog… ! E super ca l-am gasit …sunt un pasionat al vechilor civilizatii… Nu ma asteptam sa gasesc evrei care sa creada in Dumnezeul crestinilor.

 14. ase.ro zice:

  Hello ! nice tom meet you otnielabattzion…i like your blog display and content is wonderful. God bless you !!!!!!!!

 15. dorisqueen zice:

  Hey very nice web site!! Beautiful…
  . Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find a lot of useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard,
  thanks for sharing dear Otniella.

 16. claudia - marcu zice:

  Exceptional acest blog. A fost o idee buna sa vizitez bloguri evreiesti si mesianice.Vroiam sa ma informez ce inseamna ” mesianici ” si am aflat cite ceva citindu-va posturile. Dumnezeu sa va binecuvante !
  Revin cu alte vizite…

 17. charlie zice:

  Hi, otnielabattzion ! You ve a wonderful site. Many interesting articles…The music is fantastic. Thanks for share it! Keeep the habit on. God bless jewush messianics all over the world !!!!!!Schallom…

 18. dieta ta zice:

  otnielabattzion, strasnic blog ! felicitari, articolele sunt incantatoare , foarte interesante. shalom

 19. Gina.Mosher zice:

  Schallom ! Wonderful blog lay out for us otnielabattzion…God of Israel bless you !

 20. Bun Venit , Prieteni ! Va multumesc pentru aprecierile calduroase. Placerea este de partea mea sa va am ca oaspeti. Fiti binecuvantati din Sion cu mult Shalom !
  Welcome, Dear Friends! Thanks very much for your special warm estimation. The pleasure is mine , to have you here as precious guests. Be blessed from Zion with much Shalom in your life !

 21. bettie zice:

  Thanks otnielabattzion, very nice blog, very interesting items !

 22. patrick zice:

  Hi, otnielabattzion. I ve just read a little bit your blog, that s wonderful, articles are cool and very fitable. Thanks for share with us. God bless you , Regards , Patrick Kirk

 23. christoperdewitt zice:

  Whoah! This blog looks exactly wonderful. Superb choice of articles. keep this habit Otniella. God bless you ! Schallom !

 24. Hi, schallom, otnielabattzion. wonderful blog lay out, great articles. go on with this job, best wishes…

 25. Annette zice:

  Bună Otniela Bat Tzion ! Numele meu este Anette ( aşa mi l-a pus mama cand m-am născut acum… ani în Bucureşti.) Locuiesc de 10 ani în Belgia, sunt casatorită cu un francez şi avem două fetiţe gemene superbe Anne şi Ammelie. Mă bucur că am găsit blogul tău. Îmi aminteşti de România unde m-am născut şi am crescut şi de originile mele evreieşti. Bunica mea- mama tatălui meu a fost evreică şi a fost deportată în Transnistria în groznicii ani 40 si ceva, unde a murit de tifos.
  Ştiu că se sărbatoresc în această perioadă praznicile evreiesti şi îţi urez şi eu Shanna Tovah ! Voi vizita acest blog şi îţi voi citi notele pent.că scrii frumos.

 26. florarie zice:

  Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try
  and do it! Your writing style has been surprised
  me. Thank you, quite nice article.

 27. MarinaG. zice:

  I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean

  and excellent user genial style and design, as well as the

  content. You’re an expert in this topic otnielabattzion. Good to meet you !

 28. hilda zice:

  Multumesc mult pentru aceste informatii. Eu cred ca se va construi templul III. Dumnezeu sa binecuvinteze toti evreii mesianici. Chag Purim Otniela !!

 29. Buna Otniela …..shalom. YHWH – DUMNEZEUL LUI AVRAAM sa fie cu tine in tot ce faci spre slava Lui.Zaharia si Livia , iti ureaza PESAH FERICIT !

 30. willy zice:

  Schallom otniela bat Zion. Highly descriptive post, I enjoyed that a lot. Good to go on your work for God. Bless you !!!!!!!

 31. Miquel zice:

  It’s truly a nice and helpful piece of info. I am happy that you simply
  shared this helpful information with us. Please stay us informed like
  this. Thank you for sharing otnielabattzion !

 32. relu zice:

  faine explicatii Otniella. ma bucur ca amaflat blogul tau. shalom si binecuvantari.

 33. Iris Bloomer zice:

  Draga Otniela Bat Tion sunt incintata de blogul tau. Eu am pe tata evreu si sunt entuziasmata de cite ori citesc despre evrei. Deci sa inteleg ca voi credeti in Iisus Hristos pe care il considerati Mashiah ? Si inca o interogatie , se va construi templul III ? Vreau parerea ta sincera. O zi frumoasa si shalom.

 34. Carla Vernescu zice:

  Shalom Otniela Bat Tzion. Eu sunt Carla Vernescu, medic de profesie, apartin bisericii evanghelice si as avea intrebarea, cind credeti ca se va construi Templul III ( daca se va construi ). Am citit un articol in engleza ca evreii au pregatite absolut toate cele de trebuinta dar inca nu incep constructia. Multumesc de raspuns.

 35. cristofor zice:

  Multumesc pentru aceste informatii despre templul evreiesc Otniela, fiica Sionului. Dumnezeu sa te binecuvinteze in lucrarea ta. El sa fie cu tine. Shalom si sa traiasca Israel inaintea lui Dumnezeu. Evreii mesianici fie binecuvintati inaintea Domnului Ostirilor!

 36. wanda zice:

  Şalom Otniela Bat Tzion. Vorbiti mult despre templul evreiesc. Credeti in reconstrucţia lui?

 37. Dida55 zice:

  Dragă Otniela te rog să îmi răspunzi la întrebarea dacă se va mai construi un templu la Ierusalim. Mă contrazic uneori cu surorile din biserica mea care nu cred că se va construi încă un templu ca al lui Solomon. Fii binecuvîntată veşnic!

 38. John zice:

  Some genuinely great information, Glad I discovered this. God bless, Thanks a lot otnielabattzion!!!!!!!!

 39. otilia_m.d.b zice:

  Interesant! aceasta dupa Rapire?

 40. Arlette Șerban zice:

  Deci templul trebuie să se construiască ? Acesta este un semn al venirii Domnului? Pun întrebarea fiindcă mulți nu cred că se mai construiește un templu la Ierusalim. Nici evreii nu cred toți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s