UN TEXT VECHI CARE POATE REVOLUTIONA LUMEA…


MESIA VA INVIA DUPA TREI ZILE
      Inscriptia de pe o placa de piatra a fost punctul declansator al discutiei  care s-a aprins in jurul intrebarii daca iudaismul cunostea deja  Adevarul despre Mesia , care trebuia sa moara si sa invie dupa trei zile
Timp de mai multe generatii, credinta legata de moartea si invierea lui Mesia,  dupa trei zile,  a reprezentat esenta disputei dintre iudaism si crestinism. Pentru crestini acesta este fundamentul credintei lor. Pentru evrei conceptul reprezinta o mare erezie. Recent un cercetator israelian a elaborat o teorie ce a inflamat spiritele, teorie conform careia si iudaismul cunostea conceptul invierii lui Mesia , bazandu-se pe un text pastrat pe o placa de piatra. Semnele grafice sunt datate din perioada Celui de-al Doilea Templu din Ierusalim, mai exact in secolul I i.Ch. Potrivit acestui text , invierea lui Mesia, nu este un element unic doar pentru credinta crestina, ci era cunoscut si in iudaism, ceea ce inseamna ca acest concept a aparut  cu mult inainte de vremea in care a trait Domnul Yeşua Mesia.
Scrierea la care fac referire expertii, numita “Viziunea lui Gabriel“, a fost descoperita in urma cu 10 ani in timpul unor sapaturi arheologice. Placa de piatra a fost gasita  pe teritoriul de astazi al Iordaniei, pe malul estic al Marii Moarte. In prezent descoperirea se afla in posesia colectionarului de antichitati David Jeselsohn, care locuieste in Elvetia , in orasul Zurich. Acest text profetic este foarte putin cunoscut : literele au fost scrise cu cerneala de culoare gri deschis pe o placa de piatra. Textul prezinta referiri veterotestamentare si citeaza afirmatii clar mesianice, cuprinzand in total  87 de randuri , dintre care cele mai multe sunt greu de descifrat,  motiv pentru care expertii nu au o parere unitara in ceea ce priveste semnificatia lor. In urma cu aproximativ  trei ani  a aparut pentru prima oara un studiu  stiintific pe marginea acestui text. Articolul in limba ebraica  a fost publicat in revista de specialitate Cathedra si a fost redactat de dr. Ada Yardeni si de prof . Benjamin Elitur, care au integrat textul in contextul istoric si au incercat sa interpreteze scrierea lizibila. In urma cu cateva luni , prof Knohl , care preda Talmudul la Universitatea Ebraica din Ierusalim, si-a publicat propria interpretare asupra textului. Acesta sustine ca a descfrat  un rand din textul necunoscut pana atunci. Pe baza interpretarii sale, el arunca o lumina cu totul noua asupra personajului istoric Isus  si a aparitiei crestinismului. Prof Knohl este de parere ca in randul al 80-lea , din care pana acum s-au putut descifra  doar cuvintele ebraice “ va invia in trei zile “ se poate recunoaste si cuvantul “ H A I A “ , care inseamna “ traieste .” Din acest motiv , prof Knohl a ajuns la concluzia  ca textul acesta poate fi inteles  dupa cum urmeaza : liderul mesianic care este desemnat prin sintagma “ Domnul domnilor “, va invia la trei zile dupa moartea Sa.
Acesta este un text care fara indoiala va revolutiona lumea , a declarat prof. Knohl in momentul in care si-a prezentat pentru prima data teza in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia aniversarii a 62 de ani de la descoperirea sulurilor de la Qumran, Marea Moarta: Textul modifica felul in care am inteles  pana acum personajul istoric Isus si prezinta un element de legatura neobservat pana in prezent intre iudaism si crestinism. Aici am descifrat un punct de vedere evreiesc fixat in scris , care ne era tuturor necunoscut: Sangele lui Mesia,  care trebuia sa se verse, va aduce eliberarea nationala.  Ideea unui Mesia suferind, care invie la trei zile dupa moartea Sa , era prin urmare cunoscuta in iudaism inca inainte de perioada in care a trait Yeşua Ha Maşiah. Ideile fundamentale despre moartea si invierea lui Mesia existau asadar in iudaism, inainte de nasterea crestinismului. Daca interesantul concept evreiesc, potrivit caruia Mesia trebuia sa invie dupa trei zile, era cunoscut, atunci Isus Hristos trebuie inteles ca un lider national autentic al evreilor, care a mers la moarte avand credinta ca sangele Lui varsat pe cruce va aduce eliberarea poporului Israel.
Dr . Ada Yardeni, prima cercetatoare care a publicat studii pe marginea textului gasit pe placa de piatra, a validat interpretarea prof. Knohl: Se pare ca profesorul a identificat un cuvant nedescifrat pana acum, pe baza lui interpretand corect inscriptia  – ca un concept al invierii lui Mesia – al carei  text  a fost scris inainte de aparitia crestinismului. Foarte probabil are dreptate . Daca lucrurile stau intr-adevar asa , atunci prapastia dintre iudaism si crestinism se micsoreaza in mod semnificativ.
Oricum ne-am raporta la acest articol despre descoperirea arheologica din Iordania , realitatea este ca invatatii evrei care se ocupa cu studierea Persoanei si lucrarii lui Isus Mesia incep sa Il vada pe Mantuitorul cu alti ochi.. Unii dintre acesti oameni de stiinta , care pana acum nu au avut nimic de-a face cu crestinismul, cu moartea si cu invierea Fiului lui Dumnezeu , vad acum lucrurile intr-o lumina cu totul noua pentru ei. Fara doar si poate , Israelul se apropie tot mai mult de Isus.

( Comentariu de Daniela Reghina Onu,  dupa informatiile furnizate de publicatia Ha `Aretz )

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică
Acest articol a fost publicat în Istorie si arheologie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la UN TEXT VECHI CARE POATE REVOLUTIONA LUMEA…

 1. cella zice:

  Ma tot intreb de ce se traduc atat de greu informatiile astea, de ce ajung atat de greu la urechile publicului larg …?

  • Draga Cella,

   Ne bucuram mult ca esti cu noi. De aceea suntem aici, de aceea exista – prin Harului Domnului nemeritat – acest blog…Pentru ca toti – evrei si ne-evrei- sa ajunga UNA in Christos, Unicul si Adevaratul Mesia , Singurul care a surpat zidul infam , de la mijloc.
   Sa fii binecuvantata !

 2. Iulian zice:

  Daca mai are cineva un dubiu cu privire la invierea Domnului Isus, sa-l cheme sincer in inima lui si daca va simti o bucurie si o pace deplina, ne va spune chiar el adevarul.
  Dar de ce sa asteptam sa ne confirme cineva, cand putem noi personal sa-l primim in inima si atunci nimeni nu va putea sa ne schimbe convingerea. Piatra, sulurile si alte descoperiri arheologice vor fi doar pentru intarirea credintei noastre.

  • Iulian,

   Shalom! Este foarte adevarat si imbucurator ce spui tu. ” Ferice de cei ceice n-au vazut , si au crezut, ” ii spune Domnul Isus lui Toma ( Ioan 21 : 29 ), pentru ca, intr-adevar , CREDINTA care Ii place Domnului este vizual eliptica , ea bazandu-se doar pe acea hotarare ferma in modul lui Dumnezeu de-a fi ceea ce EL ESTE. ” Caci cine se apropie de Dumnezeu , trebuie sa creada ca EL ESTE, si ca rasplateste pe cei ce-L cauta.” ( Evrei 11: 6 ).
   Cu toate acestea CREDINTA reclama cautare, si nu de putine ori cei care au venit din lumea mare in Bratele lui Dumnezeu, s-au confruntat cu acele teribile si angoasante cautari, Dumnezeu revelandu-li-Se intr-un final plin de lupte interioare. Da, DUMNEZEU RASPLATESTE PE CEI CE-L CAUTA. Glorie Lui! Nu exista strigat sincer catre cer care sa nu se primeasca un raspuns.
   In ceea ce priveste poporul evreu – Atentie , Biserica ! – ei chiar trebuie ( acesta este – daca vreti – Harul lor ) SA VADA mai intai, si apoi sa creada ! Sa nu-l uitam pe Toma, sa nu-l uitam pe Keifa ( Petru ) , sa nu-l uitam , nicidecum, pe apostolul Pavel si intoarcerea sa pe drumul Damascului ( Fapte 9 : 1-22 ) cand, intr-adevar, viitorul mare apostol al neamurilor L-a vazut pe Domnul. Si L-a vazut atat de clar, in toata splendoarea Sa , incat dupa aceasta experienta unica, ” trei zile n-a vazut, si n-a mancat, si nici n-a baut nimic ” ( vers. 9 ) .
   Asadar, cu dovezi sau fara dovezi, mai intai vazand si apoi crezand – sau invers , caz fericit – omul trebuie sa se confrunte odata cu Dumnezeul transcendent, care , intotdeauna va face supremul Sau gest de Iubire , lasand O Mica Parte din Sine – iar aceasta inscriptie poate fi un asemenea exemplu infim – sa Se reveleze ochiului uman marginit. Glorie Lui!

 3. Dana zice:

  Shalom,
  Sunt foarte fericita!Am citit acest articol extraordinar, cu mare emotie, care arata foarte clar cum Dumnezeu da la o parte valul de pe ochii poporului evreu si-L arata pe Fiul Sau: Yeshua Ha Mashiah!
  Maran At Atha!Glorie Domnului in veci de veci!

  • Ma bucur, draga Dana! Cu siguranta, valul de pe ochii lsraelului se ridica din ce in ce mai mult, iar minunea reinnoirii si intoarcerii depline este foarte – foarte aproape. Glorie lui Yeshua, Adon Adoneinu, pentru Jertfa Lui minunata. Numai in EL, toate promisiunile vetero- testamentare se implinesc in cea mai deplina armonie.

 4. Razvan Baltac zice:

  Aleluia ! Slava Domnului Isus !

  Carturarii din vremea Domnului Isus, desi stiau Scripturile, n-au observat ca Scripturile vorbesc despre invierea lui Hristos, spre exemplu in Isaia 53:10. Dupa invierea Lui, preotii cei mai de seama si batrinii au dat bani ostasilor, ca sa raspindeasca minciuni si astfel sa denatureze invierea. Si pina in ziua de azi s-au raspindit zvonurile acelea (Matei 28:15).

  Dar chiar Mantuitorul nostru spunea ca adevarul nu poate fi tinut in intuneric, chiar daca se raspindesc zvonuri de tot felul.

  Domnul spunea, in Luca 19:40:„Va spun ca, daca vor tacea ei, pietrele vor striga.” Citind acest articol, Duhul Sfant mi-a adus aminte de vorbele Domnului si iata un exemplu in care pietrele striga si ele devin glasul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi redus la tacere, oricat ar incerca oamenii. Ma bucur ca El descopera Adevarul Sau poporului Sau si Ii multumesc ca nu I-a uitat, din pricina legamintului cu Avraam. Domnul sa binecuvanteze Israelul !

  Sunt convins ca aceste descoperiri au ca scop intoarcerea poporului Israel la Hristos ! Domnul nostru Isi pregateste Mireasa pentru ziua cea mare ! Aleluia !

  • Bun – venit, Razvan!

   Hallelu-Yah! Baruch Hashem! In mod cert toate aceste descoperiri remarcabile se inscriu in categoria Minunilor revelate. Le-as putea asemana cu acele cazuri de moarte clinica , cand omului i se da o a doua sansa, prin reintoarcerea in trup. Cine oare il va crede? Desigur , putini ! De ce? ” Daca nu vor asculta pe Moise si pe prooroci, nu vor crede nici chiar daca ar invia cineva din morti ” ( Luca 16: 31 ). Cati mai au nevoie astazi de o minune? Eu am nevoie, eu inca mai cred in minuni. Si stiu ca o credinta ferma aduce intotdeauna minunea. Este ceea ce li s-a intamplat femeillor care-au alergat la mormant… Ele, intr-un fel, au intuit – prin credinta – ca daca Il vor vedea inca o data pe Domnul – fie si mort – ceva minunat li se va intampla din nou. ” L-au cautat pe Domnul si L-au gasit ! ” ( Ieremia 29 : 13 ) . Glorie Lui!
   Ce poate reiesi de-aici ? Asa cum ai afirmat si tu, ” adevarul nu poate fi tinut in intuneric , ” sau ” Dumnezeu nu poate fi redus la tacere , oricat ar incerca oamenii.” O, da, sunt sigura ca Legamantul cu Avraam sta necurmat inaintea ochilor lui Adonai, iar cand omul nu-si mai inalta glasul sa-L marturiseasca , iata, pietrele… ele prind grai si-L inalta pe Rege. Sunt sigura ca toti acei universitari din preajma profesorului Knoll – Dumnezeul lui Israel sa-l binecuvinteze cu cea mai minunata revelatie a lui Yeshua Cel Inviat – au inteles ca Isaia 53 , minunatul text din Tanach care-L reveleaza pe Mesia , Unsul Cel Suferind, nu-l poate reprezenta pe Israel ( asa cum sustin cei mai multi rabini ) , ci pe Regele Israelului, Yeshua Ha Mashiach. Slavit sa-I fie Numele in veci! Amin!

 5. iulia04 zice:

  Shalom,
  ca sa ma adaptez si eu!
  Frumos. Nu stiam de aceste noi descoperiri.
  Interesante si ziditoare si predicile postate pe blog.
  L-am cunoscut pe predicatorul BeniaminFaragau acum ceva ani in urma , la Cluj.
  Cum spunea cineva aici (iulian)noi nu avem nevoie ca cineva sau ceva sa ne confirme aceste lucruri.
  Spor la lucru! Multe binecuvantari de la Dumnezeu!

  • Bun-venit, iulia o4 !

   Si un Shalom, stiind sigur ca adaptarea nu poate fi o problema. Ma bucur cand constat ca exista uneori o credinta atat de autentica, incat orice dovada paleste, dizolvandu-se in acea incredere neclintita in lucrurile care nu se vad . Insa , vorba Domnului Isus : nu cei sanatosi au nevoie de doctor ci ( in primul rand ) cei bolnavi. Asadar , pentru toti cei care suntem atat de bolnavi dupa Prezenta Domnului nostru Drag, poate doar pentru noi … inca , pietrele striga – si – I multumm lui Tatalui din cer pentru asta ! – cat de real este Fiul lui Dumnezeu, Mesia Israelului si al intregii lumi.

 6. Rares M. zice:

  E high level informatia. Este extraordinar !! Ce si-ar mai putea dori un ateu sau un gnostic ?
  Mersi frumos pentru aceasta stire , Otniela. Shalom.

 7. Cameron Blacksher zice:

  Hi, i think that i like your website so i came to “return the seeing ”.I am trying to find things to enhance my knowledge about christian roots ! I suppose its ok to use a few of your ideas!! Bless you dear otniella , daghter of Zion.

 8. Amedeo Roth zice:

  Foarte interesant ! Multumesc doamna Otniela…mi-a placut articolul. HaShem sa va binecuvinteze. Sarut mainile.

 9. Ethan Goetz zice:

  Very nice post!!!!! I just stumbled upon your weblog and wished to say that I ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to this one. Very interesting. Adonay bless you dear Otniella Bat Zion ! I m a messianic jew from States.

 10. Great write-up, I m a normal visitor of one s site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time at your site. Very good site otnielabattzion !!!!

 11. Pingback: Kopi Luwak

 12. Andres Coan zice:

  Hello, you used to write wonderful otnielabattzion, I miss your great writings that s why I came pass to find them again. This one is very interesting …Keep it doing on…

 13. Pingback: fuar stand

 14. thetruelove zice:

  Very interesting!!!! This deserves one s attention, for sure!!!!!!

 15. wesley_reformatorul zice:

  Shalom draga sora Otniela. Eu va vizitez de ceva timp si mi-am facut curaj de aceasta data sa va multumesc pentru acest blog erxtraordinar cu multe lucruri interesante si necunoscute despre Scriptura.
  Multumesc frumos ptr aceste informatii despre Domnul nostru Isus. Mesia sa reverse asupra dv har dupa har din bogata Lui bunatate.

 16. dannybonilla zice:

  Hi Otniella!!!!!! So wonderful news for all of us. God bless you!!!!!!

 17. letiţia zice:

  shallom. ne bucuram de minunile lui Dumnezeu revelate in Cuvintul sfint. Aleluia Domnului!

 18. gabriela zice:

  Multumesc mult pt acest articol! Mi- a crescut credinta. Dumnezeu va binecuvinte!

 19. EusebiuKiril zice:

  Super – tare articol! Merita popularizata stirea.

 20. ruanathailand zice:

  Shallom, so beautiful site lay – out!!!! Be blessed Otniella daughter of Zion. Yahshua is risen !!!!!!

 21. ionelbujor zice:

  Foarte pertinente opiniile dv; vede că sunteţi o intelectuală de clasă înaltă. Vă felicit pentru forţa argumentelor! Şalom Israelului credincios lui MESIA CEL VIU!

 22. Eliana zice:

  Shalom. Yeohshua Adoneinu Chay! Thanks Otniella for these wonderful news. I appreciate all you’ve done for the Holy Name of God. Be blessed entirely!!!!!

 23. Roxana Dizer zice:

  F.f.f. interesant!merita citit, multumim,shalom!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s