Monede rare


Sapaturile arheologice din Ierusalim au scos la iveala o moneda antica folosita pentru plata impozitelor. Este vorba despre un exemplar rar , de o jumatate de sekel ; pana acum nu s-au mai gasit decat sapte asemenea exemplare.

In timpul imparatului Irod, evreii erau obligati sa plateasca a anumita suma pe cap de locuitor, contributie destinata extinderii Templului. Suma era simbolica, de o jumatate de sekel, astfel incat chiar si un evreu sarac sa isi poata permite sa  contribuie la constructia Templului. Dupa finalizarea constructiei, impozitul s-a restrans in continuare pentru a dota Templul cu mobilier si obiecte de cult. Intr-o conferinta de presa, din primavara anului 2008 , Autoritatea Israeliana a Antichitatilor a explicat ca taxa aceasta avea la baza poruncile din Exod. Monedele de un sekel si de 1/2 sekel, folosite pentru plata unui astfel de  impozit,  au fost batute intre anii 125 i Ch si 66 d Ch , cel mai probabil la Tir, in sudul Libanului de astazi. Aceasta a fost de altfel taxa pe care Petru a platit-o pentru sine si pentru Domnul Yeshua , cu banul scos din pestele prins la porunca Invatatorului ( v Matei 17: 24-27 ). Se pare ca si suma de 30 de arginti promisa tradatorului Iuda Iscarioteanul ( v Matei 26:15 ) a fost achitata cu  bani foarte asemanatori , daca nu chiar identici.

Moneda a fost descoperita in sistemul de scurgere a apei , in partea de sud a celui de-al Doilea Templu, distrus de romani in anul 70 d Ch. Eli Shukrun , arheologul care a facut descoperirea , a declarat : ” Este ca si cum chiar astazi un om ar scapa o moneda din buzunar, aceasta ar disparea intr-o gura de canal, iar peste 2000 de ani ar fi descoperita”. Moneda de o jumatate de sekel cantareste 13 grame. Pe una dintre fete se poate distinge o acvila pe o corabie, iar pe cealalta apare un chip uman,  simbolul Cezarului. Moneda a fost batuta in anul 22 d Ch.
In mod repetat sapaturile din Eretz- Israel dovedesc veridicitatea afirmatiilor Vechiului si  Noului Testament ( Tanach-ul si Brit Chadasha ). Slavit sa fie Yeshua Ha Mashiach pentru toate „pietrele vorbitoare” care marturisesc despre minunea intruparii Sale !

               ( Comentariu Otniela; dupa un articol din  Jerusalem Post, Ianuarie – 2011  )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Istorie si arheologie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Monede rare

 1. Dana zice:

  Shalom,
  Am gasit pe acest blog acest topic foarte interesant „Monede Rare”.
  Trebuie sa evidentiem faptul ca Vechiul Testament mentioneaza doua feluri de Shekeli:
  – „dupa greutatea imparatului” , probabil standardul Shekelui folosit in tranzactiile obisnuite (negustorie) 2 Samuel 14:26″ Si, cand isi tundea capul , parul capului sau cantarea 200 de Shekeli , dupa greutatea imparatului”
  -” dupa Shekelul Sfantului Locas” Asa cum gasim scris in Exod 30:11 -17 Pretul de amintire a rascumpararii!:
  „11. Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:

  12. „Când vei socoti pe copiii lui Israel şi le vei face numărătoarea, fiecare din ei să dea Domnului un dar în bani, pentru răscumpărarea sufletului lui, ca să nu fie loviţi de nicio urgie, cu prilejul acestei numărători.

  13. Iată ce vor da toţi cei ce vor fi cuprinşi în numărătoarea aceasta: o jumătate de siclu, după siclul Sfântului Locaş, care este de douăzeci de ghere; o jumătate de siclu va fi darul ridicat pentru Domnul.

  14. Orice om cuprins în numărătoare, de la vârsta de douăzeci de ani în sus, va plăti darul ridicat pentru Domnul.

  15. Bogatul să nu plătească mai mult, şi săracul să nu plătească mai puţin de o jumătate de siclu, ca dar ridicat pentru Domnul, pentru răscumpărarea sufletelor( ca sa faca ispasire pentru sufletele voastre).

  16. Să ridici de la copiii lui Israel argintul pentru răscumpărare (ispasire) şi să-l întrebuinţezi pentru slujba Cortului întâlnirii; aceasta va fi pentru copiii lui Israel o aducere aminte înaintea Domnului pentru răscumpărarea ( ispasirea ) sufletelor lor.”
  Acest pasaj este foarte clar si ne spune ca pretul vietiii uniu om este acelasi atat pentru bocat cat si pentru sarac : jumatate de Shekel dupa masura Sfantului Locas.
  Ne asteapta un recensamant!Si ca sa scapam cu viata trebuie sa dam JUMATATE DE SHEKEL DUPA MASURA SFANTULUI LOCAS!
  Mergem direct la Noul Testament si facem conexiunea cu actul rascumpararii pe care Yeshua Ha Mashiah l-a platit pentru viata fiecaruia , sarac sau bogat, a platit pentru ispasirea pacatelor!
  PRETUL ACESTA ESTE VIATA DOMNULUI IISUS! EL ESTE JUMATATE DE SHEKEL DUPA MASURA SFANTULUI LOCAS!
  ALELULIA! MARE DUMNEZEU AVEM!
  Sa mergem si in Apocalipsa.Aici ne sunt prezentate fapte care asteapta implinirea in viitorul apropiat caci sa nu uitam ca traim vremurile din urma.
  Apocalipsa 20
  Şi am văzut nişte scaune de domnie; şi celorce au şezut pe ele, li s’a dat judecata. Şi am văzut sufletele celorce li se tăiase capul din pricina mărturiei lui Isus şi din pricina Cuvîntului lui Dumnezeu, şi ale celorce nu se închinaseră fiarei şi icoanei ei, şi nu primiseră semnul ei pe frunte şi pe mînă. Ei au înviat, şi au împărăţit cu Hristos o mie de ani. 5 Ceilalţi morţi n’au înviat pînă nu s’au sfîrşit cei o mie de ani. Aceasta este întîia înviere. 6 Fericiţi şi sfinţi sînt ceice au parte de întîia înviere! Asupra lor a doua moarte n’are nicio putere; ci vor fi preoţi ai lui Dumnezeu şi ai lui Hristos, şi vor împărăţi cu El o mie de ani.

  7 Cînd se vor împlini cei o mie de ani, Satana va fi deslegat; 8 şi va ieşi din temniţa lui, ca să înşele Neamurile, cari sînt în cele patru colţuri ale pămîntului, pe Gog şi pe Magog, ca să -i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării. 9 Şi ei s’au suit pe faţa pămîntului, şi au înconjurat tabăra sfinţilor şi cetatea prea iubită. Dar din cer s’a pogorît un foc care i -a mistuit. 10 Şi diavolul, care -i înşela, a fost aruncat în iazul de foc şi de pucioasă, unde este fiara şi proorocul mincinos. Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor.

  11 Apoi am văzut un scaun de domnie mare şi alb, şi pe Celce şedea pe el. Pămîntul şi cerul au fugit dinaintea Lui, şi nu s’a mai găsit loc pentru ele. 12 Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stînd în picioare înaintea scaunului de domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea. 13 Marea a dat înapoi pe morţii cari erau în ea; Moartea şi Locuinţa morţilor au dat înapoi pe morţii cari erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele lui. 14 Şi Moartea şi Locuinţa morţilor au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. 15 Oricine n’a fost găsit scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iazul de foc.”

  In acest fragment gasim doua grupuri de oameni:
  1 Cei scrisi in Cartea Vietiii Mielului, ca la orice recensamant, cu plata achitata , respectiv JUMATATE DE SHEKEL DUPA MASURA TEMPLULUI SFANT ;
  2 cei gasiti in „alta carte” care sunt inscrisi cu datoria neplatita, rau platnicii cu pacatele neachitate.
  Tot Cuvantul lui Dumnezeu este armonie desavarsita a Sfinteniei Majestatii Sale!
  Acum cand scriu aceste cuvinte sunt foarte multumitoare lui Dumnezeu pentru ca prin Duhul Sau cel Sfant am inteles mai bine planul Sau unic de mantuire a omenirii!
  Apocalipsa 21:1-7

 2. Dana zice:

  Inca o completare( am dat send inainte sa termin)
  Apocalipsa21:1-7
  Apoi am văzut un cer nou şi un pămînt nou; pentrucă cerul dintîi şi pămîntul dintîi pieriseră, şi marea nu mai era. 2 Şi eu am văzut coborîndu-se din cer dela Dumnezeu, cetatea sfîntă, noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei. 3 Şi am auzit un glas tare, care ieşea din scaunul de domnie, şi zicea: ,,Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, şi ei vor fi poporul Lui, şi Dumnezeu însuş va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor. 4 El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tînguire, nici ţipăt, nici durere, pentrucă lucrurile dintîi au trecut.„
  5 Celce şedea pe scaunul de domnie a zis: ,,Iată, Eu fac toate lucrurile noi.„ Şi a adăugat: ,,Scrie, fiindcă aceste cuvinte sînt vrednice de crezut şi adevărate.„ 6 Apoi mi -a zis: ,,S’a isprăvit! Eu sînt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfîrşitul. Celui ce îi este sete, îi voi da să bea fără plată din izvorul apei vieţii. 7 Cel ce va birui, va moşteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, şi el va fi fiul Meu.
  Apocalipsa 22:20,21
  Cel ce adevereşte aceste lucruri, zice: ,,Da, Eu vin curînd.„ Amin! Vino, Doamne Isuse!

  21 Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin

  • Shabbat Shalom,
   Shabbat Ha Gadol !

   Da, este interesanta conexiunea pe care ai stabilit-o intre rascumpararea adusa de Jertfa lui Yeshua, si plata jumatatii de Shekel , dupa plata Sfantului Locas.. Nici ca se putea mai bine, Yeshua a implinit toata Legea, si obisnuia sa achite si darea pentru Templu, mai mult, era foarte interesat de modul in care evreii de rand se implicau in darile pentru Casa lui Adonai ( Marcu 12: 13-16 ; Luca 21 : 1-4 ), pentru ca implicarea lor – mai profunda sau mai superficiala – atesta masura consacrarii lor inaintea lui Dumnezeu. Pretul pentru plata Rascumpararii , evident daca tinem cont de Jertfa Fiului lui Dumnezeu, este infinit mai mare, si nu poate fi traductibil in nicio moneda omeneasca , insa rascumpararea in perioada veche, era implicit legata de Templu si de tot ritualul jertfelor din el. Pana si pentru mijlocirea sufletului, si mai ales pentru inscrierea in Cartea Vietii , trebuia platit un pret ( jumatatea de siclu – o forma mai veche de Shekel ). Se pare ca evreii vechi – testamentari cunosteau bine valoarea pretului platit.. Ispasirea insasi ne duce tot spre un PRET, si inca unul de sange.
   Este foarte adevarat, Judecata Finala se va consuma tot intre aceste doua notiuni : achitat ( rascumparat prin pretul sangelui sfant ), sau neachitat ( fara pretul de sange ) , Cartea Vietii Mielului ( Apocalipsa 20, 21 ) se refera tocmai la aceasta rascumparare glorioasa savarsita de Dumnezeu, prin Isus Christos Fiul Sau. Aici validarea se va face numai pe baza Sangelui lui Yeshua Ha Mashiach. Glorie Lui!

 3. Pingback: factory replacement wheels

 4. Hey very cool blog! .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m happy to find numerous useful information here in the post, we need to read more , thanks for sharing otnielabattzion.

 5. Pingback: sell business verified paypal

 6. Pingback: Bondi plumbing

 7. Bianca - Lara zice:

  Fain blog ! Bucurosi de oaspeti ? La multi ani !
  Va felicit pentru munca si talent.

 8. Sofia zice:

  Shalom Otniela, sora minunata. De cate ori vin pe blogul dvs ma cuprinde o stare de pace si de bucurie. Tot ce citesc este frumos si ma linisteste. Domnul nostru Ieshua Isus sa va binecuvinteze sa puteti continua aceasta frumoasa activitate pentru slava Sa !
  Ii multumim Lui pentru toate ocaziile cand istoria Il descopera ochilor nostri, asemenea acestor monede.

  • Valentina Radu zice:

   Shalom, asa este si eu ma simt foarte bine atunci cand va citesc articolele draga Otniela.
   Ma bucur de aceasta noua descoperire de monezi. Fie Domnul Iesua Isus slavit!

 9. Dragele mele, Sofia si Valentina, va multumesc pentru frumoasele Dvs cuvinte. Ma bucur ca va simtiti bine pe acest blog, ca articolele vi se par interesante. Fie Numele lui Mashiach onorat! EL merita toata Slava ! Fiti binecuvantate din Sion cu mult Shalom!

 10. herman zice:

  interesant subiect ! imi place istoria …. mai precis arheologia.

 11. leonardotower zice:

  hello otnielabattzion, your site is gorgeous, I ve found many discoveries about jewish culture, it s about a huge work you ve done. God bless you !!!!!!!!!!!!!

 12. brandon zice:

  very interesting post Otniella !!!!! wonderful job, very well done, God bless you dear sister in Messiah !!!!!!

 13. rivka zice:

  shallom. Interesant! Daca mergeti in Israel sa vizitati Hebron. sunt citeva muzee numismatice foarte documentate acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s