SARBATORILE DOMNULUI – ( 1 )


                                                                     Comentariu de Otniela – Daniela Onu –

Vom deschide acest studiu despre SARBATORILE DOMNULUI  ( asa le numeste Insusi Adonai in Tanach, de aceea vom pastra aceasta titulatura pentru toate cele 7 Sarbatori ) , referindu-ne la ele asa cum sunt infatisate in Torah , in Vaikra ( Levitic )  23 . Foarte multi crestini se intreaba deseori de ce trebuie sa tina aceste Sarbatori , daca si-asa se traieste in Noul Legamant. Da, se traieste intr-un Nou Legamant insa Cel Vechi nu a fost desfiintat ( Sava Domnului, fiecare poarta cu el o Biblie formata din Vechiul si din Noul Testament ) si apoi, copiii lui Dumnezeu trebuie sa  cunoasca  totul,  progresand continuu in intimitatea relatiei lor cu Domnul. Foarte multi se multumesc sa ramana in mostenirea lor , in care au facut primii pasi timizi pe Cale , creazand intr-o Biblie din care li s-a citit si li s-a explicat ani la rand . Dar acest lucru nu este indeajuns, cu totii  trebuie sa ne dorim mai mult din Dumnezeu, si implicit din Cuvantul  Lui, fiecare trebuie sa citeasca si sa inteleaga cu mintea lui, pentru ca orice credincios are nevoie de o relatie personala, vie,  cu Creatorul sau , Tatal nostru al tuturor, in Fiul Sau Yeshua Ha Mashiach – Isus Christos.
Pentru a ne imbogati relatia personala cu  Dumnezeu – YAHWEH – ELOHIM ,  trebuie sa studiem si sa respectam Sarbatorile  Lui, asa cum sunt acestea expuse in Levitic 23. Daca esti crestin si doresti sa-L intelegi pe Dumnezeu intr-un mod mai profund decat Il intelegi astazi, Sarbatorile vor incepe sa-ti reveleze lucruri noi legate de relatia ta personala cu Dumnezeul Bibliei.  Iata de ce:
Trebuie sa intelegem ca Sarbatorile sunt ale Domnului ( LORDS`s FEASTS , asa ne arata si traducerea King James  si multe alte traduceri din ebraica,  ) , iar Dumnezeu ni le-a dat noua oamenilor ( atat evreilor cat si ne-evreilor )  sa ne invete ca:
1.     Ele sunt un SEMN intre EL si noi, un timp special de intalnire   intre divinitate si umanitate ( Exod 31: 13 ).
2.       Poporul Domnului a fost eliberat dintr-o crunta sclavie ( Exod 12 : 26-27 ).
3.    Sa ne aminteasca tuturor  ca El se ingrijeste de nevoile noastre zilnice ( Exod 12: 15-20 ).
4.      Poporul Lui trebuie sa se bucure  de Torah ( Deuteronom 16 : 14 ) .
5.       Mesia va muri, va fi ingropat si va invia (  Isaia 53, Zacharia 11: 12-13 ).
6.      Urmasii Lui vor fi imbracati in Puterea Duhului Sfant ( Fapte 2: 1-21 ).
7.      Invierea urmeaza mortii. ( Isaia 53, Apocalipsa 5 : 3-7 ).
8.      Mesia va fi un Rege incoronat pe vecie ( Apoc 5 : 4-5, Apocalipsa 2: 27,  14: 1-3, Apoc 19; 14-16 , 1 Petru 1 : 17 ).
9.     Va fi o Nunta a  lui Mesia, Fiul lui Dumnezeu, cu Mireasa Sa  (  Apoc 22: 17, Matei 25: 1-13 ).
10.   Mesia va veni a doua oara  (  Apocalipsa 22 : 12 , 2 Tesaloniceni 2 , Luca 12: 35-40,  21 : 29-38 ) .
11.  Va fi o Imparatie Mesianica,  (  Isaia 40: 1-11, 52, 60, Ieremia 31: 35-40, Ezechiel 20 : 38-42 , Zacharia 8 : 11-23 ), si multe altele pe care Regele ni le va descoperi la timpul potrivit.

Deci sunt 7 Sarbatori in total, pe care Dumnezeu le-a impartit in trei  grupe principale :

I. Sarbatoarea Pastelui ( in ebr Pesach ), Sarbatoarea Azimilor ( in ebr. Hag Ha Matzah ) , si Sarbatoarea Primelor Roade ( ebr Bikkurim ) , toate se celebreaza in luna Nisan (  de obicei cade in Aprilie  ) care este prima luna a calendarului iudaic religios, si apartine primaverii.
II.  Sarbatoarea  Saptamanilor ( in ebr Shavuot ) , sau Cincizecime se celebreaza de obicei in cea de-a treia luna ( de obicei in Iunie ) , si  corespunde in calendarul evreiesc lunii Sivan.
III. Sarbatoarea Trambitelor ( in ebr Rosh Hashanah ) , Ziua Ispasirii ( in ebr Yom Kippur  ) , si Sarbatoarea Corturilor ( in ebr Sukkot )  sunt celebrate in cea de-a saptea luna , Tishrei ( care de obicei cade in Septembrie sau in Octombrie ).

SUNT ACESTE SARBATORI  DOAR ALE LUI ISRAEL ?

In mod obisnuit  cei mai multi credinciosi ne-evrei sunt de parere ca aceste Sarbatori apartin doar Israelului. Insa textul din Levitic 23 arata clar ca ele sunt Sarbatorile lui Adonai. De fapt aceste Sarbatori sunt atat pentru evrei cat si pentru ne-evrei , si sunt cu atat mai minunate cu cat sunt serbate laolalta ( Deuteronom 16 : 10-11 , 16: 14-16 ). In versetele 11, 14 din Deuteronom 16 cuvantul “ strain “ este evreiescul “ g e r “ , care inseamna un ne-evreu care se alipeste cu toata inima de poporul Israel. Asadar , Sarbatorile sunt daruite poporului lui YHWH , si acest lucru ii include si pe ne-evreii care L-au acceptat pe EL  drept  Dumnezeu al lor ,  si pe Mesia,  Unsul Sau . Ei sunt aceia  care  au fost  altoiti in Israel. 

Este important de retinut ca asemeni unui Intreg, Sarbatorile ne invata despre Planul complet al lui Dumnezeu de relationare cu omul, si fiecare Sarbatoare se centreaza pe o tema particulara din acest complet Plan divin. Pana la urma Sarbatorile ca Intreg ne pot invata ceva nou, inviorator,  despre Dumnezeu si despre relatia noastra cu EL. Apoi este cat se poate de util sa stim ca ele au o semnificatie istorica bine definita,  dar si una profetica, pentru ca toate Sarbatorile converg spre implinirea rascumpararii umane in Yeshua Ha Mashiach. Desi toate Sarbatorile vizeaza o latura  domestica si chiar agricola in context ( semanatul si seceratul sunt deseori pomenite ) , totusi relatia unica cu Dumnezeul Unic al lui Israel este fundatia legitima pe care acestea sunt gandite , celebrate si traite.  Scopul primordial al lui Dumnezeu este sa-l ajute pe credincios sa creasca in cunoasterea Lui, sa depaseasca nivelul de copilarie in credinta,  inaintand cu hotarare spre maturitatea umblarii lui cu Domnul.

Matza si vinul de PesachA.PESACH-UL– PASTELE

     In luna intaia , in a patruspezecea zi a lunii, intre cele doua seri , vor fi serbate Pastele Domnului ( Vaikra , Levitic 23: 5 ). Pastele ( ebr . Pesach ) se celebreaza de obicei in luna Nisan ( Aprilie sau Mai , in calendarul gregorian ), prima luna a calendarului iudaic religios din primavara unui an.
Pastele sau Trecerea ( dincolo de… ) este timpul noilor inceputuri in Israel, si se celebreaza in cea de-a 14-a zi a lunii Nisan… Pesach-ul face parte din categoria celor Trei Mari Sarbatori de Pelerinaj ( Pastele, Cincizecimea si Sarbatoarea Corturilor ) avand o semnificatie istorica deosebita pentru poporul Israel, si nu numai , caracterul domestic, agricol,  este foarte prezent  in celebrarea Pastelui, mai cu seama in  complinirea mesianica a contextului  sau.  Pesach-ul include semnificatia sfarsitului sezonului ploios si inceputul sezonului de crestere, de dezvoltare ; apoi, odata cu Pastele este inaugurat timpul ispasirii ( salvarii ) prin sangele unui mielusel., si de asemenea timpul Marii Izbaviri  a israelitilor din robia Egiptului.

a.   SEMNIFICATIA ISTORICA
Dumnezeul lui Israel a stabilit ca celebrarea Pastelui sa se faca continuu ( vesnic , sa nu uitam ca este una dintre Sarbatorile care vor fi celebrate si in Imparatia Shabbatica  –  Exod 2: 23-25 , 6: 5-8, 12: 14  ). Israel a fost eliberat din robia egipteana cu un Pret de sange : fiecare familie de evrei trebuia sa unga cu sangele mieluselului sacrificat, stalpii usii , aceasta ramanand singura garantie a salvarii in fata revarsarii urgiei maniei divine. De fapt cum s-au desfasurat aceste evenimente? Textul de referinta ( Exod 12: 3-5 ) ne spune ca fiecare cap de familie trebuia sa ia un mielusel nu mai mare de un an, in ziua a zecea din prima luna, pe care sa-l pastreze langa el pana in ziua a paisprezecea a aceleiasi luni ( Exod 12: 3-6 ). In seara celei de-a paisprezecea zile ( la ora 3 fix ) , animalul  trebuia sacrificat  ( 12 : 6 ) , iar cu sangele lui se ungeau stalpii usii si pragul de sus al caselor . Mieluselul trebuia consumat  fript in foc , impreuna cu ierburile amare, cu paine nedospita , toate acestea intr-o noua simbolistica viitoare ; intreaga familie trebuia sa participle la acest ritual plin de semnificatie cu “ mijlocul incins , incaltamintele in picioare, si toiagul in mana “, totul desfasurandu-se intr-o mare graba pentru ca toti evreii urmau sa paraseasca Egiptul la miezul noptii celei de-a cinsprezecea zile a lunii Nisan.  La miezul noptii acestei zile , ingerul mortii trebuia sa treaca prin toata tara Egiptului, si daca o casa nu avea stalpii unsi cu sange,  ea  intra sub incidenta judecatii lui Dumnezeu ( Exod 12: 12-15 ). Cuvantul evreiesc pentru Paste este P E S A C H , care inseamna “ a pasi ( a trece ) dincolo de … “ Acest cuvant are menirea sa ne aminteasca doua lucruri : trecerea noastra , de la judecata iminenta a mortii si a pacatului ,  la Viata in Yeshua – Mielul- fara –de- cusur al lui Dumnezeu ( Ioan 1: 29, Apocalipsa 5 : 12 ) , sangele lui Yeshua,  care trebuie sa acopere viata noastra intreaga , pentru a ne oferi protectia divina impotriva raului de orice fel ( Evrei 9 : 18-22 ).
b. SEMNIFICATIA MESIANIC-SPIRITUALA  A PESACH- ULUI
1. Moartea lui Yeshua pe o CRUCE ( plamadita tot dintr-un lemn, asa cum erau odinioara confectionati stalpii caselor evreiesti din Egipt ).
2. Yeshua a fost Intaiul Nascut ( sa ne gandit la celebrarea celor dintai roade )  al fecioarei Maria , Primul si Unicul Fiu  Nascut al Tatalui –  din vesinicie, Matei 1 : 21-25,  Romani 8 : 29  ).
3. Exista o progresiva metafora  a Mielului in Biblie . Prima se refera la Mielul unei case ( Exd 12: 3-4 ) ,  a doua,  la Mielul pentru o natiune ( Ioan 11 : 49-52 ) , a treia,  la Mielul pentru lumea intreaga ( Ioan 1: 29 ).
4. Egiptul este prototipul Lumii si al intregului ei sistem lumesc , iar Faraonul il reprezinta cu succes pe insusi Satan. Toti cei care se afla in sclavie spirituala traiesc in conformitate cu legile acestui sistem rau de referinta , in care pacatul si razvratirea sunt exaltate.
5.Yeshua este Mielul lui Dumnezeu ( Ioan 1: 29 ). Yeshua este Pastele nostru ( 1 Corinteni  5 : 7 ). Toti cei care Il urmeaza pe Yeshua apartin Casei lui Dumnezeu ( Evrei 3 : 6 ).
6. Totul se rezuma la un act volitional de credinta in puterea rascumparatoare a Sangelui lui Yeshua , Pastele nostru, Singurul care poate elibera faptura umana de toate dependentele pacatoase ( Romani 6: 7 ; Galateni 4: 3-5 ). Numai Sangele Fiului lui Dumnezeu poarta valentele rascumpararii din pacat ( Levitic 17 : 11; 1 Petru 1: 18-19 ; Apocalipsa 1: 5 ).

In concluzie ,  celebrarea Pastelui a fost randuita de Insusi Dumnezeu  ( Exod 12: 14 ) ca o intruchipare vremelnica a semnificatiei primei veniri a Fiului Sau in aceasta lume. Sarbatoarea trebuie cinstita si celebrata  intr-un profund respect pentru trecut , si intr-o nota de asteptare fata de ceea ce Domnul  ne pregateste in viitor. Multi ani dupa instituirea Pastelui in Egipt, un om numit Ioan ( Yohanan ) a aratat spre Yeshua , numindu-L Mielul lui Dumnezeu . Dupa ce a fost declarat Mielul lui Dumnezeu ,Yeshua Si-a inceput Lucrarea in aceasta lume, pe teritoriul Israelului de astazi, intre evreii din vremea lui. La sfarsitul acesteia , in a zecea zi a lunii Nisan, Mielul lui Dumnezeu intra in Ierusalim, inconjurat de mii de pelerini cu ramuri de flori in maini, care cantau cu bucurie  Hallel ,  si  care s-au grabit  sa-L proclame – atunci cand L-au vazut  calare pe un magarus ( Zacharia 9: 9 ) – Regele  lui Israel. Pana in zilele noastre, 10 Nisan ramane pentru lumea crestina, Sarbatoarea Floriilor.
Apoi Mielul Si-a continuat periplul durerii dupa ce marele preot il cerceteaza – impreuna cu fariseii cu saducheii – timp de 4 zile ( Exod 12: 5 ) , expunandu-l pe EL,  Cel mai Neprihanit Om al lui Israel , dispretului si oprobiului omenesc abject . Pe 14 Nisan , la ceasul al treilea din zi , marele preot trebuia sa ia mielul de jertfa pentru Paste,  sa-l puna pe altar asteptand timpul injunghierii . Ca un Simbol perfect al jertfei din vechime, Yeshua a fost rastignit pe Muntele Moria ( Marcu 15 : 25 ). Si in timp ce Regele Universului Se stingea pe cruce , picatura cu picatura , au avut loc  pregatirile pentru jettfa de Paste. Asfel,  la ora 3 dupa-amiaza  marele preot  inainteaza spre altar, injunghie mielul de jertfa cu un cutit , si rosteste aceleasi cuvinte pe care le-a rostit Isus pe cruce : “ S-a savarsit ! “ Se admite fara echivoc , astazi , ca Yeshua Si-a dat ultima suflare la 3 .00 pm  ( Matei 27 : 45- 50 ).

In Deuteronom 16: 16 ni se spune ca toti evreii – va veni si vremea aceea binecuvantata, Amin ! – au datoria sa celebreze la Ierusalim Sarbatorile Pastelui, ale Saptamanilor si ale Corturilor;  acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de Cele Trei Mari  Sarbatori de Pelerinaj.

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la SARBATORILE DOMNULUI – ( 1 )

 1. Dana zice:

  Hag Pesach Sameach ve Kasher!
  Foarte frumoasa prezentarea Sarbatorilor Domnului din care am invatat lucruri noi despre Domnul nostru Yeshua Ha Mashiah.
  Sarbatoarea de Pesah este legata de Shavuot prin faptul ca incepand cu seara a II-a a sarbatorii Azimilor( 16 Nissan) se numara Omerul, 49 de zile, asa cum gasim scris in Levitic 23: 15-17 si Deuteronom 16:9-12
  Levitic 23:15″De a doua zi după Sabat( 16 Nissan) , din ziua când veţi aduce snopul ca să fie legănat într-o parte şi într-alta, să număraţi şapte săptămâni întregi.
  16 Să număraţi cincizeci de zile până în ziua care vine după al şaptelea Sabat; şi atunci să aduceţi Domnului un nou dar de mâncare.”
  Deuteronom 16:9-12
  Să numeri şapte săptămâni; de când vei începe seceratul grâului, să începi să numeri şapte săptămâni.
  10 Apoi să prăznuieşti sărbătoarea săptămânilor, şi să aduci daruri de bună voie, după binecuvântarea pe care ţi-o va da Domnul, Dumnezeul tău.
  11 Să te bucuri înaintea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău, ca să locuiască Numele Lui acolo, tu, fiul tău şi fiica ta, robul şi roaba ta, Levitul care va fi în cetăţile tale, şi străinul, orfanul şi văduva care vor fi în mijlocul tău.
  12 Să-ţi aduci aminte că ai fost rob în Egipt, şi să păzeşti şi să împlineşti legile acestea.
  Acest snop din cele dintâi roade ne vorbeşte de Cristos înviat, pârga celor adormiţi :1 Corinteni 15:20.
  „Dar acum, Hristos a înviat din morţi, pârga celor adormiţi.”
  HalleluYah!

  • Hag Sameach, Dana!

   Cat de importante sunt Sarbatorile Domnului pentru copiii lui Adonai, rascumparati prin Jertfa Fiului Sau, Yeshua Ha Mashiach ? Sa aruncam o privire spre Exod 23 : 14 -23 : Sa aduci in Casa Domnului, Dumnezeului tau, parga celor dintai roade ale pamantului. Sarbatorile Domnului sunt importante pentru ca intodeauna ne vor focaliza atentia spre ceea ce este number one inaintea lui Dumnezeu, deslipindu-ne de ceea ce este number one in viata noastra. Cu alte cuvinte Sarbatorile intotdeauna ne vor spune : Stop! Intai Dumnezeu, si apoi tu si familia ta. In ziua intaia, sa aveti o adunare sfanta: atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga. ( Levitic 23: 7 ). Ce inseamna ” adunare sfanta „ si pentru Cine? Cand trebuie tinuta o asemenea adunare si de ce? O „adunare sfanta ” nu se poate tine decat respectand ORDINEA DIVINA A LUI DUMNEZEU: in timpul Sarbatorilor Lui ( in cazul de fata in timpul praznuirii Pastelor). Sfintenia – Dumnezeul KADOSH – nu se poate ivi decat in ASCULTARE. Omul trebuie sa asculte de Dumnezeu, respectandu-I cerintele, cu bucurie si cu teama sfanta iar Dumnezeu apare si Se proslaveste intre oameni , doar daca acestia Ii respecta contextul.
   Biserica lui Christos are nevoie de aceasta ” adunare sfanta „ in care Slava divina, Shekinah, sa poata imbratisa umanul insetat de sfintire. Cum oare? Doar in ASCULTARE de Legea Lui. Daca Ma iubiti , veti pazi PORUNCILE MELE. ( Ioan 14: 15 ). Amin. Ajuta-ne, Doamne!

 2. cella zice:

  Christos a inviat!

 3. Dana zice:

  Shabat Shalom!

  Astazi ‎24 Iyar 5771/ 28 May 2011 se citesc urmatoarele pasaje:

  Torah- Num 1:1–4:20 // Haftarah- Hosea 2:1–22 // NT- Luke 16:1–17:10
  Num:2
  1. Domnul a vorbit lui Moise şi lui Aaron, şi a zis:
  2. „Copiii lui Israel au să tăbărască fiecare lângă steagul lui, sub semnele casei părinţilor lui; să tăbărască în faţa şi împrejurul cortului întâlnirii.
  3. La răsărit, tabăra lui Iuda, cu steagul ei, şi cu oştirile sale. Acolo să tăbărască mai marele fiilor lui Iuda, Nahşon, fiul lui Aminadab,
  4. cu oştirea lui, alcătuită din şaptezeci şi patru de mii şase sute de oameni, ieşiţi la numărătoare.
  5. Lângă el să tăbărască seminţia lui Isahar, şi mai marele fiilor lui Isahar, Netaneel, fiul lui Ţuar,
  6. cu oştirea lui, alcătuită din cincizeci şi patru de mii patru sute de oameni, ieşiţi la numărătoare;
  7. apoi seminţia lui Zabulon, şi mai marele fiilor lui Zabulon, Eliab, fiul lui Helon,
  8. cu oştirea lui, alcătuită din cincizeci şi şapte de mii patru sute de oameni, ieşiţi la numărătoare.
  9. Toţi cei din tabăra lui Iuda, ieşiţi la numărătoare, sunt o sută optzeci şi şase de mii patru sute de bărbaţi, după oştirea lor. Ei să pornească cei dintâi.
  10. La miazăzi, tabăra lui Ruben, cu steagul ei, şi cu oştirile ei. Acolo să tăbărască mai marele fiilor lui Ruben, Eliţur, fiul lui Şedeur,
  11. cu oştirea lui, alcătuită din patruzeci şi şase de mii cinci sute de bărbaţi, ieşiţi la numărătoare.
  12. Lângă el să tăbărască seminţia lui Simeon şi mai marele fiilor lui Simeon, Şelumiel, fiul lui Ţurişadai,
  13. cu oştirea lui, alcătuită din cincizeci şi nouă de mii trei sute de oameni, ieşiţi la numărătoare;
  14. apoi seminţia lui Gad, şi mai marele fiilor lui Gad, Elisa, fiul lui Deuel,
  15. cu oştirea lui, alcătuită din patruzeci şi cinci de mii şase sute cincizeci de oameni, ieşiţi la numărătoare.
  16. Toţi cei din tabăra lui Ruben, ieşiţi la numărătoare, sunt o sută cincizeci şi unu de mii patru sute cincizeci de oameni, după oştirile lor. Ei să pornească în al doilea rând.
  17. Apoi va porni cortul întâlnirii, împreună cu tabăra Leviţilor, aşezată în mijlocul celorlalte tabere. Pe drum vor ţine şirul în care au tăbărât, fiecare la rândul lui, după steagul lui.
  18. La apus, tabăra lui Efraim, cu steagul său, şi cu oştirile sale. Acolo să tăbărască mai marele fiilor lui Efraim, Elişama, fiul lui Amihud,
  19. cu oştirea lui, alcătuită din patruzeci de mii cinci sute de oameni, ieşiţi la numărătoare.
  20. Lângă el să tăbărască seminţia lui Manase şi mai marele fiilor lui Manase, Gamliel, fiul lui Pedahţur,
  21. cu oştirea lui, alcătuită din treizeci şi două de mii două sute de oameni, ieşiţi la numărătoare;
  22. apoi seminţia lui Beniamin şi mai marele fiilor lui Beniamin, Abidan, fiul lui Ghideoni,
  23. cu oştirea lui, alcătuită din treizeci şi cinci de mii patru sute de oameni, ieşiţi la numărătoare.
  24. Toţi cei din tabăra lui Efraim, ieşiţi la numărătoare, sunt o sută opt mii o sută de oameni, după oştirile lor. Ei să pornească în al treilea rând.
  25. La miază noapte, tabăra lui Dan, cu steagul ei, şi cu oştirile ei. Acolo să tăbărască mai marele fiilor lui Dan, Ahiezer, fiul lui Amişadai,
  26. cu oştirea lui, alcătuită din şaizeci şi două de mii şapte sute de oameni, ieşiţi la numărătoare.
  27. Lângă el să tăbărască seminţia lui Aşer şi mai marele fiilor lui Aşer. Paguiel, fiul lui Ocran,
  28. cu oştirea lui, alcătuită din patruzeci şi unu de mii cinci sute de oameni, ieşiţi la numărătoare;
  29. apoi seminţia lui Neftali, şi mai marele fiilor lui Neftali, Ahira, fiul lui Enan,
  30. cu oştirea lui, alcătuită din cincizeci şi trei de mii patru sute de oameni, ieşiţi la numărătoare.
  31. Toţi cei din tabăra lui Dan, ieşiţi la numărătoare, sunt o sută cincizeci şi şapte de mii şase sute de oameni. Ei să pornească cei din urmă, după steagul lor.
  32. Aceştia sunt copiii lui Israel ieşiţi la numărătoare, după casele părinţilor lor. Toţi cei ieşiţi la numărătoare, şi care au alcătuit taberele, după oştirile lor, au fost şase sute trei mii cinci sute cincizeci.
  33. Leviţii, după porunca pe care o dăduse lui Moise Domnul, n-au intrat la numărătoare în mijlocul copiilor lui Israel.
  34. Şi copiii lui Israel au făcut întocmai după toate poruncile, pe care le dăduse lui Moise Domnul. Aşa tăbărau ei, după steagurile lor; şi astfel porneau la drum, fiecare după familia lui, după casa părinţilor lui.

  Hosea 2:18-23
  18. În ziua aceea, voi încheia pentru ei un legământ cu fiarele câmpului, cu păsările cerului şi cu târâtoarele pământului, voi sfărâma din ţară arcul, sabia şi orice unealtă de război, şi-i voi face să locuiască în linişte.
  19. Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare;
  20. te voi logodi cu Mine prin credincioşie, şi vei cunoaşte pe Domnul!
  21. În ziua aceea, voi asculta, zice Domnul, voi asculta cerurile, şi ele vor asculta pământul;
  22. pământul va asculta grâul, mustul şi untdelemnul, şi acestea vor asculta pe Izreel.
  23. Îmi voi sădi pe Lo-Ruhama în ţară, şi-i voi da îndurare; voi zice lui Lo-Ami: „Tu eşti poporul Meu!” Şi el va răspunde: „Dumnezeul meu!”

  Luka 16
  1. Isus a mai spus ucenicilor Săi: „Un om bogat avea un ispravnic, care a fost pârât la el că-i risipeşte averea.
  2. El l-a chemat, şi i-a zis: „Ce aud eu vorbindu-se despre tine? Dă-ţi socoteala de isprăvnicia ta, pentru că nu mai poţi fi ispravnic.”
  3. Ispravnicul şi-a zis: „Ce am să fac, dacă îmi ia stăpânul isprăvnicia? Să sap, nu pot; să cerşesc, mi-e ruşine.
  4. Ştiu ce am să fac, pentru ca, atunci când voi fi scos din isprăvnicie, ei să mă primească în casele lor.”
  5. A chemat pe fiecare din datornicii stăpânului său, şi a zis celui dintâi: „Cât eşti dator stăpânului meu?”
  6. „O sută de măsuri de untdelemn”, a răspuns el. Şi i-a zis: „Ia-ţi zapisul, şi şezi degrabă de scrie cincizeci.”
  7. Apoi a zis altuia: „Dar tu, cât eşti dator?” „O sută de măsuri de grâu”, a răspuns el. Şi i-a zis: „Ia-ţi zapisul, şi scrie optzeci.”
  8. Stăpânul lui a lăudat pe ispravnicul nedrept, pentru că lucrase înţelepţeşte. Căci fiii veacului acestuia, faţă de semenii lor, sunt mai înţelepţi decât fiii luminii.
  9. Şi Eu vă zic: Faceţi-vă prieteni cu ajutorul bogăţiilor nedrepte, pentru ca atunci când veţi muri, să vă primească în corturile veşnice.
  10. Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios şi în cele mari; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept şi în cele mari.
  11. Deci, dacă n-aţi fost credincioşi în bogăţiile nedrepte, cine vă va încredinţa adevăratele bogăţii?
  12. Şi dacă n-aţi fost credincioşi în lucrul altuia, cine vă va da ce este al vostru?
  13. Nici o slugă nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt, sau va ţine numai la unul şi va nesocoti pe celălalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.”
  14. Fariseii, care erau iubitori de bani, ascultau şi ei toate lucrurile acestea, şi îşi băteau joc de El.
  15. Isus le-a zis: „Voi căutaţi să vă arătaţi neprihăniţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu vă cunoaşte inimile; pentru că ce este înălţat între oameni, este o urâciune înaintea lui Dumnezeu.
  16. Legea şi prorocii au ţinut până la Ioan; de atunci încoace, Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte: şi fiecare, ca să intre în ea, dă năvală.
  17. Este mai lesne să treacă cerul şi pământul decât să cadă o singură frântură de slovă din Lege.
  18. Oricine îşi lasă nevasta şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbatul ei, preacurveşte.

  Spor la studiul Torei!

 4. Valerica zice:

  In legatura cu tinerea sarbatorilor eu am aceeasi parere cu apostolii care nu au pus o povara peste crestinii dintre neamuri (Fapte 15: 10, 28)
  Vad, tot in legatura cu acest subiect , o idee a apostolului Pavel in Romani 14: „Cine face deosebire intre zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul nu o face”.

  Cred ca as putea explica printr-un exemplu in ce fel cineva ar putea sa nu faca deosebire intre zile si lucrul acesta sa fie pentru Domnul:
  Daca eu vreau sa tin o sarbatoare si sa nu lucrez, si fac pe altii sa sufere prin acest fapt, atunci trebuie sa aleg intre a tine sarbatoarea si a practica dragostea. In acest moment se prea poate ca eu sa apreciez ca practic mai degraba dragostea si voia lui Dumnezeu daca lucrez in ziua de sarbatoare.

  Poate imi vei spune ca e cazul sa pun dragostea de Dumnezeu mai presus decat suferinta cuiva (eventual minora, de foame sau o incomoditate oarecare).

  Aici intervine increderea: iti amintesti ca aceeasi discutie avea loc intre farisei si Domnul Isus in legatura cu Sabatul.
  David a putut lua painile din Templu atunci cand i-a fost foame, pentru ca Domnul cunostea inima lui David si accepta gestul lui ca pe un gest de incredere, facut de un copil care are incredere ca Tatal ii premite ba chiar considera corect ce face el.

  Sabatul si sabatorile au fost facute pentru oameni, ca ei sa invete multe lucruri din ele, sa invete sa priveasca lucrurile si timpul considerand intr-adevar pe Dumnezeu mai intai.
  Dar ele nu trebuie sa fie o povara si un prilej de indreptatire sau de cearta pentru cei care au incredere in Tatal si considera viata lor ca fiind daruita Lui, in sensul de a face totul de dragul Lui si pentru El.

 5. Dana zice:

  Shalom,
  Am citit comentariul Dvs., scumpa sora Valerica.Numele meu este Dana Filipeanu si ma bucur sa va intalnesc pe acest blog.
  Tora este o Carte vie , un „Manual” , care ne invata cum sa traim si cum sa o aplicam in viata noastra de zi cu zi.Suntem de acord ca Dumnezeu este Marele Invatator si se descopera ca fiind Lumina/ Armonie/Salom in antiteza cu intunericul/ haosul/dezordinea, carcteristi ale celui rau.
  Un psalm care imi place foarte mult este cel cu numarul 19.Acesta scoate in evidenta splendoarea/armonia cerurilor ( creatia) si frumusetea/armonia Legii Domnului .
  Asa cum cerurile sunt ordonate si corpurile ceresti se ghideaza dupa legi foarte bine definite si omul are niste Legi pe care sa le urmeze cu privire la viata sa, aflate toate in ceea ce numim Tora/Biblia.
  Psalmul 19
  1Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui.

  Gen 1.6;Isa 40.22;Rom 1.19-20;

  2O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el.

  3Şi aceasta, fără vorbe, fără cuvinte, al căror sunet să fie auzit:

  4dar răsunetul lor străbate tot pământul, şi glasul lor merge până la marginile lumii. În ceruri El a întins un cort soarelui.

  Rom 10.18;

  5Şi soarele, ca un mire, care iese din odaia lui de nuntă, se aruncă în drumul lui cu bucuria unui viteaz:

  Ecl 1.5;

  6răsare la un capăt al cerurilor, şi îşi isprăveşte drumul la celălalt capăt; nimic nu se ascunde de căldura lui.

  7Legea Domnului este desăvârşită, şi înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată şi dă înţelepciune celui neştiutor.

  Ps 111.7;

  8Orânduirile Domnului sunt fără prihană, şi înveselesc inima; poruncile Domnului sunt curate şi luminează ochii.

  Ps 12.6;Ps 13.3;

  9Frica de Domnul este curată, şi ţine pe vecie; judecăţile Domnului sunt adevărate, toate sunt drepte.

  10Ele sunt mai de preţ decât aurul, decât mult aur curat; sunt mai dulci decât mierea, decât picurul din faguri.

  Ps 119.72-127;Prov 8.10-19;Ps 119.103;

  11Robul Tău primeşte şi el învăţătura de la ele; pentru cine le păzeşte, răsplata este mare.

  Prov 29.18;

  12Cine îşi cunoaşte greşelile făcute din neştiinţă? Iartă-mi greşelile pe care nu le cunosc!

  Ps 40.12;Lev 4.2;Ps 90.8;

  13Păzeşte de asemenea pe robul Tău de mândrie, ca să nu stăpânească ea peste mine! Atunci voi fi fără prihană, nevinovat de păcate mari.

  Gen 20.6;1Sam 25.32-39;Ps 119.133;Rom 6.12-14;

  14Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele, şi cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea şi Izbăvitorul meu!

  Ps 51.15;Isa 43.14;Isa 44.6;Isa 47.4;1Tes 1.10;
  Acum sa mergem in Noul Testament la Predica de pe Munte si sa vedem ce ne spune insusi Domnul Isus Hristos:
  Matei cap. 5: 17-20
  Sa nu ganditi ca am venit sa desfiintez Legea sau Profetii: n-am venit sa le desfiintez, ci sa le implinesc ( sa arat plinatatea :Biblia GBV Bucuresti 2001)
  (Si acum doresc sa va rog sa fiti foarte atenta la cuvintele Domnului Isus care practic le aminteste Psalmul 19)
  18 Pentru ca adevarat va spun : pana nu va trece cerul si pamantul, nicidecum nu va trece o singura iota sau o singura frantura de Litera din Lege, pana nu se vor implini toate.
  Totul este foarte limpede si Domnul Isus a vorbit cu in concordanta perfecta cu Tora.
  Sa intelegem ca acum aprox. 2000 de ani , pe cand Domnul Isus umbla pe pamant , in Israel exista doar Tora/Vechiul Testament.Uneori uitam si acest fapt.
  Mergem mai departe si ajungem in Faptele Apostolilor.
  Sa ne oprim la Shavuot/CincizecimeDuhul Sfant , flacarile de foc, s-au asezat peste ucenicii evrei care erau adunati pentru Sarbatoare.
  Shavuotul este o sarbatoare cu pelerinaj la Ierusalim si este scrisa foarte clar cum sa se tina in Levitic cap 23 .
  Continuam sa privim in NT la Apostolul Pavel:
  Fapte cap. 25: 8
  Apostolul Pavel este dus in fata lui Festus Porcius si declara:
  Pavel ,aparandu-se, a spus:”NU am gresit cu nimic nici impotriva Legii iudeilor, nici impotriva Templului, nici impotriva Cezarului.”
  Este clara afirmatie si bine ar fi de citit toata Cartea Fapte pentru o mai buna intelegere.
  Sfatul meu este sa intrati in „papucii” evreilor.Si sa aveti in atentie faptul ca erau obisnuiti sa tina toate Sarbatorile Domnului de la Moise incoace ( si astazi evreii tin Sarbatorile Domnului nu numai Sabatul).

  Am ajuns la Revelatie cap.14:12
  Aici este rabdarea sfintilor care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta in Isus.

  Ma intorc la un verset din Faptele Apostolilor cap.22:12
  „Si un oarecare Anania, om evlavios dupa LEGE, cu MARTURIE BUNA de la toti iudeii care locuiesc acolo, venind la mine si stand langa mine, mi-a spus”Frate Saul, primeste-ti vederea!”
  Semnele vindecarii se aflau in secta iudaica ingusta cu numele de nazarineana.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 6. Valerica zice:

  Daca ne-am apuca sa tinem legea asa cum a fost data ea evreilor am ajunge la rezultatele pe care le-a obtinut Dumnezeu printre evrei.
  Legea este buna dar ea nu poate sa schimbe firea pamanteasca (nici nu este acesta scopul ei ci sa convinga pe oameni despre pacat si nevoia de mantuire}.

  De aceea nadejdea noastra este sa descifram in toate legea dragostei si sa umblam dupa indemnurile Duhului care poate sa ne duca sa obtinem acest rod, primul rod al Duhului Sfant.

  Dragostea descrisa de Noul Testament este supranaturala si nu poate fi atinsa prin practicarea Legii, care in mod clar se adreseaza unor oameni firesti.
  De aceea eu cred ca in Noul Testament, ori de cate ori se vorbeste de pazirea poruncilor, este vorba de a implini legea dragostei, pe care Domnul Isus si apostolii au ilustrat-o si au prezentat-o ca scop in orice cuvant al lor. De altfel apostolul Pavel chiar subliniaza asta in Romani 13:8, cand spune: cine iubeste pe altii a implinit Legea.

  Cred ca unul din scopurile pe care le au crestinii este cunoasterea Duhului Sfant. Pentru ca lumea nu-L cunoaste si avem nevoie sa-L cunoastem pentru ca sa nu ramanem in starea fireasca de dinainte de a-L primi pe Hristos.
  Imi doresc si va doresc progres in aceasta directie.

 7. Dana zice:

  Salom Draga Valerica,
  Sfanta Scriptura este un tot unitar si asa cum stim nu se contrazice.
  Dvs. ati afirmat urmatoarele:

  Daca ne-am apuca sa tinem legea asa cum a fost data ea evreilor am ajunge la rezultatele pe care le-a obtinut Dumnezeu printre evrei.

  Iata ce spune Dumnezeu prin Profetul Ieremia cap.31
  33.Ci iată legământul pe care-l voi face cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; şi Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.
  34Niciunul nu va mai învăţa pe aproapele sau pe fratele său zicând: „Cunoaşte pe Domnul!”, ci toţi Mă vor cunoaşte, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor.”
  Isa 54.13; Ioan 6.45; 1Cor 2.10; 1Ioan 2.20; Ier 33.8; Ier 50.20; Mic 7.18; Fapt 10.43; Fapt 13.39; Rom 11.27;

  35 Aşa vorbeşte Domnul care a făcut soarele să lumineze ziua, care a rânduit luna şi stelele să lumineze noaptea, care întărâtă marea şi face valurile ei să urle, El, al cărui nume este Domnul oştirilor:
  Gen 1.16; Ps 72.5-17; Ps 89.2-37; Ps 119.91; Isa 51.15; Ier 10.16;
  36 „Dacă vor înceta aceste legi dinaintea Mea, zice Domnul, şi neamul lui Israel va înceta pe vecie să mai fie un neam înaintea Mea!”
  Ps 148.6; Isa 54.9-10; Ier 33.20;
  37 Aşa vorbeşte Domnul: „Dacă cerurile sus pot fi măsurate şi dacă temeliile pământului jos pot fi cercetate, atunci voi lepăda şi Eu pe tot neamul lui Israel, pentru tot ce a făcut, zice Domnul.

  Observati ca si acest fragment din Cartea lui Ieremia are legatura cu Psalmul 19.

  Acum va rog sa imi raspundeti la o intrebare:
  De ce promite Dumnezeu Dumnezeu ca va scrie Legea in inima evreilor?De ce sa faca un Legamant Nou cu ei?
  Va multumesc si astept raspunsul Dvs.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  Cu respect, Dana Filipeanu

 8. Valerica zice:

  Imi cer scuze: nu am vrut sa spun ca El nu a obtinut rezultate excelente printre evrei ci era necesara completarea: cu Legea am ajunge la rezultatul obtinut prin Lege, pana la intruparea Cuvantului, pana la venirea Domnului Isus.

  Nu, Dumnezeu nu promite sa scrie Legea in inima evreilor (doar) ci a tuturor celor „altoiti” in Israel, prin Isus.

  Dragostea, asupra careia am incercat sa va atrag atentia ca fiind implinirea Legii, este roada Duhului din inima omului.
  Prin faptul ca El ne-a dat Duhul Sfant, El a scris Legea in inima noastra. Pentru ca cel ce iubeste implineste Legea si nu are nevoie sa o tina; Legea se manifesta din inima lui, pentru ca el actioneaza din indemnul Duhului.

  Legamantul nou de care se vorbeste in Ieremia este chiar Noul Legamant: cel facut prin sangele lui Isus Hristos. De ce este necesar acesta se explica in Epistola catre Evrei.

  Si am incercat si eu sa explic ceva: Legea era un legamant exterior, nu era in inima oamenilor, nu venea din duhul lor, firea nu putea tine Legea. De aceea doar cei care sunt nascuti din nou, prin credinta in Isus Hristos, pot iubi cu dragoste duhovniceasca, si astfel pot implini Legea, avand-o in inima lor.

  Imi place sa discut cu dvs. pe aceste teme. Cred ca venim din directii diferite dar cautam sa ajungem la acelasi lucru: cunoasterea dragostei Lui.

 9. Dana zice:

  Salom,
  Este limpede ca faradelegea este exclusa din start si nu are ce cauta in comportamentul credinciosilor mantuiti prin Sangele Mielului Divin, Dumnezeu Fiul. Legea buna, sfanta si duhovniceasca este semnul pe fruntea si pe mana tuturor celor care au inima taiata imprejur fie evrei sau neamuri.
  Avem un singur Domn, o singura credinta si un singur botez.
  Constat ca din nefericire s-a pierdut tinta acestei discutii.

  Sarbatorile Domnului sunt in centrul acestui topic.

  Ati afirmat urmatoarele:
  In legatura cu tinerea sarbatorilor eu am aceeasi parere cu apostolii care nu au pus o povara peste crestinii dintre neamuri (Fapte 15: 10, 28)
  Vad, tot in legatura cu acest subiect , o idee a apostolului Pavel in Romani 14: “Cine face deosebire intre zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul nu o face”.

  Sarbatorile Domnului ( Levitic 23) nu sunt poveri!
  Profetul Zaharia afirma urmatoarele:
  Cap. 14: 16-19
  Si va fi asa: toti cati vor ramane din toate natiunile care au venit impotriva Ierusalimului se vor sui din an in an, ca sa se inchine Imparatului , Domnului Ostirilor, si sa tina Srbatoarea Corturilor.
  Si va fi asa: cine nu se va sui la Ierusalim din toate familiile pamantului , ca sa se inchine Imparatului, Domnului Ostirilor, peste aceia nu va fi ploaie.
  Si , daca familia Egiptului nu se va sui si nu va veni, nici peste ei nu va fi: va fi plaga cu care va lovi Domnul natiunile care nu se vor sui sa tina Sarbatoarea Corturilor.Acesta va fi pedeapsa/pacatul Egiptului si pedeapsa/pacatul tuturor natiunilor care nu se vor sui sa tina Sarbatoarea Corturilor.
  In ziua aceea va fi scris pe zurgalaii cailor :” Sfintenie Domnului!”Si oalele din Casa Domnului vor fi ca farfuriile adanci inaintea altarului.Da, orice oala in Ierusalim si in Iuda va fi sfanta pentru Domnul Ostirilor.Si toti care jertfesc vor veni si vor lua din ele si vor fierbe in ele.
  Si in ziua aceea nu va mai fi nici un cnaanit in Casa Domnului Ostirilor.

  Acum sa mergem in NT si sa urmarim daca sunt prezente „semnele” Sarbatorilor Domnului.
  Cartea Fapte incepe cu binecunoscuta Sarbatoare a Cincizecimii.Da, Dumnezeu si-a onorat Cuvantul si a trimis Duhul Sau peste ucenicii sai dragi.

  Fapte cap.2:1-4
  Si, pe cand se implinea ziua Cincizecimii, erau toti impreuna la un loc.Si a venit deodata un sunet din cer, ca vuietul unui suflu puternic, si a umplut toata casa unde sedeau.Si li s-au aratat limbi impartite, ca de foc, si s-au asezat peste fiecare dintre ei.Si s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi , dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca.

  Ma opresc putin aici .
  Sarbatoarea Cincizecimii este onorata de toate Bisericile crestine traditionale, protestante si neo-protestante!
  Nu numai ca nu este desfiintata dar este intarita si pecetluita cu o ungere de bucurie speciala!Evrei au un termen special: ASHREI!Bucurie incununata cu Sfintenie.

  Continuam sa observam in NT Sarbatorile Domnului si ajungem la Fapte cap.18:18-21
  Si Pavel, dupa ce a stat inca multe zile , si-a luat ramas bun de la frati si a plecat cu corabia spre siria- si impreuna cu el Priscila si Acuila- dupa ce si-a tuns capul in Chencreea, pentru ca facuse juramant.Si a ajuns la Efes si i-a lasat acolo, iar el insusi, intrans in sinagoga, a stat de vorba cu iudeii.Si cand acestia l-au rugat sa ramana mai mult timp, el nu a vrut, ci si-a luat ramas bun de la ei, spunand : ” Trebuie neaparat sa tin sarbatoarea viitoare la Ierusalim: dar ma voi intoarce din nou la voi, daca va vrea Dumnezeu.”
  Despre ce sarbatoare vorbeste Pavel aflam in Fapte cap. 20:15-18
  Si , in ziua urmatoare, am trecut catre Samos si, ramanand la Troghilion, a doua zi am venit la Milet; pentru ca Pavel se gandea sa mearga cu corabia pe langa Efes, ca sa nu fie nevoit sa intarzie in asia, pentru ca se grabea ca, daca i-ar fi posibil sa fie la Ierusalim de ziua Cincizecimii.”

  Sfantul Apostol Pavel a ajuns la Ierusalim si voi reda versetele pentru o mai buna intelegere a evenimentelor ce s-au petrecut in vremurile acelea.

  Fapte 21:17-26 La Ierusalim in Templu
  Si cand am ajuns noi la ierusalim, fratii ne-au primit cu bucurie.Si a doua zi Pavel a intrat impreuna cu noi la Iacov si toti batranii au venit acolo.Si dupa ce i-a salutat, au istorisit unul cate unul, cele ce a facut Dumnezeu intre natiuni, prin lucrarea lui.Si ei, auzind, Il glorificau pe Dumnezeu ; si i-au spus:
  „Vezi frate, cate mii de iudei au crezut si toti sunt zelosi pentru Lege.Si ei au fost instiintati despre tine ca ii inveti lepadarea de Moise pe toti iudeii dintre natiuni, spunand ca ei nu trebuie sa isi circumcida copiii, nici sa umble potrivit obiceiurilor.
  Ce este deci de facut?Negresit, trebuie sa se adune multime , pentru ca vor auzi ca ai venit.Deci fa ceea ce iti spunem: avem patru barbati care sunt sub juramant; i-ai si curateste-te impreuna cu ei si plateste-le cheltuieli-le, ca sa-si rada capul.Si toti vor cunoaste ca nu este nimic din ceea ce au fost instiintati despre tine; ci ca si tu insuti umbli dupa randuiala , pazind Legea.Iar cu privire la cei dintre natiunile care au crezut , noi am scris, hotarand ca ei sa se fereasca si de ceea ce este jertfit idolilor si de sange si de ce este sugrumat si de curvie”.
  Atunci Pavel luand cu sine oamenii aceia , in ziua urmatoare , curatindu-se, a intrat impreuna cu ei in Templu, anuntand timpul de implinire a zilelor curatirii, pana cand se aducea darul pentru fiecare din ei.

  Tertul il acuza pe Pavel inaintea guvernatorului Felix.
  Fapte cap.24:5-7
  „Pentru ca l-am gasit pe omul acesta ca o ciuma si starnind razvratire printre toti iudeii din lume si fiind un conducator al sectei nazarinenilor, care a incercat sa profaneze si Templul si pe care l-am prins si am vrut sa-l judecam dupa legea noastra;”
  Raspunsul lui Pavel:
  Fapte24:14
  „Dar iti marturisesc aceasta , ca dupa Calea pe care ei o numesc secta , asa slujesc eu Dumnezeului parintilor mei, crezand toate cele scrose in Lege si in profeti, avand in Dumnezeu speranta , pe care ei insisi o au, ca va fi o inviere atat a celor drepti cat si a celor nedrepti.”

  Sfantul Apostol Pavel afirma urmatoarele in fata lui Festus Porcius:
  Fapte 25: 8
  ” Pavel aparandu-se a spus:
  ” N-AM GRESIT CU NIMIC NICI IMPOTRIVA LEGII IUDEILOR, NICI IMPOTRIVA TEMPLULUI , NICI IMPOTRIVA CEZARULUI.””

  Am increderea ca Cuvantul lui Dumnezeu este foarte clar.

  Si eu ma bucur sa va cunosc pe acest blog mesianic,
  Multa binecuvantare de la Cel PreaInalt !
  Fapte 25

 10. Ana zice:

  Va salut pe toti cu Pacea Domnului !

  sunt o crestina , care a ajuns pana astazi la cunostinta de Domnul, prin harul Sau, tinuta de Insasi mana Lui, asa cum duci un copil la gradinita.

  Vreau sa va spun tuturor o concluzie personala, descoperita tot de Domnul, (a Lui sa fie slava si cintea in veci );
  -Domnul mi-a dat Sabath-ul, Domnul mi-a dat Sarbatorile Lui cele sfinte, Domnul mi-a dat odihna Lui, El m-a calauzit in Tara lui cea sfanta!

  Nimeni dintre oameni nu te poate duce, nu-ti poate da o zi sau o sarbatoare , daca nu este voia Domnului. Asa cum eu la masa mea invit pe cine vreau sau de cine -mi place, asa Domnul, la masa Lui pune pe ai Sai.

  Sa ne straduim sa intram in Odihna Domnului, ca sa avem pace si liniste si sa ne odihnim si noi de lucrarile noastre cum Domnul S-a odihnit de ale Sale.

  Shalom!

  • Draga Ana , fii binevenita pe acest blog !
   Ma bucur ca Dumnezeul Cel Mare , Sfant si Drept al lui Israel, te-a calauzit asa de minunat – ” asa cum duci un copil la gradinita ” – si ca ti-a daruit Shabatul si Sarbatorile Lui. Da, EL ne-a daruit Zilele Lui , si ce minunat este cand omul se preda, ca un aluat moale , in Mana Lui. Intelepciunea venita de sus ” este usor de induplecat ” , spune apostolul Iacov ( 3 : 17 ) , si este cat se poate de bine cand copiii Lui inteleg, si se conformeaza Legii si Ordinii divine. Acest lucru nu poate sa duca decat la PACE ( SHALOM = o Pace desavarsita ) – cu ei insisi , si mai ales cu Dumnezeu.
   Sa fii binecuvantata Ana, si sa te bucuri de toate implinirile unei Ascultari totale.
   Shavua Tov !

  • Dana zice:

   Salom, Salom Uvraha!
   Ma bucur sa va cunosc sora Ana,
   Cunosc aceasta bucurie de a intelege plinatatea Sarbatorilor Domnului asa cum sunt scrise in Cartea Levitic cap. 23.In fond, daca citim Sfanta Scriptura si urmarim doar Sarbatorile Domnului vom fi surprinsi cat de mult ne vorbeste Domnul despre Toate sarbatorile Sale.
   Aproape in fiecare luna Domnul a oferit cate o sarbatoare a Sa. Ne-a oferit si Sabatul saptamanal ca un exercitu practic atat din punct de vedere fizic cat si spiritual pentru a fi antrenati, bine pregatiti pentru Imparatia Sa- Starea de Salom!Starea completa de Pace, Bucurie sfanta , o stare pe care o putem gusta foarte putin atata timp cat suntem inca in firea pamanteasca!
   Spor la studiul Torei, sora Ana!

 11. ariel zice:

  Noi gasim in generatia noastra mai multe calendare functionale

  si fiecare atribue verdicitatea (credibilitatea) calendarului care il
  urmeaza. De exemplu:

  Musulmani tin calendarul lor musulman si il urmeaza pe Muhamed si Allah.

  chinezi au propriu lor calendar si urmeaza pe Budah.

  CRESTINII (SIC) tin calendarul Gregorian si urmeaza pe papa Gregori si se
  inchina papalitati.

  Evreii tin calendarul rabinical si-l urmeaza pe Hillel al doilea
  fondatorul calendarului evreiesc.
  Toate aceste calendare sint de natura umana; calculate matematic
  astronomic si stiintific ; dar nu sint calendarul lui YHWH.

  Care este calendarul corect? calendarul lui Yahweh, are Yahweh un calendar??
  sigur ca are. Sa stabilim scriptural care este adevaratul calendar.

  Dupa cum urmeaza in exod 12 v 2 vedem ca Creatorul a poruncit
  urmatoarele; In luna aceasta (abbib) va fi pentru voi, ce-a dintii luna
  a anului. Abbib(aviv) este luna spicelor; luna cind primele spice
  din an sint coapte(orzul). Astazi iesiti in luna spicelor(abbib)
  (exod 13 v 4 ).
  Cum stabilim luna spicelor; La sfirsitul luni a 12 (adar) se observa
  pe cer luna noua si se cerceteaza lanurile de orz in Israel;
  Daca la aparitia luni noi, se constata ca lanurile de orz vor fi abbib (coapte),
  bune de secerat in doua saptamini; se declara luna intiia(abbib),
  si pastele vor fi junghiate in a 14-a zi.

  Daca in Israel se constata ca lanurile nu vor putea fi secerate in doua
  saptamini, de la aparitia luni noi, se declara a 13-a luna si pastele va fi in luna urmatoare .
  De ce trebue sa ne orientam dupa ce se intimpla in Ysrael?
  De ce abbib in Ysrael? simplu pentru ca Yahweh are ochii todeauna
  Atintiti asupra Ysraelului ( deotro11 v12 )

  Satana a voit sa schimbe acest sistem stabilit de Creator si a reusit.Dar cei tematori de Yahweh urmeaza porunca lui.

  In raport de Abbib si luna noua se stabileste prima sarbatoare din an;
  si in raport cu aceasta celelante sarbatori. Deci noi nu putem sti de pe un
  an pe altul cind va fi sarbatorile lui Yahweh.
  Karaites in Israel sint uni din cei ce observa corect si noi impreuna
  cu ei stabilim pe baza de observare daca cu adevarat este luna spicelor(abbib)
  si daca putem sarbatori Praznicul la vremea hotarita.
  Calendarul evreesc rabinical dupa care se orienteaza majoritatea
  celor ce tin pastele; este un calendar nerecunoscut de Yahweh (calendar uman
  matematic).
  Ce calendar urmezi tu?? cel stiintific, matematic ori calendarul
  lui Yahweh? Urmezi evreii si calendarul rabinical si slujesti lui
  HILLEL ori urmezi calendarul lui Yahweh si-i slujesti lui? Urmindu-l pe
  Hillel vei peri; Urmindu-l pe Yahweh vei avea viata; alege-ti azi.

 12. Dana zice:

  Salom Ariel,
  Interesant comentariul tau. Este important sa studiem Tanachul pentru a intelege vremurile si soroacele .Calendarul adevarat al lui Yahweh este important pentru ca Sarbatorile Domnului sa fie serbate corect in timp si spatiu.
  De-a lungul timpului oamenii au incercat sa schimbe, sa inlocuiasca si sa elimine nu numai Calendarul Majestatii Sale Regele Universului.Am dreptate?
  Este clar ca avem de luptat cu multiple teorii ale inlocuirii originalului.

  Eu incerc sa descurc „itzele omenesti” si sa caut jaloanele/marcajele pe care ni le-a oferit Yahweh in intelepciunea Sa de neegalat.
  Un marker perfect este satelitul natural al Terrei : Luna.
  Luna noua este adevaratul semn al inceputului lunilor!Nimeni nu poate sa inlature Luna de pe cer!Oamenii pot sa isi puna ce calendar omenesc vor!Luna este acolo si ea este un slujitor credincios al lui Yahweh!

  Voi lasa Tanach-ul sa vorbeasca despre calendar:

  The Biblical Months – The Month of Abib

  EXO 13:4 – This day came you out in the month Abib.

  EXO 23:15 – You shall keep the Feast of Unleavened Bread; you shall eat unleavened bread seven days, as I commanded you, in the time appointed in the month Abib; for in it you came out from Egypt; and none shall appear before me empty;

  EXO 34:18 – The Feast of Unleavened Bread shall you keep. Seven days you shall eat unleavened bread, as I commanded you, in the time of the month Abib; for in the month Abib you came out from Egypt.

  DEU 16:1 – Observe the month of Abib, and keep the Passover to the Lord your God; for in the month of b the Lord your God brought you out of Egypt by night.

  The Month of Ziv

  1KI 6:1 – And it came to pass in the four hundred and eightieth* year after the people of Israel came out of the land of Egypt, in the fourth year of Solomon’s reign over Israel, in the month Ziv, which is the second month, that he began to build the house of the Lord.

  * Hebrew; Septuagint four hundred and fortieth

  1KI 6:37 – In the fourth year was the foundation of the house of the Lord laid, in the month Ziv;

  The Month of Bul

  1KI 6:38 – And in the eleventh year, in the month Bul, which is the eighth month, was the house finished in all its parts, and according to all its specifications. And he was seven years in building it.

  The Month of Ethanim

  1KI 8:2 – And all the men of Israel assembled themselves to king Solomon at the feast in the month Ethanim, which is the seventh month.

  Avem multe de invatat din Tora si cred ca Dumnezeu ne ajuta sa intelegem Adevarul daca il cautam cu toata fiinta noastra.

  Am o intrebare.Cand serbati Sarbatoarea Trambitelor?Data care corespunde cu calendarul gregorian.
  Dumnezeu sa te binecuvanteze Ariel si iti multumesc pentru acest subiect pe care l-ai deschis pe acest blog mesianic, blogul Otnielei.

  • Draga Ariel – Shalom Alechem !

   Uite , trebuie sa-ti spun ca toata argumentarea ta despre adevaratul calendar mi-a placut. Insa nu toti locuim in Eretz – desi asa ar fi bine – si ne este greu sa urmarim coacerea spicelor in functie de Abbib si de luna noua. Desigur logica ta este de departe cea mai buna, cea mai corecta. Rosh Chodesh este un timp foarte important. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al Inceputului. Este bine sa incepem orice lucru cu EL si sa-L terminam tot cu EL. Numai ca este mai greu – trebuie sa realizati acest lucru , si voi si fratii karaiti – pentru noi, evreii de departe.
   Apoi , NOI SUNTEM MESIANICI. Desigur, Domnul nostru , Yeshua Ha Mashiach, a respectat Legea iudaica , a respectat si a iubit Tora. Noi , de asemenea. Insa cred ca este mult mai importanta relatia calda, de suflet, pe care o realizam in aceasta viata cu Domnul nostru. Nu punem inaintea acestei relatii nimic altceva, nu exista nicio Lege in acest Univers care sa-L inlocuiasca PE EL. Sunt ferm convinsa ca tot ceea ce scrie in Tora , in Tanach , este numai si numai spre BINELE nostru. Adonai ne-a dat legi ferme de educatie, alimentatie si comportament , ca sa ne sfinteasca, sa ne puna deoparte de restul lumii. Glorie Lui ! Dar Yeshua Si-a varsat Sangele Lui pretios pentru fiecare om de pe aceaasta planeta ; vom putea socoti vreodata ceva mai de pret decat acest Sange Sfant ? Iata de ce afirmatia ta, draga Ariel : Urmindu-l pe Hillel vei peri; Urmindu-l pe Yahweh vei avea viata; alege-ti azi , mi se pare total nefireasca in acest context . Sunt lucruri mult mai importante asupra carora trebuie sa ne concentram atentia , timpul si afectivitatea . In primul rand O RELATIE VIE CU DOMNUL, si circumcizia inimilor noastre. Adica INIMI NOI ! Nu cred ca toti cei care tin calendarul lui Hillel ( sau oricare alt rabin , Rashi, Maimonide , Rambam. Liubawich etc ) sunt sortiti pieirii, insa in adevar, cei care IL REFUZA PE YESHUA, FIUL LUI DUMNEZEU , vor pieri in moarte definitiva : ” Isus le-a zis : EU sunt Painea Vietii . Cine vine la mine nu va flamanzi niciodata ; si cine crede in Mine nu va inseta niciodata / Voia Tatalui Meu este ca oricine vede pe Fiul si crede in EL sa aiba viata vesnica; si EU il voi invia in ziua de apoi.” ( Yohanan 5: 35, 40 – Brit Chadasha ) .
   Fie ca Fiul lui Dumnezeu sa-ti dea intotdeauna SHALOM, draga Ariel ! Sa fii binecuvantat de Dumnezeul lui Abraham Avihnu ! Amen !

 13. SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion. I was suggested this website by my cousin Nick who likes to follow yor site. You’re incredible! Thanks! Your article about SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu is wondeful. Best Regards, Rolf

 14. SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu. You’re incredible! Thanks! Your article about SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion is verz well written + informed. Congratulations ! Best Regards, Cindy

 15. SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion. I was suggested this website by my cousin Nick who likes to follow your site, being interested in holidays. You’re amazing! Thanks! Your article about SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion made by Otniella is wonderful. Best Regards, Andy

 16. SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion. I was suggested this web site by my cousin. You are amazing! Thanks! Your article about SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion is wonderful. Best Regards , Shane

 17. Hello There. I found your blog using google search. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of SARBATORILE DOMNULUI ( 1 ) | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu. Thanks for the post. I will certainly return, Helen

  • Dear Friends , Rolf , Cindy , Andy , Shane and Helen ,
   thanks very much for your visit and estimation , in connection with this article. Hope it is helpful for your Bible improvement . I `m very glad you come and visit my site.
   May GOD of Israel bless you keeping you always in His Will.
   Yeshua , The Lord is risen from the death !

 18. Pingback: SARBATORILE DOMNULUI – ( 1 ) | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 19. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Shalom Otniela iubita ! Iti multumesc pentru studiu , este foarte clar . Pentru mine incepe sa se lumineze ca Mantuirea a venit si continua sa vina de la evrei , prin evrei.
  Ce bine mi-ar fi sa am o biserica mesianica la mine in oras… Si eu cred ca nu se poate desfiinta Legea Vechiul Testament cum sustin cei mai multi crestini asa ca sa o inlocuim cu ce ? Mai mult cu anarhie. Fiecare tine ce vrea , ce poate si ce intelege.
  Pastorul meu deseori ne spune asa : la Dumnezeu este har , dar unul disciplinat. Si are mare dreptate. Daca suntem in har aceasta nu poate sa insemne ca putem trai oricum.
  Va doresc un Paste cu pace si impliniri sufletesti. Domnul nostru inviat sa va umple inima de speranta.

 20. Draga Cristina , Shalom ! Yeshua este Viu !
  Va multumesc pentru apreciere si pentru incurajare. Aveti dreptate , ati surprins foarte bine aspectul ilogic al inlocuirii . Sub scuza ca Vechiul Testament ar fi v e c h i multi crestini au abolit toate cele scrise in aceasta Carte , inlocuindu-l cu ” libertatea prin Har. ” Cred ca este un punct de vedere lipsit de coerenta. Nu asa a procedat Mantuitorul, nu asa au predicat Evanghelia apostolii , care in vrenmea aceea nu aveau la dispozitie decat Vechiul Testament.
  Eu intotdeauna afirm ca la Dumnezeu trebuie sa se vina in termenii Lui. In Contextul Lui, In Voia Lui. Ma bucur ca exista inca destui crestini care cauta sa-L patrunda pe Dumnezeu prin Spiritul Lui Sfant , care nu poate fi altul decat Cel care a insuflat intreaga Scriptura. Glorie Domnului ! Si intr-adevar , sunt de-acord Harul lui Dumnezeu este unul disciplinat nu unul anarhic.
  Cat despre posibilitatea unei Comunitati Mesianice in orasul Dvs …? Rugati-va , Dumnezeu – ADONAI Tzecaot , poate totul. Oricum , ganditi-va la Imparatia Mesianica , acolo Domnul Yeshua va fi Rege si Preot , si va fi MINUNAT !
  Sa fiti binecuvantata din Sion, Cristina ! Adonai sa va umbreasca cu Dreapta Lui biruitoare !

 21. Edward Longino zice:

  Shalom. What a bless is to find your site ! Thanks Otniella ! Cool articles …Adonai bless you ! Baruch Ata Adonai Elocheinu Melech ha Olam !

 22. Pingback: what are the benefits of green tea

 23. Pingback: Pesach – 14 Nissan 5773 | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 24. Angelita zice:

  Chag Pesakh Sameakh !!!!! May Adonay bless you richlly , dear Otniela Bat Zion ! I m a messianic from Spain. Schallom U BRACHA !

 25. angelika zice:

  nice blog , nice post , good to meet you Otniella ! hag Pesakh sameakh ! I m a messianic jew also , from Madrid…

 26. joliewinfrey zice:

  With These wonderful words of God , we are prepaired to follow Him in love and obedience. God bless you Otniella Bat Zion !!!!!! Shallom !!!!!!

 27. hellen.woodriff zice:

  Schallom dear Otniella. It s a blessed time when I ve found your site. Be blessed with your wonderful useful work for God s kingdom !!!!!!!

 28. Christine zice:

  Hi Otniella, Very good intersting issues , nice blog we ve just seen here. Be blessed !

 29. harry zice:

  Shallom Otniella Bat Zion, nice to meet you , I m a messianic jew as you are and I wish you a good and sweet year. Shanna tovah from San Francisco, USA !

 30. torry.colleman zice:

  Shannah Tovah Otniella Bat Zion, may you be blessed in fulfilment with God s grace and faith. Your jewish messianic brother, Torry

 31. alina.rottman zice:

  Draga Otniela iti multumesc pentru articolele tale de pe blogul acesta extraordinar. Sunt evreica dupa tata ceea ce in iudaism se socoteste evreitate incompleta. Asa mi-a spus tata. Dar eu am fost botezata in biserica ortodoxa de bebe, fiindca maicuta mea a fost crestina. Am crescut ca o crestina in fond, desi tata a trait si a murit ca evreu.
  Ti-am citit articolele de pe blog si am aflat ce inseamna mesianism. Eu cred in Mintuitorul Iisus, deci ma pot numi o evreica mesianica ?
  Aici ai explicat foarte frumos pastele evreiesc pe care l-am inteles si eu acum, ce importanta mare are pentru noi.

 32. Joel zice:

  Shallom dear sister Otniella. Very good article about the Lord Jesus, the Messiah Feasts. May you be blessed to go on this wonderful job for His Messianic Kingdom in the world.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s