Despre o viziune mesianica – (1 )


INCIPITUL Mesianismului isi afla salasul in Gen 3:15. Il putem extinde chiar  pana la capitolul 1:26 . In primul rand trebuie sa avem in vedere PLANUL initialperfect si neumbrit de nicio urma de faradelege, a lui Dumnezeu cu privire la OM. Sunt de acord,  OMUL  a fost creat pentru ca asa  a vrut Dumnezeu.. Sunt sigura ca toata ZIDIREA transpira IUBIRE. Temelia oricarui lucru creat de Dumnezeu rezida in forta creatoare a Iubirii. Amin! Ce minunat! ( de cate ori meditez la Maretia lui Dumnezeu, laudele Lui ma inunda). El dupa ce a creat TOTUL, prin CUVANT ( Logosul Creator ) , a privit la Creatia Sa, validand-o:  Dumnezeu S-a uitat la tot ce facuse si iata ca erau foarte bune. Astfel a fost o seara si apoi o dimineata; aceasta a fost ziua a sasea ( Gen 1:31 ).  Si lucrurile au continuat ” sa fie bune ” pana in capitolul 3 , cand intervine pacatul ( neascultarea de porunca divina) , care va duce la pierderea relatiei extraordinare de partasie cu Dumnezeu,  nu doar a omului, ci a intrgii armonii din Zidire. Insa pe Dumnezeu nimic nu-L poate surprinde, chiar daca neascultarea omului Ii frange deseori Inima . Dincolo de PLANUL initial , exista un al doilea PLAN , care intotdeauna acopera falimentul uman. Acest PLAN se poate observa foarte bine in Istorie. Dupa prima profetie mesianica din Gen 3, Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor  lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau ( Gen 6:5), si ca pedeapsa pentru nelegiuirea iremediabil-umana,  EL trimite potopul, salvandu-l doar pe Noe , si pe membrii familiei sale. Pacatul insa ( ce ironie !)  supravietuieste impreuna cu arca , si nu trece mult timp,  pana cand oamenii se razvratesc  din nou impotriva lui Dumnezeu. Astfel ei au inceput sa construiasca fatidicul Turn Babel, iar Domnul a trebuit sa intervina din nou , de aceasta data  decisiv,  pentru a pune capat ingamfarii umane ; le  incurca  limbile si ii imprastie pe intreaga suprafata a pamantului. Si de aici  incepe sa se creioneze foarte bine PLANUL de SALVARE : EL ii alege  pe Avraam,  pe Isaac si  pe Iakov. Din ei se va naste un POPOR , la care va fi trimis Mantuitorul lumii;  Mesia va fi un descendent al poporului Israel ( celalalt nume al lui Iakov, de fapt numele pe care i-l da Insusi Dumnezeu ), Natiune aleasa si chemata de  Creatorul Cerurilor si Pamantului.
.  Dumnezeu ii face o promisiune deosebita lui Avraam evreul Toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine ( Gen 12:3 , considerata cea de-a 2-a mare profetie mesianica ). Aceasta  este o referinta sigura  la venirea Domnului ISUS Christos, ca Mantuitor, in lumea noastra, deoarece EL S-a nascut din semintia Lui Iuda, fiul lui Iakov, al lui Isaac, al lui Avraam. Legat de acest mare adevar,  Mantuitorul   Insusi afirma:  Mantuirea vine de la iudei ( Ioan 4:22).
Cand parintele nostru Avraam a fost gata sa-si jetfeasca fiul promisiunii pe Muntele Moria, Dumnezeu a intervenit la momentuil potrivit neingaduind acest lucru. Tot ce mai ramasese de testat in Avraam se epuizase. Dumnezeu nu a dat gres: alesese si formase un om dupa Inima Lui! Minunata este Mantuirea pregatita pentru toti oamenii! In locul jertfirii lui Isaac , Cel Plin de Iubire planuieste intr-o zi sa Se jertfeasca pe Sine: Avrram a pus locului aceluia numele : ” Domnul va purta de grija „. De aceea se zice si azi : ” La muntele unde Domnul va purta de grija” ( Gen 22:14 ). Pentru noi toti ( chiar cercetatorii arheologi admit aceasta), iata cea mai frumoasa dovada de sacrificiu dumnezeiesc: locul de pe Muntele Moria unde Avraam trebuia sa-si jertfeasca fiul, este dealul Golgotha, unde Fiul lui Dumnezeu a murit pentru pacatele intregii lumi. Aici , in locul de osanda si durere, in ” locul Craniului” , Dumnezeu Se  va tine de Cuvant purtand de grija intregii  omeniri pierdute. EL va fi IN  Christosul rastignit, impacand Lumea cu Sine.

                                                                       ( Comentariu de Daniela Reghina Onu )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Despre o viziune mesianica – (1 )

 1. Dana zice:

  Shalom,
  Regele Universului a trasat o singura cale spre salvarea omenirii de sub blestemul pacatului si aceasta onoarabila lucrare de restaurare a chipului Sau in om, ii revine Maiestatii Sale in exclusivitate.
  Foarte buna descriere a Planului de Mantuire pe care Ella a facut-o pe acest blog.
  Mesia trebuia sa se nasca in poporul evreu si sa duca pana la capat misiunea pe care Tatal ceresc i-a dat-o. Sa nu uitam faptul ca Dumnezeu a spus ca evreii sunt lumina neamurilor.Deci mantuirea vine de la evrei prin Yeshua Ha Mashiah si Yeshua este Lumina neamurilor, Steaua care a rasarit din Yacov, profetie facuta de Balaam : Numeri cap.24:17″ O Stea va rasari din Iacov si un Toiag de domnie se va ridica din Israel”.
  Biblia, atat Vechiul Testament cat si Noul Testament este scrisa de evrei sub inspiratia Duhului Sfant.Cuvantul lui Dumnezeu descrie Legamintele pe care Dumnezeu le-a facut de-a lungul timpului cu evreii si toate promisiunile legate de acestea s-au implinit in Yeshua Ha Mashiah.
  Dumnezeu este acelasi ieri, azi si in veci si Cuvantul Sau este puternic si nu se schimba!
  Pentru ca ne apropiem de timpul serbarii Pastelui sa nu uitam ca Yeshua Ha Mashiah a incheiat Noul Legamant la Cina cea de Taina cu ucenicii Sai si toti erau evrei.
  Mai departe sa privim la Sarbatoarea Cincizecimii.In camera de sus in Yerushalaim, acum aproximativ 2000 de ani, ucenicii Domnului Iisus erau stransi asa cum sta scris in Cartea Faptele Apostolilor cap 2
  „Si, pe cand se implinea ziua Cincizecimii, erau toti impreuna la un loc.Si a venit deodata un sunet din cer , ca vuietul unui suflu puternic, si a umplut toata casa unde sedeau.Si li s-au aratat limbi impartite ca de foc , si s-au asezat peste fiecare dintre ei .Si toti s-au umplut cu Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca.”
  Prima Biserica S-a nascut la Sarbatoarea Cincizecimii , din Duhul Sfant revarsat peste evrei.
  Cand Apostolul Petru a luat cuvantul ( Faptele Apostolilor 2: 14-47) a citat cateva versete din Cartea Profetului Ioel 2:28-29 „Si va fi in zilele din urma , zice Dumnezeu , ca voi turna din Duhul Meu peste orice faptura , si fiii vostri si ficele voastre vor profetii si tinerii vostri vor vedea viziuni si batranii vostri vor avea vise;”
  Biserica primara era compusa din evrei si in Cartea Faptele Apostolilor gasim ce faceau acestia: Fapte 2: 42- 47;3:1
  „Si ei staruiau in invatatura si in comuniunea apostolilor, in frangerea painii si in rugaciuni.Si fiecare suflet a fost cuprins de teama si multe minuni si semne se faceau prin apostoli.Si toti cei care credeau erau impreuna si aveau toate in comun :si isi vindeau proprietatile si bunurile si le imparteau la toti , dupa cum avea cineva nevoie.Si in fiecare zi , staruind untr-un gand in Templu si frangand painea acasa , isi luau hrana cu bucurie si curatie de inima , laudand pe Dumnezeu si fiind placuti intregului popor.Iar Domnul adauga in fiecare zi pe cei care erau mantuiti.
  Petru şi Ioan se suiau împreună la Templu, la ceasul rugăciunii: era ceasul al nouălea.
  Acolo era un om olog din naştere, care era dus şi pus în toate zilele la poarta Templului numită „Frumoasă”, ca să ceară de milă de la cei ce intrau în Templu.
  Omul acesta, când a văzut pe Petru şi pe Ioan că voiau să intre în Templu, le-a cerut milostenie.
  Petru, ca şi Ioan, s-a uitat ţintă la el şi a zis: „Uită-te la noi!”
  Şi el se uita la ei cu luare aminte şi aştepta să capete ceva de la ei.
  Atunci Petru i-a zis: „Argint şi aur n-am; dar ce am, îţi dau: în Numele lui Isus Hristos din Nazaret, scoală-te şi umblă!”
  L-a apucat de mâna dreaptă şi l-a ridicat în sus. Îndată i s-au întărit tălpile şi gleznele;
  dintr-o săritură a fost în picioare şi a început să umble. A intrat cu ei în Templu, umblând, sărind şi lăudând pe Dumnezeu.
  Tot norodul l-a văzut umblând şi lăudând pe Dumnezeu.
  Îl cunoşteau că era cel ce şedea la poarta „Frumoasă” a Templului, ca să ceară de pomană, şi s-au umplut de uimire şi de mirare pentru cele ce i se întâmplaseră.”
  Viziunea mesianica este aceea de a merge pe calea Bisericii primare.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu sa fim plini de bucurie, pace si sa avem ravna primilor ucenici ai Domnului Yeshua Ha Mashiah!
  Glorie Lui Dumnezeu!Amen ve Amen!

  • Shalom,

   Ca Biserica primara era una Mesianica, este un lucru cat se poate de cert, de asemenea, apostolii erau evrei, urmasi fideli si cunoscatori ai lui Yeshua Ha Mashiach , si asta iar trebuie sa ne fie clar. Acestia nu se despartisera de Templu, in zilele de Shabbat, asa cum tu, Dana, ai precizat bine in versetele – referinta din Faptele Apostolilor, si pastrau o frumoasa unitate cu fratii evrei, dintre care multi ajunsesera sa-L recunoasca pe Yeshua ca pe Adevaratul Mashiach, si de asemenea Ii acceptasera Divinitatea, iluminati fiind de Ruach Ha Kodesh.
   Exista dovezi certe ca apostolul Andrei – si ceilalti apostoli deopotriva- atunci cand a evanghelizat Dobrogea , prima data a gazduit la evreii de-aici , le-a frecventat sinagogile si familiile, si numai asa Evanghelia s-a raspandit si la cei dintre neamuri, iubiti si ei, si cautati, de Domnul Dumnezeul lui Israel. Si astfel, prin evreii cucernici si devotati, care si-au inteles menirea , si au fost lumina neamurilor, asa cum de la inceput Israelul a fost programat sa fie, Vestea cea Buna s-a raspandit in toata lumea , conform Marii Trimiteri din Marcu 16: 15-18. Apostolii si urmasii lor au fost oameni devotati in totalitate Stapanului lor, erau umpluti de Spiritul Lui, si se parea ca nimic nu le poate sta impotriva atunci cand Il vesteau si Il proclamau pe Acesta , pentru ca nu si-au mai iubit propriile lor vieti , pana la moarte. Sa ne ramana drept pilda de slujire intodeauna exemplul lor, si sa ne bucuram de toate promisiunile facute , multe implinite, altele in curs de implinire, cu bucurie, stiind ca „cerurile si pamantul pot trece”, dar niciodata Cuvintele Lui ( Isaiahu 55: 11 ).

 2. Nelu zice:

  Pace voua!
  Daca Andrei primul apostol chemat a venit si pe aceste meleaguri ma gandesc ca a facut-o pentru toti(chair daca a poposit la evrei).”A venit la ai Săi şi ai Săi nu L-au primit.
  Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să fie copii ai lui Dumnezeu,”Ioan 1:11,12…voi ce ziceti?.In Planul Sau de Mantuire Iisus s-a gandit si la noi neamurile,dovada ca a chemat pe Pavel si l-a transformat din prigonitor in predicator si pescar de oameni.
  Pavel, apostolul neamurilor
  Creştinismul s-a născut în Palestina primului secol al erei noastre, acolo unde s-a format prima comunitate de ucenici ai lui Iisus Hristos. Pornind de la acest nucleu, vestea cea bună a lui Iisus şi despre Iisus se va răspândi pe vastul teritoriu al Imperiului Roman graţie apostolilor, însufleţiţi de Duhul Sfânt, îl marturisesc pe Hristos pretutindeni. Printre misionarii creştini ai primului secol al erei noastre, cel mai mare şi mai important este fără îndoială sfântul Pavel, supranumit şi „apostolul păgânilor” sau „apostolul neamurilor”. A fost supranumit astfel datorită vocaţiei sale specifice, şi anume aceea de a duce păgânilor vestea cea bună a mântuirii prin Iisus Hristos. În Scrisoarea către Galateni, sfântul Pavel arată că avea o conştiinţă clară a chemării sale: „[Mie] mi-a fost încredinţată evanghelia pentru cei necircumcişi, după cum lui Petru [îi fusese încredinţată] pentru cei circumcişi, căci cel care îl constituise pe Petru pentru apostolatul celor circumcişi m-a constituit şi pe mine pentru păgâni, şi, cunoscând harul care îmi fusese dat, Iacob, Chefa şi Ioan, care sunt consideraţi coloane, mi-au dat mie şi lui Barnaba mâna dreaptă a comuniunii ca noi să mergem la păgâni, iar ei la cei circumcişi” (Gal 2,7-9). (Am si o rugaminte la domniile voastre,cum se scrie corect Cristos sau cu Hristos – ? )

  • Shalom Alechem!

   Este adevarat, Domnul nostru ” a venit la ai Sai si ai Sai nu L-au primit ” , este cat se poate de adevarat ca in Gratia Sa Dumnezeu a oferit Mantuirea celor care L-au primit ( si aici este vorba, majoritar , despre Neamuri ) cu bucurie , insa cum s-a ajuns aici? Oare nu prin alunecarea lui Israel: ” Caci daca lepadarea lor a adus impacarea lumii, ce va fi primirea lor din nou, decat viata din morti? ” Ma intreb de ce lucrurile nu se privesc din aceasta perspectiva clara? Israelul pana la urma a facut un BINE omenirii pierdute tocmai prin LEPADAREA lui. Dumnezeu, si numai El, a stiut, in precunoastrea Sa vesnica, sa intoarca acest MARE RAU intr-UN MARE BINE… tocmai pentru NEAMURI.
   Apostolul Neamurilor– Pavel – a inteles cel mai bine acest fenomen , de aceea a scris : ” Fratilor , pentru ca sa nu va socotiti singuri intelepti, nu vreau sa nu stiti TAINA aceasta ( De ce taina? Pentru ca nu toti o pot pricepe. ) : o parte din Israel a cazut intr-o impietrire , care va tinea pana va intra numarul deplin al Neamurilor. Si atunci tot Israelul va fi mantuit, dupa cum este scris: Izbavitorul va veni din Sion, si va indeparta toate nelegiurile de la Iacov. Acesta va fi legamantul, pe care-l voi face cu ei, cand le voi sterge pacatele ” ( Romani 11: 25-27 ).
   Si tot apostolul Neamurilor mai spune :” Fiindca Dumnezeu a inchis pe toti oamenii in nescultare, ca sa aiba indurare de TOTI ” ( Romani 11: 32 ). Cred ca trebuie sa ne insusim o viziune mai completa, mai globala. Prea deseori perspectiva noastra se pierde in subiectivism. Chiar daca Andrei , Pavel si ceilalti apostoli au vestit Evanghelia si ” paganilor ” cum afirmi tu, sa nu uitam ca primii crestini au fost evrei, si ca indiferent de ceea ce vom mai spune sau sustine… Mantuirea tot de la evrei vine!
   Etimonul grecesc este HRISTOS ( Mesia, Unsul ) , insa tot in greaca se foloseste si CRISTOS. Din aceeasi famile de cuvinte s-au nascut si cristocentric, cristologie ( o ramura a Teologiei ), crestin, crestinism, precum si omonimele Cristian, Cristi, Cristina etc. In Limba romana ambele variante sunt corecte.

   • Nelu zice:

    http://eravietii.blogspot.com/2011/03/viziunea-tronului-lui-dumnezeu.html
    1. Am văzut apoi, în mâna dreaptă a Celui ce şedea pe tron, o carte scrisă înăuntru şi pe dos, pecetluită cu şapte peceţi.
    2. Şi am văzut un înger puternic, care striga cu glas mare: Cine este vrednic să deschidă cartea şi să desfacă toate peceţile ei?
    3. Dar nimeni în cer, nici pe pământ, nici sub pământ nu putea să deschidă cartea, nici să se uite în ea.
    4. Şi am plâns mult, fiindcă nimeni n-a fost găsit vrednic să deschidă cartea, nici să se uite în ea.
    5. Şi unul dintre bătrâni mi-a zis: Nu plânge. Iată, a biruit leul din seminţia lui Iuda, rădăcina lui David, ca să deschidă cartea şi cele şapte peceţi ale ei.
    Apocalipsa 5

   • Nelu, intotdeauna LEUL DIN SEMINTIA LUI YEHUDA este BIRUITORUL Mortii, Tristetii, Deznadejdii si al tuturor deziluziilor vremelnice – ” intristari de o clipa ” , cum bine le numeste rabbi Sha`ul. Glorie Lui!

   • Shalom, Nelu !

    Cred ca un posibil raspuns la micile tale dileme – asa cum transpar ele, din randurile tale de mai sus – se poate concretiza in cel de-al doilea episod Despre o viziune mesianica – ( 2 ) , postat de mine ieri, 12 . 05. 2011, la pagina Acasa.
    Sa fii binecuvantat cu mult Har; intotdeauna, ochii la Domnul !

 3. Hulda Agner zice:

  Otniella, it s a wonderful bleesed occasion to find you on web.I pray Adonay to keep you strongly in His arms , doing with you His valuable promisses and plans.I wish a great new year along Messia s will. He comes very very soon. Keep your faith up ! Baruch ata Adonay Elocheinu Melech ha Olam. Be blessed !

 4. Pingback: click here

 5. rolandofulton zice:

  I’m impressed, I have to admit. Truly rarely do I encounter a blog
  that’s both educative and entertaining, and without a
  doubt, you’ve hit that the nail on that the head.
  Your notion is outstanding; the pain is an element that not enough
  folks are speaking intelligently about. Thanks for share it Otniella Bat Zion. Praise the Lord for His messianic jewish people….

 6. Corina zice:

  Foarte frumos si clar! Va multumesc!Shalom.

 7. andrei.tenger zice:

  Doamnă/ Domnişoară Otniela Bat Tzion, am şi eu o întrebare. Dv sunteţi evreică sau sunteţi creştină? Dacă sunteţi evreică, atunci nu puteţi fi creştină. Dacă sunteţi creştină, atunci nu puteţi fi evreică. Eu sunt evreu pentru că respect legea lui Moishe, merg la Shull şi am mamă evreică. Dv faceţi ca mine? Sau după ce v-aţi botezat vreţi să mai fiţi iar evreică?

  • un ucenic zice:

   shalom. e bine ca mai calca pe la noi mesianicii si evreii din sinagoga. dar vad ca sunteti cam suparat domnu tenger. ce va supara? ca vin evreii din sinagoga la Evreul Ieshua? nu puteti afirma ca Mesia Ieshua n-a fost evreu. eu cred ca intruneste toate conditiile dvs.

 8. alice zice:

  good article Otniela!!!!!! shallom and joy !!!!! be blessed entirely!!!!!!

 9. Ehud zice:

  Nice blog lay out otnielabattzion!Be bleesd by the Almighty of Jacob!

 10. natanael zice:

  Multumesc. F.f. interesant!Shalom.

 11. laboratoruldecarton zice:

  multumesc pt articol. fain.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s